Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » WiFi / WLAN alapkérdések
 
Témaindító: Tomszy, idő: Aug 11, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   58 / 64
(#) kendre256 válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 23, 2021 /
 
Idézet:
„A routerek között egy szűkebb sáv tudja csak az AP módot.”

Pont fordítva van. Minden router tudja az AP módot, az az alapállapota. AP= access point (hozzáférési pont), ezen keresztül férnek hozzá a kliensek (telefon, tablet, stb.) az internethez. Ilyenkor jellemzően a WAN portján kapja vezetékesen a netet, routoolja, natolja (más címekre átfordítja a csomagokat), és a wlan portján AP módban adja tovább.
A kliens mód a ritkább, amikor egy router wifivel csatlakozik egy AP-re, ugyanúgy, ahogy a telefon, notebook stb, és a LAN portjain adja tovább a netet (vagy éppen tovább adja a wlan portján, mint egy jelismétlő).
A telefonoknak, tableteknek, notebookoknak pedig a kliens módja az alapállapot. A telefonokon régebben nem is volt AP mód, mostanában Wifi hotspot-ként lehet bekapcsolni.
(#) Inhouse válasza kendre256 hozzászólására (») Jan 23, 2021 /
 
Igazatok van, összekevertem. Nekem az maradt meg, hogy ezt a funkciót az AP-k tudják a routerek általában nem, ezért lehetett.
(#) Skori hozzászólása Jan 23, 2021 /
 
Sok dolog közül ez az egyik amiért szeretek Mikrotik cuccokat használni. Mindent IS meg lehet vele csinálni
(#) pipi válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 24, 2021 /
 
Hali!
Felülről nem lehet lelógatni a kábelt?
A wifiben én nem bízok, mindig mondom, aki megbízhatóan akar dolgozni, az kábelen nyomuljon, engem ne ugréltassanak,hívogassanak, hogy nem működik a wifi, nem tudnak dolgozni. Messenger, Facebook telefon mehet wifin, nem érdekel, ha időnként nem megy. Többször futottam bele komoly wifi zavarásokba, nehezen deríthető ki, ha valami zavarja(rádiós kamera-monitor, bébifigyelő, rádiós riasztó...stb).
(#) nedudgi válasza pipi hozzászólására (») Jan 24, 2021 /
 
Nem tudom. A kérdező bedobta a témát, azóta csak távollétében ötletelünk.
(#) Gafly válasza pipi hozzászólására (») Jan 24, 2021 /
 
Szerintem is. Amióta komoly otthonról dolgozás van, mindenkinél ott van az Ethernet kábel. Nyivákolás megszünt, hogy már megint nincs internet...
(#) Pali79 válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 24, 2021 /
 
Én ezen nem csodálkozom. Feldob egy kérdést és ahelyett, hogy választ kapna, mindenki azt hajtogatja, hogy az a megoldás miért nem jó és inkább maradjon a kábelnél. Dombon ülő fűcsomó legyek, ha megértem ezt a gondolkodást. Ha tudom a választ a kérdésre segítek, ha nem inkább hallgatok.
(#) Gafly válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 24, 2021 / 1
 
Ez most a Stewe kérdésére vonatkozott?
Ámbár, miért baj az, hogyha elmondjuk, hogy az úgy nem okos dolog?
Még emlékszem arra az erdélyi kollégára, aki elektromos szekeret akart épiteni, mert nagy és lejtős a kert, nehéz cipelni a vizet locsoláshoz.
Locsolótömlő lenne a tökéletes megoldás, mondta mindenki.
Az nem jó, mert ezt venni kellen, de egy akkumulátoros elektromos szekéthez minden van itthon.
(#) Gafly válasza Gafly hozzászólására (») Jan 24, 2021 /
 
(#) Pali79 válasza Gafly hozzászólására (») Jan 24, 2021 /
 
Igen a hegesztő kontra wifi kérdésre gondoltam. Az ilyen kérdés feltevések ott vannak elb@szva, hogy pl. itt a végére odaszúrta a hegesztőt. Ha ezt nem írta volna oda, talán már választ is kapott volna az eredeti kérdésre.
(#) kendre256 válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 24, 2021 / 1
 
Idézet:
„pl. itt a végére odaszúrta a hegesztőt. Ha ezt nem írta volna oda, talán már választ is kapott volna az eredeti kérdésre.”

Szokott ilyen is lenni, hogy a szükséges információknak csak a felét, harmadát mondja meg a kérdező. Aztán javasolunk neki valamit, mire írja, hogy az nem jó, mert... (megint csepegtet valami plusz infót). És tényleg nem jó a javaslat, mert nem látjuk át az egész problémát. Egy-egy problémát sokféleképpen meg lehet oldani, és nem mindig az a legcélszerűbb, ahogy a kérdező kigondolja. Valaki a garázsba pontos beálláshoz kérdezte, hogyan lehet ezt valami optós érzékelővel, kijelzővel megoldani. Ha ezt a problémát egy földre csavarozott "gerendával" meg lehet oldani, miért ne mondjuk el ezt neki? Miért vigyük bele egy sokkal bonyolultabb, több hibalehetőségű, általa nehezebben megvalósítható megoldásba? Jellemzően segíteni akarunk a kérdezőnek, azzal is, hogy nem a nehezebb (esetleg zsákutcába vezető) útra segítjük.
Ha visszaolvasol, én is a kábelt javasoltam, de írtam azt is, hogy lehet sima routerrel, AP-vel is megoldani a problémát. Tettem ezt azért, hogy ha nem fogadja el a kábeles megoldást (vagy valamiért nem kivitelezhető, amit még nem mondott el nekünk, és csak ő tud...) akkor is tudjon továbblépni.
(#) Gafly válasza kendre256 hozzászólására (») Jan 24, 2021 /
 
Idézet:
„de írtam azt is, hogy lehet sima routerrel, AP-vel is megoldani a problémát.”

És akkor még a wifi bridge-t, mint lehetőség, meg sem emlitetted.
(#) mraulajos hozzászólása Márc 14, 2021 /
 
Hali!
Egy routeren hogy álljanak az antennák? Azt mi határozza meg? Attól függ, hogy szerelem fel a routert? Az antenna mindig függőlegesen kell álljon? Vagy mindegy?
(#) pucuka válasza mraulajos hozzászólására (») Márc 14, 2021 /
 
Az ilyen típusú antennák függőleges, és vízszintes sugárzási iránykarakterisztikáinak megfelelően függőlegesen kell, hogy álljanak. Pl. ha pont szembe néz veled a rúd vége, akkor feléd igencsak nagy csillapítás lesz. Az antennáknak illenék viszonylagosan szabad térben állniuk, 4 - 5 λ -ra minden akadálytól, faltól. Az antennák egymás melletti elhelyezéséből adódó helyzetet, és ebből következő egymásra hatását tervezték.
(#) Gafly válasza pucuka hozzászólására (») Márc 14, 2021 /
 
Ezzel szerintem azt szeretted volna mondani cizelláltan, hogy mindegy, mert csak parasztvakitásnak van három csápja a cuccnak.
(#) pucuka válasza Gafly hozzászólására (») Márc 14, 2021 /
 
Nem egészen. A három antenna lehet MIMO miatt, de lehet 2,4 / 5 GHz miatt, de én inkább az előbbire szavazok.
Van amin négy is van.
A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2021
(#) mraulajos válasza pucuka hozzászólására (») Márc 14, 2021 /
 
Ilyen routerem van. Ha ennek az antennáját lecserélem ilyenre. Javít a jelátvitel hatásfokán?
(#) pucuka válasza mraulajos hozzászólására (») Márc 14, 2021 /
 
Azt nem tudom. Általában a router gyártók saját dedikált antennáikkal árulják a kütyüiket, a jogszabályok előírásai miatt, ezért lehet hogy működik, de az is lehet, hogy nem.
(#) proba válasza mraulajos hozzászólására (») Márc 14, 2021 /
 
Én egyszer cserélgettem antennát, a WIFIn szerintem nehéz 10% javulást érzékelni, ha egyáltalán lenne. Erősen irány, és hely függő a széleken. A gyári meg e között gondolom nincs nagy eltérés, egy darab vezeték feltekerve. Az RF végfok meg tud amit tud. Érdemi javulást szerintem valami irányítottal érnél el ( természetesen csak egy irányba.)
(#) kendre256 válasza mraulajos hozzászólására (») Márc 14, 2021 /
 
5dBi-is antennát egy rábarkácsolt 9 dBi-sre cserélni szerintem nincs értelme.
Úgy látom, hogy a routereden fix (nem lecsavarható) antenna van, tehát már a cseréje is problémás lenne. Ha mégis rábarkácsolnád valahogy, lehet hogy az átalakítás hibája miatt elvesztenéd a nagyobb nyereség egy részét. Egyébként is a nagyobb nyereség azt jelenti, hogy ugyanazt a teljesítményt kisebb szögben sugározza körbe, mint a kisebb nyereségű. Vagyis szabad térben azon az áron lesz nagyobb jel bizonyos helyeken, hogy más helyeken meg kisebb lesz. (A nagyobb nyereségű antenna jobban fókuszálja egy bizonyos irányba a teljesítményt, a többi irány rovására.) Nem szabad térben -például egy lakásban- a reflexiók, akadályok miatt senki nem tudja megmondani előre, hogy bizonyos helyeken jobb, vagy rosszabb lesz a térerő.
Ha egy sokkal nagyobb nyereségű antennára cserélnéd az eredetit (pl. nem 5 dBi helyett 9 dBi, hanem 5 dBi helyett 20-23 dBi mondjuk több száz méteres távolság miatt) volna értelme a csere kockázatának.
(#) mraulajos hozzászólása Márc 14, 2021 /
 
Köszönöm mindenkinek a válaszait/tanácsait.
(#) teglascs hozzászólása Márc 31, 2021 /
 
Sziasztok,
segítséget szeretnék kérni: a Telekom routert cserélt pár hete. Az új készülék típusa: Sagem 3686 V2.
Az előző készülékkel sem volt túl acélos a jel, mert a ház egyes, eldugott részein, ill. a kerti melléképületben igencsak vigyázni kellett, hogy tartom (milyen irányban) a telefont, de most, ezzel az újjal még a régihez képest is romlott a dolog.
Bár az eszköz doksiját nem olvastam el, gyanítom, hogy esetleg az adóteljesítményt lehet növelni, azonban ezt nem szívesen tenném, mert a router a nappaliban van, sok időt töltünk a közelében.
A kérdésem: mire (milyen eszközre/átalakításra) van szükségem, hogy a ház udvar felőli (a routerrel szembeni) oldalán lévő helyiségeiben, ill. a kertben jobb legyen a WiFi vétel? Ti hogy oldanátok meg?
Köszönöm előre is a válaszokat.
(#) kendre256 válasza teglascs hozzászólására (») Márc 31, 2021 / 2
 
Én tennék még egy routert a kevésbé ellátott helyre, odáig pedig kábellel vinném el a jelet az eredeti routertől. Ha visszaolvasol, itt a topikban (meg a Wifi antenna készítés topikban) leírtuk hogyan kell ezt megoldani.
(#) pucuka válasza teglascs hozzászólására (») Márc 31, 2021 / 1
 
Lehet kapni Range Extendert, azzal elég egyszerűen tudsz machinálni. A teljesítmény növelés nem igazán járható út, ha belepiszkálsz a router adórészébe, csak rosszabb lesz.
(#) SzervízMacska válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 1, 2021 / 1
 
Én az egységes wifi hálózat híve vagyok, amit Mesh rendszerrel lehet kiépíteni. Pl. Asus összes routere (alsó középkategóriától fölfele) támogatja ezt az üzemmódot. De vannak specifikus eszközök is, ahol a lan portokat és a szolgáltatások jelentős részét kispórolva sokkal kedvezőbb tud lenni a darabár. Egyébként a telekom is ezt nyomja mostanában a reklámban, tehát biztos, hogy náluk is lehet venni. Én mindenesetre tartózkodom a szolgáltatói ketyeréktől főleg, mióta megtapasztaltam, hogy egy gigabites szolgáltatáshoz kitolják a szemedet egy 100Mbites routerrel...
(#) nedudgi válasza teglascs hozzászólására (») Ápr 1, 2021 / 1
 
Szerintem a legjobb, és időtálló megoldás, ha saját tulajdonú router képezi a hálózat magvát. Ezt olyan helyre kell telepíteni, ahonnan az ingatlanon belül minden csatlakoztatott eszköz eléri. Nem a legolcsóbb, de egyszeri beruházás. Ehhez a routerhez kell a szolgáltatónak kiépíteni a szélessávú kapcsolatot.
(#) teglascs hozzászólása Ápr 1, 2021 /
 
Köszi mindenkinek!
Az előbb találtam konnektorba dugható jelerősïtőt neves gyártótól (Xiaomi) 5000 Ft alatt. Az olyan baráti összeg, hogy szerintem első lépésben megpróbálom vele: ha nem jön be, az sem nagy anyagi kár.
Köszönöm még egyszer!
(#) teglascs válasza teglascs hozzászólására (») Ápr 1, 2021 /
 
Most nézem: hazafelé délután személyesen is át tudom venni: így csak 3.550 Ft.
A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2021
(#) Inhouse válasza teglascs hozzászólására (») Ápr 1, 2021 / 1
 
Annyit megér.
Arra kell ügyelned, hogy olyan pontra helyezd el, ahol még stabilan veszi a fő router jelét, és még lefedi a kívánt területet is. Minél gyengébb egy wifi jel, annál lassabb is lesz sajnos.
Ezek a kütyük közvetlenül konnektorba dugható eszközök szoktak lenni és a legritkább esetben van olyan helyen szabad konnektor, ahol jó is lenne a pozíció. Általában raknak rájuk 1 LAN csatlakozást is, ha minden kötél szakad, akkor azzal kötöd össze a fő routerrel, így nagyobb lehetőséged marad a megfelelő elhelyezésre (150m UTP is lehet).
(#) teglascs válasza Inhouse hozzászólására (») Ápr 1, 2021 /
 
A konnektoron ne múljon. A cél érdekében akár bevállalom a látványát egy falon kívülinek is, ad absurdum kábelcsatornával.
Következő: »»   58 / 64
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem