Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg műszerkészítés
 
Témaindító: damien, idő: Júl 13, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) damien hozzászólása Júl 13, 2007 /
 
van nekem még működő 4.7 kohm-os belsőellenállású középálású depréz műszerem (ami 1 rosz ampermérőé volt)és az volna a kérdésem hogy hogyan tudok belőle működő mérőműszert csinálni? egyépként ezeket a méréshatárokat gondoltam rá : 0.5V,2.5V, 5V, 25V 50V 0.5A 2.5A 5A 25A és 50A. kéne nekem 1 kapcsolás ami alapján jó lenne megcsinálni ezt és még azt is jó lenne tudni hogy mekkora ellenállások kellenek hozzá hogy tényleg mködjön.A műszer 1.5-es osztálypontosságú egyent mér van benne állandó mágnes 1000 voltig nem üt át és NFe jelzések vannak rajta.a műszer Ganz 101 DA meg 1 sorozatszám van rajta 387890.aki tud azt kérem segítsen.egyépként én nem bízok a digitális műszerekben.
(#) Mzolee hozzászólása Júl 13, 2007 /
 
Sztem nem nagy ördöngősség csak söntöket tegyél és kész keress rá a google-ben! Van képlet erre, hogy a belső ellenállásból a végkitéréshez szükséges áramerősségből és a mérni kívánt áramerősség érték felhasználásával kiszámolhatod a sönt értékét. Egyébként a bss-en is van számítóprogi: Kalkulátor menüpont >> Ampermérő sönt ellenállás számítás
(#) damien válasza Mzolee hozzászólására (») Júl 13, 2007 /
 
na jó így az áramméréshatárt lehet csinálni és mi a helyzet a voltmérő részével?
(#) masi1 válasza damien hozzászólására (») Júl 13, 2007 /
 
Probalkozz ezzel a két dcsival:
merlin.bgk.bme.hu/bme/Egyetemi/3.%20felev/Elektro/elektro%20labor1.doc
www.fke.bme.hu/oktatas/meresek/1.DOC
(#) Mzolee válasza damien hozzászólására (») Júl 13, 2007 /
 
Namost a voltmérés már kicsit macerásabb. Amíg árammérésnél pont az a lényeg, hogy minél kisebb legyen a műszer belső ellenállása, hogy ne vagy csak nagyon kis mértékben "szóljon bele" a mérendő áramkörbe
Addig voltmérésnél pont az ellenkezője van, mégpedig, hogy minél nagyobb legyen a belső ellenállás hogy minél kisebb mértében terheljen be a mérendő áramkörnek. Nem véletlenül dicsérik ilyen szempontból a csővoltmérőket. Hasonló tulajdonsággal bír viszont a FET is ezért ezzel is érdemes próbálkozni, bár lehet hogy nem ez a legegyszerűbb megoldás, de azért mellékelek egy rajzot

Üdv.: Mzolee

fetes.jpg
    
(#) _Peti_ válasza damien hozzászólására (») Júl 13, 2007 /
 
Szevasz! Szerintem inkább a söntellenállás készítésvel lesz gond, mivel nagyon kicsi értékek fognak kijönni, és kis ellenállást nehéz pontosan mérni.

Voltmérő méréshatárának kibővítése:

Re=(n-1)*Rm

n=U/Um

Rm= Um/Im

Re: előtét ellenállás
Rm: az alapműszer belső ellenállása
U: a kívánt méréshatár
Um: az alapműszer méréshatára(V)
Im: az alapműszer méréshatára(A)
(#) Attila86 hozzászólása Júl 14, 2007 /
 
Damien!
Mekkora feszültségre tér ki végkitérésbe a műszer?
(#) damien hozzászólása Júl 14, 2007 /
 
na most mivel ez a deprézműszer 1 rossz ampermérőé volt.na de annak a rosz műszernek a méréshatárai a következők: 40microA 10miliA és 100miliA. na most lemértem mégegyszer a deprézműszert és 4.35 kiloohmot mutatott (érdekes mert előbb 4.7 -et mutatott) na most még ez a depréz műszer középlású így jobbra is 25 és balra is 25 el van beskálázva 5 skálánként vastagabb vonallal és középen 1 A betű van írva. de én nem forgókaros megoldást szeretnék hanem banándugós megoldást és jó lenne 1 nyákterv hogy lehetne megcsinálni mind a voltmérő részét és mind az ampermérő részét is egyben. ja és tényleg Mzolee megcsináltam az áramkört de ez sajna nem jó. hülyeséget mutat a műszer.Pl:4.5 voltos elemnél 7voltot mutatott, a 12 voltos akunál pedig 20 voltot. külömben is csak egyenfeszültséget és egyenáramot akarok vele mérni.mert ehez nem digitális műszer kell mert ha merül az elem akkor elkezd hülyeséget mutatni. a digitális műszertcsak szerintem váltó feszt és áramot és szakadást érdemes vizsgálni.
(#) masi1 válasza damien hozzászólására (») Júl 14, 2007 /
 
Na most a deprez müszernél nem csak az áram volt megadva hanem a feszültség is.
Most láttam a piacon analóg műszert 1500-ért.
De ha tanulni akarsz akkor inkább épitesz eggyet.
Kérlek nézd meg az elözző hozzászolásomban elküldött doc-linkeket.
Elég részletesen leirják a méretezést.
(#) Sebi válasza damien hozzászólására (») Júl 14, 2007 / 1
 
Akkor a műszered + - 40uA-es alapban. A feszméréshez egyszerűen sorba kötsz vele egy 47k-s trimmert (max-ra állítva) telepre vagy egyenfeszültségű tápra kötve beállítod. Mondjuk adsz neki 2,5V-ot és a trimmerrel beállítod a végkitérést. Ebben az állapotban multiméterrel (vagy más nagy belső ellenállású műszerrel) meg lehet mérni a végkitéréshez tartozó feszt a műszer kapcsain. Ha ez nem egy kerek érték, akkor először egy megfelelő soros ellenállást kell méretezni ide, (ami kiegészíti a belső ellenállását) hogy utána az osztót fel lehessen építeni valami szabványos tagokból.
(#) Attila86 hozzászólása Júl 14, 2007 /
 
"A feszméréshez egyszerűen sorba kötsz vele egy 47k-s trimmert (max-ra állítva) telepre vagy egyenfeszültségű tápra kötve beállítod. Mondjuk adsz neki 2,5V-ot és a trimmerrel beállítod a végkitérést. Ebben az állapotban multiméterrel (vagy más nagy belső ellenállású műszerrel) meg lehet mérni a végkitéréshez tartozó feszt a műszer kapcsain."
Ahogy Sebi írta!
Ha ezt így megméred nekem, akkor tervezek neked egy kész kapcsrajzot!
(#) Macsek71 válasza damien hozzászólására (») Júl 14, 2007 /
 
Adok neked egy régi orosz fatengelyest, kb azt tudja amit szeretnél....

Összes hibája(állítólag) : nincsenek meg a mérőzsinórjai, és valami idétlen (pótolhatatlan) csatlakozói voltak
(#) Attila86 hozzászólása Júl 15, 2007 /
 
Damien!
Megrajzoltam neked. Mondjuk ez még csak feszültséget tud mérni, de azt pont úgy, ahogy szeretnéd.
Belső ellenállása 20MOhm, van rajta védelem, méréshatárai: 0,5V; 2,5V; 5V; 25V; 50V.
Az ellenállások 1%-os tűrésűek legyenek, legalábbis a második osztónál!!
Elkezdtem megrajzolni az árammérős részt is, de ahhoz már nem volt kedvem. Majd talán később.
Használd egészséggel!
(#) Lewzke hozzászólása Jan 6, 2008 /
 
Mivel nem találtam megfelelő topicot , úgygondoltam ide helyes írnom :
Szóval a tegnap a szomszédba lomtalanítás közbe találtam egy MAVO 35-ös analóg mérőműszert és a néni hálája jeléül nekem adta a műszert ...... Ha tudta volna mennyit ér ...........
de mind1 fő hogy mostmár az enyém .............. hazavittem és első dolgom az volt hogy rákapcsoljam a legkisseb fokozatra vagyis a galvanométerre 50 mikroA 75 mV....... rá a nyelvem és láss csodát kimozdul
Próbálgattam mérni még valamit vele de sajna nem a legpontosabb :no: 1 Volt helyett 1,3 , 1,4 -et mutatott , csavargattam a műszer csavart .... de igysem jó

mi lehet a baja ?
(#) Medve válasza Lewzke hozzászólására (») Jan 6, 2008 /
 
Bizonyára az előtét ellenállásai másztak el, korszerűsítsd, építs hozzá jobbat. (a műszer érzékenyesége 50uA 20Kohm/V
(#) Lewzke hozzászólása Jan 6, 2008 /
 
Csak gyári hiba lehet , most volt szétszedve először ......
:eek2: ellenállás rengeteg 0 nyomtatott áramkör 5 kiló , tipikus orosz modell ..... de az ellenállások jók , szten valami forrasztási hiba lehet , csak kapjam meg
(#) kraissadam hozzászólása Jan 10, 2010 /
 
Sziasztok!
Kaptam egy SO-650-es apermérőt kezdő vagyok az elektronikába jó lenne ha segítene valaki abban hogy tudom működtetni.
Mert ha rá körtök egy elemet melekszi a vezeték.


Azt az úgy nem jó bisztosan.
Mi kell hozzá hogy tudjak vele Ampert mérni???
(#) vera hozzászólása Júl 6, 2010 /
 
sziasztok szeretnék egy analóg mérőt , amit mikrokat javitani trafók kimérésére használni a szekunder tekercsre mérni ,tehát van analóg müszer óra csak nem tudom míjenelenálást használjak oda valaki tudja mijenfeszülcség van ezekbe a trafókba mihez kelene számoljak köszi elöreis.
(#) skul0 hozzászólása Máj 22, 2012 /
 
Üdv emberek!
A segítségeteket szeretném kérni egy hődrótos ampermérő elkészítésében. A feladatom egy olyan ampermérő elkészítése, amelyen a mérendő áram egy olyan vezetéken folyik át, amelyik viszonylag nagy megnyúlást produkál. Ezt a megnyúlást kellene (mivel ez valószínűleg nagyon kicsi) egy áttételen keresztül egy mutatóra vinni, mely mögött egy skála található.

Ebben szeretnék kérni tőletek pár konstrukciós ötletet, hogy ki hogyan valósítaná meg. A mérendő maximális áramerősség 1A, az osztásköz 50mA.

Mivel ezzel egy vizsgát váltok ki, biztosan lenyűgözné a tanárokat, ha az osztásköz távolság lineáris lenne, ezt hogyan tudnám megoldani?
Bárkinek bármi ötlete van, kérem írjon!
(#) hlasznizoli hozzászólása Jún 1, 2014 /
 
Szép napot mindenkinek!
Mesterek, egy kérdéssel fordulnék hozzátok. Régi orosz analóg, feszített szálas műszeremnek valami beazonosíthatatlan okból levált a tükre a skáláról. Nosza hát, szétszedtem, és visszaragasztottam a tükröt.
Összeszerelésnél viszont gondok merültek fel. Amikor a mérőmű külső műanyag burkolatát vissza szeretném tenni, a műszer mutatója erősen kitér. Nem is kell hogy a műszerhez érjen, elég ha közelítem hozzá, a mutató máris indul felfelé. Sztatikus feltöltődésre gondolván, összeszereltem a műszert. Nagyon nagyon lassan a mutató halad a nulla helyzete felé, gondolom pár óra alatt "kinullázza" magát. A mutató semmihez sem ér hozzá. Ez normális? Tényleg ez a gond, vagy valami más van? A mérőmű előlapjának a belsejéről letöröltem az ujjlenyomataimat, lehet akkor töltődött fel.
Ha valakinek van valami tippje, akkor nagyon köszönöm.
Zoli
(#) elektroncso válasza hlasznizoli hozzászólására (») Jún 1, 2014 /
 
Szia, milyen műszered van? Netalán tán ilyen mint a képen van. Hasonló ijesztgetős mutatványom volt ezzel is. Nem látszott ki a skála a koszból, megdörgöltem szép tisztára és amikor elvettem a rongyot kilengett a mutató. A frászt hozta rám. Viszont ha a műszálas ruha után az ujjammal elvezetem a töltéseket visszamegy a mutató nulla állásba. Nem kell tőle félni, ujjal le kell vezetni a töltéseket, illetve meg kell próbálni nem műszálas anyaggal törölgetni, mondjuk inkább papír zsebkendővel.
UI: Most vettem észre, te tükörskálás műszerről beszélsz, akkor az nem ilyen.
A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2014

műszer.JPG
    
(#) hlasznizoli válasza elektroncso hozzászólására (») Jún 1, 2014 /
 
Szia! Az enyém nem ilyen. Ez az enyém:
http://www.radiomuseum.org/r/maschprib_z4313z_431.html
Ennek eredetileg üveglapja volt a mérőmű előtt, de repedt volt, amikor a műszer a birtokomba került, sok-sok évvel ezelőtt. Akkor cseréltem ki plexire. Összerakás után a skála 1/3-án állt meg a mutató. Most, nagyjából 4 óra elteltével kb. az 1/4-edénél áll. Talán holnap délutánra rendbe jön. Az a gond, h levezetni nem tudom ezt a feltöltődést. Remélem nem lett baja.
(#) hlasznizoli válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 1, 2014 /
 
Szia!
Sikerült megoldani. Magától nem ment nullára. Levettem a mérőmű burkolatát, és belül lefújtam TFT/LCD tisztító sprével, ami antisztatikus, majd letöröltem papírtörlővel. Mindent háromszor. Most teljesen érzéketlen a dörzsölésre is. Szerintem működni fog a Ganzunivon is. Utána nem lesz gondod vele, azt gondolom.
Zoli
(#) davix95 hozzászólása Máj 26, 2019 /
 
Sziasztok!
Van egy 0-100mV mérendő jel amit egy Ganz 71da-2 a deprez szeretnék kijeleztetni valaki tudna nekem segíteni ehhez milyen erősítő áramkört lehetne építeni esetleg ha van kapcsolási rajz is.
(#) StMiklos válasza davix95 hozzászólására (») Máj 26, 2019 /
 
Szevasz!

Azt gondolom, hogy ez egy 60mV végkitérésű alapműszer, azaz egy szimla előtétellenállással (ennek számolása egyszerű), mérhető lesz a 100mV.
Kérdés: a műszer terhelése megengedhető-e a mért körben.
(A lengőterkerercs ellenállását nem tudom).
He nem, akkor mérőerősítő kell, de az nem egyszerű feladat mert annak stabilitása (hőmérsékleti és offszet) kritikus.

Üdv: StMiklos
A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2019
(#) Lacaboy hozzászólása Feb 20, 2021 /
 
Sziasztok!
0-15V dc között kellene mérnem analóg műszerrel. Viszont a műszerem teljesen lineáris. Értem ez alatt azt, hogy 7,5V-nál félúton van a mutató.
Hogyan lehetne azt elérni a legegyszerűbb módon, hogy csak a felső tartományban pl. 10-15V között nagy kitérésem legyen (mert itt van a lényeg) 10V alatt pedig csak keveset mozduljon a műszer.
Remélem érthető.
(#) Gafly válasza Lacaboy hozzászólására (») Feb 21, 2021 /
 
Zenert kell vele sorbakötni, és az előtét ellenállást ennek megfelelően (mondjuk harmadára, esetleg trimmerrel is) lecsökkenteni.
Azt nem úszod meg, hogy skálát rajzolj hozzá, szerintem ez a legnagyobb kihivás a dologban.
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2021
(#) Lacaboy hozzászólása Feb 25, 2021 /
 
Sziasztok!
Van egy deprez muszerem amivel max 15Vdc t merek
. Azt szeretnem ha 0-12v kozott kicsit terne ki viszont 12V folott nagyon, tehat a 12-15V tattomanyban legyen nagyon reszletes. Mondtak a zener diodat. Kiprobaltam de nem jo.
(#) pbalazs válasza Lacaboy hozzászólására (») Feb 26, 2021 /
 
Törtvonalas karakterisztikájú erősítő kell neked, ami a Hainzmann-Varga-Zoltai könyvben részletesen benne van.
(#) pucuka válasza Lacaboy hozzászólására (») Feb 26, 2021 /
 
Pedig annak jónak kell lenni. Többször használtam már, pl. autóban az akkufeszültség mérésére.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem