Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gázkazán vezérlő hibák
Lapozás: OK   232 / 292
(#) vision61 válasza peanut hozzászólására (») Jún 18, 2020 / 1
 
Szia!
Valami nem kerek a leírásodban. Az a gázszelep, ami a képen van 2 db 230 V-os tekerccsel van szerelve, és modulálható DC feszültséggel. Ehhez két vezeték kevés, még akkor is, ha a szeleptestnél közösítve van a két behúzó tekercs. Esetleg csak az egyik üzemel ennél a készüléknél, moduláció nélkül?
A relé egyébként kattan? A gyújtószikra ráadásával egyidőben kellene behúznia. A relé előtt még van 230 V?
Esetleg ahol mértél, az nem a modulálás DC feszültség kimenete? Ekkor érthető, hogy AC-t nem mérsz ott.
A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2020
(#) VIM válasza vision61 hozzászólására (») Jún 18, 2020 /
 
Szia! Ennek a kazánnak nem a képen látható része a gyújtó és ionáram érzékelője egyben? Ez nem a vezérlője, legalábbis nem úgy néz ki mint egy vezérlő panel. Volt egy esetem amiben éppen Te segítettél beazonosítani a gázszelepet vezérlő előtét ellenállás színét. A kazánnal a telet ki is húzta a kollégám, mert közben vett még kettő donort amiből a szükséges darabokat ki tudja cserélni avagy előtte felújítani és úgy átültetni a készülékébe. Bővebben: Link Ocean Luna 20i
(#) TTom83 hozzászólása Jún 23, 2020 /
 
Sziasztok!

Nekem egy Vaillant Aurostep napkollektoros használati melegvíz tartály vezérlésével van gondom.Az a probléma,hogy a beállított melegvíz értéknél nem kapcsolja ki a fűtőbetétet hanem engedi felforralni a vizet.A kijelzőn folyamatosan látszik a hőmérsékleti érték,ezért szerintem maga a hőmérő jó.Inkább csak valami kontaktusképző hibásodhatott meg.Mellékelek egy képet az alaplapon.Esetleg ha valaki tudja,hogy a panelon mi felel ezért a funkcióért akkor megköszönném a segítséget.
(#) Sebi válasza TTom83 hozzászólására (») Jún 24, 2020 / 1
 
A hibaleírás nekem azt sugallja, hogy ha kap feszültséget, akkor örökké fűt. Ha így van, akkor meg kell keresni a fűtőbetétet tápláló kimenetet kapcsoló eszközt, ami valószínűleg az egyik relé lesz.
(Mert vannak ott triac-ok is, de kicsi a hűtőfelületük.)
Legvalószínűbb tehát a relé kontaktus összehegedése, amit erősebb ütögetéssel néha meg lehet szüntetni, de utána cserélni kell.
(#) VIM válasza TTom83 hozzászólására (») Jún 24, 2020 / 1
 
Szia! Neked még a C1 C2-ben ott az áthidalás, nincs kontroll alatt a hőmérséklet "figyelés". Ha a leírtakat megcsinálod akkor jól fog működni.
(#) _zsolt_ hozzászólása Jún 30, 2020 /
 
Sziasztok!

Saunier Duval Semia C24 gázkazánunk villám sújtotta lett 2 hete. Vezérlőcserén túl vagyunk (30eFT), ám sajna a kazán nem lett jó tőle. Feléled, próbál gyújtani, de semmi sem történik, nincs gáz -> gázszelep. Infoként annyit kaptam, hogy mérjek ellenállásokat a lábakon, a sárga részen található 6 szomszédos lábnál a 120 ohmos ellenállások rendben vannak, ám a két fekete láb között szakadás van, itt állítólag 160-180 ohm között kellene mérnem. Van ennek a javítására vmilyen költséghatékony megoldás? Sajna azt hiszem már így is kezd túl sokba lenni ez a javítás, és még mindig nincsen meleg vizünk...
Esetleg várható még, hogy ezek után újabb vmilyen elektronikai rész üzemképtelen?

Köszönettel:
Zsolt
(#) satu89 hozzászólása Jún 30, 2020 /
 
Sziasztok!

Egy olyan problémával fordulnék hozzátok hogy egy Fég típusú gázkazán előremenő víz hőfok szenzora eltört. Valaki ismeri ennek a szenzornak a pontos értékét, vagy esetleg milyennel lehet helyettesíteni?
A kazán pontos típusát sajnos nem tudom de egy Mehatronika sc12-40/F-02-es vezérlőpanel a lelke neki.
A szenzor a mellékelt képen a 7-es jelölésnél található vízhőmérséklet érzékelő néven.
Válaszokat előre is köszönöm.
Köszönettel:
Robi

Névtelen.png
    
(#) VIM válasza satu89 hozzászólására (») Jún 30, 2020 / 1
 
Szia! Nem ilyen van benne véletlenül? Az értékei azok, ha minden igaz 20 fokon 62kohm, 85 fokon 4.5kohm (a közteseket nem írom le).
(#) satu89 válasza VIM hozzászólására (») Júl 1, 2020 /
 
Helló!
Sajnos nem tudom mert szerintem nem a gyári van/volt benne. Valami hasonló van benne mint ez csak teljesen fel van blankolva a szenzor vége és a két lábbal együtt, s össze is volt tekerve igy rövidzárként üzemelt. A lábak szétszedésénél meg a szenzor fejénél szétpattant.
(#) VIM válasza satu89 hozzászólására (») Júl 1, 2020 /
 
Szia! Holnap megnézem hogy ami nekem van érzékelő az milyen értékű. Fém patronból van kivezetve kettő fehér szál szilikonos vezeték.
(#) satu89 hozzászólása Júl 1, 2020 /
 
Helló!
Előre is köszönöm szépen
Esetleg egy képet is készítenél majd róla?
(#) VIM válasza satu89 hozzászólására (») Júl 1, 2020 /
 
Azt mindenképpen mutatok róla méretekkel feltüntetve. Most dolgozom és idő hiányában ez már mára lemaradt.
(#) VIM válasza satu89 hozzászólására (») Júl 2, 2020 / 1
 
Nem ismerem a kazánhoz való NTC-t de nekem egy vezetékes van (rosszul emlékeztem) ebből a patronos kivitelűből és az értékei nagyon hasonlítanak az előírtakra. Ha negatív testelésű a bekötése ami ezek szerint az volna, akkor megoldható a bekötése. Jó lenne ha egy szakember ránézne erre az NTC-re és a lehetőségre a bekötés szempontjából. Ha megfelelő lenne akkor szívesen elpostázom neked.
(#) VIM válasza VIM hozzászólására (») Júl 2, 2020 /
 
A link helyesen: Bővebben: Link
A műszeren az éppen aktuális környezeti hőmérsékleten mért érték látható kb. 25 fok, a másik érték felmelegítve de nem mérve a hőfokot, lement 5 kohm alá az érték. A képen már a visszahűlt értéket tudtam lefotózni, az is elmozdult egy kicsit.
(#) satu89 válasza VIM hozzászólására (») Júl 2, 2020 /
 
Helló
Köszönöm szépen
Megpróbálok holnapig konzultálni egy szakival hogy szerinte jó lehet e bele, vagy mit tanácsol. Hétvégén személyesen is a gázkazán közelébe leszek (hazautazom) s próba képen megpróbálom egy ellenállással kipótolni hogy megtudjam esetleg van e valami baja a vezérlőpanelnek.
Az információkat köszönöm. Sokat segítettél. Visszajelzek hogy mire jutottam, s ha az a szenzor jó lesz bele akkor privátba felveszem a kapcsolatot veled s megbesz a részleteket.
(#) satu89 válasza VIM hozzászólására (») Júl 11, 2020 /
 
Hello
Elnézést kérek hogy csak most írok
Sikerült a törött alkatrész úgy összeéríntenem hogy tudjak rajta értéket mérni. Nekem olyan 25-28 fok körül 350-400KOhm-ot mértem többszöri próbálkozásra is ugy hogy az én belső ellenállasom nem volt benne. Próbáltam ellenállással egy fixértéket adni neki de nagy valószínűséggel szerintem a panel is rossz. Kicserélem az ic-ket s újra probálom
(#) pongiii hozzászólása Júl 28, 2020 /
 
Sziasztok!
Ismét én vagyok egy westen star condens 24kW-os kombi kazánnal. Most nem is igazán problémával fordulnék hozzátok, pláne nem elektromossal, hanem inkább csak olyan érdeklődés lenne. Elég sok itt a szaki, szóval remélem tudtok segíteni
Szóval a kazán begyújtás után mélyen, erőteljesen búg/rezonál olyan fél másodperces ciklusokban felhangosodik, lehalkul kb 5 mp-ig és utána abbahagyja és tök halkan működik tovább. HMV részét nem használjuk csak a fűtő részét, begyújtás után kis teljesítményen van a gázégő, ezt hallani is, majd mikor szabályozza fel magát, akkor halkul el ez a búgás. Van valakinek ötlete, hogy mi lehet ez? Mitől tud így berezonálni? Valószínű az égéssel lehet valami, mert nem a víz oldala szerintem (légtelenítő üzemmódban, mikor beindul a szivattyú, akkor nem csinál ilyet, csak mikor be is gyújt).
(#) szerviz válasza pongiii hozzászólására (») Júl 29, 2020 /
 
Csak a pontosítás végett: ez az alu kazántestes széria, ugye?
Mert azoknál szokott ilyen probléma előfordulni.
Ha már többéves kazánról van szó, akkor első lépésben érdemes a kazántestet külső (füstgázoldali) tisztításnak alávetni.
Ez elég macerás dolog, a gázszervizek többsége nem is vállalja, a gátlástalanabbak egy helyszíni "palackos" mosással megoldják.
Második lépésben szokott segíteni a ventilátor minimális fordulatszámának emelése. Ezután persze illik egy újrakalibrálást elvégezni, azt füstgázelemzéssel ellenőrizni.
Na, ehhez is illik egy felkészült szervizt keresni.
És szívtunk már ilyen kazánnal, ahol minden trükköt kipróbáltunk, végül a ventilátor cseréje segített, mivel a minimális fordulatot időnként tévesen érzékelte, azt túl alacsonyra engedte, az égő "bebrummogott", majd hibára kiállt.
De ebből szerencsénkre csak egy volt....
(#) pongiii válasza szerviz hozzászólására (») Aug 1, 2020 /
 
igen, ez az alutestes, akkor megpróbálkozok kitisztítattni, köszönöm a segítséget!
(#) every hozzászólása Aug 5, 2020 /
 
Sziasztok! BAXI NUVOLA 240 Fi kombi kazán azt csinálja újabban, hogy vagy a 30fok alatti led villog (Blocco gas: ripristinare agendo su manopola interruttore in pos. R ami ezt írja hibának: Vagy a 80 fok alatti led villog (Anomalia sonda riscaldamento: chiamare centro assistenza) ami pedig ezt írja hibának a kazánon levő jelmagyarázat. Tudnátok segíteni, hogy mit nézzek és hol keressem a hibát? Köszi!
(#) Sebi válasza every hozzászólására (») Aug 5, 2020 /
 
1. Gáz blokkolva, reseteld a kapcsoló P állásba forgatásával.
2. Fűtés szonda (hőmérő - gondolom) hiba. Erre azt mondja, hívj szervizt. Ha van a leírásban valami készülék rajz, keresd meg a "sonda riscaldamento" alkatrészt.
(#) VIM válasza every hozzászólására (») Aug 5, 2020 /
 
Szia! Ha ezt a szép olasz szöveget egyenesen a google fordítóba pötyögöd, már le is fordította volna Neked, hogy mit is takar. Nem tudom, hogy milyen NTC van ehhez rendszeresítve (merülőhüvelyes vagy klipszes) de ha megnézed az érzékelőt akkor találsz rajta valamilyen feliratot ami segít a beazonosításhoz. Talán ehhez hasonló lehet. Az oldalt szintén a fordítóval le tudod fordítani vagy kattints a jobb egér gombbal és a legördülőben találsz olyan szöveget, hogy "az oldal lefordítása".
(#) every válasza VIM hozzászólására (») Aug 5, 2020 /
 
Köszi! Én is lefordítattam a fordítóba már ezt rég, de épp azt kérdeztem a nagyérdemű közösségtől, hogy milyen alkatrészt keressek. Meg nézem milyen NTC van benne, csak ezt akkor valahol belül a csővek valamelyikén van ugye?
(#) every válasza Sebi hozzászólására (») Aug 5, 2020 /
 
Nincsen hozzá készülék rajz sehol sem sajna.
(#) Sebi válasza every hozzászólására (») Aug 6, 2020 /
 
Esetleg ez? Bővebben: Link
(#) VIM válasza Sebi hozzászólására (») Aug 6, 2020 /
 
Pedig az olaszok eléggé kedvelik a klipszes NTC-ket de ezek szerint ebbe a Baxi-ba merülő típust raktak.
(#) every válasza VIM hozzászólására (») Aug 15, 2020 /
 
Lefotüztam az NTC-ket, mert kettő is van benne és nem tudom ugyan melyik a rossz. Vagy hogy lehet meg éllapítani, hogy rossz e?

Van egy a csövek közözz ami a csőbe merül bele:



A másik meg a kazán oldalába van, gondolom a tartályba lóg bele:
(#) VIM válasza every hozzászólására (») Aug 15, 2020 /
 
A csőszakaszba tekert NTC-t kel megmérni. Egyel fentebbi hsz.-ben az "ezek szerint"-re rányomsz és azon az oldalon megtalálod az értékeket is (a google fordító a segítségedre lesz).
A kazánod rendkívül elhanyagolt, koszos és csak a kis részletek látszanak, akkor milyen lehet a többi fontosabb része. Így ne nagyon fuss neki a télnek.
(#) every válasza VIM hozzászólására (») Aug 15, 2020 / 1
 
Kösziii! Az volt a rossz ami a csőbe van! Havernál egy westen-be volt ilyen, azt beleraktam minden egyezik és tökéletesen működik.
Köszi szépen a segítséget!
(#) szili83 hozzászólása Szept 25, 2020 /
 
Adott egy Baxi Main 24Fi gázkazán.

Ma este nem jött melegvíz, és leszedtem a burkolatot gázszag volt, és próba során nem adott szikrát.

Ahogy nézem vagy agyujtó trafó vagy az alaplap lehet a hibás. Hol kezdjem a hibakeresést, mi szokott ezeknek a hibája lenni.
A gyújtó trafó SIT504 típusú. A kék és fekete vezetékén ~4kohm ellenállást mérek.
Következő: »»   232 / 292
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem