Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » UJT-t utánzó áramkör
 
Témaindító: Göndör, idő: Márc 6, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) Göndör hozzászólása Márc 6, 2009 /
 
Sziasztok!
Olyan áramkört szeretnék készíteni, amely egy ceruzaelemről, azaz 1,2- 1,5V-ról működtethető, és ez az áramkör, mint egy sorosan beiktatható tag szaggatja meg a teljes áramkört. Ilyen kapcsolás UJT-vel könnyen megépíthető, de sajnos a csúcsfeszültség és a könyökfeszültség értékei ennél a tranzisztornál túl nagyok. A csúcsfeszültségnek értelemszerűen 1,5V alatt kell lennie, a könyökfeszültség bármekkora, ennél kisebb érték lehet. Ilyen megoldás 3V-os tápra biztosan létezik, mivel a villogó piros LED is ilyen módon működik, de nem tudom, hogy ezt hogyan csinálja. Látott már valaki valamilyen megoldást erre nézve, vagy van saját megoldási ötlete?
(#) Gyimate válasza Göndör hozzászólására (») Márc 6, 2009 /
 
Létezik úgynevezett STEP UP converter, ezzel az 1,5V-ból akár 5V-ot is elő tudsz állÍtani. Ez tulajdonképpen csak egy CHIP, a neve MAX856 ÉS ITT TALÁLSZ HOZZÁ LEÍRÁST IS Ezek után már csak egy mezei áramkört kell bekötni utánna, és már villog is a led, vagy amit akarsz...
(#) Gyimate válasza Gyimate hozzászólására (») Márc 6, 2009 /
 
Bocsánat, hogy kétszer Írok, de még ezt legépelem: MegszakÍtónak használhatsz 555-ös csippet, vagy akár 2 tranzisztoros villogót is, vagy bármilyen más áramkört ami 5V-ról üzemel.
(#) Göndör válasza Gyimate hozzászólására (») Márc 6, 2009 /
 
Szia!
Szerintem nem értetted meg a problémámat. Nem "villogót" szeretnék építeni, multivibrátort ismerek vagy egy tucatot, hanem egy önmagát periódikusan szaggató áramkört. Az UJT azért alkalmas erre a feladatra, mert két stabil állapota van, és az egyikre, hogy úgy mondjam, holtában is emlékezik. Vagyis amikor megszakítja saját tápáramkörét, olyan állapotba kerül, ami az áramkör újbóli bekapcsolásához vezet. Ez egyfajta hiszterezis-probléma. Kis feszültségű hiszterezist is tudok csinálni, de ezek az áramköri megoldások feltételezik az állandó tápáramot. Szóval emlékező, hiszterezises áramköri megoldás érdekelne. Ha van erre ötleted, azt szívesen fogadom.
(#) Gyimate válasza Göndör hozzászólására (») Márc 6, 2009 /
 
Sajnos erre nem tudok megoldást, de ne add fel a reményt! Biztos tud itt a fórumon valaki megoldást.
(#) Göndör válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 6, 2009 /
 
Szia köbzoli!
Én is ilyen komplementer tranzisztoros billenőkörben gondolkodtam az egyik tervemben, de ezt még nem érzem elég jónak. Ha jól értem az ötletedet, akkor a két tranzisztor egyidejű bekapcsolásakor a feszültségosztón úgy változnak meg a potenciálok, hogy az T1 lezárását eredményezi, ami T2-t is lezárja. A lezáródáskor pedig a terheletlen fesz.osztó T1 nyitására van beállítva. Ehhez azonban a két tranzisztort fel kéne cserélni. (Lehet, hogy így akartad, csak eltévesztetted? Vagy én néztem el?) A kérdés az, hogy biztosan nem egyensúlyi állapot fog beállni, hanem periódikus billenéssorozat? Ebben az esetben mi a frekvenciameghatározó elem? A kapcsolási idő? Ebben az esetben ezt már tovább lehetne alakítani lassító kondenzátorokkal.
Ha ez így valóban periódikusan működik, akkor hálásan köszönöm, és természetesen tied a pont!
UI: És a feszültségosztó áramkörét mi fogja megszakítani? Habár lehet, hogy ez már kisebb probléma, de még nem látom ennek megoldását.
(#) besi99 válasza Göndör hozzászólására (») Márc 7, 2009 /
 
15-35 éve a Rádiótechnikában volt erről egy cikk, csak meg kell keresni, Talán a Sipos irta, nem annyira emlékszem , de jó cikk volt
(#) besi99 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 7, 2009 /
 
1972 februárban a Rádiótechnikában Lóska péter cikkében kitárgyalták az ujt equivalensét, csak pontosabban
(#) Göndör válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 7, 2009 /
 
Köbzoli!
A megoldásod elfogadtam, és nagyon köszönöm. A struktúrát azért nem tartottam jónak, mert félreértettem, ez nem az egész szaggató áramkör, hanem csak az UJT. Annak tökéletes. Azóta több változatban meg is terveztem az áramköreimet, de még nem volt időm tesztelni azokat.
(#) Göndör válasza besi99 hozzászólására (») Márc 7, 2009 /
 
Szia!
Be tudnád tenni azt a cikket? Nagyon érdekelne.
(#) besi99 válasza Göndör hozzászólására (») Márc 7, 2009 /
 
Az Elektrotanyán Rádiótechnika 1972 2sz 44 oldalon van a lényeg, A cikket nem tudom elküldeni, az évfolyamért mindenki dörmögne, meg nem is illik. Biztos meg van valamelyik haverodnak, olvasd el
(#) ferci válasza Göndör hozzászólására (») Márc 7, 2009 /
 
Arra figyelj, hogy a B2 / B II / menjen a + táp felé és a B1 / B I / az npn emittere... a rajzon fordítva van..
(#) besi99 válasza Göndör hozzászólására (») Márc 7, 2009 /
 
Téged ez egyáltalán nem érdekel, kamu
(#) bandras válasza besi99 hozzászólására (») Márc 7, 2009 /
 
Én is emlékszem arra a cikkre a RT-ben. Nem egyszerű, hanem programozható UJT, azaz PUT helyettesítésére való és kiváló relaxációs oszcillátort lehet belőle építeni.
(#) Göndör válasza besi99 hozzászólására (») Márc 7, 2009 /
 
Miből gondolod, hogy nem érdekel, amit kérdezek? Sajnos közben egy kicsit dolgoznom is kell, s csak pihenésképpen NET-ezek. A munka után, a legtöbbször este 11, 12h után érek rá a hobbimra. Ráérni= lopni az alvásidőből.
Sajnos nincs olyan haverom, akinek meglenne ez a szám, sőt egyáltalán nincs olyan ismerősöm, aki ért valamit is az elektronikához. Amit tudok, azt mind rajtatok keresztül, a ti segítségetekkel tanultam meg.
(#) Göndör válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 7, 2009 /
 
Köszi köbzoli!
Biztosan attanulmányozom és hasznosítom. De azt nem igérem, hogy azonnal tudok reagálni a küldeményedre. (Várhatóan holnap csak este 10 után kerülök gép elé.)
(#) besi99 válasza Göndör hozzászólására (») Márc 8, 2009 /
 
Elővakartam a sasszemem
(#) besi99 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 8, 2009 /
 
van ennek folytatása is, de az már nagyon triakos, tirisztoros
(#) lidi hozzászólása Márc 8, 2009 / 1
 
Felrakom jobb minőségben, hátha valaki el is akarja olvasni.
(#) besi99 válasza lidi hozzászólására (») Márc 8, 2009 /
 
Egy másolás fórod van!!!
(#) Göndör válasza besi99 hozzászólására (») Márc 8, 2009 /
 
Köszönöm a cikket neked is és Lidinek is. Pontot már sajnos nem tudok adni, mert csak 1-szer 50-et lehet.
Üdv: Göndör
(#) baland95 hozzászólása Okt 7, 2009 /
 
Van egy különleges áramköri alkatrész, a bizonyos ujt tranzisztor.Egyrészt valamennyire értem a működését, h. a b2-vel szabálozom a kim. ellenállást,de szeretném,ha felvilágositanának ó.kk
(#) baland95 hozzászólása Okt 7, 2009 /
 
folytatom:szóval a tranzisztor 2 bázissal és egy emiterrel rendelkezik.elviekben a poz. b2 vezérli az emiterről bejövő P-t a b1-re.de mi történik?
válaszaitokat előre is köszönöm
(#) DuMatyi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 7, 2009 /
 
Mindenhová jó, ahova impulzusok kellenek. Például elektronikus metronómot lehet belőle csinálni, de láttam már kakukk-hang utánzó áramkörben is. Köbzoli kérésére: Letölt
(#) baland95 válasza DuMatyi hozzászólására (») Okt 14, 2009 / 1
 
köszi a fájlt, de légyszi azt mondd meg,mivel lehet megnézni ha kibontottam...köszi
(#) kadarist válasza baland95 hozzászólására (») Okt 14, 2009 /
 
Szia!

Djvu viewer-el tudod megnézni. Keress rá.
(#) baland95 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 3, 2009 /
 
köszike a linket, most már értem....
(#) Tpisti válasza Göndör hozzászólására (») Nov 23, 2020 /
 
Göndör! Meg van még az az UJT helyettesítő kapcsolás? Egy szimulátor programban kellene egy kapcsolást össze raknom de nincs benne UJT
(#) ferci válasza Tpisti hozzászólására (») Nov 23, 2020 /
 
Szia!
Ha ez megfelel?
(#) Gafly válasza Tpisti hozzászólására (») Nov 23, 2020 /
 
Tekintve hogy Göndör fórumtárs 63 hónapja nem volt fent a fórumon, Köbzoli temetése is elég régen volt (nyugodjék békében), másként tenném fel a kérdést.
Mondjuk egy keresőben "UJT replacement".
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem