Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor mérése
 
Témaindító: CsaLaci, idő: Dec 29, 2020
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) CsaLaci hozzászólása Dec 29, 2020 /
 
Egy tekercseket gyártó cégnél kellene üzembe helyezni 2 műszert a tekercsek/trafók ellenőrzéséhez.
Ilyen műszereket nem használtam még (eddig nem kellett trafókkal foglalkoznom), ehhez szeretnék segítséget kérni.
Az első egy DPG10-1000B típusú készülék. Ezt korábban már használták, de aki kezelte, nem elérhető, a mostani dolgozók (hölgyek), nem rendelkeznek megfelelő ismeretekkel. Ez PC-vel összekötött, program vezérelt műszer. A korábbi használatkor beállított paraméterek: 80A / 400V
Link: DPG10-1000B
A második egy Stoßspannungprüfgerät ST 1800B, ez új műszer lesz, januárban fog megérkezni.
Link: ST 1800B
Kérdéseim:
- milyen előkészületek, óvintézkedések kellenek a mérésekkel kapcsolatban?
- a mérés során készült grafikonon mit kell figyelni (mikor jó vagy rossz)?
- a grafikon hibás részei egyértelműen utalnak-e a tekercs hibájára?
(#) Bakman válasza CsaLaci hozzászólására (») Dec 29, 2020 /
 
Nézegetve az egyik műszer adalapját és a másik rövid leírását, ez nem olyan dolognak tűnik, amit pár mondatban fel lehet vázolni, hanem "pár" év tanulás alatt lehet megfelelő ismereteket szerezni ahhoz, hogy az eredményeket értelmezni is tudja a műszer kezelője.
(#) CsaLaci válasza Bakman hozzászólására (») Dec 29, 2020 /
 
Elektrónikai műszerész és rendszerinformatikus végzettséggel rendelkezem, vagyis van pár év tanulás mögöttem, de sajnos ez is kevés - ezért keresek olyat, aki ezen a területen tapasztaltabb.
(#) Gafly válasza CsaLaci hozzászólására (») Dec 30, 2020 /
 
Én nem érzem akkora problémának, hogy ez egy hobbi fórum. Sőt örülök is, ha valami komolyabb dolog is szóba kerül, netán el is kell rajta gondolkodni, akár tanulni is lehet belőle.
Elolvastam az ST 1800B dokumentációit (már amit találtam) és néhány kérdésedre azért van valamilyen szintű válasz.
Idézet:
„- milyen előkészületek, óvintézkedések kellenek a mérésekkel kapcsolatban?”

Ki kell alakitani/találni a mérőhelyet. Különös figyelmet szentelve a érintésvédelmre. Lehet hogy ehhez kell majd, hogy milyen tartozékokat vettek hozzá, meg a teljes/részletes dokumentáció.
El kell készitenia kezelési utasitást a dolgozóknak, és gondolom oktatást is kell tartani.
El kell donteni, hogy mekkora feszültséggel/energiával teszteltek.
Ki kell találni, hogy összekötitek-e PC-vel?
Idézet:
„- a mérés során készült grafikonon mit kell figyelni (mikor jó vagy rossz)?”

Semmit nem kell figyelni, mert egy (vagy több) referencia/master darabbal hasonlitja össze, és a beállitott tűréshatár alapján a műszer dönti el, hogy jó(PASS)/nem jó(FAIL). De kell hozzá referencia, az sem baj ha van hibás is, csak úgy miheztartás képpen.
Idézet:
„- a grafikon hibás részei egyértelműen utalnak-e a tekercs hibájára?”

Igen, a leirásokban egészen jó példák vannak a különböző hibákra, hogy azok hogy néznek ki. Szerintem érdmes lehet a tipikus hibákra képernyőmentést betenni az oktató anyagba, mondjuk menetzárlat, stb... Ugyanakkor a hibásnak itélt darabokról eltennéna hullámformát, akár gépen eltárolva vagy egszerűen kinyomtatva. Sokat segithet dokumentációs szempontból, illetve az okok feltárásában, selejt csökkenése, stb...
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2020
(#) Ge Lee válasza CsaLaci hozzászólására (») Dec 30, 2020 /
 
Annál az emberkénél kellene érdeklődni, aki azokat a méréseket, illetve azoknak a műszereknek a használatát előírta, ugyanis neki kellett meghatároznia azt is, hogy miért, mivel, milyen biztonsági és egyéb előírások mellett.
Nem tudom milyen trafókról van szó, láttam már életemben elég sok helyet ahol trafót készítettek, de sehol nem volt szükség se olyan mérésékre, se azokra a műszerekre amiket linkeltél, mert egész egyszerűen felesleges, ha csak nem eleve valami különös céllal van meghatározva. Egy trafón a feszültségen, áramon, szigetelési ellenálláson kívül mást nem nagyon szoktak mérni, még minőségellenőrzéskor sem. A villamos hálózat trafói azok más tészta, már csak a benne lévő olaj miatt is, azokra külön szabványokat alkalmaztak.
(#) Bakman válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 30, 2020 /
 
Gyaníthatóan a vevő kér ilyen-olyan ellenőrzést is, talán még a konkrét műszert is előírja. A vevőt viszont nem lehet megkérdezni ilyenekről mert azt fogja mondani, ha nem tudjátok elvégezni ezeket a számunkra szükséges méréseket, keresünk másik gyártót. Gyártósor van, műszer is, csak a kezelőszemélyzet hiányzik.
(#) CsaLaci válasza Gafly hozzászólására (») Dec 30, 2020 /
 
Nagyon KOSZONOM a pozitív hozzáállást! Ilyen szemléletű, segítő szándékú emberekre van szükség egy műszaki témájú fórumon.
Sajnos a neten nem találtam a számomra egyértelmű válaszokat, ezért próbáltam segítséget kérni itt - úgy tűnik ez most nem jön össze teljes mértékben.
(#) Gafly válasza Bakman hozzászólására (») Dec 30, 2020 /
 
@Bakman: Lehet csak tippelek.
@Gee Lee: Otthonra, magamnak még azt sem szoktam.
@CsaLaci: Olvasatomban két szála van a dolognak.
#1
Idézet:
„DPG10-1000B típusú készülék. Ezt korábban már használták, de aki kezelte, nem elérhető, a mostani dolgozók (hölgyek), nem rendelkeznek megfelelő ismeretekkel.”

Hasonlókért ezért manager fejek szoktak hullani. Azért, mert Juliska elmegy GYES-re még nem állhat meg a gyár, az ISO 9001 meg akkor csak a falra van kiakasztva, dekorációnak.
#2
ST 1800B esetébek szerintem sokkal egyszerűbb a helyzet.
Csinálsz egy igy_fogunk_mérni.PPT prezentációt, a végén "Any comments and questions are welcome." mondattal, kis hatásszünet után visszaadod a szót az illetékes managernek.
Ehhez (és az előzőhöz is ezerrel túrnám netet az ST 1800B doksija után (nem várnám meg a gépet ami mellé van csomagolva a DVD), illetve a céges adatbázisokat hozzáférhető információk után.
(#) CsaLaci válasza Gafly hozzászólására (») Dec 30, 2020 /
 
Idézet:
„Ehhez (és az előzőhöz is ezerrel túrnám netet az ST 1800B doksija után (nem várnám meg a gépet ami mellé van csomagolva a DVD), illetve a céges adatbázisokat hozzáférhető információk után.”

Igen, megtettem, de eddig nem sikerült számomra megfelelő infóra lelnem (ezt az előző hozzászólásomban le is írtam.
Idézet:
„Sajnos a neten nem találtam a számomra egyértelmű válaszokat, ezért próbáltam segítséget kérni itt”
(#) Gafly válasza CsaLaci hozzászólására (») Dec 31, 2020 /
 
Akkor várjuk meg a cucc leszállitását, mert akkor ennyi információval, sokkal több okosság nem nagyon születik itt.
Sok sikert és Boldog Új Évet!
(#) mineral hozzászólása Jan 13, 2021 /
 
Sziasztok! Van egy Hygain AR303-as antenna forgatóm. Szétbontottam mert meghibásodott. Ha már szétszedtem akkor megnézem, hogy hogyan is működik... A benne lévő transzformátort mértem. Szekunder oldalon 3 kivezetés van. 1 fekete 2 piros. A fekete és a pirosok között 26-26 voltot mérek. Viszont a két piros között 0 voltot. két piros kivezetés között 4,8 Ohmot mérek. Feszültséget viszont nem mérek rajta. Ez mitől lehet? Egymáshoz képest ellentételesen vannak tekercselve? Elnézést, hogy ha tök egyértelmű a dolog. Én ilyennel még nem találkoztam. AR303 Link
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem