Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3581 / 3946
(#) Pethical válasza gyulank hozzászólására (») Feb 20, 2021 /
 
Ha már úgyis vizet melegítesz, akkor forrald fel, és szükség esetén vezesd át a gőzt egy turbinán, ami meg tud hajtani egy generátort. Így akku nélkül megvan az energia tárolása ("picit" rosszabb hatásfokkal)

Engem is érdekelne, hogy ez komoly szándék-e a részedről, érdekességként kérdezted, vagy bolondot csinálsz belőlünk.
(#) bitmixer válasza gyulank hozzászólására (») Feb 20, 2021 /
 
Bocs, de ezen már csak röhögni tudok. 1300 m3 víz a föld alatt. 42*42m napelem. Lottón nyertél, vagy neked tényleg jutott a csengeri örökösnő milliárdjaiból???
Mindenesetre ha ez megvalósul, nem kell majd energiát gereblyézned LED-nek az éterből. Azzal a tervvel lett valami?
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2021
(#) gyulank válasza bitmixer hozzászólására (») Feb 20, 2021 /
 
Igen. Az lett, hogy nőttek az igényeim.
(#) gyulank válasza Pethical hozzászólására (») Feb 20, 2021 /
 
Ennek semmi értelme. A generátor hajtása nem tárol energiát, csak fogyaszt. Sokkal jobban járok, ha a hőtárolómat melegítem vele. A hűtés biztos jó hatással van a napelemre is.
(#) Pethical válasza gyulank hozzászólására (») Feb 20, 2021 /
 
Azt a víz tárolja hő formájában, a generátor csak átalakítja. Hő -> mozgási -> elektromos.
(#) gyulank válasza Pethical hozzászólására (») Feb 20, 2021 /
 
De a hőtárolómmal fűthetek télen, azzal meg nem.
(#) bitmixer válasza gyulank hozzászólására (») Feb 20, 2021 /
 
A lehetőségeid is ennyire megnőttek? Mert ha igen, akkor bízzál meg egy becsületes és hozzáértő vállalkozást, hogy valósítsa meg a terveidet.
Félre ne érts, a globális felelegedést én is nagyon aggasztónak tartom, és bősz környezetvédő vagyok, de amit itt elővezettél, az szerintem kissé zavaros. Újra megkérdezném (de ígérem, utoljára): pontosan mit szeretnél megvalósítani? Kicsit részletesebbn, mint 500 W, kútszivattyú és körfűrész.
(#) gyulank válasza bitmixer hozzászólására (») Feb 20, 2021 /
 
Engem az érdekelt, hogy mennyivel kell túlméretezni a napelemet, hogy biztos, hogy mindig legyen áram. Nem tartom zöldnek, és az akkut se, és az újrafelhasználást, meg az egyszerhasználást se. 12kWh-val már úgy ahogy el lehetne takarékoskodni talán, ha nem fogyasztok sokat, az a minimum szerintem. De az mindig kell, nem csak nyáron délben. De nyilván ebből kijön akármicsoda. Ha 500W-hoz ennyi kell, akkor egyenesen arányosan lehet méretezni egy AP-re is úgy, hogy ne kelljen cserélgetni ha rossz idő van. De lehet, hogy ezt a nagy "zöld" fordulatot kéne abbahagyni, és valódi megoldásokat véghezvinni, nem csak mint ahogy valaki írta, kiemelni egyetlen egy részletet, mondjuk a szén-dioxidot. És az a helyzet, hogy én sem tippeltem sok jóra, ezek szerint 26x kell nagyobb. Vagyis, ha van mondjuk egy 7W-os AP, annak 182W-nyi napelem adna annyi áramot, amit max. egy napig kell tárolni. Szerintem egy nap is sok. Amióta van mobilom, azóta bajom van az akkukkal... Olyan szempontból nem, hogy inkább akkus legyen valami, mint elemes, hogy ne kell jen venni, meg cserélgetni, de én onnan indultam, hogy 3 évig ment az órám egy gombelemmel, nem 3 óráig. Az ára meg mindennek annyi, amennyit akarnak, hogy legyen. Egyébként a 180W-os napelem kb. szinte 1m2. Ez tán 17%-os. De hopp, most meg akartam keresni, és olcsóbban találtam 440W-osat, ami 2m2-es. erre 19,9%-ot írtak. Ilyennek a fele akkor 25e körül van, és azzal gondolom sokáig nem merül le az akku. Ez azt is jelenti, hogy 104,4 helyett akár már 50 millió is elég lenne az 500W-ra.
(#) pucuka válasza gyulank hozzászólására (») Feb 20, 2021 /
 
A nagy (sötét)zöld fordulat vezetett 2021 jan 18 -án európai szinten majdnem elektromos szolgáltató katasztrófához.
(#) gyulank válasza pucuka hozzászólására (») Feb 21, 2021 /
 
Zöld fordulat az lenne, ha szándékosan mindenki le akarná csökkenteni a népességet sok nullával kisebbre, és azon a szinten tartani. 1 embernek 1 erőmű is sok. Lehetne ezt így is számolni. Amúgy mi van az akkukocsik mobil töltőállomásaival? Azok nem 7W-ot esznek. Azok derűs nyári napokon működnek majd?
(#) DJ Szabcsa hozzászólása Feb 21, 2021 /
 
Sziasztok,
Vettem egy kész panelt ami 4-20mA analóg jelet tud átalakítani 0-10VDC analóg jellé. A panel tápellátása 24VDC lesz. Analóg nyomás és hőmérséklet szenzorokhoz lesz használva, de a szenzorok még nincsenek meg. Hogy tudnám letesztelni, hogy jól működik e a panel? Hogy tudok a bemenetre állítható 4-20mA közötti áramot varázsolni? Előre is köszönöm a segítségeteket.
Ő lenne a panel:
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2021
(#) proli007 válasza DJ Szabcsa hozzászólására (») Feb 21, 2021 / 1
 
Hello! Pld ha. egy 1k potit kötsz a 24V-ra, ls a csúszkával sors 1k ellenállással adod a bemenetre a 0..20mA áramot. Ha nincs 1k potid, csak nagyobb, akkor meg a csúszka és az 1k közé egy tranyós emitter-követőt teszel. De ha van egy labortápod, akkor csak egy soros 1k kell hozzá.
(#) DJ Szabcsa válasza proli007 hozzászólására (») Feb 21, 2021 /
 
Köszönöm, holnap megpróbálom. Szerintem lesz 1k potim.
(#) antikzsolt válasza pucuka hozzászólására (») Feb 22, 2021 / 1
 
Na ja és megint ki szívja majd meg? Mi a kisemberek. Mert a nagyok féltik a pénzt aztán a fejlesztés és modernizálás helyett a környezettet tolják még jobban szét. A napelem már kezd egy olyan szintet elérni ahol már csakis globálisban lehet gondolkodni. Még pár(5-6) évtized és akár több kontinens közt is ki lehet húzva jó pár combos vezeték amiben a delej hol ide hol oda cikázik. Vagy ha nem ez lesz akkor nem kell félni hogy a napelemek túltermelnek mert már nem lesz senki aki aggódna emiatt.
(#) gyulank válasza antikzsolt hozzászólására (») Feb 22, 2021 /
 
Én leírtam egy nem ez leszt, és az nem ez volt.
(#) nedudgi válasza antikzsolt hozzászólására (») Feb 22, 2021 / 1
 
Ideális körülmények között jó lenne egy egységes, globális rendszer. De vannak kiskirályok, terroristák, .... amit nem szabad leírni, mert az politikának minősül.
(#) antikzsolt válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 22, 2021 /
 
Én leírom akkor is. Politika sajnos pont ellene van mert nincs belőle elég haszon belőle. MÉG. Ha majd eljutunk oda remélem még lesz értelme megoldani.
(#) jani1987 hozzászólása Feb 22, 2021 /
 
Lassan költeni kellene a tojásokat. Melyik a legegyszerűbb szabályozott megoldás erre?
(#) antikzsolt hozzászólása Feb 22, 2021 /
 
Üdv.

Nemrég ment el az eon átvizsgált mindent és rendben talált. Azt tanácsolták hogy vegyek egy multimétert hogy nézzem hogy mennyi a halótati feszültség. Na mármost ezzel nincs is bajom. De van valami olyan készülék nem irreális áron ami regisztrálja aa hálózati értékeket? Az sem baj ha 12 óránként kell nézni vagy ilyesmi. Egyedül vagyok kettő gyerekkel és az nem megoldott hogy folyamat a műszert nézegessem.
Olyan eszköz kellene leginkább amit folyamatosan rajta tarthatok(és ellenőrizhetek rápillantással) mert tudtommal a multiméter nem viseli el a tartós használatot.
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2021
(#) nedudgi válasza jani1987 hozzászólására (») Feb 22, 2021 /
 
Egy kotló tyúk. Ezt Te kérdezed tőlünk?
(#) granpa válasza jani1987 hozzászólására (») Feb 22, 2021 /
 
Tojáskeltetőt akarsz csinálni?
A legegyszerűbb egy borítókosár, kotlóstyúkkal.
(#) pucuka válasza antikzsolt hozzászólására (») Feb 22, 2021 /
 
Bakman fórumtársnak van egy cikke mérési adatgyűjtésről ajánlom figyelmedbe.
(#) antikzsolt válasza pucuka hozzászólására (») Feb 22, 2021 /
 
Az az igazság hogy nekem leginkább egy azonnal használható lenne. Amíg nincs kivizsgálva ez az anomália addig nemigazán tudok lézerezni. Mert egy 150.000Ft értékű gépet(cső+táp) kinyírni egy feszültség ingázódás miatt nem éppenséggel jó dolog. A kiesett munkáról nem is beszélve mert sokszor 8-10 napokat kell.
(#) jani1987 válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 22, 2021 /
 
És ha nem kotlik?
(#) nedudgi válasza jani1987 hozzászólására (») Feb 22, 2021 /
 
Megkérdezem a kulák barátomat. Nekem elsőre a kakaspörkölt jutott eszembe.
(#) granpa válasza jani1987 hozzászólására (») Feb 22, 2021 /
 
Akkor marad a keltetőgép: Vájdling+40 W-os izzó.
(#) granpa válasza antikzsolt hozzászólására (») Feb 22, 2021 /
 
Feszültségstabilizátor? Adok egy szovjet mintájút, ha kell. (remélem, megvan még)
Ha viszont nagy az ingadozás, akkor az ELMŰ-nek kellene feltenni a bejövőre a készülékét!Nálam, -igaz sokadik letolásra-, felrakták, aztán nekem lett igazam! R ~200 V, S ~210 V, T ~250 V!) Utána néhány új bekötést áttettek és megjavult.
(#) Peter65 válasza antikzsolt hozzászólására (») Feb 22, 2021 /
 
Üdv!
Vannak olyan asztali és kézi multiméterek, amik PC-vel összeköthetők, és így alkalmasak regisztrálásra. Régebben a Metex kézi és asztali műszereit használtam ilyenre.
Ami újat találtam az ez. Ezt még sohasem használtam, de szerintem jó lehet neked.
Vagy ha használtan ki tudsz fogni egy régebbi ilyen műszert, az is elfogadható árú lehet.
(#) jani1987 válasza granpa hozzászólására (») Feb 22, 2021 /
 
Vagy egy elektroncső. Kérdés hány fokra fog melegíteni.
(#) antikzsolt válasza granpa hozzászólására (») Feb 22, 2021 /
 
Pont ma voltak kint az eontól ellenőrizték a villanyóra csatlakozásokat rendben találták. Megmondták hogy mérjek csak akkor hívjam ki őket újra ha a +/-5% tűrésen kívül van. Máskülönben elég borsosan számláznak. 2x kiszállás készülék óradíj stb."4 nullás összeg a vége és elég nagy szám van az elején". Ha beigazolódik gyanúm akkor hívjam őket és hoznak készüléket. 1 hétig tesztlenek. Aztán analizálnak és szerelnek. Amúgy van olyan fogyasztásmérő amit tudja mérni a hálózati feszültséget?
Amúgy pont ma hozták a levelet hogy tervezett áramkimaradás lesz. Megvárom azt és ha nem javul akkor ténylegesen belevágok a zaklatásba. De a feszültségmérős fogyasztás figyleő nem lenne rossz. Ki tudnám deríteni ki mit fogyaszt a háztartásban a legtöbbet.
Következő: »»   3581 / 3946
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem