Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hőkamera
 
Témaindító: rabego, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) rabego hozzászólása Márc 29, 2008 /
 
hali mindenki

miért olyan drágák a hőkamerák? nem lehetne olcsóbban megúszni ha csinálnék, átalakítanék eggyet?
vagy ez szinte lehetetlen ?

bármilyen bonyolúlt biztos megéri a kinlódást mert a legolcsóbb amit találtam 700.e ft-volt (használtan)

ötleteket várok

(#) rabego válasza rabego hozzászólására (») Márc 29, 2008 /
 
itt egy jó kis hőkamerás videó Link
(#) Gatery válasza rabego hozzászólására (») Márc 29, 2008 /
 
Szerintem házilag nem nagyon lehet ezt kivitelezni.

Különösen nem egy normál kamera átalakításával.

A probléma ott kezdődik hogy az üveg az rendkívűl jó hőszigetelő, tehát ami egy üveglap mögött van ezt nem látja az infra kamera....és hogy ez mért probléma....mert hát ugye a kamerák lencséje is üvegből van!
Szóval itt a bibi...

A másik hogy ugye a digitális gépekben lévő ccd vagy cmos más hullámhosszra érzékeny. Tehát ezek meg fizikailag képtelenek azt érzékelni...

Bocs az elszomorító hírekért de ez van....
(#) aflmor válasza Gatery hozzászólására (») Márc 29, 2008 /
 
Idézet:
„A probléma ott kezdődik hogy az üveg az rendkívűl jó hőszigetelő, tehát ami egy üveglap mögött van ezt nem látja az infra kamera...”
ezt máshol ne mond el
(#) kobold válasza Gatery hozzászólására (») Márc 29, 2008 /
 
Nem hinném, hogy az üveg rendkívül jó hőszigetelő; épületeken, járműveken azért alkalmazzák, mert átlátszó, a szigetelést pedig az üveglapok közé zárt levegő, gáz, vagy légritka tér végzi. Ha nem megy át rajta az infravörös fény, vajon hogyan nyitják infrás távirányítóval az autót? Biztos nem az oldallemezen, kárpiton stb. keresztül...
Több projekt is van a nten, ahol digitális fényképezőből készítenek infrakamerát; leveszik a gyári infraszűrőt a CCD elől, és tesznek a helyére olyat, ami inkább a látható fényt nyeli el, az infrát nem (fénykép negatív, floppylemez darabja). Sajnos ezek is inkább úgy használhatók, ha egy forrás megvilágítja a teret infrával, a kamera pedig a visszavert fényből dolgozik.
Szerintem az érzékenység az, ami miatt nem lehet hőkamerává változtatni a fényképezőt, az emberi testek hősugárzása valószínűleg meg sem közelíti azt a szintet, amire egy ccd-nek szükége lenne.
(#) aflmor válasza kobold hozzászólására (») Márc 29, 2008 /
 
A "hőkamera", nem infrakamera.
Itt van a kutya elásva... :yes: Más-más elven dolgoznak. Ott kezdődik az egész, hogy az "infra" az hellyel-közzel fénynek minősül, ellenben a testek által kisugárzott hővel.
Pláne, hogy pl. az emberi testnek milyen infra-fény kisugárzása van? Semmilyen... Csak visszaverődés, ha kellően meg van világítva. (infralámpás ellenfénnyel,stb)
Viszont hőkamerával, tök sötétben is, (spec megvilágítás nélkül) gyönyörű hőtérképet láthatunk magunkról.

Ne keverjük össze, két különböző eszköz!
(#) GGABI87 válasza kobold hozzászólására (») Márc 29, 2008 /
 
Az üveg tényleg jó hőszigetelő. Egyébként a légritka térrel a két üveglap között a konvektív hőkicserőlédést akadályozzák, ami nem sugárzás. Amúgy néhány um felletti hullámhosszon elnyel. A távirányítok kb. 0,8-1,2um között működnek, ezeken még átlátszó a közönséges üveg. Az emberi test sugárzásának maximuma kb. 10 um környékére esik. Ilyen hullámhusszakra speciális lencsék szükségések pl. NaCl (igen konyhasó).
(#) aflmor válasza aflmor hozzászólására (») Márc 29, 2008 / 4
 
Még annyi,hogy a "hagyományos-látható infra-fényt" lehet látni ilyen szűrős kamerákkal, (CCD) de az infra-vöröst nem. Arra vannak ezek az írdatlan drága thermo-kamerák (mikrobolométer-es érzékelővel). Bővebben: Link +http://www.thermocamera.net/

Lehetetlen otthon összebarkácsolni. (de a lencse üvegből van)
(#) aflmor válasza (») Márc 29, 2008 /
 
...értem én hogy motor, de mitől megy
(#) Gatery válasza aflmor hozzászólására (») Márc 29, 2008 /
 
Igen a hozzászólásomban rosszul használtam az infra szót...bocsánat....

Ezt tapasztalatból tudom, az egyetemnek van egy hőkamerája azzal játszottunk.
(#) Atilla hozzászólása Jún 5, 2009 /
 
sziasztok üdv a fórumba mindenkinek hát én nem sokat tudok erröl a hökamerárol de szeretnék mert ugyanis van egy almásom és öszfele igen csak csak megcsappan a termés és szeretnék vásárolni egy ilyet mert mondták is több ismeröseim is hogy nagyon jól kiszüri a tolvajokat no meg éjszaka is jól lehet látni vele és csak annyit szeretnék tudni ha valaki tudna ebben segiteni:meddig lehet elátni vele? és mekkora a hatótávolsága na meg az idö nem befolyásolja ugyan?meg még annyit hogy mennyibe is kerül pl egy jó minöségü am olyan közepes is?hát megkösszönném a segitséget mert olvasgatom itt amit irogattok de abbol még nem tudtam meg mi mindenre jó még elöre is kössz mindenkinek sziasztok további kellemes napot:
(#) Moderátor hozzászólása Atilla hozzászólására (») Jún 5, 2009
 
Nem muszáj ám két lélegzetvételt igénylő mondatokat írni, léteznek külön a tagolás céljára fenntartott írásjelek, melyek használata - a mondatkezdő nagybetűkkel egyetemben - erősen ajánlott ezen a fórumon.
A jövőben próbálj meg egy kicsit ügyelni ezekre.
(#) shaman8 hozzászólása Júl 29, 2010 /
 
kapcsolási rajzokat küldjetek.
létszi ne térjetek el a témától.
(#) Ricsi89 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Júl 29, 2010 /
 
De ez még csak éjjellátásra jó, megfejelve jópár infraleddel. Ez még nem hőkamera.
(#) gyulank hozzászólása Jan 12, 2012 /
 
Ami mozgásérzékelőben van szenzor az esetleg működhetne kis felbontású kameraként?
(#) sargarigo válasza gyulank hozzászólására (») Jan 12, 2012 /
 
Az a szenzor kb egybites érzékelő! Nem a szenzor a nagy kunszt, hanem a lencse ami előtte van. Ha jól tudom, akkor a szenzor maga csak egy átmenetet érzékel, amit az előtte lévő lencse "állít elő" neki. Amikor átmész az egyik "sugárból" a másikba, akkor érzékel egy ugrást, és ezzel riaszt.
(#) kameleon2 hozzászólása Jan 12, 2012 /
 
Sziasztok! Nem tudom megítélni melyikőtök mekkora tapasztalattal rendelkezik hőkamera terén. Én kétféle információt osztanék meg ezen a helyen. Az egyik, hogy anno pár éve volt egy cikk, "Hogyan csináljunk webkamerából hőkamerát?" címmel. Ott annyi volt a leírás, hogy vegyünk egy webkamerát, szedjük szét, és egy film fotonegatívot - azt nemtudom, hogy még nyers, vagy előhívott állapotban, de rémlik, hogy nyers állapotban- vágjunk bele a képfelvevő chip elé, rakjuk össze és kész az infrakamera. Soha nem építettem meg, mindössze megmaradt mint emlék. A cégnél azonban használtunk kettőt is. Ezek nem a webkamera árban voltak méghozzá azért, mert nem normál optika volt előtte, hanem egy speciális felpolírozott fém! Az elvet sajnos nem értettem meg csak a tényt. Érdekes volt például, hogy a forró fémen megjelent a saját hőképünk. Azaz ha például egy vasalót hőkameráztunk, látható volt rajta a saját hősziluettünk is! Gyanítom egyébként, hogy NI elektronika volt benne, valószinűleg FPGA-ban, mert eléggé egyen szoftverek voltak hozzá. (Fluke).
(#) kameleon2 válasza gyulank hozzászólására (») Jan 12, 2012 /
 
Igen maximum egy 8x8pixeles elemi rácsot látnál is belőle (egy bazi nagy folt). Ha ezt átszámolod 640x480 pixelre az már nem kevés érzékelő Nyilván azért is nem így oldják meg, hanem összeintegrálják. .. Na ezt a részét fizettetik meg busásan, mert olyan nagy mennyiségek nem fogynak belőle, még a nagy zöldenergia érdeklődés miatt sem. Egyébként sok feladatra éppúgy elegendő egy sima lézeres hőmérő is, mert egy-egy pont hőmérsékletét azzal is "látod". A hőkamera ugyanaz, csak grafikusan jeleníti meg, színek formájában. Sokszor ez a tudás teljesen felesleges. Nyilván hibák kiszűrésénél, diagnosztikánál haszna van, leginkább ott, ahol nem állhat meg egy gép, vagy olyan nagyfeszültségű rendszereknél, amik leállítása kritikus lenne a vizsgálatok miatt, illetve nem lehet megérinteni a vizsgált berendezést (áramjárta sínek, nagyfesz, csapágyak, vízfolyások stb.)
(#) kadarist válasza gyulank hozzászólására (») Jan 12, 2012 /
 
(#) kly hozzászólása Feb 12, 2013 /
 
Sziasztok

Házam szigetelésének ellenőrzéséhez infra hőkamerát szeretnék készíteni egy MLX90620 -el.
Nem túl bonyolult cucc 4x16 pixelt tud és viszonylag egyszerűen I2C-n olvasható.
Esetleg használt már valaki ilyet?
Van valami tapasztalat?
Vajon elegendő lehet a felbontása a feladatra?

Mindenesetre ára elég baráti egy hőkamerához képest.
Úgy számolom 25000.- ből össze lehet rakni LCD vel dobozzal.

Ízelítő: Bővebben: Link

Nekem nem kéne hogy a telefonomat használja csinálnék neki saját kijelzőt.
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2013
(#) bupeter86 hozzászólása Jan 15, 2014 /
 
hőkamerás ***

Mod: Ez itt hirdetést tartalmazott, a fórumon tilos! Törölve!
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2014
(#) jdani hozzászólása Okt 1, 2020 /
 
Üdv. Nem egy jártas téma ez...
Használ valaki közületek hőkamerát szervizelésre?
Melegedő alkatrészek, stb...
(#) vision61 válasza jdani hozzászólására (») Okt 1, 2020 /
 
Szia!

Igen, de kérdés, milyen területen?
(#) jdani válasza vision61 hozzászólására (») Okt 1, 2020 /
 
Pont ilyenekre, hogy például hidegkötésnél a melegedést észrevenné.
Pont ez a kérdésem, hogy érdemes e egy kínai 150 eurós hőkamerát beszerezni?
Mire lehetne még használni? Milyen segítséget tudna nyújtani elektronika javításban?
(#) bbb válasza jdani hozzászólására (») Okt 1, 2020 /
 
A 150 euro környéki az általában 32*32-es felbontást tud (HT-102 mondjuk olcsóbb, én 120$ körül vettem). Ez a kategória még nem ugyan az, mint a 400$ környékiek a 320*240-es felbontásukkal. Kell intuíció a használatához Kb. mindent is fotózhatsz vele, én néztem már ablakszigetelést, PC-nek a hőkibocsátását, de a macskát is megtalálom vele a sötétben...
(#) Bakman válasza jdani hozzászólására (») Okt 1, 2020 /
 
Én egyszer kaptam kölcsön egyet (Flir C2). A hőkamera szenzora csak 80 × 60 pixeles de meglepően jól hasznáható: Bővebben: Link. Akkor kb. mindent megnéztem vele.

Mindezek mellett nagyon trükkös is tud lenni. A fémfelületek, ahogy a fényt, úgy a hősugárzást is tükrözik, valamint van olyan felület, amit sokkal hidegebbnek lát a valóságosnál. Ahhoz, hogy egy NYÁK-on be tudd azonosítani a melegedő alkatrészt, nagyon közel kell menni hozzá, kb. 3-4 cm-re, különben csak azt látod, hogy valami melegszik. hibakeresésnél segíthet, már ha a hiba melegedéssel jár vagy a melegedés miatt keletkezik a hiba.
(#) Bakman válasza bbb hozzászólására (») Okt 1, 2020 /
 
Nem ismerem a HT-102-t, kicsit körbenéztem. Érdekes módon reklámozzák itt-ott, egyszerűen nem akarom elhinni, hogy az a kamera ennyit tud (lásd melléklet). Én azt gyanítom, hogy a képet egy olyan géppel készítették, aminek alaphangon is hét számjegyű az ára.

Megosztanál velünk pár valós fotót?

HT-102.jpg
    
(#) jdani hozzászólása Okt 1, 2020 /
 
Egy illetőtöl hallottam, hogy egy alaplapot hőkamera segítségével javította meg.
Érdemes beszerezni egyet, vagy annyira nem nagy segítség elektronikai cikkek szervizelésében?
Inkább többet használnám amolyan szórakozásra?
(#) bbb válasza Bakman hozzászólására (») Okt 1, 2020 / 1
 
Nem is kicsit van feltupírozva a reklámfotó...
Amit csatoltál, az bőven a 1000$ körüli géppel készülhetett, ami már tud 640*480-as felbontást is.

Amiket kapni lehet olcsón, azok elég viccesek.
AMG8833 - 8*8-as felbontás 50$ körül kapod meg kijelzővel, olyan szoftverrel, ami elég jól interpolál (hackadayen fent van hozzá kb. minden, magadnak 35$ körül össze tudod rakni ugyan azt)
HT-102 és társai - 120$ körül mozog az áruk és 32*32-es felbontásuk van, telefonnal működnek, alapnak jó, nekem vitás ügyet döntött már el a vele készült fotó (sajnos már nincs meg, de ip kamera nagyon melegedett és nem jól működött, látszott, hogy a proci főzte magát)

Ifáig tartott az olcsó kategória, innentől csak felfele megy az ár és a tudás is. Az ár mondjuk legalább egy plusz százasig csak annyival tud többet, hogy telefon helyett saját kijelzője van. Bár most egy gyors kereséssel találtam ugyan ezt a fajtát (vagyis telefonra köthető, nem saját kijelzős cucc) 260$-ért már 220*160-as felbontású... Ami meg már 320*240, az közel 800$!
Bővebben: Aliexpress

Adtam hozzá még egy kezes képet is az összehasonlítás kedvéért
A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2020
(#) pipi válasza bbb hozzászólására (») Okt 1, 2020 /
 
Hali!
Én MLX90640 lcdvel, procival, készre szerelt modult vettem kb85$-ért, házat meg nyomtattam hozzá. Sajnos már nem látom sem ali-n, sem ebay-on. Ez 32x24 pixel-es, jobb mint a 8833-as.
Elektronika melegedésére szerintem jó, buktatott már le melegedő alkatrészeket. Ablak hőszivárgására figyelésére nem igazán jó, magát a hideg levegőt nem érzi, csak az ablaktokon látszik úgy-ahogy. Nagyobb távolságra sem jó. Fémeken, tükröző felületeken csalóka, a profik tudják melyik anyag emissziós tényezője mennyi, ez beállítható menüből és akkor "jót" mutat.
Nekem elektronikához bevált.
Találtam is youtubeon felvételt Bővebben: Link ez ugyanaz a modul, de "gyári" ócska fa kerettel.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem