Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Anno a hetvenes évek elején az iskolában is így nevezték. Igaz a pandémia is ismeretlen szó volt.
Érvem csak egy van: "A végtranzisztorok védelmét biztosító elektronikus biztosíték."
Szerintem valami nyelvtannáci (de utálom ezt a kifejezést ![]() Idézet: „A végtranzisztorok védelmét biztosító elektronikus biztosíték.” Ebben a mondatban a biztosító melléknévi igenév. Egy másik szövegkörnyezetben pedig főnévként is lehet használni pl.: Fizet a biztosító. Érdekes a magyar nyelv, de veled értek egyet, nekem a biztosíték, biztosíték marad. Mint ahogyan a teríték helyett sem használjuk a terítő szót, vagy a verejték helyett a verejtő szót, vagy a megfejtés helyett a megfejtő szót. De még sorolhatnám.
Már, akinek. Nálunk -a középkori járványok kapcsán- már '59-ben így mondta a történelemtanárunk.
Ezzel egyetértek. Nincs borzalmasabb dolog annál, mint amikor egy tanár valamit rosszul tud, azt beleveri a diákjaiba és nincs, aki helyretegye a nagytekintélyű urat, aki elmagyarázza neki, hogy 30 éve hülyeséget beszél...
Na mindegy, szerintem zárható a biztosíték/biztosító téma, köszönöm a válaszokat.
Ez felesleges vita és főleg értelmetlen. Számtalan a példa, pro és kontra.
Amíg a ba, be ragokat boldog tudatlanságban keverik, szinte mindenhol, a ban, ben ragokkal, addig kár a billentyűkért.
Biztosító, mert biztosítja az előtte álló áramkör szakasz védelmét.
![]()
Sziasztok! A képen látható smd ellenállás értéke jól sejtem, hogy 100Ω?
Igen, jól.
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2021
Sziasztok!
A PT100 és a PT1000 között gondolom az a különbség hogy az előbbinek 0C°-on 100 Ohm az ellenállása, a PT1000-nek meg 1KOhm. Jól gondolom? Nézegettem az adatlapját és nem teljesen tiszta, hogy ha a hőmérséklet felemelkedik 270C°-ra akkor az ellenállás értéke nagyjából megduplázódik de az adatlapon nem így van. A PT1000-nek mekkora lesz az ellenállása 270C°-on? 2K vagy 1.2K? Már 3 adatlapot is találtam de mindenhol a 0C°-nál 100 Ohm van a táblázatban. Ezt nem értem.
Köszi. Közben rájöttem, hogy banális volt a kérdés.
A képen egy kapcsolóüzemű tápegység fet/04N60/ vezérlője látszik /optocsatolóra is csatlakozik / valakit be tudná azonosítani? Köszönöm. A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2021
Hello! Mi az amiből ennyire hiányzik egy 2.2nF-os X2-es?
![]()
Sziasztok!
555-ös időzítővel és FET-el szeretnék megvalósítani egy vezérlést. Készítettem egy kapcsolási rajzot, és nyáktervet. Két 555 IC-t tartalmaz. Egyik egy 100Hz-es variálható kitöltési tényezőjű pwm vezérlést valósít meg, a másik egy 50% kitöltési tényezőjű, variálható frekvenciájú négyszögjelet. A pwm egy alapjárati motor mozgatására szolgálna (diagnosztikai célokra), a másik 555 injektor ki-be kapcsolásra (tisztításra, diagnosztikára). A PWM-el érdekes dolgot figyeltem meg. A 4 FET-ből csak egy tudja rendesen mozgatni az aktuátort, míg a másik 3 nem. Rátettem a szkópot, és azt tapasztalom, hogy csak az egyiken megy ki a rendes négyszögjel, amikor rajta van az alapjárati szabályó, a másik 3-on pedig a kezdeti 12V után beszakad 5V-ra. Látott már valaki hasonló jelenséget? A szkóp a táp és a drain kimeneten volt.
Szerintem az az 5V amit az 555 ad nekik az kevés. Az az egy is csak véletlenül működhet. Kellene minimum 10-12V ahhoz, hogy rendesen ki tudjanak nyitni azok a FET-ek, vagy logikai szinttel vezérelhető típusokat kellene odatenni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2021
R5, R6, R7 és R8 legyenek 10 Ω-os ellenállások, az 1 kΩ nagyon sok. Az 555-ös IC-k tápfeszültsége legyen 12 V és akkor maradhat minden a régiben (17 V-ig bírják), vagy JZoli javaslata, FET-ek cseréje.
Köszönöm a választ, valamiért úgy gondoltam, hogy az 555 IC 5V tápfeszt bír. Ránéztem az adatlapra, és igazatok van, 17V. Kipróbálom, remélhetőleg ez lesz a megoldás.
Sziasztok!
Ez a hóember nekem egy kicsit nagyothalló.. ![]() Jól sejtem, hogy az R5 értékének növelésével lehet jobb hallásúvá tenni?
Azzal a mikrofon munkapontja van beállítva. Növeld a műveleti erősítő erősítését, invertáló alapkapcsolás:
Au = - (R1/R2) Jelenleg kb. -213 az erősítése. R1-et növeled és/vagy R2-t csökkented.
Adott ez az akkumulátor, egy apró quartz óra van (forrasztott vezetékekkel) rákötve 2× 1MΩ soros ellenálláson keresztül.
A probléma az, hogy az akkumulátor töltöttsége ellenére az óra magától amnéziás lesz, minden beállítást elfelejt! ![]() Hogyan stabilizálhatnám az órát?
Nem ismerem a mosogató gépeket, de egy mosogatógép működését, egy 2nF nem befolyásolhatja. Általában az vagy zavarszűrés, vagy a hálózat és a GND között van ilyen kis kapacitású kondi. De oda, általában nem X2 hanem Y típusú kondit raknak.
Köszi!
Gogléé mondja: cserélj benne kondenzátort.
![]()
dokidoki-nak valószínű igaza van.
![]()
Mekkorát? Nem szeretnék túl nagyot rakni. Sorosan vagy párhuzamosan az akkumulátorral, hogy minden épségben maradjon?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |