Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Vízmérték elektronikusan
hali
keresek megoldást elektronikus vízmértékre. nem vízszintjelzőre, hanem valamilyen cuccnak a vízszintbe hozására használható elektronikusan pl. 3 db ledes vízszintező építésére 5letet vagy esetleg valami kész cuccot. köszi zsolt
Accelerometer, mint szenzor. Ám ha találsz magyarországon beszerzési forrást akkor ne tartsd magadban!
1. ( Pedig ) Mintha vizszintmérőre való visszavezetést láttam volna valahol.
Edény félig vízzel. Egy függőleges drót középen, néhány körülötte. Közöttük ellenállás mérése. Amerre dől kisebb az ellenállás... Persze azok a fránya részetek... vezessen is a víz, meg se fagyjon, ne is forrjon, a drót se korrodáljon... 2. Higanykapcsolók? 3. Inga + fénykapu(k)?
én eddig nem találtam, azonban analog-tól lehet rendelni mintát
esetleg farnellel érdemes bepróbálkozni, nekik csak van, ha postaköltséget sem akarsz fizetni, akkor meg keresel olyan boltot aki tőlük szokott rendelni (pl az arwill talán a bercsényi koli mellett)
http://www.fdh.hu/search.php?q=accelerometer&p=1
ha jól látom akkor Bp-en ingyenes házhozszállítás, minimális rendelési érték nincsen... mondjuk 1db ellenállással biztosan elküldenének máshová ![]() szóval ésszel
Helló!
Gondolom nem nagypontosságu vízszintmérőre gondoltál. (pl. 1m-re 1um pontosság). Kisebb igényekhez használható lehet a köv.: Tűcsapágyazott inga (régi vekkerből) + réssel ellátott optókapuk - darlingtonokkal - LEDekkel. Az inga fékezésére a régi mutatós műszerek légfékje a legjobb. üdv. N.Gy.
Farnellnél van azt láttam. Postaköltség nem zavar... A tokozás már annál inkább!
Hello!
Bocs, hogy beledumálok, de az ACCELEROMETER nem gyorsulás érzékelő? Hogyan akartok ezzel, vízszintet mérni? üdv! proli007
a tokozást és megoldottam adxl...-nál:
fogtam egy lyukacsos próbanyákot, arra szilikonpöttyel hanyatt ráragasztottam a gyorsulásérzékelőt, majd furatszerelt ellenállásról (a vékonyabbik fajtáról) levágtam a kivezetést, azt beforrasztottam körbe, meg 4+4 tüskesort, és úgy mintha IC-t boundolnál, úgy ráforrasztottam a padekre a vezeték másik végét... nagyon pöpec lett, annyi gubanc van belőle, hogy a függőleges gyorsulás iránya felcserélődik, nade az meg szoftveresen orvosolható
Hali
Nekem van eladó gyorsulásérzékelőm Van 1 és 2 axisos is. SCA610 , SCA1020 Az utobbi a 2 axisos és van digitális (SPI) kimenete + hőmérő. Nagyon jól kezelhetőek, van adatlap. Normál lábkiosztás.
Proli007 a Föld vonzása 1g gyorsulást produkál.
Itt egy videó amit az SCA1020-al csináltam: - demo videó - (3:45-re tekerj, ha a többi nem érdekel, ott kezdődik a gyorsulásérzékelős "játék")
Páran hasonló dolgokat kérdeztek tőlem privátban, gondoltam megosztom veletek a félreértéseket.
Gyorsulás érzékelő: pozitív/negatív (gyorsítás/fékezés) sebességváltozást tud érzékelni a méréshatárán belül. Amiket én használok, azok az érzékeny 1,7G kategoriába tartoznak. A gyorsulás érzékelőre hat a gravitáció. Azaz a függőleges tengelyű gyorsulásérzékelő nyugalmi állapotban analóg 2,5V (50% Vref) kimenetet mutat (0 gyorsulás). Egyik irányba elfordítva (pl 90fok) eléri 0,75V-t azaz -1G gyorsulás, amíg a másik irányba elforgatva eléri a 4.25V-t azaz a +1G-t. Az érzékenység 12 bites AD-vel 90fok=+-1200 2db vizszintes síkban merőleges gyorsulásérzékelő, vagy a 2axisos gyorsulás érzékelő képes X és Y (vizszintessel párhuzamos, de egymásra merőleges tengely) körüli elfordulást érzékelni/mérni. A gyorsulás érzékelő elfordulást nem érzékel!!! Azt csak a gyroscop. Tehát a 3dik tengelyben lévő gyorsulásérzékelőnek nincs értelme a fix pozicióban lévő tárgy elfordulásait nézve. Akkor van csak értelme a 3axisos gyorsulásérzékelőnek, ha a tárgy a térben mozok minden irányban és gyorsulgat (mint egy légy) de függőleges tengely körüli elfordulást nem érzékel! Tehát pl egy autóba szerelt 2 axisos gyorsulásérzékelő érzékeli, ha ütögetik az autót, érzékeli ha el akarják tolni (rázkódik és megdől) és érzékeli, ha tréllerre emelik, de azt is ha megtolják és ezáltal gyorsul. Ehhez elég az egy axis is, de a kettő a tuti, 3nak nincs értelme. Bocs, ha nem volt minden teljessen világos.
Hello!
Rám is, ha leesek az asztalról. De ha csak ferdén üldögélek rajta, akkor nulla a gyorsulásom. üdv! proli007
köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat.
az fdh kft nics is messze hozzám, szerintem holnap el megyek hozzájuk, aztán megkérdezem melyik mennyire jó aztán talán veszek valami 2e ft körüli cuccot és meglátom mire jutok vele. azért előtte ezzel az ingás cuccal is elszórakozok, mégiscsak olcsóbb, bár jó lenne mindjárt kijelezni is, hogy merre ferde a készülék ez meg egy kicsit bonyolítja, hogy nem elég a fémkarika hanem apró kis részekre felosztott karikát kell köré tennem. na még agyalok ezen. köszi zsolt
csá
talán egy próbát megérne, hogy egy régi görgős egér egyik optorés-tárcsáját használni ingának.. egy U/D számlálót hajtani vele, vízszintesen (referencia) lepresetelni a számlálót 0-ra. a számláló értékét meg 7segmenses kijelzőn előjellel együtt kiiratni... egy kritikus pontja az optikai átalakító felbontása mekkora pontosság kell? (talán az egér IC-jét is lehetne használni) csá lehet hogy olcsóbb, de nem is tudnád használni... gondold bele, szaki felrakja a "vizmértéket" és megvárja míg az inga megáll... kb 1/2 perc... és ha ezt még szeretné bemozgatni a tényleges vízszintbe, akkor mindig vár az inga megnyugvására? Ennel gyorsabb és olcsóbb a sima vízmérték, nem véletlen, hogy pár száz ve azt használják még ma is
ok, köszönöm, de a kézi lécezés ide nem jó.
a készülék nem működhet amíg nincs vízszintben, ezt pedig csak elektronikus vízmértékkel tudom megmondani a készüléknek, hogy működhet-e vagy sem. egy másik fórumon írta valaki, hogy az inga mozgását kiküszöbölendő az ingát egy sűrű folyadékba lógatva nem fog összevissza lengeni.
Régi mérlegeken volt kerek vízmérték, (ha a körben van a buborék akkor vízszintben vagyunk)
- esetleg egy ilyet lesni kamerával és szoftverrel feldolgozni a képet.... - ha a folyadékot alulról megvilágítjuk, a benne levő buborék lencseként viselkedve, megfelelően elhelyezett fényérzékelőkön mérhető jeleket adahat ?
köszi, hmmm, az 5let érdekes, de most a kamerás képfeldolgozós bulit kihagynám
Szia! Csak érdekességként van egy másik megoldás.
MMA 72xx,62xx tipusúakat lehet kapni RET-nél, ha esetleg valaki venni akar gyorsulásérzékelőket, egyébként remkül lehet velük mérni a vizszintet, egyik haver már játszott vele (nem mért, csak figyelte a kimeneti jeleket).
köszönöm, ez nagyon tetszik, amolyan igazi vízmérték szerű megoldás.
majd kisérletezek vele. köszi
Heló!
Én is sokat törtem az agyam ezen az elektromos vízmértéken, de sok érdemlegesre nem jutottam. Viszont ahogy itt olvastam gyorsulásmérős dolgokat, én Proli 007 nek tudnék igazat adni. Hiszen képzeljük csak el, hogy ha rátesszük a vízmértéket egy ferde vmire, akkor miután csak nyugszik rajt, és várjuk hogy jelezzen, akkor a nulla gyorsulásnak megfelelő értéket fogja adni a kimenetén, mert nem gyorsul hanem áll. Vagy rosszul értettem vmit? Mégis lehet vízmértéket csinálni gyorsulásmérővel? Ha nem akkor vki meg tudná mondani, hogy hol lehet venni Magyarországon Gyroscope-ot?
Szia!
Egy dolgot elfelejtettél! A gyorsulásmérő érzékeli a nehézségi gyorsulást azaz az 1 g-t. Tehát csak akkor lesz 0 g a gyorsulási érték, ha a tengely pont merőleges erre a Föld középpontja felé mutató erőre, azaz vízszintesen áll. Érdemes megnézni pár IC adatlapját, ott ezek is le vannak írva. A kérdésedre válaszolva tehát lehet vízmértéket csinálni gyorsulásmérőből.
Valóban
![]() Szóval, a félreértések és a felesleges pénzkidobás elkerülés végett: Annak függvényében, hogy mennyire billen el a vízszinteshez képest pozitív vagy negatív irányba a gyorsulásmérő, annak függvényben változik az adott tengely kimenetén a feszültség a nehézségi gyorsulás miatt. Na. Mivel a nehézségi gyorsulás a szabadon eső tárgyakra hat, ezért nem értem, hogy miért van ez így. Miért hat több g a gyorsulásmérő azon felére, ami pl 3 mm-rel lejebb van, mint a vele szemközti.
Hopp! Bocsánat az utolsó mondatért
![]() Helyette: Miért hat 0 g a vízszintes (a gravitációs erőre merőleges) testre, és miért ha 1g ha kitér ebből a helyzetből?
Egy példával tudom megvilágosítni a kérdésedre a választ.
Képzeld el a gyorsulásmérőt, mint egy csövet, amiben középpen egy golyó van és a cső két végéhez rugókkal van rögzítve. Ha a cső vízszintes, akkor a két rugón egyforma erő hat, ez a nyugalmi állapot, Ha a csővet elforgatod bármely irányba a golyó is "elindul" és a rugók feszültsége megváltozik, az egyikben nő, a másikban csökken (feszül ernyed) Na így mőködik a gyorsulásmérő is. A többirányú (többtengelyű) gyorsulásérzékelőt képzeld el több csővel...
Sziasztok!
Én hajdanán csináltam egy kísérletet. Egy pohár síma csapvízbe tettem a pohár széléhez függőlegesen egymástól egyenlő távolságra négy elektródát (csupaszolt rézvezeték volt). Két szemközti párra rákötöttem egy 1k-on át 10 voltot. A másik két elektródát a Szkópra tettem DC-állásban 1msec (X) eltérítéssel. 2,5V-os volt a bemeneti beállítása (Y). A képernyőn vízszintes zöld vonal volt 5 voltnál. Ha a poharat meglöktem, akkor az abban lötyögő vízzel teljesen egyszerre mozgott a kijelzőn a zöld vonal is... Úgy gondolom, ezzel és egy műveleti erősítővel (árnyékolt dobozba) igen profi vízszint-detektort lehet építeni. Pl. a TL074 egyik erősítője lehetne a szintillesztő (erősítő) és másik két kapu pedig az határárték detektor. Egy kis ügyes trükkel a vízbontás és korrózió kiküszöbölése megoldható könnyedén (ha érdekel valakit, leírom azt is). Ez az egész Bandras NASA-s diff. kapacitásáról jutott az eszembe...
Oh. Ezennel sikeresen megvilágosítottad elmémet. Köszönöm!
Magyarul egy három tengelyes eszköz esetén (ahol az x és az y párhuzamos a talajjal) az x és y segítségével két irányban is lehet vízszintet vizsgálni. A z pedig úgy működik mint a sima vízmérték függőlegest mérő része. Tehát a z-hez tartozó "alsó rugó" vízszintes állapot esetén össze van nyomja, és csak ha elfordítom a műszerem 90 fokkal (függőlegesre állítom), akkor kerül középre golyó. Most találtam egy adatlapot, amiben le van írva a működési elv, hogy két fix fegyverzet között egy harmadik szabadon mozog, és kapacitás méréssel ellenőrzik a középső helyzetét. Ez a rugós példa egyébként nagyon szemléletes volt, jól tükrözi a valóságot. |
Bejelentkezés
Hirdetés |

?