Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mikrohullámú sütő javítás, magnetron csere, stb.
Lapozás: OK   117 / 138
(#) M62-501 válasza yulo5310 hozzászólására (») Aug 3, 2020 /
 
Hú az nagyon jó lenne...remélem, az a gond...de kissé műanyagosabb szagot éreztem, így Ferci tanácsát megfogadva azt a fekete relét lehet kiméretem meg a mögötte-felette, a piros körrel is jelölt, fehér ajtókapcsolóház részt is megnézem vagy kiméretem mert onnan éreztem az égett szagot leginkább...de meglesem a csillámlemezt is, leszedem majd holnap...ez a fehér kis téglalap alakú műanyag az antennáját takaró csillámlemez valószínűleg ha jól sejtem...a képen ismét piros körrel jeleztem ami szerintem a csillámlemez ebben...mert ez van a magnetron magasságában s azzal egy vonalban...és a lámparácsot is majd megtisztítom mert az íves kis műanyagját nem vettem ki, csak az égőt+foglalatát húztam ki belőle s tisztítottam le...nem mertem jobban szétbontani pedig alapos ember vagyok s sok szögből készítettem még fényképeket is, a csatik miatt, hogy tudjam mi honnan van de azért féltem, mert egy általam okozott zárlattal sokmindent akár a lakást is egy elektromos tűzzel leamortizálhatom. Nagyon szépen köszönöm yulo5310 neked is és ferci neked is a választ, a segítő választ.
(#) M62-501 válasza ferci hozzászólására (») Aug 3, 2020 /
 
Ferci neked is nagyon szépen köszönöm a segítséget, igen, ívszag volt inkább...mint hegesztésnél vagy hasonló így elektromos csati pörkölődésére gyanakszom de a yulo5310 tippjét is természetesen meglesem s tisztítok még...azokat tényleg kihagytam deee féltem tovább bontani, hátha nem tudom összerakni vagy esetleg eltörök letörök műanyag fület s akkor az esetleg kis hibát nem javítva mégis tönkrevágom az egész dobozt. Megnézem bár az értékeivel, hogy mit (mennyit, mekkora értéket) kellene mérnem, azt nem tudom...meg mivel laikus vagyok, csak felismerem az elektronikus cuccokat és remekül szerelek, logikai készség no meg fényképezés hogy mit honnan, az van) de az időkapcsoló érintkezők azok melyikek pontosan? A becsatolt képeimen hol találom? Az időkapcsoló alatt a perc skálás forgatógombot érted és annak benti, felén ami van érintkező kapcsoló, az? Azt? Vagy pont a fekete relét? Esetleg a fekete relé alatti fehér, csengős valami vagy a fekete relétől feljebbi, az ajtónyitás-csukás érzékelő mikrokapcsolós részt gondoltad? Köszi a választ.
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2020
(#) Gafly válasza M62-501 hozzászólására (») Aug 4, 2020 / 2
 
Ugyan nem értek hozzá, de amiről a kollégák beszélnek hogy "csillám, meg kosz", az valami ilyesmi. Nálad ugye "leszeded a csillámot, és kitakaritod mögötte" nem játszik, mert "ott és úgy"
az nincsen (mint húsz éve volt).
Na ezzel sokat segitettem.

csillam.JPG
    
(#) ferci válasza M62-501 hozzászólására (») Aug 4, 2020 / 1
 
"Kölcsönvettem" hzsiga képeit innen:
Időzítő doboz
Ezt szétszedni eléggé meredek lenne, mérni talán lehet időbeállítás állásban, de 230 nélkül..
Hány század ohm...
(#) uniman válasza Gafly hozzászólására (») Aug 4, 2020 / 1
 
Csillám helyett van egy müa. takarólap...a pirossal bekarikázott. Az alsó élén kukucskálnak ki a résbe szorult megégett ételmaradványok ! De ez bagatel...
A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2020

kep.jpg
    
(#) Gafly válasza uniman hozzászólására (») Aug 4, 2020 /
 
Hogy vegye le?
(#) yulo5310 válasza uniman hozzászólására (») Aug 4, 2020 / 1
 
Egyáltalán nem "bagatell",ha elszenesedik,ívet húzhat,még az antenna rézkupakját is megolvasztja+ a bűz! Nem kevés ilyet javítottam már!
(#) uniman válasza Gafly hozzászólására (») Aug 4, 2020 / 2
 
Hát óvatosan...
Valamelyik oldalát ki lehet feszíteni...Bővebben: Link

lemez.jpg
    
(#) Gafly válasza uniman hozzászólására (») Aug 4, 2020 / 1
 
Akkor mostmár csak az eredményeket kell várnunk a fórumtárstól.
(#) M62-501 válasza Gafly hozzászólására (») Aug 4, 2020 /
 
Galfy, Uniman, Yulo5310...rendkívül kimerítő választ kaptam, köszönöm szépen. ...az meg ledöbbentett, hogy ha megég a cucc akár ívet is húzhat...igen, így már érthető hogy mégis a kajamaradéktól miért is ívszag, égett tekercs- vagy ívtől megégett műanyagszag szerűséget éreztem...na ezt nem gondoltam volna...de így, hogy mögötte akár szenes dolgokkal is találkozni fogok, így már világos. Szétkapom...a kis műanyag takarólemezt megpróbálom kipattintani a fülei letörése nélkül és pucolgatok alatta...lehet, lekapom megint a burkolatot hogy a lámpaíves pajzsát kivéve, lássam a panel füleit, hogy melyik oldalon van s honnan tudnám kipattintani törés nélkül...meg hát ugye onnan a motortér felől is kell majd dzsuvázni...ma már nem de amint lesz időm rá, szétkapom...az eredménnyel jelentkezem. Nagyon szuper válaszokat kaptam, nagyon köszönöm mindhármótoknak: Galfy, Uniman és Yulo5310 nagyon köszönöm. Szuperek s valóban profi hozzáértők vagytok...örülök, hogy beregisztráltam anno.
(#) M62-501 válasza ferci hozzászólására (») Aug 4, 2020 /
 
Hm...akkor ez a képeimen az a csengős kapcsolórész ha jól sejtem...nos, én szétkapom, csak rugó ne legyen benne...azokat (más eszköz volt rugós! Pl Opel Astra világítás forgókapcsolója...na ott szétugrott a rugós rész, nem tudtam mit szedek szét, hogy mi vár belül. Ha nem ilyen azaz ha rugó nincs valamiben akkor én simán szétszedem...és össze is rakom...kézügyesség rendben. Elektronikához "hülye" vagyok de öngyi nem, ezért az alapokat azért tudom, áram nélkül szerelünk, meg mérünk, ilyesmiben odafigyelő vagyok mégha az elektronikához annyira nem is értek. Akkor tehát előbb a műanyag antennatakaró lapot kiszedem, alatta kitakarítok, próbálom, ha lesz még szag, akkor berhelném csak szét a kapcsolót...bár előbb ha találok rajta számot, bontás nélkül, akkor meglesem neten/ebayen van-e olyan s fogom, beteszek egy újat, nem méregetek...
(#) M62-501 válasza Gafly hozzászólására (») Aug 4, 2020 /
 
Galfy Oké, oké...de mint írtam: a "motortér" és a melegítőtér is már tisztítás utáni és összerakás utáni kép...azért tiszta...én azt a lemez rozsdásodásának tudtam be ami a műanyag lapka alól kikandikál, ezért nem is mertem a lapkát eddig! a hozzászólásotokig, a részletes leírásotokig bántani amiből már egyértelmű, hogy az beza kokszos maradvány s nem lemezszéli rozsda.
(#) M62-501 válasza uniman hozzászólására (») Aug 4, 2020 /
 
Uniman nagyon köszönöm...tegnap már próbáltam feszegetni mert sejtettem, az alatt a lapka alatt is tisztítanom kell...de pont a rossz, kifelé leső oldalá próbáltam...és jobb is, hogy nem folytattam, mert most eltörtem volna a füleit s azt kellene bele vennem, rendelnem...ha van! Mert az lehet, nem Samsung...és ez a Lunik 340 sem tegnapi darab, tehát lehet, nem is lenne hozzá. Szóval nagyon hálás vagyok a lapka képéért...megmentetted a műanyag takarólapomat. A belső oldaláról kell tehát alulról finoman csavar"nyúzóval" kifelé feszegetnem...hogy kibillenjen az a belső, a hátulsó mikróoldalához közelebb eső lapkaoldal. Esetleg műanyag valamivel, hogy semmit ne karcoljak a fémlemezen. Szuper, köszönöm a mentést.
(#) yulo5310 válasza M62-501 hozzászólására (») Aug 5, 2020 / 1
 
Az elektronikához,kapcsolókhoz ne nyúlj,nincs azoknak semmi bajuk,de ha kiveszed a magnetront,akkor az antennáját is jól mosd le mosogatós szivaccsal! A lapka alá kell nyúlni felül egy hosszabb,vékony késsel és csavarintva kipattintani a két kis fület.
A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2020
(#) M62-501 válasza yulo5310 hozzászólására (») Aug 5, 2020 /
 
Yulo5310, Galfy, Uniman, Ferci, fejlemény van. Ma kiszedtem a csillámlemezt...hát koksz nem csak a műanyaglapka, - lemezke szélénél ugye a zsír...de azt már meg is pucoltam...a kis műanyaglapka/csillámlemez fülei kaptak egy icipici hőálló és konyhai robotgépekbe is használható úgymond élelmiszerbarát vagy hogy hívják szilikonzsírt, hogy könnyen be de inkább ha kell majd kipattanjanak a helyükről. Ami jóhír, a magnetron antennáját is láttam, arról is csatolom a képet, az tisztának és sértetlennek tűnik, a rézkupakját sem látom rossznak de ti jobban tudjátok, hogy kéne szabad kinéznie...bár a neten e-bayen rákerestem a múltkor a fényképeim alapján a cikkszámuk alapján, hogy mégis mi mennyibe kerül ha lehet hozzá egyáltalán kapni...na annak a színe is hasonló, tehát szerintem a magnetron nem sérült, nem az égett...a kapcsoló lesz amit Yulo5310 azt hiszem, te említettél...azt kikapom majd belőle hétvégén na meg a fekete relét s a jövő héten reményeim szerint már hétfőn el tudom vinni a kisgépszervizbe, már kérdeztem egyet, meg ki tudják mérni milye rossz a mikrónak...na velük kiméretném azt a kapcsolót de lehet, kivéve, szétkapva látszani is fog az ív helye ahol ugye megpörkölődhetett kissé...égett műanyagos tekercses szag. Íme a képek:
A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2020
(#) Gafly válasza M62-501 hozzászólására (») Aug 6, 2020 / 1
 
Ilyen szép tiszta mikrót eddig csak boltban láttam.
A megnetront ne piszkáld, semmi baja nincsen.
(#) yulo5310 válasza M62-501 hozzászólására (») Aug 6, 2020 / 1
 
A kapcsolókat se piszkáld,nincs az elektronikának semmi baja!
(#) attika válasza Gafly hozzászólására (») Aug 6, 2020 / 2
 
Normális esetben így kell kinéznie egy mikrónak.
Ha bele van égve a 2 éves kajamaradék az igénytelen és nem a normálisok közé tartozik.

Nálunk ugyan így néz ki a több mint 10 éves mikró.
(#) M62-501 válasza Gafly hozzászólására (») Aug 6, 2020 /
 
Galfy, Yulo5310, Attika, Uniman, Ferci oké, de ez 20 éves és mint írtam: tisztítás utáni állapot...oké, meg fedővel szigorúan csakis azzal a műanyag, tortatető szerű mikrotetővel melegítek benne, még levest is, a hús benne vagy a csontos húsos dolgok is szoktak pösszenni, duranni, ezért is...tehát óvva is volt tényleg...és nem most volt a 20 év alat egyszer szereléskor kitakarítva...a "motortere" az mondjuk igen. Szóval azért előtte sem volt nagyon dzsuvás mint az az inox belül is aminek a képét asszem Galfy beküldte...és természetesen én is úgy gondolom, hogy remekül védve van a magnetron és az antennája, a csillám műanyag lapka jól fog plusz lehet nem ezért, de a mérnök urak egy feljebbi pozícióba tették a magnetront is...az a lyuk tehát még felfelé néz s nem vízszintesen...de a kapcsolóit meg kell nézetnem, ki kell méretnem mert megégett valami...és a venti még mindig fújja kifelé melegítésor a szagot...tehát a kapcsolóknál valami ívet húzhatott s megégett ott...a már nem erős de érezhető égtt szag is zavaró de jobban zavar, félek attól, hogy mivel ugye bedugva hagyja a mikrót az ember, egyszercsak kigyullad...neadjisten melegítés nélkül is, éccaka...s a tűzoltókra ébrednék...na ezért kéne a kapcsolóegységét, azt a csengős bizbaszt kivennem s vagy szétszednem s az égett érintkezőt megpucolni ha meg lehet vagy kiméretni szétszedés nélkül s venni bele egy olyat kompletten...szerintem az is lenne hozzá...minden Samsung ebben...
A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2020
(#) M62-501 válasza ferci hozzászólására (») Aug 8, 2020 /
 
Ferci köszönöm a segítő részletes alapos leírást amit küldtél nekem...meglepetés, van kapcsolási rajzom hozzá. Íme:
(#) ferci válasza M62-501 hozzászólására (») Aug 9, 2020 /
 
A rajzod alapján a monitor switch és az inrush coil/switch körül keresd az égésnyomot.
Az inrush coil talán az a fekete relé vagy mi... van rajta írás is. Ezt pl. egy 5-10 perces normál üzem után tudnád megnézni, mennyire forró..
Leginkább ezek kapcsolgatnak üzem közben sokat ( fűtés ki, be..), ami ívet húzhat - az utolsó a timer switch, ami normál esetben lekapcsol - de ez is megteheti melegítés közben persze, ez a legritkább lekapcsoló, időzítés végén ( nálam ez volt a ludas pl. ).
Ezeket a visszakeresett, felderített kapcsolókat kellene 230 nélkül, egy 12 voltos trafóról megzavarni 4-5 amperrel ( valami 60-75 wattos izzós előtéttel ) és minden egyes kapcsolón mérni, hány mV van. Talán így kiderülne, hol van a nagy átmeneti ellenállás, ami büdösít..
Sima ohm méréssel nehéz, 1-2 mA átfolyó árammal.
(#) M62-501 válasza ferci hozzászólására (») Aug 9, 2020 /
 
Köszönöm...á, ilyet, hogy 12 Voltot trafóról meg izé ezt nem tudok...csak egy multiméterem van...de nekem már az is segítség, hogy melyik kapcsolót méressem...igen, a fekete relészerű valami gyanús, arról a tájékról jön az égett szag...még talán annyi, hogy nem erősödik hanem állandó...és a venti már az elején is fújja tehát talán már nem húz ívet ami húzott vagy folyamatosan...nem tudom...de talán már csak a megpörkölődött rész szagát fújja ki a venti...a másik a timer switch azaz a csengős kapcsolóegység ugye? Az van az időzítőkapcsoló tekerőgombja mögött, belül, a motortér felől...arra gondolsz, azt érted gondolom a timer switch időzítő kapcsoló alatt.
A hozzászólás módosítva: Aug 9, 2020
(#) ferci válasza M62-501 hozzászólására (») Aug 9, 2020 / 1
 
2 dolog van: amelyik ki-és bekapcsol x perc alatt a "beállított hőmérsékletnek" megfelelően, annak nagyobb az igénybevétele, többször szakít - utána jön az akcióként 1 kikapcsolás, az pedig a timer érintkezőpárja.
A timer akkor van relatíve rossz helyzetben, ha éppen fűtés idő közben állít le, akkor sokkal nagyobb trafó áramot szakít meg, mint "üresben".
A hozzászólás módosítva: Aug 9, 2020
(#) M62-501 válasza ferci hozzászólására (») Aug 9, 2020 /
 
Oké...tehát a képeimen a timer switch azaz a csengőkapcsolós fehér kapcsolóegység, és a fekete, az a relészerű a gyanús...a fehér csengős az időzítőgomb egysége a fekete relé meg felette van, az kívül a felső gomb, a Wattszám...azaz a teljesítménykapcsoló...ha jól értem, ezt a kettőt mondod...a szagot is korábban a szétszedéskor onnan, azok felől éreztem. Melyiket mondtad harmadiknak? A monitor switchet...az melyik? Korábbi képeimen talán látszik...ja a fekete amit én relészerűnek hiszek az lényegében egy potméteres ellenállás ha jól sejtem...elvégre a teljesítmény növelésére ellenállást csökkentünk, csökkentésére teljesítménynövekedés lép fel...ha jól emlékszem a fizikára.
A hozzászólás módosítva: Aug 9, 2020
(#) ferci válasza M62-501 hozzászólására (») Aug 9, 2020 / 1
 
Azt neked kell felkutatni a rajzod alapján... mindenesetre a mostani beírásod alapján az előző kettő közül az egyik a bűnös.
Elvileg kisebb árammal is tesztelhetnél/mérhetnél, amid van...nincs kikötve a 12 volt és az előtét izzó wattja - csupán sokszor biztosabb egy ilyen mérés, mint a multiméteres ohm-mérés.
(#) M62-501 válasza ferci hozzászólására (») Aug 9, 2020 /
 
Értem...de én ilyet nem tudok mérni...a lényeg, megnézem azt a fedéllel felrakott metódust, hogy 5 perc közepes lángon (400 Watt, a fele a 800 Watt maximumának) hogy melyik lesz meleg...de elviszem, kiméretem, és így lehet, meg is várhatom ha ott rábökök nekik hogy azt a kettőt mérje már meg azzal a 12 Voltos biztonságosabb mérőfesszel. Aztán ebayről már rendelem is a ludas cuccot.
A hozzászólás módosítva: Aug 9, 2020
(#) M62-501 válasza ferci hozzászólására (») Aug 9, 2020 /
 
A kondi...aha! Akkor az a rózsaszín valami a "harapásgátlója"...azaz a kisütő ellenállat...ellenállás...nem tudtam, mi a fene az a babarózsaszín dolog...
A hozzászólás módosítva: Aug 9, 2020
(#) ferci válasza M62-501 hozzászólására (») Aug 9, 2020 / 1
 
A te kapcsolási rajzod szerint kell nézned a dolgokat - a többit már tudod.
(#) M62-501 válasza ferci hozzászólására (») Aug 9, 2020 /
 
Értettem... Ferci nagyon szépen köszönöm a segítségedet... Uniman, Galfy, Yulo5310, Attika, nektek is mégegyszer hálás köszönetem...
A hozzászólás módosítva: Aug 9, 2020
(#) Hutty válasza M62-501 hozzászólására (») Aug 10, 2020 / 1
 
A rózsaszín "bigyó" a nagyfeszültségű biztosíték.
A kisütő ellenállás a kondenzátorban van.

56.jpg
    
Következő: »»   117 / 138
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem