Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nyomtató/LPT-port vezérelte LED-ek
Lapozás: OK   1 / 2
(#) szili3000 hozzászólása Jún 23, 2008 /

Üdv: Ezt a topic-ot azért nyitottam mert nyomtatóportról akarok ledeket vezérelni ezena képen van egy kapcsolás és ezt akarom lerövidíteni.
(#) szili3000 hozzászólása Jún 23, 2008 /

(#) watt válasza szili3000 hozzászólására (») Jún 23, 2008 /

Az oldalamon is találsz komplett programot forrással.
(#) szili3000 válasza watt hozzászólására (») Jún 23, 2008 /

Futófény LP portra ez érdekell le is töltöttem és itt mijen kapcsolás kell?
(#) szili3000 válasza szili3000 hozzászólására (») Jún 23, 2008 /

vagy hova kell rakni a ledeket a porton ÁÁÁÁÁ már értem a programot a bittekkel villog köszönöm a progit ezer hála.
(#) Medve válasza szili3000 hozzászólására (») Jún 23, 2008 /

Az általad linkelt lap szépen elmagyaráz mindent: 2-9. lábra...+a vezérlőbitekre, ha a progi kezeli...
(#) _JANI_ válasza szili3000 hozzászólására (») Jún 23, 2008 /

Az a fránya
Idézet:
„URL”
-gomb a linkek elérését könyítené meg!

PLD:
Idézet:
innen szedtem le

Köszönöm. _jani_

Amúgy nagyon jó oldal!
(#) szili3000 hozzászólása Jún 24, 2008 /

nagyon köszönöm watt-nak a programot működik örök hála. itt egy kép lesz videó is

P1030758.JPG

(#) szili3000 válasza szili3000 hozzászólására (») Jún 24, 2008 /

(#) watt válasza szili3000 hozzászólására (») Jún 24, 2008 /

Szívesen, de mielőtt tönkre tennéd a nyomtató portodat, tegyél a LED-ekkel sorba egy-egy 470ohm-os ellenállást!
(#) vizor válasza szili3000 hozzászólására (») Jún 24, 2008 /

Ezen a linken mindent megtudhatsz a nyomtatóportos vezérlésről:

http://www.epanorama.net/circuits/parallel_output.html

A ledek elé valóban kell az ellenállás, főleg ha a megszokott source módban használod. Source-ban 2.6mA és 2.4V a max terhelhetősége a portnak. Sinking-ben 24mA és 4.2V, de ebben a módban a vezérlés az inverze a source-nak.
(#) szili3000 válasza vizor hozzászólására (») Jún 24, 2008 /

köszönöm a segítséget mindenkinek és ez csak prototipus csak próbára volt rajta led. Rendes elektronika lesz.
(#) flathead hozzászólása Szept 16, 2008 /

Sziasztok!

Qbasic-ből szeretnék LPT portot vezérelni. Sok információt találtam már a neten, de nem működik nekem (( Amit ide rakott fel valaki progit, azzal tudom villogtatni a ledet a lpt kimenetén, tehát azzal nincs baj.
Qbasic-ben azt olvastam, hogy így kell portot vezérelni:

OUT &h378, 0 ezzel elvileg mind a 8 kimenetet 0-ra kapcsolja, de nekem egyfolytában világít az a ki...szott LED....
Valaki aki jártas sima basicben vagy qbasicben, legyen szives segítsen!!!!
Akár e-mailben is: flathead1932@yahoo.com

ELŐRE IS KÖSZÖNÖM!!!
(#) DonCarlos válasza flathead hozzászólására (») Szept 16, 2008 /

Hello!

Lehet hogy a portodnak nem a 378 a címe. biosba vagy az eszközkezelőbe kell megnézni. vista és xp alá pedig kell egy port95 neveztű driver. le lehet szedni valahonnan. általába az ilyen lpt-s lcdvezérőprogramokhoz szokott kelleni, arra fele érdemes megnézni. elvileg a basic utasítás jó lenne.
(#) zenetom válasza flathead hozzászólására (») Szept 16, 2008 /

Szia!
Windows xp nem fogja engedni hogy közvetlenül írj az LPT-re. Én próbáltam Port95-tel de nekem csak a következő resetig bírta :s. Dll-ből tökéletesen lehet vele szórakozni de az Qbasicből szerintem túl macerás lenne , azért próbáld meg a Port95-öt.
Port95 letöltése
(#) zenetom válasza zenetom hozzászólására (») Szept 16, 2008 /

Ja nem az az userport volt, a port95 az nem működött
(#) Medve válasza flathead hozzászólására (») Szept 16, 2008 /

MIlyen az OP rendszered? Ha XP, akkor töldsd le a "Free Basic"-ot, az együttműködik az XP-vel ezen a téren, és majdnem kompatibilis, a Q-Basic-kel. Érdemesebb inkább ezzel foglalkozni.
(#) flathead válasza Medve hozzászólására (») Szept 16, 2008 /

Először is mindenkinek nagyon szépen köszönöm a gyors válaszokat!!! Ha nem haragszotok, nem válaszolok egyenként, inkább összefoglalom:

Tehát XP alól próbálkozom, gondolkoztam én is rajta, hogy esetleg az XP maga kavar be, mivel a Qbasic 4.5 nem is megy rendesen, csak DOSbox alatt, így csak Qbasic 1.1-et nyomattam inkább (az viszont hibátlanul működik, na persze a portvezérlésen kívül).

Van egy régi 486 DX-em 120 MHz-re húzva, ezekszerint azon nagyobb rá az esély, hogy működjön a portvezérlés Qbasic alatt? Azon asszem Win95 van, de lehet, hogy leformázom az egészet és vágok rá egy DOS 6.22-t.

Mi a véleményetek?

UI: Kipróbálom az ajánlott drivereket
(#) gozi válasza flathead hozzászólására (») Szept 16, 2008 /

Ha ragaszkodsz a a Basic-hez, akkor XP alá a Freebasic-et javaslom. (de nem csak Windows alatt megy, hanem DOS és Linux is támogatott) Természetesen az LPT port elérése baromi egyszerűen, a hagyományos QBASIC utasításookal elérhető.
Van hozzá egy elég jól használható fejlesztőkörnyezet, és majdnem 100%-ig kompatibilis a QBASIC-el.
Freebasic Windows alá

Ha pedig nagyon kezdő vagy, akkor az alábbi leírást ajánlom, mert elég jól leírja az LPT programozását.
LPT vezérlési feladatok
(#) flathead válasza gozi hozzászólására (») Szept 16, 2008 /

FreeBasic compilert töltöttem le, ezzel a sima qbasic-ből előállított exe-vel működik a lpt kapcsolgatása ))

Köszönöm a linkeket, a FreeBasic-et elkezdtem tölteni, és a pdf-et is letöltöttem, nagyon szépen köszönöm!
Valószínűleg holnap újra felélesztem a 486-omat, és megpróbálom azzal, mert tényleg úgy néz ki, hogy csak az XP szenyózik.

Mégegyszer köszönöm mindenkinek, majd beszámolok a fejleményekről!!!
(#) anton válasza flathead hozzászólására (») Máj 9, 2009 /

Biztonsági okokból sok helyen (persze ne otthon) le vannak tiltva az ilyen programok. Szinte bármelyik programnyelvben egyszerűen írhatsz olyan programot ami megy XP-2000 alatt. Egyszerűen a portot úgy írod-olvasod mintha az fájl lenne. Ebben az esetben viszont nem fog menni Dos-Win9x alatt.
(#) H.Viktor hozzászólása Jún 21, 2009 /

Üdv mindenkinek!

Olvasva a Knight Rider villogó-s leírást nagyon megtetszett a téma. Viszont most nemállnak rendelkezésre megfelelő alkatrészek, ezért összedobtam egyet magamnak LPT portra...

I.lépés.
Mivel nagyonsokan a Microsoft által gyártott(-----), OP rendszert használják(sajnos köztük énis) A port vezérlést mindenféle kiskapunk keresztül kell megoldaniuk. Én legjoban a UserPort nevű programot szeretem, mivel használata közben közvetlenül címezhető a port. Anyi vele csak az ember dolga, hogy kicsomagolja a system32/drivers mappába elindítja és beírja neki a kívánt port címét(én esetemben $378).
Ezután a számítógépről bármikor lehet a portot címezni.

II.lépés
Maga a ledsor... Nos, ez szerintem már 1000 szer lerágott téma, de azért egy kapcsolást csatoltam

III. lépés
A programozás .
Személyszerint én ezt szeretem legjobban igaz mégcsak 16 leszek de nemsokára 4 éve foglalkozok pascallal. Maga a program a végtelenségig egyszerű.
Egy növekvő és egy csökkenő ciklus van egymásba ágyazva.. a(változó) értéke 1 és mindig megszorom 2 vel még 128 nem lessz, utána meg elosztom 2 vel még 1 nem lessz és ezeket az értékeket íromki LPT re.
A program:

Program led;
Uses crt;
Var
a,b,c:byte;

Begin
ClrScr ;
a:=0;
Delay(100);
a:=1 ;
b:=1 ;
Port[$378]:=1;
Delay(100) ;
Repeat
begin
a:=a*2;
Port[$378]:=a;
Delay(100) ;
Write(a); WriteLn(' : a port értéke') ;
If a=128 then
Begin
repeat
Begin
a:=a div 2;
Port[$378]:=a ;
Delay(100);
Write(a) ; WriteLn(' :a port értéke') ;
End;
until a=1
End;
end;
if keypressed then
b:=10 ;
Until b=10;
Port[$378]:=0;
End.

Simán bemásolva és elmentve egy .txt állományba, majd utána Pascallal megynitva működik.

Körübelül ennyi lenne az én villogóm.
Köszönöm azoknak akik végigolvasták, és elnézést a hibákért..
(#) H.Viktor válasza H.Viktor hozzászólására (») Jún 21, 2009 /

Ha a programkódban a Delay(100); akat Delay(80); ra cseréljük akkor, jobban hasonlít az eredetire
És ittvan a .exe a programról.

TEST2.EXE

(#) H.Viktor válasza H.Viktor hozzászólására (») Jún 21, 2009 /

És még egy videó

MOV00008.MP4

(#) verwolf9999 hozzászólása Márc 25, 2011 /

Ez a kapcsolás jó valamelyik winamp pluginhoz ? Ha igen akkor be tudná valaki linkelni azt a plugint ? Ja és mekkora ellenállásokat kell használni hozzá ?

lptleds.gif

(#) yo5peu válasza verwolf9999 hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

www.discolitez.com
(#) yo5peu válasza verwolf9999 hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

es talalsz Plugint Winamphoz es kulon progit is hozza csak sikeruljon beallitsd
ha gondod van kerdez id: damo_krisztian (yahoo)
(#) Tys23 hozzászólása Szept 19, 2013 /

Sziasztok csak 1 gyors kérdésem lenne..
Építettem Lpt-re egy ledes "áramkört" a 8 bit minden további probléma nélkül működik.
Winből és Dos-ból is. (378port) Qbasic out 888,255 vagy &H378,255 .
DE A TÖBBI pin1,pin14,pin16,pin17 NEM HAJLANDÓ VILÁGÍTANI. Control regiszter.
Qbasicben azt is próbáltam de csak a 0 bit vezérelhető. (out &H37A,X) (out 890,x)
BIOS-ban megpróbáltam mindent jelenleg EPP.. Kissé tanácstalan vagyok kérlek segítsetek.
(#) pucuka válasza Tys23 hozzászólására (») Szept 19, 2013 /

A nyomtató port nem 8 bites?
(#) zenetom válasza Tys23 hozzászólására (») Szept 19, 2013 /

Szia!
Biztos jó lábakat néztél?
Csatoltam képet. A C2 lábon kívül a többi control bit negált állapotban jelenik meg.
Szerk.: pucuka: igen, az adatvonal 8 bites, de van még neki egy 4 bites control része is, melyet fel lehet használni kimenetként.
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2013
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem