Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg frekvenciaosztó
 
Témaindító: KadettDani, idő: Máj 19, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 4
(#) proli007 válasza runner95 hozzászólására (») Márc 16, 2014 /
 
Hello! Anélkül, hogy tudnánk milyen a fordulatmérő kapcsolása, nem igazán lehet válaszolni. Minden esetre a négyütemű motornál két körülfordulásonként van egy gyújtás. A kétüteműnél, meg fordulatonként. Vagy is legfeljebb a kétszeresét kellene mutatnia. Mondjuk azt írtad, hogy a négyütemű az egyhengeres, de a kétüteműnél, nem írtad meg hány hengeres. De az 5500 meglehetősen sok, tehát akár a bemeneti jelszint illesztéssel is lehetnek gondok.
Minden estre nem frekvencia osztóban kellene gondolkodni, míg a két jel aránya nem valami egész számú többszörös. De ha a műszerben elektronika is van, akkor ott válhatóan egy kondi cserével orvosolható a dolog. üdv!
(#) runner95 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 16, 2014 /
 
2 ütemű egyhengeres motorra szánom.Kapcsolási rajzot sajnos nem találtam hozzá.Meg a műszert nem szeretném megbontani .
(#) proli007 válasza runner95 hozzászólására (») Márc 16, 2014 /
 
Akkor meg próbálj meg a bemenettel ellenállásokat sorba kötni, hátha túl nagy a trafóról a jel és az zavarja a mutatott értéket. Lesz egy pont ahol már nem érzékeli a jelet, onnan csökkenteni kell az ellenállást, míg stabil nem lesz. És újra megnézni mit mutat. Mert így azt sem lehet tudni, hogy a négy ütemnél, miről vette a jelet. Mert annál alapjárata oly lassú jelet ad, hogy a kijelzésnek rángatódzni kell. Sokkal jobb ötletem nincs. Esetleg egy ismert frekvenciájú négyszögjelről meghajtva, megnézheted mit mutat. üdv!
(#) runner95 hozzászólása Márc 16, 2014 /
 
Valahol olvastam (de már nem emlékszem pontosan) hogy egy kis transzformátorra ha valahogy rákötöm akkor 3000et kell mutatni egy 2ütemű fordulatszámmérőnek. Angolul ennyi leírást találtam hozzá: Some models need to attach high voltage signal line.( vagyis a gyertyára kellene rákötni a jelet? )
(#) proli007 válasza runner95 hozzászólására (») Márc 16, 2014 /
 
A kérdést nem itt, hanem a motorosoknak kellene feltenni. De a gyertya feszültségére még véletlenül se kösd rá, ha életbe szeretnéd tudni az áramkört, a motorodat meg használni szeretnéd. Legfeljebb kapacitív úton szoktak csatlakozni fordulatmérők, de abból sem szokott sok jó dolog kisülni..
Létezik olyan, hogy a hálózati 50Hz-et rávezetve működik egy fordulatmérő, az két-ütem egyhengeres esetében valóban 3000 fordulat. Mert a frekvencia, másodpercenkénti rezgésszám, a fordulat pedig perc alapú. Így 50*60=3000 eredményt ad. üdv!
(#) runner95 hozzászólása Márc 16, 2014 /
 
Köszönöm!Egy frekvencia osztót miből tudnék megépíteni? Olyan kellene ami minden 2.jelet adja le.Több helyen is kerestem de felezőt nem találtam csak olyat ami 10edre oszt.
(#) proli007 válasza runner95 hozzászólására (») Márc 16, 2014 /
 
Hello! Pedig számtalan van. Pld. egy CD4040. Minden kimenete a bementi jelet, (majd az előző Qx kimentet) a felére osztja le. De egy CD4013-ból képzett tároló is felez, ha a D bemenetét a Q-negált kimenetére kötöd. (De a bementi jelet formálni kell, mert gyors órajelekre van szükség!) üdv!
(#) runner95 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 31, 2014 /
 
Üdv!Csak rávettem magamat és szétszedtem.Ennyi van a belsejében.
(#) proli007 válasza runner95 hozzászólására (») Márc 31, 2014 /
 
Hello! Én változatlanul azt mondom, hogy ekkora eltérés nem lehet, csak úgy ha a jelbemenet nem illeszkedik a motorodhoz, és zavarjelek is működtetik a műszert, nem csak a gyújtás impulzusai. Lévén hogy a gyújtás felépítése más. üdv!
(#) anti talentum hozzászólása Ápr 3, 2014 /
 
Kedves barátaim, üdvözöllek benneteket!
Új fiú vagyok, és, amint a választott nevem is mutatja, nem épp szakmabeli.
A legbonyolultabb, amit eddig építettem a Graetz kapcsolás.
Most egy speciális AC tápra volna szükségem, amely két különböző frekvenciájú áramot szolgáltat. A jelalakkal szemben nincs különösebb igény, oly nagyon szabályosnak sem kell lennie, valahol a szinuszos és a háromszög között. A frekvencia értéke sem lényeges – indukciós célokat kell kiszolgálnia. Ami fontos volna számomra, hogy az egyik kétszerese legyen a másiknak (mondjuk 50 Hz és 100 Hz), valamint, hogy szinkronban legyenek, egy közös 0 V-ból indulva. És fontos a legnagyobb egyszerűség! (Hogy meg tudjam valósítani!)
Van elképzelésem, de elakadtam ott, hogy hogyan lehet stabilan 90 fokos fáziseltolást megvalósítani, amely független a kimenő terheléstől.
Ezen kívül minden ötlet segítséget jelent, a problémám egészére vonatkozóan is!
(A tápnak, amit készíteni szeretnék, a kimeneti feszültsége változtatható lenne cca. 3-15 V között, és kb. 100-150 W kimenő teljesítményre lenne szükségem.)

Minden segítségért hálás vagyok.
(#) enree hozzászólása Ápr 3, 2014 /
 
Elárulod nekünk, mire kell neked 3V/ 150W? Az már elég komoly áram!
(#) zotya1983 válasza anti talentum hozzászólására (») Ápr 3, 2014 /
 
Ezt elég nagy kihívás lesz így megvalósítani,szerintem Itt nézz körbe kapcsolóüzemű tápok felé, itt kedvedre válogathatsz teljesítmény és a kívánt feszültség közt
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2014
(#) anti talentum hozzászólása Ápr 3, 2014 /
 
Egy szokatlan transzformátort szeretnék szerkeszteni.
De a kezdetén tartok - még nem biztos, hogy lesz értelmes eredmény. Épp ehhez (az első kísérletekhez) volna szükségem erre a tápegységre. Ezért is szeretném olcsón megúszni, ha ejteni kell a témát, ne legyen nagy az áldozat. A teljesítmény-igényről többet elárul, ha így írom: max. 4-5 A-ra lehet szükség a kimeneti oldalon, ez azért nem olyan vadas.
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2014
(#) proli007 válasza anti talentum hozzászólására (») Ápr 3, 2014 /
 
Hello! Azt még is hogy gondoltad, hogy két különböző frekvencia között 90fok fáziseltolás lesz? üdv!
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2014
(#) erbe válasza anti talentum hozzászólására (») Ápr 3, 2014 /
 
A kiindulás nem olyan nehéz. Kell egy oszcillátor és egy osztó fokozat. Ott a kétféle frekvencia, egyik pontosan fele a másiknak. Már csak meg kell hajtani vele két végfokot. A többi már a te dolgod.
(#) Gafly válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 3, 2014 /
 
Ilyesmire leginkább ingyen energia, vagy természetgyógyászat céljából szokott szüksége lenni valakinek...
(#) anti talentum hozzászólása Ápr 4, 2014 /
 
Köszönöm erbe válaszát. Ha tudnál valami támpontot adni, hogy az "osztó" fokozatnak hol tudok utánanézni, azt is nagyon megköszönném.
(#) anti talentum hozzászólása Ápr 4, 2014 /
 
Digitális osztóról találtam leírást, most már képben is vagyok. Analóg frekvencia-osztó létezik? Ennek hol lehetne utánanézni - legalább az elvét tekintve...
(Talán "analóg számláló"?)
(#) niedziela hozzászólása Jún 21, 2015 /
 
Szia !

Megoldásra, ötletre lenne szükségem, egy olyan frekiosztóra ami a kitöltést is visszaadja.
20Hz-ből kellene 2Hz-es jelet osztani annak minden tulajdonságával együtt.

Köszi !
(#) Gafly válasza niedziela hozzászólására (») Jún 21, 2015 /
 
Idézet:
„20Hz-ből kellene 2Hz-es jelet osztani annak minden tulajdonságával együtt”

Mire gondolsz
(#) niedziela válasza Gafly hozzászólására (») Jún 21, 2015 /
 
Szia !

Arra gondolok amit írtam
Egy 20Hz -es jelből kellene 10-es osztó, az 2Hz eddig nincs is probléma.
A jel kitöltése változó x%-tól y%-ig.
Ezt a kitöltési változást nem sikerül átvinnem.
Erre kellene megoldás.
(#) pucuka válasza niedziela hozzászólására (») Jún 21, 2015 /
 
Esetleg keveréssel megoldható a probléma. A 20 Hz -es jeledhez hozzákeversz egy 22 Hz -es színusz jelet, a különbségi frekvenciát 10 Hz -es meredek aluláteresztő szűrővel levágod. Elvileg egy viszonylag jó négyszöget kaphatsz vissza, de ha nem, akkor egy komparátorral lehet jelet javítani. Persze csak elméletileg, a gyakorlatban nem tudom hogy válna be.
(#) nagym6 válasza niedziela hozzászólására (») Jún 21, 2015 /
 
Egy módszer, de ez nagyon bonyolult, ahony a régi sampling oszcilloszkópok, és nagyfrekis sampling voltmérők működtek. Ott a nagyfrekvencia lett lekonvertálva kis frekvenciára, a jelalak megtartása mellett.
Lehet, hogy másképpen is lehet, csak én nem tudom.
(#) Gafly válasza niedziela hozzászólására (») Jún 21, 2015 /
 
Tehát akkor a fázishelyzet és a jelalak nem számít?
(#) SKY válasza niedziela hozzászólására (») Jún 22, 2015 /
 
Ha négyszögjelről van szó, akkor megoldás lenne, ha az eredeti jel kitöltését feszültségjelre konvertáljuk és egy 2Hz-es jelgenerátort csinálunk, ami monostabilt indít és az időállandója a feszültségjeltől függ.
Analóg jel esetén egy egyszerű PIC amiben van ADC és PWM elvégzi.
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2015
(#) FeketeVipera hozzászólása Jún 14, 2016 /
 
Sziasztok! Auto motorvezerlesbe kellene beiktatnom egy frekvenciafelezot. Egyszeru, otthon kivitelezheto megoldasra lenne szuksegem. Szkop van itthon. Sajnos eddig csak audio-ban szereztem tapasztalatot. A 4013 IC-t nezegettem eddig. Tudnatok javasolni egy-ket kapcsolast? Koszonom elore is! (Bocs, angol a klaviatura)
(#) proli007 válasza FeketeVipera hozzászólására (») Jún 14, 2016 /
 
Hello! A 4013-al lehet frekvenciát felezni, ha a D bemenete a Q\ (negált) kimenetére van kötve. De nem mindegy mivel van meghajtva, mert az órajelének megfelelő meredekségű jel kell. Vagy is valamilyen másik logikai IC kimenetéhez van illesztve. Vagy is az órajel bemeneten lassú felfutású jel nem lehet.
(#) marcellus96 hozzászólása Aug 13, 2020 /
 
Sziasztok!

Ismer valaki olyan frekvenciaosztót, aminek a kimenete nem fix 50%-os kitöltéssel megy, hanem a bemeneti jel kitöltési tényezőjének arányában változik a kimenete is?

A válaszokat előre is köszönöm!
(#) Peter65 válasza marcellus96 hozzászólására (») Aug 13, 2020 / 1
 
Szia!
Régebben készítettem valami hasonlót, de ott nem osztani, hanem szorozni kellett a frekvenciát a kitöltési tényező meghagyása mellett. Mikrokontrollerrel oldottam meg, egy PIC10F-es CPU-ba belefért.
A megvalósítás végiggondolásához azért tudni kellene a leosztandó jel frekvenciáját, a kitöltési tényező megtartásában elvárt pontosságot és, hogy hányadára szeretnéd leosztani a frekvenciát. Esetleg definiálni kellene, ha közben változik a kitöltési tényező, az miként befolyásolja a kimenő jelet (legyen átlagolás, vagy a legutolsó értéket kövesse, stb.)
(#) marcellus96 válasza Peter65 hozzászólására (») Aug 14, 2020 /
 
Szia!

Felezni szeretném csak a frekvenciát. A frekvenciatartomány 100Hz és 20kHz között lenne. A kitöltési tényező pontosságának 1%-on belül kellene maradnia.
Következő: »»   3 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem