Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Számítógép leállítása soros porton keresztül
Témaindító: iceface, idő: Jún 18, 2008
Témakörök:
Hello mindenkinek!
Szeretnék készíteni 1 áramkört, amellyel soros porton keresztül letudnám kapcsolni a számító gépet. UPS tápba szeretném beépíteni. ![]() ![]()
Szia!
Szerintem egyszerűbb ha a kikapcsgombot megnyomod egyszer. Vagy erre keresel egy áramkört! üdv!
Az elképzelés nem rossz, de ennek sajnos fizikai határai vannak!
-1- szoftwert írni RS232 szabványra, és annak megfelelőfunkciót hajtsa végre,... -2-...és a hardveres rész ami a gomb lenyomására, küldi az információt (RS232 -ön) keresztül a softnak, az meg shutdown szintaxist meghívja a cmd.exe -nek, majd ténylegesen leáll a gép! -3-programozási alapismeretek ehhez kevés (-és jelenleg én is, mert én még csak programozni tanulok!) Szóval, inkább az fentebb említett módon kéne eljárni, és rendkívűl egyszerű, és költségkimélő, és nincsen szükség tul bonylítani, habár ez az én véleményem!
Na igen, de hát ebben nincs semmi kihívás!
![]()
Valamicskét értek az elektronikához, de a programozás 1enlőre távol áll töllem.
![]() De szeretem a lehetetlen +oldásokat és ez is éppen annyira izgalmas, amennyire feleslegesnek tűnik! ![]() Én arra gondoltam, hogy 1 már létező szünetmentes software-t klónoznék 1kis max232 ic-vel +hajtott áramkörrel. A tápba ültetés részét +oldom! :yes: Kicsit őrült ötlet, de jó ha mozgásban vannak az agysejtek! ![]() Üdv.
Értem mire gondosz, ez a vágy bennem is meg van, esetleg tovább is lehet fejleszteni, több funkciórsra is.
Szerintem nem "elvetemült" ötlet, ha más funkciót is raksz neki. DE sajnos a programozást, ez mindenképpen megköveteli, mind a harveres részét, mind a PC-n futó szoftver megírását. (én már rég ehhez hasolókkal probálokznék, ha tudnék ilyen szinten programozni!)
Szia!
Ha mégis úgy döntene hogy az én ötletemnél jukad ki akkor kell neki egy 555 ami akkor indul el ha pl emlegy az áram (azt még nem tudjuk hogy konkrétan mire kell neki ez a kapcsi) és ha elindult egy inpulzussal húz egy tranyát az pedig kapcsolja a gombot :yes: Ez az én elgondolásom üdv! ![]() az első gondolat az volt, hogy soros porton küldjön 1 jelet a szünetmentes a szg. lekapcsolásához. Az akku álapotának ellenőrzése már további új feladat lenne. Jó kis agytorna, szabad percekre, buherátoroknak! ![]() Szeretek mindent átalakítani a magam módján és agyalni hogyan tudnám jobbá tenni, mert ugye +venni 1xűbb lenne, de abban mi az izgalmas??? ![]() Azért örülök, hogy ennyire segítőkész mindenki, előre is köszönöm! ![]()
Ehhez UPS -is kell (szünetmentes táp), de az már RS232 -vel el van látva, ha nagyon közelít a lemerüléshez, akkor a gépet "lelövi", és kész!
(igaz nekem egy TESSA névre halgató UPS-em van, annyi különbséggel, hogy jackon van kivezetve a POW_SW szál, és optón keresztül kapcsolja az egyik szervert, ha az már arról megy, 17percet tökéletesen kibír, csutkára tölött akksival!) Saját átalakítással! Mert s POW_SW gyáilag sem szerepel benne, egy egyszerű meoldással, lett megvalósítva. Van benne egy feszültség komparátor, és amikor falsch értéket kap, pl: merül az akksi stb, kiad egy jelet, amit egy opton keresztül, már simán rá tudtom játszani a gépre! (ez anno régi AT tápos gépeket látott el!) Ekkor még van akkora fesz szint, hogy fenntartsa a feszültséget akksiról, de csak annyi, hogy egy leállíást kibirjon, illetve azon túl úgy 5percet. Bevált és működőképes dolog, vagy úgy fél éve megvalósított "álom"
Várjunk csak: UPS-ekhez szoktak adni programot, ami leállítja a gépet, ha az UPS-ből kifogyott a szufla.
- meg kell keresni az UPS-hez való SW-t - ha UPS nélkül kell leállítani a gépet, szimulálni kell az UPS-t. Az ún. "dumb" UPS-eknél ez nem nagy dolog, egyszerűen valamelyik RS232 vezetéket kell földre(?) húzni. Tehát a szimulációhoz nem kell soros kommunikáció.
Wow!
Nagyon jó kis csapat kovácsolódott itt össze!!!! ![]() Nagyon jók az ötletek!!!!!!!!! ![]() ![]() ![]() Tetszik a komparátoros +oldás az UPS felől és a RS-232 földre húzásos kombináció !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Már csak a Software kell és a pontos info a földre húzandó RS szálról! ![]() ![]()
Van egy 625VA-es UPS-em, amin ugyan ki lenne alakítva a soros csati, de le van takarva 1 fóliával gyárilag!
![]() Ez adta az ötletet a buherára és a szg-emen már csak a sorosport szabad és kihasználatlan! ![]() ![]()
Én ezt a metódust pontosan nemtudom, de az biztos hogy a "földre húzásos" dolog nem igazán létezik RS232 -es UPS eknél.
Az UPS szinkron sorosan küldi az információt, mindig küld egy állapot információt, ami általában binárisan szokott érkeni RS232-őn keresztül, amit a PC-n futó szoft érzékel, és annak megfelelő parancsot hajt végre, és ezt jelzi az UPS-nek, hogy megkapta és hibátlan, ha sérült ujraküldi.(CRC). de lehet rosszul tudom
Akkor lenne sikeres a dolog, ha lehetne loggolni az RS232 folyamatokat. (de ez is programozást igényel. és ez már fejlesztésnek minősül, ami termelhet egy kis költséget! )
![]() Köszönöm a hozzászólásotokat!!! Most már dobok 1 hátast, hosszú volt az éjszaka! Szép napot mindenkinek! ![]()
Jó éjszakát!
![]()
Hú ez tényleg igaznak tűnik!
Esetleg a vindowsnak is be lehet állítani az UPS-t talán tényleg összejön a dolog! Gyakorlatilag, csak a vezérlő biteken játszik vissza, nem az adatvonalon. itt legalább mindig lehetvalamit tanulni De ott ahol a tényleges kapacitásmérés megy, stb. azt már az adatvonalon kell hogy lejátsza, főleg azért mert a két vezérlőbiten, hibajelzés és a kikapcsolás parancs van "ráültetve".
Folyik tovább a varázslat!
![]() Már beépítettem 1+ (230V-os) csatit az UPS hátuljába, tegnap szétboncoltam, van benne 4db 12v-os relé, szerintem ezek vezérlését fogom felhasználni optókon keresztül! Azért a soros port "földre húzását" még vhogy nem mertem kipróbálni, legalább is nem a nagy gépemen fogom, talán majd a kicsin! ![]() ![]() Az ups gyári software-e összeakad az xp-vel így itt 1kis változtatás szükségeltetik, pl. 1 másik ups progival. Üdv. Mindenkinek! ![]()
A földrehúzásos dolog tényleg működik, de ahogy korábban irták "elkéne szimulálni az UPS-t", mert úgy már menne a dolog! Simán csak a földrehúzással, nem érsz semmit sajnos! (Nállam egy tök márkátlan ups-el eljátszottam, azonnal mindenből kilépett, leált a gép,de nélküle semmi SEM volt azeredmény!)
Este a melóban folyk. a buhera!
![]() Már +van az elektronika az upshez, és a tesztek alatt sikerült kilogikázni a relék kombinációját. 1 a kimemenetet, 1 a betápot, és 1 az akkut kapcsolja az inverterhez. Már csak 1 relé maradt, amit nem sikerült működésre bírnom, szerintem az a rövidzárral lesz kapcsolatos, de ezt nem akartam kipróbálni! ![]() Kész van a kábel is, de a kis gépemmel semmit nem csinált! ![]() Milyen progival próbáltad ki a kis tesztedet? Mert engem ez a földre húzásos dolog most lehangolt! ![]() Szerintem nem jó progit használtam! ![]()
Power gomb csatlakozóra rövid időre történő kontakt nem jó? Akár mikrovezérlővel is össze lehet hozni, tovább fejlesztve akár webről is elérve. Nyáron akarok majd épiteni egy ilyet, de az bekapcsolásra szolgál majd. Webről elérhető a stuff, ha "On"-ra kattanok, meghúz egy relét, ami adja a feszkót a gépnek. Szervertermekbek használnak ilyet pl. resetelésre.
Hello!
Tudom, ez 1xübbnek tűnik, de én vhogy ezt a soros porton keresztül szeretném összehozni, mert hát vmivel mindíg kell foglalkozni! ![]() ![]() ![]() Köszönöm, a hozzászólást! ![]() ![]() :yes: :yes: :yes: :yes: ![]()
Ne haragudj, hogy csak most válaszolok, de döglődik a gépem!
![]() ![]() Szóvalén egy rendes UPS -el csináltam ezt,a hozzá mellékelt szoftverrel. Feltelepíettem(előtte csatlakoztattam az UPS-t mindenhez, ahová kell), azán elindítotam. Direkt kivezettem a kérdéses szálakat, és rövidrezártam a földdel (nemtudom mekkora feszültségű a logikai 1szint, ezért az semmilyen felhúzó ellenállásal nem láttam el, egyiket sem!) A rövidrezárás pillanatában, kiugrott egy "buboréktipp", hogy kritikus töltettségű telep, mentse és zárja be munkáját stb... stb... Aztán mégegyszer, "alert üzenetként"(mikor a másikat zártam), utána bezárt mindent, menette a beállításait, és leállt. Az UPS, nem az én tulajdonom, akksi csere, meg egy szilárdtestrelé cserén esett át. (mert a tulaja még használni is alig tudja, nem hogy javítani ![]()
Sziasztok!
Láteznek infrás egységek amit nagyon könnyű megépíteni rádugni soros portra és lehet vele irányítani a gépet. De itt most nem ez a lényeg. A dolog úgy működik hogy van egy szoftwer ami azt csinálja hogy hallgatja a soros portot az itt érkező bitsorozatot eltárolja (betanítás) és ha legközelebb még 1x ugyan ez a bit minta jön (tehát nem értelmezi a jelsorozatot, nem dekódol csak összehaonlít) akkor végrehajt egy adott parancsot. Akár elindít egy másik progit stb.. (pl bat file-al is ki lehet kapcsolni a gépet stb) A program neve winlirc. Sok sikert!
WoW!!
Köszönöm, az ötletet, kipróbálom!!! :eljen: :taps:
1kis buherával össze jött a dolog, ha van akit érdekel leírom ide!
![]()
Ird csak le, ha valaki hasonlót szeretne, ne legyen frusztrálva....
Készítettem 1 általam „port teszter”-nek nevezz kis kütyüt, a lényeg annyi, hogy a soros port 3 kimenetét és 5 bemenetét ledekkel és 1-1db 1kohm-os ellenállásokkal láttam el. Jumper-ek segítségével különböző kombinációkban tudtam összezárni a kim- ill. bemeneteket.
Hosszas próbálgatás során, a 7-es kimenő ág és a 8-as bemenő ág összekapcsolására a Windows-ban beállitott alap UPS „váltakozó áramú táplálás” ikonja „elemről táplálásra ugrott” ![]() Ezzel 1 időben,ha a 7-es pontot zárjuk az 1-essel a gép pár másodperc múlva le is ált normálisan, már csak az UPS-emet kellett +buherálnom, hogy kiadja ezt a két jelet! Az UPS-t +bontva, volt 4db relé, ebből a kimenet, és az akkumulátor üzemmód relét használtam fel, táp és jel forrásként! Ha az „akku relé” +húz optocsatolón keresztül húz + 1 relét ami zárja a ps soros port 7-es és 8as tűit. (elemről táplálás) A leállítási funkciót már egy fesz komparátor végzi, ha az UPS akkuja lemerült 11.5V alá, 1 relével összezárja a pc soros port 7-es és 1-es tűit. (a szgép leáll) ![]() ![]() ![]() ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |