Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek
 
Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   401 / 584
(#) lazsi válasza Gafly hozzászólására (») Máj 4, 2021 /
 
Nem értem mi ezzel a probléma... A tápegységből már egészen lehűtött (10 Kelvines) elektronok jönnek ki, így ezek a hideg elektronok az erősítőben sem okoznak melegedést.
A hideg elektronok gyorsabbak, ezért az adatokat is gyorsabban továbbítják - mint az köztudott. (Hidegben Te is gyorsabban futsz be a házba...)
(#) Epu2 válasza Gafly hozzászólására (») Máj 4, 2021 /
 
40 %-ért nem éri meg a balesetveszélyt és a kockázatot a meghibásodásra.
(#) nagym6 válasza Gafly hozzászólására (») Máj 4, 2021 /
 
Lehűlve összehúzódik minden, az adatcsomagok is időben (hőtágulás).
(#) sargarigo válasza nagym6 hozzászólására (») Máj 4, 2021 /
 
Jajj! Már idődiletáció is lesz! Nehogy aztán hamarabb érjen oda a csomag, mint ahogy elküldik!
(#) szs válasza sargarigo hozzászólására (») Máj 4, 2021 / 2
 
Diletáció? Hogyne. Meg még kaukció, és szorgalmi út.
(#) bitmixer válasza szs hozzászólására (») Máj 4, 2021 / 1
 
Az ártatlanság védelmét egyenlőre kihagytad
(#) szs válasza bitmixer hozzászólására (») Máj 4, 2021 /
 
"Egyenlőre" Tényleg ettől ugrok még ki az ablakon...
A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2021
(#) szs válasza nagym6 hozzászólására (») Máj 4, 2021 / 1
 
Épp ezért kell magát az adatcsomagot hűteni, az órát pedig rezsón melegíteni. Sokkal több adatcsomag fér bele az időbe...
(#) sonajkniz hozzászólása Máj 5, 2021 /
 
Nesze neked magánlevelezés és levéltitok!
Ezt az értesítést ma kaptam a Goole-től.
Idézet:
„A Google Naptár meg tudja jeleníteni azokat az eseményeket (köztük foglalásokat és repülőjáratokat), amelyeket a Gmail hoz létre a felhasználó üzeneteiből. Ez a Gmailből átvett esemény jelenik meg a naptárban:

Stay at Erzsébet Park Hotel, dátum: 2021. máj. 16. v”

Nos ez az információ nem az e-mail fejlécében, hanem a tartalmában volt.
(#) vargham válasza sonajkniz hozzászólására (») Máj 5, 2021 /
 
Sehol sem írja, hogy csak a fejlécből dolgozna.
Az elején hozzájárultál, hogy elemezheti a leveleidet. Reklámokból élnek, amiket a felhasználók adatai alapján juttat célba. Nincs ingyenes szolgáltatás.
A beállítások között részlegesen ki lehet kapcsolni pár ilyen dolgot, de nem mindent.
Ha ez nem elég, ne használd a szolgáltatásukat.
(#) Udvari Zsombor válasza vargham hozzászólására (») Máj 5, 2021 / 1
 
Idézet:
„Az elején hozzájárultál, hogy elemezheti a leveleidet. Reklámokból élnek, amiket a felhasználók adatai alapján juttat célba. Nincs ingyenes szolgáltatás.”
Pontosan, az ember szinte már el se olvassa a szövegeket, mikor elfogad valamit, csupán rányom, hogy elfogadja. A beállításainál kikapcsolhat bizonyos dolgokat, ha nem tetszik neki. Az ingyenes szolgáltatásoknak az az "ára", hogy reklámokat jelenítenek meg az oldalba ágyazva, de hogy miért lenne jó az, hogy valami algoritmus magától próbál eseményeket átemelni a naptárba, azt nem értem... Én legalábbis nem hagynám, hogy olyan legyen a naptárban, amit nem én írtam be, de szerencsére én nem használom a Google Naptárt...
(#) lazsi válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Máj 5, 2021 /
 
Idézet:
„..., de hogy miért lenne jó az, hogy valami algoritmus magától próbál eseményeket átemelni a naptárba, azt nem értem...”

Pedig szerintem egyszerű. A mesterséges intelligencia úgy fejlődik, ha tanul. Úgy tanul, ha próbálkozik, és az eredmény vagy jó vagy nem. (Mindkettőből tanul!)
A konkrét esetben: Sonajkniz levele tartalmát tanulmányozva erre tippelt. Hogy valóban ott lesz-e 16-án (és biztos lehetsz benne, hogy a Google tudni fogja...), abból el tudja dönteni a tippje pontosságát. Ha törli a bejegyzést a naptárból, az akkor is ott volt már... Az MI a tippjét akkor is tudja ellenőrizni. Ha korábban / a későbbiekben szintén minden bejegyzését törli, megtanulja az MI, hogy nem kell beírnia ezt, vagyis más úton fogja a reklámját eljuttatni hozzá. Ha némelyiket törli, némelyiket nem, akkor kideríti az okát és aszerint fog eljárni.
(Mindezt komolyan gondolom, ezért nincsenek szmájlik...)
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2021
(#) granpa válasza lazsi hozzászólására (») Máj 5, 2021 / 3
 
Sajnos igazad van. Én már szinte alig tudok megnézni tartalmakat, mert ahol megjelenik a reklám, vagy, hogy "lájkoljam", "sütik" elfogadása, vagy bármi más kényszer, reflexből kizárom, annyira undorom ettől az erőszakos nyomulástól.
(#) hegman hozzászólása Máj 5, 2021 1 / 1
 
Nem régen, megjártam a google-el. Elkezdtem beleásni magam miket ment el rólam. Egy eszköz két fiók. De a fiókok között keveredik mikor, mit használtam. Vissza lehet nézni mikor milyen appot indítottam el. eszméletlen mi mindet meg lehet ezekből tudni valakiről. És mi minden tudhat ezen felül a MI rólad. Nem vagyok összeesküvés párti, nem látok bele "nagyhatalmakat" csak egyszerűen elborzaszt, hogy mi minden információt tudnak(!!!) rólam.
Az az érzésem támadt, hogy a google rosszabb mint egy "vírus".
(#) tbarath válasza hegman hozzászólására (») Máj 5, 2021 /
 
Mármint van egy adathalmaz rólad, a többmilliárd közül egy darab user-ről elmentve valami adatközpontban, ami alapján megpróbálnak téged minél inkább érdeklő reklámot eléd tenni. Cserébe kapsz egy csomó jó szolgáltatást, "ingyen". Szándékosan idézőjelben, mert ha ingyen kapsz valamit, akkor te vagy az áru, de ez kb. egyértelmű.
Tényleg, rosszabb mint egy vírus.
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2021
(#) sargarigo válasza tbarath hozzászólására (») Máj 6, 2021 / 1
 
Inkább az itt a baj, hogy visszaélésekre ad lehetőséget. Nem feltétlen a Google, de ha valaki hozzáfér ezekhez az adatokhoz, akkor csúnya dolgokat művelhet velük. Nem biztos hogy éppen ellened, de a sok user közül lehet hogy pont te leszel a célpont.
Hangsúlyozom, hogy HA.
(#) lazsi válasza tbarath hozzászólására (») Máj 6, 2021 / 6
 
Nekem ezzel a "mindent tudnak rólam" dologgal és a "minél inkább engem érdeklő reklámmal" kapcsolatban egy problémám van, ami mindig felmerül, amikor az MI képbe kerül: "Kitalálja a gondolataimat". Nem úgy értem, hogy gondolatolvasó, belemászik a fejembe, meg hasonló baromságok. Hanem ilyenkor készségesen azt dobja fel, ami "szerinte" az én érdeklődési körömbe tartozik. Pl. kereséseknél esélyem sincs új dolgot találni! Pl. itt az elektronikában gyakran keresek arra a szóra, hogy ESR (a kondenzátorok veszteségéhez kapcsolódó fogalom), de mondjuk laborfejlesztés miatt kellene találnom egy jó ajánlatot egy ESR készülékre, ami itt Elektron Spin Rezonanciát jelent. Persze, ez utóbbi sokkal kevesebb embert érdekel, sokkal kevesebb cég foglalkozik vele, ezért sokkal hátrább és sokkal kevesebb találatot dob fel (már ha egyáltalán feldob) a kereső. Ez csak egy illusztráció, de mindennel így van!

Ha politikai tartalmú információt keresek, akkor szinte esélyem sincs "mindkét" oldalt megtalálni. Ha eddig az egyik oldalról olvastam cikkeket, akkor a továbbiakban is ugyaninnen fogok találatokat kapni, mert az MI kitalálja, hogy mire vágyom. Persze ezzel is lehet manipulálni a közvéleményt... (L.: amerikai elnökválasztás)

Másfelől, a feleségem az otthoni gépen szokott női oldalakat nézni. Ennek következményeként (az MI a Windows-ba való belépés alapján) pl. itt ezen az oldalon nagyon gyakran dob fel női ruhákat, meg hasonlókat. (Még szerencse, hogy 1. úgysem klikkelek a reklámokra, vagyis tökmindegy, hogy mit dob fel, 2. gyakran dob fel fehérneműs reklámokat, így azért van némi érdekesség itt a szöveg mellett )

Idézet:
„... a többmilliárd közül egy darab user-ről elmentve valami adatközpontban ...”

A probléma éppen itt van! Többmilliárd adatból elég jól lehet statisztikákat készíteni. Összefüggéseket keresni és megtalálni a kiugró, az átlagtól eltérő egyedeket. Ezután a tömegtől eltérőket célirányosan "visszaterelni" az agymosott masszához átlagos felhasználókhoz. Vagy kiiktatni a közösségi fórumokról (L.: FB és T. elnök).

Létezik a "gondolatbuborék" nevű jelenség. Azokkal beszélgetsz sokat, akik ugyanúgy látják a dolgokat. Ezáltal megerősödik benned, hogy igazad van, hiszen körülötted mindenki ugyanazt mondja. Emiatt egyre inkább ugyanazokkal fogsz beszélgetni és egyre biztosabb vagy a véleményedben, hiszen a többiek (hozzád hasonlóan) megerősítik azt. Az MI pontosan ugyanezt csinálja!
Tudom, hogy nem ide való, de a fentieket nagyon jól érzékelteti egy vicc:
Az indián törzsfőnök ősszel leküldi a fiát a fehérek falujába, hogy kérdezze meg milyen lesz a tél, mert ők biztosan jól tudják.
- Átlagos, inkább enyhe, semmi különös.
A főnök kiadja a parancsot, kezdjenek fát vágni, hiszen nem kell sok fa, hamar végeznek vele, és legalább korán túl lesznek vele. Amint végeznek, megint leküldi a fiát a faluba.
- Azért lesz hideg, de nem vészes.
No, akkor azért vágjanak még egy kis fát, biztos, ami biztos alapon. Amikor azzal is végeznek, megint leküldi a fiát.
- Azért elég komoly lesz a tél, de nem kell aggódni.
A főnök úgy dönt, nyugodtabb lesz, ha vágat még fát, majd megint leküldi a fiát a faluba.
- Hát bizony nagyon kemény télre számíthatunk!
- De mégis mondja már meg, hogy ezt miből gondolja!?!
- Az indiánok ősz óta folyamatosan vágják a fát a hegyekben...

Lásd még: a "Felejtés bére" c. film.
(#) vargham válasza lazsi hozzászólására (») Máj 6, 2021 /
 
Vannak olyan keresések, amiket csak bejelentkezés nélkül, inkognitó ablakban adok ki. Valóban egészen más találatok jönnek.
Amúgy nem használok senkivel közös logint. Ha van is közös gép, mindenki külön fiókot használ, így nem keverednek az előzmények, és ajánlatok.
(#) tbarath válasza lazsi hozzászólására (») Máj 6, 2021 /
 
Keresés: incognito mód, más böngésző, más profile, stb.
Ha politikai infót keresel, akkor minden oldal véleményét megtalálod. Van nekik honlapjuk, fb oldaluk, stb. A sajtó meg ne legyen "oldali", hanem tájékoztasson objektíven. Nyilván egyfajta "bias" mindenképp lesz, de ettől még ez a feladata, és nem az, hogy bármelyik oldalt tolja.
Egyéneket "visszaterelni": hogyan és minek? For profit cégről beszélünk, mit nyerne ezzel?
trump: a csávó konkrétan 4 éven keresztül lábbal tiporta az fb és a twitter szabályait, csak azért hagyták ezt neki, mert ő volt a potus, és azért mégis csak számít amit mond. A januári kapitóliumi balhénál aztán már annyira túltolta, hogy már ez az érv se volt volt elég a tiltás ellen
Véleménybuborék: true
(#) pucuka válasza lazsi hozzászólására (») Máj 6, 2021 / 1
 
Tetszett az off -os szöveged. De valahogy így van, ahogy írod. Keresek cipőt, meg is találom, megrendelem, aztán jönnek a reklámok a cipőkről hűtőről, mosogatógépekről. Na ilyenkor szoktam beszélgetni a számítógépemmel, és elküldöm a fenébe, hogy mit akarsz, már rég megvettem amit akartam. Tudom nem ér semmit, de azért mégiscsak.
(#) Inhouse válasza pucuka hozzászólására (») Máj 6, 2021 /
 
Akár a GPS-el...
(#) pucuka válasza Inhouse hozzászólására (») Máj 6, 2021 /
 
Azzal meg különösen lehet "beszélgetni". Különösen, ha mindenáron át akar vinni pestre, pedig én csak délbudáról északbudára akarok menni.
(#) pucuka hozzászólása Máj 6, 2021 /
 
Érdekes. Épp most írtam a zselés akkumlátor töltése topikba, és a hirdetésben egyből feljött a Bangood ajánlata töltésvezérlőkről, 100 W napelem készletről.
Kezdek félni.
A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2021
(#) erbe válasza pucuka hozzászólására (») Máj 6, 2021 /
 
Szakmábavágó.:
6 éve tettem fel a napelemes rendszeremet. Időközben a szolgáltató létrehozta a saját napelemtelepítő üzletágát. Azóta bombáznak emailekkel, hogy milyen jó, ingyen lesz az áram, telepíttessek velük. Többször írtam már nekik, hogy már van, ha már a szolgáltatótól kapták a címemet, azt is tudhatnák, hogy azóta a szolgáltató fizet nekem. Semmit nem használ. Nem látnak ki a "buborékjukból".
Nekem is bejött a 100W-os napelem...
A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2021
(#) gyerek67 válasza lazsi hozzászólására (») Máj 6, 2021 / 4
 
Jaaj, valamit eltoltam!
Eddig ilyen lenge, mindenféle átlátszó "neglizsébe" öltözött hölgyek voltak itt jobboldalt, most meg ilyen lidlis reklám van...
KÉREM VISSZA A CSAJOKAT!
(#) Udvari Zsombor válasza erbe hozzászólására (») Máj 7, 2021 /
 
Sajnos ilyenkor bele kell gondolni abba is, hogy jó eséllyel a reklám/ajánlatos leveleket gépi rendszer nyomatja ki igen kevés emberi kontrollal, valamint arra hajtanak, hogy minél több ügyfelet sikerüljön becsábítaniuk. Ha az ember címe bekerült valahova, akkor sajnos kissé nehéz megszabadulni attól, ahová bekerült...
(#) AZoli válasza tbarath hozzászólására (») Máj 7, 2021 /
 
Idézet:
„Egyéneket "visszaterelni": hogyan és minek? For profit cégről beszélünk, mit nyerne ezzel?”

Ne legyünk naivak, hatalmat, irányítást, befolyást nyernek vele, ami többet ér a pillanatnyi profitnál. Lazsi hozzászólásának minden mondata true, és remekül lényegre törően összefoglalta.
(#) Macsek71 hozzászólása Máj 7, 2021 / 1
 
Ha megengeditek (ha nem akkor is )

Én ettől az arcomba tolt reklámtól akkor kapok ( főleg) dührohamot, mikor mobilról (fizetős + relatíve lassú) szeretnék valaminek utána nézni. Megértem, hogy a weboldal a reklámokból tartja el magát, de undorítónak találom, amikor néhány 10 kbájt hasznos információ mellett (előtt ! ) ki kell fizetnem néhány 100 kbájt reklámot is. 1500 pénzt fizetek 1 Gb adatért ...
Többször belefutok, hogy meg kell várni a míg csillog-villog zenél hirdetés eltakarodik és elolvashatom a 15 szónyi információt...
(#) lazsi válasza gyerek67 hozzászólására (») Máj 7, 2021 /
 
Nekem most legalább 10x kellett klikkelnem erre a topikra, hogy csajos reklám jöjjön be, de ők is alaposan fel voltak öltözve.
(#) hegman válasza tbarath hozzászólására (») Máj 7, 2021 /
 
Tudod, amíg egy vagyok a milliárdból addig le***m!
De amikor valakinek én vagyok az egyetlen és kb. a wc-m, vagy hálóm helyét cm pontosan lokalizálja, nagyon sok más mellett, az baj! És nem reklámokat akar nekem az orrom alá tenni és nem a google.

Ejnye!
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2021
Moderátor által szerkesztve
Következő: »»   401 / 584
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem