Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kombikazán működési hiba
 
Témaindító: gpepe79, idő: Nov 29, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   468 / 570
(#) balazsgy válasza vision61 hozzászólására (») Nov 20, 2020 /
 
Mert az enyém is hasonló és nézem a fogyasztást. De írtam, hogy csak tipp részemről. Nem baj?
(#) zoszka válasza cs75 hozzászólására (») Nov 20, 2020 /
 
A szigetelése milyen a háznak? (Falak, menyezet)
(#) Sütőa hozzászólása Nov 21, 2020 /
 
Szép napot kívánok.
Segítséget szeretnék kérni.
Ariston kombikazán. A kazán folyamatosan fűtött és 2 percenként újragyújtotta magát. Szabályozni csak úgy tudtam ha teljesen nullára vettem a termosztátot.Villanyszerelő jött és lecserélte , mert azt gondoltam annak van baja.Na azóta a fűtés még úgy sem megy. Melegvíz az van Felhívott egy gázszerelőt aki rögtön mondta, hogy valami váltó szelepecske van leragadva és ennek az alkatrésznek (amibe az van)a cseréje 30000 +járulékos költségek. Mit lehetne tenni ha lehet esetleg valami mást lehet.Tisztítva márciusban volt.Úgy gondolom alaposan,kompresszorral és kis kefével.Azt nem tudom, hogy vízkővel elbánt-e.
Mi lehet a bajság.
Köszönöm.
(#) VIM válasza Sütőa hozzászólására (») Nov 21, 2020 /
 
Szia! Írd már meg légyszíves a típusszámát és a termosztátét is. Talán csak a fűtési NTC hibásodott meg.
(#) fpeter61 válasza fpeter61 hozzászólására (») Nov 21, 2020 / 1
 
Sziasztok!
Problémámra (ha valakit érdekel, eltudja olvasni az előzményeket) pofonegyszerű volt a megoldás, nem én voltam, kaptam az ötletet!
A hideg vízoldalon a hőcserélő és a belépő rézcső hollandija között van egy u.n. torló betéve a víz útjába, azt kipattintva és kivéve, a készülék tökéletesen működik!
Gondoltam megosztom a megoldást, nem csak a problémát vetem fel, hátha valakinek egyszer segítség lehet!
(#) Skillet válasza balazsgy hozzászólására (») Nov 21, 2020 /
 
Jogos. A biztonsági felvetés is, és az időnkénti mozgatás is.
Nos...azért nem írtam eddig, mert "vártam", hogy kifekszik
Kb 1.6 bár volt amikor megcsináltam, csütörtökön reggel.. Aznap annyi volt mindig, pedig ment többször a fűtés, zuhanyzás. Se több, se kevesebb (felfelé sem ment).
Másnap reggelre (péntek) lement 1.3 környékére. Azóta annyi. Se több, se kevesebb. Figyelem majd.
Amiket leírtam, az mennyire volt normális jelenség?
Viszont lejjebb vettem a fűtés víz hőmérsékletét. De ugyanúgy égeti a kezemet a radiátor. Ez mitől lehet.
A tisztítás óta mintha nem lennének akkora belobbanások, vagyis halkabb a kazán.
(#) Sütőa válasza VIM hozzászólására (») Nov 21, 2020 /
 
Szia.
A kazán tipusszáma Ariston CLAS EVO 24FF,28FF,24CF valamelyik a három közül.
Termosztát COMPUTHERM Q3. Köszönöm.
(#) vision61 válasza balazsgy hozzászólására (») Nov 21, 2020 /
 
Miért lenne baj. DE. Ettől függetlenül semmi értelme két ház fűtési energia igényét összehasonlítani, ha mindössze annyit tudsz róla, hogy 82 m2-es és mennyi a kívánt belső hőmérséklet.
Belmagasság, falak anyaga, nyílászárók, van-e, és hol, milyen hőszigetelés, de akár az épület alatti pince is befolyásolhatja az energia igényt.
(#) VIM válasza fpeter61 hozzászólására (») Nov 21, 2020 /
 
Szia! Ezzel az egyszerűnek tűnő megoldással csak elodáztad a hőcserélő cserét. Az a korlátozó a melegvíz hozamot volt hivatva korlátozni ami a jelenlegi készüléknél már a vízköves állapot miatt korlátozva van ezért kapcsolgat ki-be. Most, hogy kivetted a korlátozót így a teljes keresztmetszet rá van nyitva primer oldalra és egyenlőre nem tud az NTC túlmelegedni de a bitermikus hőcserélő a végét járja. Bővebben: Link Talán még nem késő és ki lehet savazni belőle a lerakódást de az is csak átmeneti volna nem hosszútávú megoldás.
(#) VIM válasza Sütőa hozzászólására (») Nov 21, 2020 /
 
Szerintem a váltószelep motorral lehet probléma, mert nem akar váltani fűtésre. Ugyanis a HMV vételezés prioritáson van. A szelepmozgató motort váltóérintkezők kapcsolják (Bővebben: Link) és az érintkezők beéghetnek, ezáltal bizonytalan lesz a működés. Talán ezt kellene először megnézni, hogy nem-e emiatt nem vált át a háromutú szelep HMV-ről fűtésre. A motor talán 230V-os ezeknél a típusoknál. A készüléket kikapcsolva a motorból a csatlakozót kihúzva majd az "U" alakú rögzítőt kivéve a háromutú szeleptestből, kézbe vehető a motor és szerelhető (ha gondolod).
(#) cs75 válasza zoszka hozzászólására (») Nov 21, 2020 /
 
Nincs szigetelve a ház sehol.
(#) cs75 válasza balazsgy hozzászólására (») Nov 21, 2020 /
 
No,és mi a tapasztalatod? Hogy lehet gazdaságosan működtetni a kazánt?Életemben nem fogyasztottam ennyi gázt,igaz, 51m2-es 3 konvektoros lakásban laktam de földszinten.
(#) Balek111 hozzászólása Nov 22, 2020 /
 
Sziasztok!
Radiant RBS Elite kazánt be akartam üzemelni, de sajnos nem sikerült. 01-es kódot ír ki, ami a "nincs láng". Begyújt pár másodpercig ég is, aztán kialszik, majd még egyszer begyújt, de ismét kialszik, azaz elzárja a gázt. Mi lehet az oka?
Előre is köszi a választ.
(#) antiktelefon válasza Balek111 hozzászólására (») Nov 22, 2020 /
 
Ha nagyon rövid idegi gyújt be, akkor elsőnek az ionizációs elektródát tisztítsd meg először simán nedves ronggyal, aztán ha nem jobb, puhább acél dörzsivel, de ésszel. Az elektróda alján van egy csavar, ha kitekered, kissé ördöglakatosan ki lehet forgatni a helyéről, ne feszegesd, mert elhajlik, és nem fog jó helyre érni. Esetleg ha korábban piszkálva volt, lehet hogy nem jó helyre ér az elektróda, vagy a kábele kontakthibás valamelyik végén.
(#) Balek111 válasza antiktelefon hozzászólására (») Nov 22, 2020 /
 
Köszi az infót, megnézem.
Még valami. Amikor begyullad, folyamatosan szikráztat, akkor ez is azért lehet?
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2020
(#) Balek111 hozzászólása Nov 22, 2020 /
 
Megjavult
Köszi
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2020
(#) balazsgy válasza cs75 hozzászólására (») Nov 22, 2020 /
 
A tapasztalatom megvan, azt leírom, de úgyis jönnek majd az ellenvetések:
A régi lakás régi konvektorral, ami akár 50 %-os hatásfokkal (bár inkább 40%) is bír max., hát sok volt ott is a gázfogyasztás.
Én itt több kollégához hasonlóan csak hobbysta vagyok itt a fórumon. Nem a gyártó cég eladója, szervizese, reklámozója sem. Csak segítés céljából.
Egy dolgot tudok, hogy a mostani időszakban nálad, a szigeteletlen 82 m2 alapterületű és gondolom 2,7 méter belmagasságú lakóházban a 9 m3-es napi gázfogyasztás a mostani időjárás során az sok. A 7 m3 még szerintem elfogadható lett volna, (nálam 5-ről felment a hidegfront miatt mára 6 m3 értékre, de ez várható volt, még a 8 m3-t is elfogadtam volna.)
Kalorikus számításokban otthon vagyok, korábbi munkám révén, ezt csak ezért mertem leírni.
Amennyiben a kazánnal lenne problémád, úgy VIM-et keresd. A gázfogyasztással kapcsolatos kérdésekben zoszka-t javasolom.
Mindkettő jó és hozzáértő, segítőkész szakember.
Mindent, amit leírtam, csak egy tipp részemről, de rosszat nem akarok!
(#) cs75 válasza balazsgy hozzászólására (») Nov 22, 2020 /
 
Köszönöm a választ!
Van egyéb is,ami nem tetszik..egész nap megy ,mint a bolond,de ne gondold,hogy nagy dolgot szerettem volna. Csak 21,5 C-ot.Szellőztettünk,és lement a hőfok a szobában.Most este van,és még mindig szarakodik ,hogy elérje a 21,5C-t.Most 21 C-on tart.Tehát nem emelkedik a hőmérséklet 2,5 C-ot kb.egész nap.Szted.ez normális?Vagy alacsony a vízhőfok? Most 58-ra állítottam.Agyrém.Azt hiszem,fel kell hívnom a szervizest
(#) 444Tibi válasza cs75 hozzászólására (») Nov 22, 2020 /
 
A regebbo 20-25 evnel korosabb futeseket jellemzoen legkevesebb 60, de inkabb 70 fokos eloremenore terveztek, em ritkan 80 fokosra.
Aztan a vegyeskazan kikerult es a regi Feg cirko bekerult, aztan valami moder ebb, de a radiatorok maradtak.
Nalam is ez a helyzet, a radiatorok maradtak es a kondenzacios cirkom 60 fokra van allitva, 40 fokos vizzel em is lehet futeni, vagy irrealisan tulmeretezett radiatorokkal, vagy feluletfutessel, de egy regi szigeteletlen hazat lehetetlen igy befuteni
(#) JZoli válasza cs75 hozzászólására (») Nov 23, 2020 /
 
Néhány dolog nem világos a leírásodból, pedig nagyon befolyásolják a gázfogyasztást. A leírásodban a konvektoros fűtésnél lakásról beszélsz, ami többlakásos "társasház" lehetett. Annak a fűtési igényét nem szabad egy szabadonálló házzal összevetni, mert elég nagyok a különbségek. Azt sem írtad le, hogy a jelenlegi lakásodban a kazánnak van-e külső hőérzékelője, vagy csak találomra van a fűtési víz hőmérséklete beállítva. itt már közvetlen előttem írta 444Tibi, hogy ha radiátorok méretezése miatt lehet, hogy kevés a beállított 58 fok. Mi az oka, hogy nem állítod magasabbra ezt? A fogyasztás tényleg több a kelleténél, de a kazán előéletéről sem tudunk semmit sem, lehet teljesen elszennyeződött a belseje, esetleg nem a legoptimálisabb a gázkeverése, így nincs munkapontban az égés. Mennyi melegvizet használtok, az is többletfogyasztást okoz. Milyen nyílászárók vannak? Ez is befolyásolja a fogyasztást. Gázzal főztök, vagy villannyal ez is számít.
A fogyasztás megítéléséhez elég sok körülmény figyelembevételével lehet csak hozzászólni érdemben.
Bocs kicsit hosszú lett, csak arra szerettem volna rávilágítani, hogy ez a gázfogyasztás sok dologtól függ!
(#) 444Tibi válasza JZoli hozzászólására (») Nov 23, 2020 /
 
Csak félig offként de leírom hogy amikor 12 éve megvettem a mostani 86m2 családi házamat, az első tél mellbevágott, 480ezer (igen, majdnem fél milla) volt az első téli fűtésem.
Mivel ez nem volt vállalható, 3 év alatt beszigeteltem a ház 2/3-át és a padlásfödémet, annak kb. fele egy darab gipszkarton volt.
Azért nem az egészet mert az 1927-ben épült sárházat nem akartam teljesen bebugyolálni. Valamint bejárati ajtó és kritikus állapotú nyílászárók cseréje.
Ennek lett százalékosan a legpregnánsabb hatása, így a fűtés megállt 200-220ezer Ft-ba egy szezonba.
Majd néhány radiátor és a fűtési csövek cseréje és a 30 éves Termotéka kazán cseréje egy használt kondenzációs cirkora, valamint 3 zóna kialakítása után ez az összeg lement évi 160-180ezer forintra úgy hogy Édesanyám akkor költözött hozzánk és bővítettem az ingatlant 30m3-rel.
Bár a cirkó 60-65 fokos előrmenővel dolgozik, csak percekig tud a kondenzációs tartományba dolgozni, így is igen sokat spórolok vele és baráti áron 40ezer forintért vettem.
Ebből a kecóból többet nem lehet kihozni és én nem is terveztem további költségeket mert itt a vége, az ingatlan ennyit tud, innen egy picike spórolás is óriási összegekbe kerülne, értelmetlen 1 millát rákölteni havi 5000Ft nyereség miatt.
Viszont ezeket nagyon megérte meglépni.

Ami nem tartozik ide de az utóbbi 5 év legmegtérülőbb beruházása volt, az egy használt öntvénykazán bekerülése a rendszerbe.
Mivel a munkahelyemen legálisan és ingyen meg tudom szerezni a tüzelőmet így a kazán ára 5 év alatt már 20x megtérült. De ez egyéni szerencse, nem adatik meg mindenkinek.
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2020
(#) noi válasza balazsgy hozzászólására (») Nov 23, 2020 /
 
Szia! Manuálisan vagy automatizáltan olvasod a napi gázfogyasztást? Ha utóbbi, hogyan?
(#) Skillet válasza balazsgy hozzászólására (») Nov 23, 2020 /
 
Még mindig ugyanott áll a nyomás. Lecövekelt. Se feljebb, (de ami számomra lényegesebb) se lejjebb nem ment.
KATT
Nem is tolok bele több vizet, amíg jól elvan. Csütörtökön csináltam meg, azóta működik rendben. Annyi, hogy ugye péntek reggelre állt be ez a nyomás.
Nagyon köszönöm a segítséget mindenkinek!
Amúgy az normális volt, ahogy nálam történt ez a TÁT töltés? Igazából nem is értem nagyon. Nyitva hagyom a leürítőt, tolom be föntről a levegőt, lent meg jön ki a víz? Én ebből azt gondolnám, hogy akkor a levegő is kijön, amit benyomtam :S vagy ez hogyan működik? Miért jött a fekete lé, ha el volt zárva a fűtés előre és visszamenő? A kazánból már le volt engedve a cucc. Vagy csak azt hittem?
Csak a működésére lennék kíváncsi, főleg azért kérdezem.
Köszönök mindent. Üdv
(#) VIM válasza Skillet hozzászólására (») Nov 23, 2020 /
 
A TÁT az valahogy így nézne ki a különböző üzemállapotban és a benne lévő víz mennyisége. Ha ugye elengeded a fűtésköri víz mennyiséget a kazánból, attól még a tágulási tartályban benne marad az oda "betágult" víz mennyiség és azon szűk keresztmetszeten a benne lévő maradék (levegő vagy gyári nitrogén) nyomás nem tudja azonnal kinyomni. Olyan eset áll fenn mintha egy teli vizes pet palack kupakját kifúrod és fejre állítod. Majdhogy nem vákuumnak kell ellenállnia a bent lévő víznek, hogy ki tudjon folyni a víz belőle. Tehát ezért kell bele nyomni a TÁT-ba egy kevés levegő nyomást, hogy a bennmaradt vizet kiszorítsa onnan és a benne létrehozott nyomás legyen a rendszer expanziós előnyomása. Erre kell majd ráengedni a feltöltő csapon keresztül azt a vízmennyiséget ami majd a kazán nyomásmérőjén az előírt értéket mutassa. A rendszer térfogata és TÁT előnyomása között fordított arány van.
(#) cs75 válasza JZoli hozzászólására (») Nov 23, 2020 /
 
Szia!!
Nincs külső hőérzékelőm. A rendszer teljesen új, a kazán szeptemberben került felszerelésre,a radiátorok is teljesen újak-minden.
Egy szobában szigetelt az ablak,a többiben is fa ablak van,ami szigetelésre vár.
Ez számomra is tiszta,hogy az ablakok sokat számítanak.
A melegvíz megy még a kazánról, a sütőm villanyos.
Hogy miért nem vettem fel a hőfokot?
Nem tudtam, jót teszek-e vele,de azt látom,hogy vmi nem oké,csak azt nem,hogy mi
Egyébként a legkisebb helység,ami méretében is a legkisebb ,nem csak a beceneve ott tökéletes a hőfok,pedig épp,hogy rá van nyitva a radiátorra ,ebből azt szüröm le, a rendszer,a kazán jól működhet.Jut eszembe,radiátor.Mennyire fontos,hogy nyitva legyenek a szelepek?Befolyásolja a hatékony működést?
Köszi a választ! Cs75
(#) Gafly válasza cs75 hozzászólására (») Nov 23, 2020 /
 
Idézet:
„Mennyire fontos,hogy nyitva legyenek a szelepek?Befolyásolja a hatékony működést?”

Nagyon. Azzal kell "behangolni" a rendszert.
Értem én, hogy hegedű, meg húrok, de fenének van rajta az sok fekér tekerentyű a végén, amikor nem is használja játék közben a primás?
(#) cs75 válasza Gafly hozzászólására (») Nov 23, 2020 /
 
És,hogyan?
(#) 444Tibi válasza cs75 hozzászólására (») Nov 23, 2020 /
 
Kéne tudni legalább közelítően a házad hőigényét, és a felszerelt hőleadók (radiátorok) teljesítményét.
Ez utóbbi katalógus adat, könnyen kideríthető, az előbbi már nehezebben.
Linkelek a régebbi (F besorolású és annál rosszabb) ingatlanok közelítő hőigényéről egy táblázatot, számolgass és szerintem meg fogsz lepődni ha a hőigényt átfordítod gáz köbméterre.
Bővebben: Link
Itt jól látható hogy ugyanakkora méretű helyiség hőszükséglete 2,5-3 szorosa is lehet a külső-belső falak és a tájolás függvényében.
Ha van kedved, vagy ez utóbbi eredmény, az U hőátbocsátási tényező számodra szimpatikusabb (ha nem csapod be magad az adatok megadásánál akkor pontosabb is mint az előző kis táblázat) akkor ezzel is kiszámolhatod.
Bővebben: Link

Ha nagy értékek jünnek ki, akkor a cirkód esetleg hiába kondenzácós, 40 fokos elpremenővel ez életbe ki nem fűtöd a házat csak a szerencsétlen készülék fog egész nap ki-be kapcsolgatni ha nem tud lemodulálni egészen kicsire.
Ismét kihangsúlyozom, abszolút nem tudom hogy nálad hogyan, milyen metódus szerint lettek méretezve a hőleadók, így egzakt megoldást ne várj tőlem. Pont ezért nem tudom megmondani saccra se hogy nálad az 50, 60, esetleg 70 vagy még magasabb fűtővíz hőmérséklet a jó. Én itthon 60-65 fokos előremenővel -10 fokba is tudok 25 fokot csinálni ha kell.

Az hogy a helyiségek a legpontosabb számítások ellenére is eltérhetnek a tervezett radiátor teljesítménytől, ez teljesen természetes, és alap hogy be kell szabályozni mindet.
Ez általában 3-4 napos elfoglaltság amit még esetleg 1-2 hét-hónap múlva amikor megjönnek a rendes mínuszok még finomítani kell. Az hogy a fútésrendszer az őszi +6, +8 fokokba gatyarohasztó meleget képes csinálni, egyáltalán nem jelenti hogy ugyanezt képes lesz -10 fokba is, ez egy -2 fokos nappal és egy hajnalra -10 alá eső téli napon ragyogóan megtapasztalható.

Minden radiátorszelepet teljesen kinyitsz és 1 nap múlva nézed a helyiségek hőmérsékletét.
Azokba ahol a legmelegebb van, a hőfokokkal fordított arányba fojtod a radiátorszelepeket.
Majd 1 nap múlva (egy épület cirka 50-100 tonna úgyhogy van neki rendesen hőtároló képessége és tehetetlensége) megismétled.
Itt lehet igény szerint pl. a fürdőszobába melegebbet, a ritkán használt helyiségekbe hűvösebbet beállítani.
Bonyolítja a helyzetet ha épp abban a helyiségben ahol a szobatermosztát van, durván alá/fölé méretezett a radiátor de ez is megoldható. Logikusan először hagyod teljesen nytva ezt a radiátort, ha így máshol durván alacsony a hőmérséklet akkor fojtani kell, ha máshol melegebb van sokkal akkor sajnos az összes radiátorral sokat kell játszani.
Kb. érted a logikáját?

Ésszerűen gondolkodva ez kivitelezhető, énnekem ez a beállítgatás 3 év alatt se sikerült mert az ingatlan fele 1927-be épült sárház, a negyede kisméretű tégla, a maradék negyede meg ytong.
Nincs az a JóIsten aki ezt 1 darab szobatermosztáttal megoldja hogy +10 és -10 fokba mindenhol egyforma meleg legyen, maradt a zónázás és ez bevált de ez nem tartozik szorosan ide ha a Te házad egyféle anyagból épült.
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2020
(#) zoszka válasza cs75 hozzászólására (») Nov 23, 2020 /
 
Simán elmehet 9 m3/nap gáz. Az kb 8 órás üzemidőnek számít nálad rossz szigetelésnél, 21 fokra számolva. Több is lesz majd. Konkrétan az utcát fűtöd. 0-fok alatt min. 65 fokkal fűts, mert a gatyád is rámegy a gázszámlára és még meleg se lesz. A tetőn szokott elmenni a meleg 70-80%-a, ha nincs szigetelés.
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2020
(#) balazsgy válasza noi hozzászólására (») Nov 23, 2020 /
 
Szia! Csak manuálisan olvasok le, mert a gázmérő a pincében van. de ott vannak a virágok, a tartós élelmiszerek, stb. Ezért naponta oda le kell mennem. Közben egy excel táblában is írom az időjárást, a nappali és éjszakai hőmérsékletet, süt a nap, vagy éppen borús az idő, stb. A napi gázfogyasztást úgy 2011. óta figyelem. Így követem, hogy milyen fogyasztás várható.
Persze nyugdíjas vagyok már, van időm ezekre, de az időjárás változása a gázfogyasztás mértékére az nagyon érdekel, hiszen pénzbe kerül minden.
Pld. 2008. őszétől egy évre 2200 m3 volt az éves fogyasztásom, az elmúlt évben csak 1.100 m3. A kazán, a radiátorok nem változtak. Az időjárás igen.
De mindez csak Nyíregyházára vonatkozik, más területen bőven eltérők lehetnek az adatok.
Következő: »»   468 / 570
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem