Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolási rajzot keresek
 
Témaindító: Kallai Csaba, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   354 / 373
(#) gyulank válasza proli007 hozzászólására (») Okt 13, 2020 /
 
Valóban elnéztem, a diakról írták, nem a triakról, és a rajzokon is gyorsan siklottam át ezek szerint, mert a vonalak nem a nullátmenetnél vannak, passzol a leíráshoz. Jó, hogy erre segítettetek ráébrednem, de nem ez volt a probléma a kapcsolási rajzokkal, hanem, hogy Fade out-fade in váltakozva villogtat az egyik, és nem tudom, mit csinál a másik, de azt írta az 555-re, hogy on-off típusú, az akkor olyan, mintha rákapcsolnám a szobatermosztátot, és azt már próbáltam, és jól tudom, hogy nem jó se a villogás, se a hirtelen rám zúduló hideg levegő. De a lassú fényerőváltozás sem lenne jó, és a lassan rám zúduló hideg levegő se.
(#) kadarist válasza gyulank hozzászólására (») Okt 13, 2020 /
 
Az on-off szabályzással szemben a folyamatos szabályzásnál nem fogsz szemmel látható (hirtelen) fényerő változást észrevenni. De inkább építsd meg (akár többfélét is), mert ennek a parttalan beszélgetésnem se füle se farka.
(#) gyulank válasza kadarist hozzászólására (») Okt 13, 2020 /
 
Nekem szemmel látható fényerőváltozás az is, ha mondjuk percek alatt csinálja, és ha nem látnám, mert vak lennék, vagy csak az infra jönne át rajta, akkor is hideg lenne, mert rámzúdulna a hideg levegő, mikor elsötétedik. Folyamatosan ezt ismételgetem. Úgy gondolom, hogy nem össze-vissza beszéltem, mindig ugyanazt írtam, hogy mit csináljon, és mit ne. Tegyük fel, hogy van valamilyen külső hőmérséklet, és van egy valamilyen belső! Tegyük fel, hogy a külső nem változik mondjuk 3 órán keresztül! Beállítom fixen olyanra, hogy kellemes meleget érezzek, legyen mondjuk 50%! Ha ez így megy mondjuk 1 óráig, akkor valamennyit melegszik bent minden, ezért valamivel lentebb lehet csavarni, mondjuk 40%-ra. A 3 óra végére mondjuk 25%-ra, és végig kb. ugyanolyan meleget érzek. Ha utána a kinti hőmérséklet el kezd hűlni, amitől a fal gyorsabban elkezdi hűteni bent a levegőt, akkor fentebb kell csavarni, mert több energia kell a hőntartáshoz. Szóval így szabályoznám én, mert így lenne jó, így nem fáznék, meg nem sülnék meg, meg így nem lenne olyan, mintha pár percenként felkelne, meg lemenne a nap. Ezt kéne helyettem csinálnia, nem azt, hogy pár perc alatt lecsavarja, aztán fel, és így tovább.
(#) gyulank válasza gyulank hozzászólására (») Okt 13, 2020 /
 
És ezt nem szó szerint értettem, hogy 1 óra múlva csavaródjon, hanem azt akartam vele érzékeltetni, hogy nem fel-le kapcsol/halványul, hanem beáll egy szintre, nem nullára, és a hűlésnek a sebesség változása lassabb folyamat, és ha ehhez szabályoz, akkor azokat a változtatásokat nem utólag állítja, hanem folyamatosan, tehát az 50%-ról az 1 óra alatt, ahogy melegszik a levegő, megy le 40%-ra, nem egy óra múlva vált annyira. Ha kinyitom az ajtót, akkor felgyorsul a hűlés, akkor gyorsan felvilágosodna, hogy tartsa a hőmérsékletet.
(#) usane válasza gyulank hozzászólására (») Okt 13, 2020 /
 
Neked nem is a kapcsoló elemmel van bajod. Ennek semmi köze hogy tirisztoros vagy triakos. Nem néztem Skori teljesítményszabályozóját, de ha jól értem neked a problémád a folyamatos üzemmel van. Ahhoz meg megfelelő szabályozás kell a megfelelő hőmérséklet érzékelővel. Olyan PID-kontroller féleség kellene.
(#) gyulank válasza usane hozzászólására (») Okt 13, 2020 /
 
Azt már megbeszéltük, hogy a triak is nyitva marad nullátmenetig, tehát ezzel kapcsolatban már jobbnak is tartom a tirisztorosnál, amennyiben nincs hiszterézis. De a lényege az, hogy az már jó, ha én tudom állítani. De itt most olyat keresek, ami helyettem csavargatja, de nem összevissza, hanem úgy, hogy jobb lesz mintha én csavargatnám, nem rosszabb. Ne úgy csavargassa már, ahogy én se csavargatnám, mert azért nem csavargatnám úgy, mert nem lenne nekem jó.
(#) gyulank válasza gyulank hozzászólására (») Okt 14, 2020 /
 
És pont azért írtam, hogy figyelni kell a nullátmenetet, mert a PWM nem igazodna a hullámra, és össze-vissza kapcsolná. Egyik periódust itt, a másikat ott érné.
(#) Epu2 válasza gyulank hozzászólására (») Okt 14, 2020 /
 
Analóg vezérlés kell a triakos szabályzónak.
(#) usane válasza gyulank hozzászólására (») Okt 14, 2020 /
 
Annak az infrának van akkora hőtehetetlensége, hogy az a pár ms nem számít. Még ha kimarad egy teljes félhullám vagy több, azt sem veszed észre. De valóban nem a PWM a lényeg, hanem a megfelelő szabályzás.
(#) bladzser2 hozzászólása Okt 14, 2020 /
 
Keresek egy olyan kapcsolási rajzot, ami jó minőségű könnyen építhető nem feltétel IC-re épülő jeladó-vevő. Feladata annyi lenne, ha megnyomják az adón a gombot akkor a vevőn egy relé meghúzzon. Fontos a vevőn relé kontakt legyen. Az adó-vevő feszültsége legyen kb. 12-24V hatótáv 100 mérter kb. Az adó fix telepítésű, nem hordozható.
(#) gyulank válasza usane hozzászólására (») Okt 14, 2020 /
 
Beraktam ide képet arról az infráról, biztos arról beszélsz? Amúgy megmondták már nekem monitorokról is, hogy nem láthatom amit ők nem látnak, de attól még láttam. De a lényeg most sem ment át. A Skoris tirisztoros azért működik, mert a 2 nullátmenet közt ha 25%-ra állítom a teljesítményt, akkor minden félperiódusnak az utolsó negyedétől nullátmenetig vezet. A PWM nem foglalkozik a fázisszöggel, így össze-vissza részeken kapja el, és nullátmenetig bekapcsolva marad. Ez szerinted jobb szabályzás lenne?
(#) kadarist válasza gyulank hozzászólására (») Okt 14, 2020 /
 
Milyen PWM? Itt egy rövid gyújtóimpulzus van a szabályzástól függően változó időpontban (fázisszögben). Egyébként pedig a triakok, tirisztorok triggerelemének (diak) feszültségét a hálózati váltakozófeszültségből nyerik, így biztosan nem lesz gyújtás tetszőleges időpillanatban, csak akkor, ha a feszültség a szinuszhullámnak megfelelően egy bizonyos értéket felvesz. De ha a PID-kontrollerre értetted a PWM-et, akkor is sántít a dolog, mert nem csak on-off jellegű szabályzással lehet PID-funkciót elérni. Szerintem építve kellene kísérletezned.
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2020
(#) gyulank válasza kadarist hozzászólására (») Okt 14, 2020 /
 
Teljesen másról beszélünk. Arról beszélek, amit az első hozzászólásban írtam, hogy mit kéne csinálnia az áramkörnek amit keresek. Nem arról, ami nem azt csinálja. Szerintem meg egyértelműen megfogalmaztam, hogy mit kéne csinálnia, örülnék, ha azt össze tudnám rakni ami azt csinálja, nem hogy én találjam fel. Ha annyira tudnék mindent, nem kérdeznék semmit. Azt tudom, hogy mit akarok, és mit nem. Azt kérdezem, hogy azt hogy lehet megoldani. Mert az eddigiekkel nem. Meg kísérletezéssel sem. És semmi baj nem lenne az on-offal, ha ugyanúgy a nullátmenethez képest igazodna, mint a sima csavarós fázishasítós.
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2020
(#) gyulank válasza gyulank hozzászólására (») Okt 14, 2020 /
 
Nem mintha tudnám, milyen ami nem on-off-os, és az miért jó, vagy rossz.
(#) kadarist válasza gyulank hozzászólására (») Okt 14, 2020 /
 
Teljesen kikapcsolja a fűtőtestet vagy a teljes rendelkezésre álló feszültséget rákapcsolja úgy, mint egy bojler vagy olajradiátor esetében. Ez a ki-bekapcsolásos. Van olyan, ami fokozatmentesen (folyamatosan) állítja az átfolyó áram erősségét a hőmérséklettől függően. Neked ilyen kellene.
(#) gyulank válasza kadarist hozzászólására (») Okt 14, 2020 /
 
Nekem olyan kéne, ami fázishasítással oldja meg, mert ahhoz szerintem nem kell, vagy kisebb hűtő kell, míg egy változó áteresztésű valami biztos nagyon melegszik.
(#) kadarist válasza gyulank hozzászólására (») Okt 14, 2020 /
 
Mutattam, a második kéttranzisztoros, diakos, triakos éppen olyan.
(#) gyulank válasza kadarist hozzászólására (») Okt 14, 2020 /
 
Én meg írtam, hogy nem azt csinálja amit írtam, mert nem akkor kapcsol ki, ha már egyáltalán nincs szükség semmilyen fűtésre, és engem hőn kell tartani, különben fázok. És nem melegít fel a gondolat, hogy majd mindjárt hűl az NTC, és újravirrad. Meg látni sem akarom a változást. Nem csak 10ms-osat, hanem a hosszabbat sem...
(#) kadarist válasza gyulank hozzászólására (») Okt 14, 2020 /
 
Figyelj, ha az NTC-t az infralámpa sugárzásának útjába teszed, akkor nem lehet oszcilláció nélkül megoldani a szabályzást. Érdemes lenne a problémádat pontosan leírni egy fűtéssel foglalkozó topikban.
(#) gyulank válasza kadarist hozzászólására (») Okt 14, 2020 /
 
Ezzel nem.
(#) bbb hozzászólása Okt 15, 2020 /
 
Sziasztok!

Lenovo M82-es gépbe szeretnék második soros portot (com2) berakni, de beleütköztem egy elég nagy gondba. Ennek a gépnek az alaplapján a megszokott 9 tüske helyett 15 áll rendelkezésre! Lehet hozzá kapni kábelt külföldön (ali, ebay), de az nem opció, nem magamnak lesz, s egyébként is 75$ irreális érte. Lenovo fórumon kevesebb lábszámmal találtam bekötést, amit szintén nem tudok csak úgy ráhúzni ennyi lábra.
Sajnos a gugli képtelálatok között talált kábelfotókból nem sikerül kivenni, hogy melyik láb hova van kötve, a hardver karbantartási kézikönyv (HMM) pedig nulla információt tartalmaz erről.
(#) kokozo válasza bbb hozzászólására (») Okt 15, 2020 /
 
lenovo fórumon is csak ennyi..

comport.JPG
    
(#) bbb válasza kokozo hozzászólására (») Okt 15, 2020 /
 
Igen, ezt írtam, hogy megtaláltam lenovo fórumon, csakhogy ez ugye a 15 láb helyett 11 láb.

Kimérve a 11 és 16-os lábak GND (15-ös vakláb).
(#) kokozo válasza bbb hozzászólására (») Okt 15, 2020 /
 
máshol meg azt írják nem is com, hanem game port
(#) bbb válasza kokozo hozzászólására (») Okt 15, 2020 /
 
Azt is megtaláltam, viszont az meg marhaság, ez com port Bizonyíték van rá a méregdrágán rendelhető kábel és a kézikönyv formájában.
A tüskék darabszáma alapján mondhatta volna azt is, hogy VGA kivezetés, az se lenne igaz...
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2020
(#) bbb válasza bbb hozzászólására (») Okt 16, 2020 /
 
Találtam két viszonylag tűrhető minőségű fotót a keresett kábelről. Hátha valakinek eldugva van hozzá lábkiosztása A gyári azonosító (FRU): 03T8177
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2020
(#) del37 hozzászólása Okt 16, 2020 /
 
Üdv, ha valaki regelve van a hifiengine.com oldalon és be is tud lépni akkor kérem írjon nekem mert a régi felhasználóm nem működik és regisztrálni sem enged már az oldal. Köszönöm előre is ha valaki segítene!
(#) Ódenka válasza del37 hozzászólására (») Okt 16, 2020 /
 
Ehun vagyok, la!
(#) bbb válasza bbb hozzászólására (») Okt 19, 2020 /
 
Nos az eladókkal nem volt szerencsém, egyik se volt hajlandó válaszolni a kérdésemre, így továbbra is "várom a sült galambot". Esetleg az M82-es Thinkcentre alaplapjához valakinél elfekvő boardview, amiből vissza lehetne következtetni?

Illetve, ha valaki tudna ötletet mondani rá, hogy miként tudnám megtippelni a lábak funkcióit, az is segíthetne.
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2020
(#) Sebi válasza bbb hozzászólására (») Okt 22, 2020 /
 
Én a GND kimérésével kezdeném (a fém házhoz), de most látom ezen túl vagy...
Aztán terminal programból küldenék valamit a portra (HW handshake nélkül) és szkóppal nézném, hol jelenik meg - ez a TX. Aztán egy soros portos eszközt tennék rá, annak TX lábával sorosan egy 560ohm, amivel ki lehetne tapogatni a PC oldali RX-et. (persze minden csatlakoztatás után egy-egy parancs küldéssel.)
Egyszer csak válaszol és azt látod a terminál ablakban.
Következő: »»   354 / 373
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem