Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hűtőgép probléma
 
Témaindító: ZLED, idő: Feb 4, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   264 / 291
(#) Gafly válasza Csabadi hozzászólására (») Márc 3, 2021 /
 
Kaqkk mester tanácsára szerintem érdemes hallgatni hűtőszekrény témában, bár van itt más is, aki ért hozzá.
(#) gyuszo válasza Csabadi hozzászólására (») Márc 3, 2021 / 1
 
Én úgy látom, hogy az a lemez, ami a kompresszort rögzíti szállítás esetére még nem lett kilazítva egy fogó segítségével.
(#) kaqkk válasza gyuszo hozzászólására (») Márc 3, 2021 /
 
Ugye viccelsz ! Az új hűtőkben már nincs szállításrögzítő és ha volna sem lenne köze a kompresszor működéséhez . Amit a komp lábánál látsz az egy rugólemezes rögzítés ami kifejezetten a kompresszort tartja a helyén (és 4 db van belőle ....) Ha kilazítod kiesik a helyéről az egész komp . Ha le vagy maradva egy technológiával inkább olvass utána , a 60 as években a fekvő rendszerű kompresszoroknál volt utoljára szállításrögzítő .....
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2021
(#) kaqkk válasza Gafly hozzászólására (») Márc 3, 2021 /
 
Az ha kattog nem csak a kínai hanem az összes kompresszornál szívás ! Ha szerencséd van és hamar észreveszed még 50%ban javítható ,de ha már akkor veszed észre amikor leolvadt a hűtő legtöbbször csak a kompcsere segít ,ilyenkor már elgondolkodtató hogy érdemes e javítani....
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2021
(#) Gafly válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 3, 2021 / 1
 
Idézet:
„de ha már akkor veszed észre amikor leolvadt a hűtő”

Waurél, a kutya, előre köszön azóta.
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2021
(#) apuwader hozzászólása Márc 10, 2021 /
 
Kedves hozzáértők, tanácsot szeretnék, Grundig GKN 16830X hároméves készülékem elengedte a gázt. Mivel vidéki vagyok, egy szerelő közül választhatok, aki mindenféle garancia nélkül megpróbálná feltárni a szivárgás okát, de hozzá kellene elszállítani és vissza a hűtőt, ami teherautó híján, és a korom okán nagy kihívás lenne, a siker pedig nem garantált.
Közben ugye hűtőm sincs.
Ezért keresnék új, vagy újszerű hűtőt az enyém beszámításával, vagy javaslatot a rossz készülék hasznosítására. A neten minden adat fellelhető róla, amúgy nagyon szerettük.
Előre is köszönöm.
(#) pocok5 hozzászólása Márc 22, 2021 /
 
Üdv a Hozzáértőknek!
Adott egy 10 év körüli Zanussi 120cm magas kombinált 1 kompresszoros hűtő. Eladásra kerülne,de miután próbára beindítottam , akkor vettem észre,hogy csak a fagyasztó része hűt(fagyaszt). Leállításakor minden rendben volt vele, kb. másfél éve áll a műhelyben 4-5 fokban télen. Ez "árthatott meg" a hűtőnek? A hidegben tárolás okozhatta ezt a hibát. A kompresszorja rendben működik.
Nagyon megköszönném a segítséget! Előre is köszönöm!
(#) kaqkk válasza pocok5 hozzászólására (») Márc 22, 2021 /
 
Mennyi ideig járt ? Először mindig a fagyasztó kezd hűteni majd ha lehűtött akkor kezd a normál tér ...
(#) pocok5 válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 22, 2021 /
 
3-4 órán át.
(#) kaqkk válasza pocok5 hozzászólására (») Márc 22, 2021 /
 
A külső hőmérséklet mennyi volt ? 20 fok környezetében működnek tökéletesen az egykompos 3* os gépek . A tárolási hőmérséklet nem árt a gépnek de az üzemeltetési már nem igazán mindegy , ha túl alacsony akkor hamar kikapcsol és nem éri el a kellő hőmérsékletet a fagyasztó sem !
A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2021
(#) pocok5 válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 22, 2021 /
 
20 fokban volt "újraindítva".
(#) kaqkk válasza pocok5 hozzászólására (») Márc 23, 2021 / 1
 
Akkor sajnos szerelőt kell hívnod .
(#) pocok5 válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 28, 2021 /
 
Úgy néz ki,hogy amíg nem volt üzemben a hűtő, elszökött belőle a gáz egy része. A szerelő feltöltötte. Most már tökéletesen működik.
(#) kaqkk válasza pocok5 hozzászólására (») Márc 28, 2021 /
 
Csak töltötte vagy a keretfűtést is kikötötte ?
(általában az szokott elrozsdálni és ott szökik a gáz)
(#) Zore hozzászólása Márc 29, 2021 /
 
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni a hozzáértőktől. Fél éve vettünk egy Whirpool Total No Frost alulfagyasztós kombi hűtőt, aminek a hűtő része úgy döntött, hogy nem hűt tovább. A fagyasztója jó. Hívtam a szervíz ügyfélszolgálatát, ahol mondta a hölgy, hogy húzzam ki 24 órára a dugót, mert szerinte el van jegesedve egy cső, ahol a hideg levegő áramlana. És hogy a no frost-os hűtőket is évente le kell olvasztani (hangsúlyozom, fél éves csak a gép!). Egyelőre itt tartunk. Ezelőtt egyébként minden jónak tűnt, semmi jel nem utalt rá, hogy bármi hiba lenne. Korábbi hűtőnkkel sosem volt ilyen probléma. Körbe kérdeztem, és senki nem hallott ilyet, hogy a no frost-os hűtő fél év alatt eljegesedne. Természetesen nem fogom hagyni magam, de szeretnék kérni így látatlanban véleményt, hogy mi lehet a gond, mert úgy tűnik nem lesz egyszerű menet.
(#) StMiklos válasza Zore hozzászólására (») Márc 29, 2021 / 1
 
Szevasz!

Bár valószínű, hogy nem stimmel ott valami, de azt javaslom, 1 napra húzd ki, várd meg, hogy leolvadjon (valószínű emiatt nem hűt) és dugd vissza. Ha újra jelentkezik, akkor már szerelő.

Üdv: StMiklos
(#) ocsisajt hozzászólása Ápr 2, 2021 /
 
Sziasztok! Nem rég javítottam meg az Ariston hűtőm (alul fagyasztós) hibáját, miszerint a fagyasztó jól működik, de a felső rész leolvasztás közeli 12-15 fok körül van es nem hűt lejjebb. Hőérzékelő az ajtó feletti elektronikánál rövidre zarva és hibatlan. Sak azóta oda kell figyelni a hatfal sűrűbben jegesedik le. Kevéssel utána Édesanyam hasonló hűtője dettö ugyanezzel, ugyanúgy javult. Most meg egy napon egy rokonom és egy haver is ugyanezzel hívott. Fagyasztója hibatlanul hűt, hűtőrész nem hűt. Egyik egy Ariston hotpoint EBGH20243 remélem jót írtam le, a haveré meg egy Electrolux CB4001. Ez normális?? Ezeknél is ugyanaz lehet a hiba megoldása? Jó, nyilvan elkokat cserélem.... Mi a véleményetek? Mitől döglik meg minden hűtőben a hőérzékelő?? Ezek gondolom a habbal kiöntött részen esélytelen, hogy az emger megtalálja és cserélje?
(#) Joe_001 válasza ocsisajt hozzászólására (») Ápr 3, 2021 /
 
Szerintem nem normális. Ha a leolvasztás jól megy, kicsit át kell alakítani, hogy a gyáritól jobb legyen, régebben leírtam, mit, akkor csak a a hőérzékelő lehet. Amit érdemes megnézni a vezérlőpanel elektrolit kondenzátorait, mert meleg helyen van a panel.
(#) ocsisajt válasza Joe_001 hozzászólására (») Ápr 3, 2021 /
 
Ez a leírásod, hogyan érhető el, hogy ne kelljen mindent végigolvasni?
(#) holyamoke2045 hozzászólása Ápr 3, 2021 /
 
Sziasztok. Lenne itt olyan tagtárs, aki javítási szándékkal esetleg vetne hibafeltáró pillantásokat a hűtőm vezérlőjére?
Természetesen nem ingyen kérném.
Köszönöm szépen a segítséget előre is.
István
(#) Joe_001 válasza ocsisajt hozzászólására (») Ápr 3, 2021 / 1
 
Nem tudom. egy éve is volt. Hot Point, vagy Aristonhoz válaszoltam, leolvasztási hibával. A leolvasztás érzékelő kapcsolási pontja szokott elmenni. ilyenkor a fűtőszál legalsó hurkát veszem le az elpárologtató aljáról, mert alatta be szokott fagyni. ezért a hátfalon lévé csatorna fölé hajtom V-ben, a V a kifolyónál. oda tekerek egy kis rézdrótot ami beleér a kifolyóba, az eleje annak is beszokott fagyni, így nem fog. Ha esetleg kifordítottad a kifolyócső másik végét is érdemes megtakarítani a vízkőtől a kompresszor tetejére megy, el szokta zárni a páravíz útját.
Ennyi inkább leírtam.
(#) ocsisajt válasza Joe_001 hozzászólására (») Ápr 3, 2021 /
 
Nahh ezt átvesszük majd ujra, mert nem értem. Elektronikai szakmám van, de ezek a hűtési szakszavak nem tudom mi hol van. A gépem hibaja anno az volt, hogy a felső normál hűtő rész nem vokt képes a 4-6 fokra lehűlni, mindig 15 fok volt benne. Egy szaki mondta melyik két láb a hőérzékelőnek (vagy minek) a lába a csatlakozón a vezérlőpanelon. Azokat összekötöttem és azóta oké, csak nem olvaszt jól le, sokszor hatfal tökre lejegesedik... Ezen lehet a módszereddel úgy javítani, hogy újra menjen a leolvasztás, de ne folyamatosan 15 fok legyen a hűtőtèrben?
(#) molnarf válasza ocsisajt hozzászólására (») Ápr 4, 2021 /
 
Lehet segíteni rajta úgy, hogy visszateszed az érzékelőt.A gyári érzékelőknek az a baja , hogy SMD szabvány méretű termisztorokat használnak és ezek nem bírjak a gyűrődést.Ipari környezetben használtak gyakran felrobbannak mert nem árnyékolt a szenzor kábelezése és az ha hosszan a tápvonal közelébe halad, feszültség indukálódik benne.Cserélni kell rendes NTC vagy PTC termisztorra és többet nem lesz baj az érzékelővel!En ezt használom, kilora.
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2021
(#) Joe_001 válasza ocsisajt hozzászólására (») Ápr 4, 2021 /
 
Az egy másik hiba.
(#) pls hozzászólása Ápr 9, 2021 /
 
Új kérdés:

Ariston Hotpoint hűtőszekrényünk van.
Tegnap éjfél tájban furcsa hangot hallottunk. Egy-két másodperces olyan hangot, mint amikor el akar indulni a hűtőszekrényünk motorja, meg szokta remegtetni az egész hűtőszekrényt, és a hátulján lévő hűtőrács hozzákocog valamihez. Ez a jelenség nem volt furcsa, mert új kora óta ezt csinálja, a mostani csak abban különbözött, hogy ezt pár perces időközönként többször megismételte. A villany nem ment el és jött vissza, azt a lámpákon, a szünetmentesen, a működő fűtő klímán észrevettük volna.
Éjjel nem volt kedvem vele foglalkozni, ezért a biztosíték lekapcsolásával áramtalanítottam a hűtőt.
Reggel visszakapcsolás után nem indult el, viszont az ajtó kinyitásakor a belső teret megvilágító lámpa villogott. Egy hosszút és 4 vagy 5 rövidet villant, olyan gyorsan, hogy nem tudtam megfigyelni, hogy 4 vagy 5. Ezt olyan ütemesen és egyformán csinálta, hogy kizárt a lámpa kontakthibája, valamilyen hibakód jelzésre gondolok.
A hőmérsékletszabályozót maximumra csavarva sem indult el. Bekapcsolva hagytuk. Mintegy 3 óra múlva magától elindult, hallani lehetett a motor hangját, és elkezdett melegedni hátul a hűtőrács. Újabb 2 óra múltán már a hűtést is lehetett érezni belül. A lámpa is folyamatosan ég ha kinyitom, a ventilátor is megy benne, szóval látszólag rendbejött..

A kérdésem az lenne, hogy van-e a hűtőszekrényeknél ilyen kódjelzés, és mit jelent az egy hosszú és négy vagy öt rövid. Tudja-e valaki, vagy azt, hogy hol található erről bővebb információ. A másik kérdésem, hogy normális-e ez a viselkedés, hogy többször úgy tesz mintha indulni akarna, és hogy visszakapcsolás után órák múlva indul el.
(#) Joe_001 válasza pls hozzászólására (») Ápr 10, 2021 /
 
Szia! Beírod a készüléked típusát, amit nem tudunk, és hogy user man a gugliba na annak a végén ezek le vannak írva.
(#) Joe_001 válasza pls hozzászólására (») Ápr 10, 2021 /
 
Annyit próbálj meg, hogy a termosztát vezetékeit határozottan összeérinted, vagy akár kapcsolóra dugva azt bekapcsolod, akkor a kompresszor elindul-e. Ha igen akkor termosztátos. A kompresszor indító áramkörét esetleg cserélni kellene ha nem indul. Ezt akár a motor típusa alapján tudod meg. Ha a komp nem indul, akkor az a rossz.
(#) pls válasza Joe_001 hozzászólására (») Ápr 13, 2021 /
 
A hűtőszekrény azóta is működik, hűt, a termosztát állását is követi, ha felcsavarjuk jobban, ha le akkor kevésbé hűt. Nem látszik hibásnak. Amiről nem tudom biztosan, hogy így kell-e működnie, hogy a termosztát csavargatását nem követi azonnal a motor indulása. Nyitott ajtónál egyáltalán nem indul a motor, és ha éppen megy, az ajtó nyitásra rögtön leáll. Az ajtó becsukására sem indul azonnal, 5-10 perc is eltelik, mire újra indul a motor. De úgy gondolom ez jó, mert új korától ilyen, elképzelhető, hogy a gyakori indulást, leállást akarták ezzel kiküszöbölni. Érdekes, hogy a két zaj között is nagyjából ennyi idő telik el. Nem jelentkezik állandóan, néhány zaj után órákig, néha napokig nem halljuk.
A belsejét megvilágító fény folyamatos, a hibajelzés megszűnt.
Viszont a leírt zajt azóta is hallottuk, ma hajnalban 2-szer is. Nem tudom, nem-e a szolgáltató szórakozik olyan rövid áramszünetekkel, ami más eszközökön nem vehető észre. De nincs olyan eszközöm, amivel ezt figyelni tudnám.

Valami még eszembe jutott. Évek óta hallottunk hasonló zajokat, de úgy gondoltuk a szomszéd jár ki-be a lakásába, mert a terasz ajtajának a hangja is ilyen. Nemrég elment külföldre dolgozni. Eleinte amikor hallottuk, kinéztünk, hogy nem-e hozzá akar betörni valaki. Lehetséges, hogy ez a hűtőszekrény indulni akarás hang régebbi keletű, csak eddig a szomszéd zajának tulajdonítottuk. Most nem tudom, foglalkozzunk-e vele, vagy zörögjön, amikor csak akar. Nem lehet-e ebből komolyabb hiba.
(#) Joe_001 válasza pls hozzászólására (») Ápr 13, 2021 /
 
A kompresszorok szelepjeinek védelmében a motor nem indul gyors indítgatásra, csak pár perc után.
(#) StMiklos válasza pls hozzászólására (») Ápr 13, 2021 /
 
Szevasz!

A hűtőszekrények motorja nagyon kis indítónyomatékú, normál üzemben ez tökéletesen megfelel, sok évek során is hibátlanul tud működni az eredeti vezérlésével, termosztátjával mert biztosítja számára a feltételeket.
Amúgy a sok +++ jelzés is rontja a korábbiakhoz képest az indulási hajlandóságot.
Ezek a hűtök jellemzően kapillárcsöves adagolásúak, ami a nyomó és szívóoldal között tart fenn bizonyos nyomáskülönbséget a (nem részletezett) működés érdekében.
Ez a különbség a leállást követően 5-10 perc alatt kiegyenlítődik, így ellennyomás nélkül terheletlenül indul(hat) a motor.
Ha a leállítás után azonnal indítani akarod, nem tud, mert nagy a nyomáskülönbség, kevés hozzá az indítónyomaték.
Ez az indítórelés segédfázisra is igaz.
Még rosszabb a helyzet, ha a ma szokásos PTC pogácsa adja a segédfázist, amely hidegen kis ellenállású és viszonylag nagy áramot tud átengedni a segédfázis tekercsen. De a nagy áram melegíti és radikálisan megnő az ellenállása, szinte "kikapcsolja" a segédfázis áramát, de ő maga azért a meleg, nagy ellenállású szakaszban marad.
Ha kikapcsolod és rögtön be (mert Te ezt tetted!), akkor:
1. Még messze nem egyenlítödött ki a nyomás (csökkent le elegendően), ezért még a relés se tud megindulni.
2. Ha még a PTC pogácsa se hült le, (mert ahhoz is idő szükséges) visszatérve a kis ellenállású szakaszba, hogy ismét nagy áramot tudjon adni a segédfázisnak, akkor még ezért SEM(!) tud megindulni.
Ha ilyen üzemállapotba kényszeríted, megszólal a védelem (a klixon), jó esetben kibírja a tekercselés a klixon kikapcsolásáig az addig átfolyó nagy áramot, mert melegszik ám rendesen, rosszabb esetben nem.
A klixon sem fog örülni a túlzottan gyakori ki-be kapcsolásnak, eredeti kapcsolási értékei megváltoznak, rosszabb esetben feladja a harcot, érinkezői beégnek.
Szóval hajrá, teszteld és csodálkozz, hogy mi a fenéért nem akar szándékod szerint indulni.

Üdv: StMiklos
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2021
Következő: »»   264 / 291
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem