Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg frekvenciaosztó
 
Témaindító: KadettDani, idő: Máj 19, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 4
(#) Gafly válasza marcellus96 hozzászólására (») Aug 14, 2020 / 1
 
Akkor ez azt jelenti, hogy uC esetén a számláló(k) órajelének legalább 2MHz-nek (de inkább jóval többnek kellene lennie. Végülis nem lehetetlen, anno a 8253 is tudott ennyit.
Arra számitanod kell, hogy számottevő késleltetéssel fogja csak követni...
(#) Peter65 válasza marcellus96 hozzászólására (») Aug 14, 2020 / 1
 
Ha nekem kellene csinálni, az ST processzorai közül választanék, sz STM8S103F3 vagy STM8S103K3, ezek filléres processzorok. Ezeknek az TIM1-ese támogatja a pwm visszamérését, a TIM2-vel meg lehetne képezni a kimenő pwm jelet. A processzor és perifériái 16MHz-en mehetnek, a belső oszcillátora is ennyivel megy.
Az átfogás alsó tartománya fog gondot okozni, mert a 100Hz már nem fér bele a 16 bites számábrázolásba. Vagy a jel frekvenciájától függően változtatod a leosztást, vagy 4MHz-re leosztod a timer-ek órajelét. Az 1%-os pontosság még elvileg így is meglenne.
Érdemes lehet az utolsó kettő visszamért pwm kitöltés és frekvencia átlagát képezni. Szerintem nem lesz lassú a követés, a mért változás a következő periódusban érvényre juttatható. Ha a frekvencia és a kitöltés változásának meredeksége tudható, akkor esetleg lehet lassítani, szűrni a változást, az esetleges hibás mérések okozta jitterek elkerülése érdekében.
(#) marcellus96 válasza Peter65 hozzászólására (») Aug 15, 2020 /
 
Köszönöm a válaszokat!
Így már el tudok indulni a tervezésben.
Következő: »»   4 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem