Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2276 / 2484
(#) Taki1968 válasza Cannon hozzászólására (») Okt 14, 2020 / 1
 
Szia.
Igen sajnos ez a fajta szigetelő,rögzítő ragacs,az évek alatt,főleg ha "sok" hőt kap,úgynevezett viszkózzá válik,és magába szívja azt a parányi nedvességet a környezetéből ami épp ott keletkezik a kihűlés alatt.Ezután szépen elkezd korrodálódni az alkatrész lába alatta!Samsungoknál sok ilyent tapasztaltam az évek alatt,de előfordult más gyártók termékeinél is.Amikor egy alkalmas szerszámmal,kicsit megpiszkálod a ragasztót és azt látod hogy a belső szerkezete buborékos,és elkezd sötétebb színű lenni,akkor kezdődik a folyamat.Ez is a tervezett elavulás egy formája.!
Taki
(#) Cannon válasza Taki1968 hozzászólására (») Okt 14, 2020 /
 
Évek óta visszavonták a termék gyártását, én meg most szert tettem rá használtan és kicsit parázok, hogy nehogy rosszul járjak. Eltávolítani el lehet valahogy szakszerűen anélkül, hogy menne a kukába?
(#) Taki1968 válasza Cannon hozzászólására (») Okt 14, 2020 /
 
Ez valamiféle enyv lehet,nem ismerek oldószert amivel el lehetne távolítani,ahol már megbarnult ott érdemes lepiszkálni óvatosan,de egyébként esélytelen az egész eltávolítása!
(#) Gafly válasza Taki1968 hozzászólására (») Okt 14, 2020 /
 
Enyv az tutira nem lehet.
(#) Taki1968 válasza Gafly hozzászólására (») Okt 14, 2020 /
 
Nem tudom mi lehet,de láttam már különböző enyveket,és ahhoz tudtam leginkább hasonlítani.Persze ha Te tudod mi lehet az az anyag,szívesen elolvasom a válaszod.!
(#) Gafly válasza Taki1968 hozzászólására (») Okt 14, 2020 /
 
Annó az FMV-ben csak aralditnak hivták.
Persze ez gyűjtő fogalom, olyan mint a teknokol, csak katonai változata is van.
(#) Taki1968 válasza Gafly hozzászólására (») Okt 14, 2020 /
 
Lehet.Passzolom.Mindenesetre nagy hibát követtek el mikor elektronikában alkalmazták!Manapság inkább szilikon ragasztókkal találkozom,de a régebbi készülékek még ezt a fura kemény ragasztót használták,és szinte mindnél volt hiba a ragacs alatt!Egyszerűen elrohadt az alkatrészek lába!
(#) Cannon válasza Taki1968 hozzászólására (») Okt 14, 2020 /
 
Jelenlegi állapotában, mint a képen látszik mennyi időre lehet számítani? (Aktív hangfal D osztályú végfokában van, ami elég rendesen melegszik is.)
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2020
(#) Taki1968 válasza Cannon hozzászólására (») Okt 14, 2020 /
 
Ez egy jó kérdés,de azért azt hozzá kell tenni hogy a javított készülékeknél 10+ év után jött elő a hiba többnyire.Amikor a ragacs színe sötét barna lesz akkortól lehet számítani a problémára.
(#) partyzsolt hozzászólása Okt 15, 2020 /
 
Van egy KENWOOD KVR-A70R erősítőm, aminek nem megy a kijelzője. Találtam 4 repedt forrasztást, még a vezetőképesség megvolt, ettől függetlenül átforrasztottam, de a hiba maradt.
Valaki találkozott már ilyen hibával?
(#) Ódenka válasza partyzsolt hozzászólására (») Okt 15, 2020 /
 
Nézz körül ebben:
(#) Thowra hozzászólása Okt 19, 2020 /
 
Üdv!
Egy céláramkörben (nem sima hangerősítő, pontos működése egyelőre ismeretlen) elhalálozott egy TDA2003 ic. Javítás közben feltűnt, hogy nem a bemenő jelet szabályozzák potival hanem a tápfeszt lehet állítani (a tápegységét) kb 1,5V tól 18V ig. A bemenő jelről nincs információm, feltételezem az nem változik.
Mi értelme van így használni az ict?
(#) tothbela válasza Thowra hozzászólására (») Okt 20, 2020 / 1
 
Nem csak a gyári ajánlásnak megfelelően lehet alkalmazni egy IC-t. Én is használtam a TDA2003-at lemezjátszó motor hajtásra. Egy kvarc vezérelt PLL meghajtás teljesítmény fokozata lett belőle. Audióra úgy sem a legjobb.
TDA2030 pedig CRT eltérítő tekercs hajtására kiváló. Audióra kevésbé.
(#) Davidd válasza tothbela hozzászólására (») Okt 20, 2020 /
 
Szia! Én is próbálkoztam hasonló dologgal, de valamiért nem volt elég erős. Egy kicsi kis szkop lett volna belőle, de kellett egy 300W os végfok a kép kinyításához...
(#) Thowra válasza tothbela hozzászólására (») Okt 20, 2020 /
 
Visszarajzoltam a panelt, kb az adatlapban lévő kapcsolás.
A bemenetre kötött "jelforrás" nincs nálam sajnos.
Feltételezve, hogy erősítőnek használják (bemenő jeltől függetlenül), nem tudom miért így szabályozzák. Adatlap szerint 8-18V ig üzemel, a táp viszont jóval alá is mehet, kb 1,5V ig
(#) tothbela válasza Thowra hozzászólására (») Okt 20, 2020 /
 
Én egy rádióban 3V-ról üzemeltettem, és olyan 2,5V alatt némult el. Csak az 50mA körüli nyugalmi áram miatt nem lettem bele szerelmes. Hamar merült a két AA cella.
(#) rectamas válasza tothbela hozzászólására (») Okt 20, 2020 /
 
Még kollégista koromban valamelyik Rádiótechnika újság alapján építettem egy TDA2003-as erősítőt, elég szépen szólt. Ezen felbuzdúlva egy nagyobb teljesítményűt TDA2030-al, na ennek pocsék hangja volt.
Utólag néztem meg jobban az adatlapokat, a TDA2003 AB osztályú, a TDA2030 B osztályú erősítő...
(#) elektrorudi válasza Cannon hozzászólására (») Okt 20, 2020 /
 
Szia!
A ráborított műgyanta nem oxidálódik, de ennél érdekesebb dolog is történhet! Momentán az, hogy feloldhatja a többi műanyagot!
Régi munkahelyemen a kollégák "szerszámos ládája" egy ételes doboz volt, abban tartották az apró kéziszerszámaikat is pl. egy fogkefét (ez is kellett a gép tisztításához). Ezen kívül, egy kis gyurmát, ami nem a hagyományos kőpor+olaj keveréke volt, hanem modern, műgyanta alapú "soha ki nem száradó" gyurma. Egyszer kinyitottam egy ilyen dobozt (1-2 évvel a lezárása után) és meglepődve tapasztaltam, hogy fogkefe mellé helyezett mogyorónyi gyurma "megette"(!) a fogkefe nyelét. A nyél egyszerűen eltűnt, ahol hozzáért a gyurma! Mintha pákával kiolvasztották volna. Sajnos ezt nem fényképeztem le.
Viszont csináltam most egy képet neked. A jelenség: Egy kb. 20 éves multimétert, a rá feltekert mérőzsinórjával együtt, pár hónapja rátettem egy hungarocell dobozra. A képen az látható, hogy a mérőzsinórra ráolvadt(!) a hungarocell.
Ez a dolog nem kifejezetten az erősítő témába vág, de azt akartam példázni vele, hogy akár erősítők meghibásodásában is szerepet játszhat, hogy az egyik szigetelő anyag felemészti a másikat, amiből akár zárlat is keletkezhet.

IMG_1240.JPG
    
(#) Laci66 hozzászólása Okt 24, 2020 /
 
Sziasztok!
Autós fejegységből szeretnék szobai erősítőt építeni. Olyan FET-es Booster végfok kapcsolást keresnék
ami +-20-22V körüli tápról működik. (A fejegység természetesen csak 12V-ot kap.)
(#) reloop válasza Laci66 hozzászólására (») Okt 24, 2020 /
 
Szia! Mondanám, hogy VF3, de mit értesz Booster alatt?
(#) Laci66 válasza reloop hozzászólására (») Okt 24, 2020 /
 
Szia reloop!
Olyan erősítőt, amit a hangszó kimenet hajt meg.
Ez egy CAU7120-as (AKAI). Nekem azért kellene hogy Pendrive-ről tudjak zenét hallgatni.
Az IC-s végfoka viszont gyenge (TDA?) kb. 4x10W + 10% torzítás. Van ugyan vonal kimenete amire bármilyen erősítőt ráköthetek, de én mind a 4 kimenetet használni szeretném. Ha csak meghajtóként használnám a végeket a torzítás sem lenne annyira kifogásolható.
Végső megoldásként van 4db majdnem kész Texas végfokom, azokat a hangerő potiról meghajthatom. Azért gondoltam az első megoldásra, mert van egy Philips "demo" pultból bontott
BUZ FET-ekből (10-12 párhuzamos FET) épített kütyü amit a hsz. kimenet hajt meg.
A szépséghibája hogy csak 2 csatorna, ráadásul 14V-ról megy.
(#) tothbela válasza Laci66 hozzászólására (») Okt 24, 2020 / 1
 
Ha csak jelforrásnak kell a fejegység, érdemes a végfok elől kilopni a jelet. A végfokról meg leválasztanám még a tápot is, mert elképzelhető hogy sokat eszik az a négy csatorna. Na meg ne legyen már a jelútban agy akármilyen fokozat. Ez megöli egy jó erősítő előnyeit.
(#) reloop válasza Laci66 hozzászólására (») Okt 24, 2020 /
 
Ha ebben lenne fantázia, így működnének az autós végfokok. A bontott készülék valószínűleg azt teszi lehetővé, hogy 4 Ω helyett 2 Ω vagy 1 Ω is ráköthető legyen.
A fejegységben lévő végfok IC típusát olvad le! Az adatlapjából kinézheted hogyan állítható fixen Standby-ba. A bemeneteiről pedig elhozhatod a jelet külső erősítők számára.
(#) Laci66 válasza tothbela hozzászólására (») Okt 24, 2020 /
 
Sziasztok Béla és Reloop!
Valóban az lesz a jó megoldás, ha kiiktatom az IC-s végfokot.
Így a fejegység táphoz elég lesz egy kicsi trafó, vagy akár a Texasok tápjáról is levehetem egy 7812-vel. A Texasokat egyébként APT100 toroidról akarom táplálni olyan módon hogy a két szekundert külön egyenirányítom, majd 2-2db 6800µF-os kondival "virtuális" testet hozok létre.
Így szekunderenként +-27-28V-ot kapok amiről 2-2 végfok megy.
Ja, és kérlek nézzetek már át a TDA7250-es topkba! Ott egy későbbi projektemhez kérnék segítséget. Most megyek a pincébe "berhelni". Viszem a fotómasinát is és az előbbi témához teszek fel képeket.
(#) reloop válasza Laci66 hozzászólására (») Okt 24, 2020 /
 
Úgy a Texas, mint a TDA7250 elég problémás kapcsolások. Olvass vissza a témáikban!
Írd meg milyen a végfok IC a fejegységben! Ha nagyon gagyi, TDA7388, vagy hasonlóból építenék külső erősítőt. 16 V-ról a négy csatorna teljesítménye igazán figyelemre méltó, évekig használtam a garázsban
(#) Laci66 válasza reloop hozzászólására (») Okt 24, 2020 /
 
Szia Reloop!
A Texast másoknak már több példányban megépítettem és még nem volt panasz rá. Magamnak már régóta tervezem egy Blaupunkt EQ végfokaként, de mint köztudott "Isten malmai lassan őrölnek".
Az enyémek meg időnként évekre leállnak. Úgyhogy az EQ-hoz tervezett végeket most inkább
az Akaihoz használnám fel. Ha már az EQ-nál tartunk ,teszek fel róla képeket....
Szóval az EQ annó úgy került hozzám hogy a 4 vég IC-ből csak egy működött. Azzal az egyel azért meg tudtam hallgatni hogy szól. És tetszett amit az EQ tud. Akkor kezdtem el hozzá a "kici, óccó végeket csinálni. Közben hozzá jutottam egy ISP erősítőhöz ami ami kielégítette az igényeimet (ma is használatban van) 4db 8Ohm/50W-os dobozzal elbír. Bocs a képek minőségéért de a fotógépet nemrég kaptam egy nagyon kedves fórumtársunktól és túl okos hozzám... Meg sem érdemlek egy ilyen komoly gépet, de igyekszek "felnőni" hozzá.
(#) Laci66 válasza reloop hozzászólására (») Okt 24, 2020 /
 
A kíváncsiságodat "kielégítendő" felteszek néhány képet a Philips Demóról.
Eredetileg egy jó kis 400VA-es hipersil trafója is volt, de az már vagy 15 éve akkutöltőként üzemel.
(Szekunder 2mm-es vezetékből)
(#) Laci66 válasza tothbela hozzászólására (») Okt 24, 2020 /
 
Szia Béla!
A konkrét dolgokkal inkább Hozzád fordulok, úgy látszik Reloop nem vesz komolyan....
Hát meglepődtem mikor szétszedtem a kütyüt. (Tavaly akciósan 3E-ért vettem, most közel
10E-ért árulják.) Üres az egész! Egy jelzés nélküli IC-t árulnak 4x25W-osnak!
Valószínűleg kidobom az egész végpanelt, csak még ki kell deríteni hogy a 7 eres szalagkábelből
melyik az első panel 5V-os tápja és melyik a 4 kimenő csatorna (ha van egyáltalán 4).
De legalább a Texas végfokok már benne vannak (utolsó kép)hihihi!
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2020
(#) tothbela válasza Laci66 hozzászólására (») Okt 24, 2020 /
 
Reloop annyira vesz komolyan, amennyire te őt. Egyelőre semmit ne dobálj ki belőle. Úgy látom TDA7377 van benne, de én nem látom ezt biztosan. Ahogy reloop írta, meg kell keresni a folyamatos standby üzemet, és ez talán csak egy ónpötty odabiggyesztése lesz. Valahogy olvasd le mi van ráírva az IC-re. Nem jelöletlen, mert én a rossz szememmel még a fotóról is látom.
Egyébként a négy csatorna nem jelent négy audio sávot, csak kettőt, csak a elől/hátul elhelyezett hangszórók kapnak kisebb /nagyobb jelet.

A demó panel szerintem nem végfok, hanem mosfet kapcsoló amivel különböző fejegységek kimenetit lehet program szerűen rákapcsolni hangszórókra. Vagy fordítva.
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2020
(#) reloop válasza Laci66 hozzászólására (») Okt 24, 2020 /
 
A Demo panelt inkább nézem kapcsolóáramkörnek, mint sem erősítőnek.
Ami az Akait illeti, a benne található TDA7377 bizony elég karcsú ebben az üzemmódban, főleg, ha 8 Ω-os hangszókat kötsz rá. Csatornánként 2 W jöhet ki belőle.
A bemeneti lábak: 4, 5, 11, 12, innen visszakövethető melyik ér kimenet a szalagkábelen.
Nem akarnálak lebeszélni a Texasról, de valahogy kompaktabbnak tűnne a készülék egy TDA7388-cal. Persze azzal is meg kéne küzdened, de lenne mindenféle védelmed, koppanásgátlód és egy tápról mehetne a jelforrás-résszel.
Béla megelőztél
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2020
Következő: »»   2276 / 2484
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem