Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Lapozás: OK   167 / 195
(#) VIM válasza freddyke hozzászólására (») Márc 22, 2021 / 1
 
Bővebben: Link Bővebben: Link Ez jó lesz?
A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2021
(#) freddyke válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 22, 2021 /
 
Köszönöm, közben kerestem és én is erre jutottam. Magyar Lidl-ben vetted? Adott korongmérettel univerzálisan bármilyen gép befogható vagy csak bizonyos típusok? Hogyan történik a gép befogása?
(#) elektroncso válasza freddyke hozzászólására (») Márc 22, 2021 /
 
Igen, itt vettem Budapesten. A gépről van cikk, VIM kolléga feljebb belinkelte. Én még gépet nem fogtam bele, mert itt BP-n nincs flexem, de jó minőségűnek tűnik. Nem kotyog, lötyög, lóg. Ahol kell ott sík és rugó is elég erős, hogy egy komolyabb súlyú gépet is biztonságosan visszahúzzon. Elvileg univerzálisan bármilyen gép belefogható (szabványosítottak a felfogatási pontok), de ha esetleg olyanod volna amit mégsem akkor ne engem hibáztass. Nézd meg feljebb a cikkben ott az összeszerelési utasítás.
(#) 06smici hozzászólása Ápr 5, 2021 /
 
Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni kompresszor vásárlás kapcsán. Van bárkinek tapasztalata halk kompresszorokkal? Ez lenne a legfontosabb követelmény, hogy ne őrüljenek meg a szomszédok, ha netán este 10 után bekapcsol a kompresszor.
A légszállítása kevésbé fontos. Egy 10-20l-es engem már kiszolgál, max 30l. Lehetőleg olajmentes és tudjon 6bar-t.
Ezeket találtam eddig elfogadható áron: KrafTech (Straus?) HM6238, Hyundai HYD-24F, Haina PD007749, Hecht 2080. Valakinek van bármi tapasztalata velük?

Ezeket én abszolút nem ismerem, sok esetben még a márkáról sem hallottam. Halk kompresszorok közül egyedül a Jun-Airrel dolgoztam, de az kicsit más árkategória. Inkább a 30-40000 sávból választanék
(#) Bakman válasza 06smici hozzászólására (») Ápr 5, 2021 /
 
Úgy tudom, lehet hibásan, hogy az olajmentes kompresszorok fele annyit sem bírnak, mint az olajkenésű társaik. Alkatrészt viszont egyikhez sem lehet kapni.

A légszállítást se sorold hátra, kivéve ha csak tűzőgéphez vagy airbrush pisztolyhoz, esetleg kerék/labda pumpáláshoz kell. Ezek nem kérnek sok levegőt, minden más igen. Festékszóró sokat, homokszóró pedig rengeteget.
(#) nagym6 válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 5, 2021 /
 
Egy normális olajkenésű örök élet.
(#) 06smici válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 5, 2021 /
 
Igazából évi 40 órát jó ha menni fog, ezért kevésbé fontos mennyire bírja a hosszú üzemet. Ritkán fog kelleni, de akkor nagyon. Olyat is olvastam, hogy az olajos halkabb. Ha így van, akkor max rakok utána egy leválasztót.

Fogyasztásnál meg nincs nagy levegő igény, egyszerűbb gépek tesztelésére lesz. Talán a vákuum ejektor eszi a legtöbbet, de amiket használok, azok is csak 10-20l/perc.
(#) Ge Lee válasza 06smici hozzászólására (») Ápr 5, 2021 /
 
Hűtőgép kompresszornál halkabbat még nem hallottam, előnye hogy akár ingyen van (bontott), hátránya hogy kicsi a dugattyú így lassan tölti meg a nagyobb tartályt. Én csak gumi pumpálásra használom de arra sokkal jobb mint a kézi nyomkodós vagy a 12V-os autós akármik.
(#) Bakman válasza 06smici hozzászólására (») Ápr 5, 2021 /
 
Zajzáro doboz a kompresszor köré? Haver OSB lapokból csinált egyet, nagyon jó. Egy alul nyitott doboz, leemelhető a kopresszorról, a doboz belül kitapétázva hangelnyelő szivaccsal.
(#) DSzabolcs válasza 06smici hozzászólására (») Ápr 6, 2021 /
 
Szia! Nekem ilyen kompresszorom van. Nagyon halk, hobbi célra tökéletes.
(#) Hutty válasza 06smici hozzászólására (») Ápr 6, 2021 /
 
Airbrush kompresszor.
Hyundai " kétmotorost " hallottam, nem volt hangos. És nem olyan robbanómotoros a hangja, inkább olyan nagy teljesítményű villanymotor.
(#) 06smici válasza Hutty hozzászólására (») Ápr 7, 2021 /
 
Köszi a válaszokat. Holnap kapok kölcsön egy kis kompresszort, remélem az adattáblája írja hány dB-es, és az már egy jó kiindulási alap lesz. (másra úgysem jók ezek a beállított labor körülmények közt mért értékek)

@Hutty neked ténylegesen van tapasztalatod a linkelt Haina kompresszorral? Abból néztem a 24l-est, de nekem semmit sem mond ez a márka. Ezeknél az olcsó márkáknál gyanúsan ugyan az lesz a légsűrítő egység is rajta, csak a tartály nagyobb.

@DSzabolcs hol vetted azt a kompresszort? Egyedül Bauhausban találtam meg a márkát, de csak nagyobb kompresszorokat dobott fel. Egyébként megszólalásig hasonló van a Stanly-nek is, csak azt 50000 körül árulják. Akkor már inkább a fent említett Hyundait venném.
(#) DSzabolcs válasza 06smici hozzászólására (») Ápr 7, 2021 /
 
Szia, Bauhausban vettem kb 2 évvel ezelőtt. Most az előbb néztem a weboldalukon 45.990 Ft. Egy cég gyártja ezt a fajta kompresszort, azért a hasonlóság. A Stanley is gyakorlatilag ugyanez csak más szín, matrica. 6 literes a tartálya ami nem sok, de általános célra megfelel, és könnyen hordozható, kis helyet foglal, az is egy szempont. Ha levegős szerszámokat is használnál, akkor inkább 24 vagy 50 literes kompresszort vegyél. Én is gondolkoztam a Hyundai -ban, de arról nem hallottam jó véleményeket.
(#) Hutty válasza 06smici hozzászólására (») Ápr 7, 2021 /
 
Haina szerszámot használtam, kompresszort nem. Átlag kínai....
(#) Hutty válasza Hutty hozzászólására (») Ápr 7, 2021 /
 
Találtam egy tesztet.
(#) freddyke hozzászólása Máj 7, 2021 /
 
A Proxxon Micromot 60 12-18V AC-ről is üzemeltethető? Látom mi áll a weboldalon: "Direct voltage 12 - 18V.". Nem csak egy reklámfogás, hogy vegyék meg a túlárazott, alulméretezett tápegységüket? Lehet bármi baja a motornak az AC-től?
A 100W-os trafóm, amit neki szántam, Graetz nélkül 12.5V körüli feszültséget ad terheletlenül. A Graetz, amit rátettem, ebből elvesz 1-1.3V-ot. Azért kérdezem, hogy ki tudjam zárni a kicsit alacsonyabb feszültségből eredő problémákat.

A gyári csomagolásból kivéve egyszer fúrtam vele 5mm vastag fenyőfát (12 furatot készítve), kétféle fúrószárat használtam, közöttük egy minőségit, amelyek tökéletesen egyenesen futottak terheletlenül. Az anyaghoz éppen hozzáérve, szinte nulla előtolással nagyon beremeg a tokmány az esetek nagy részében (az anyagból kihúzva is) és nagyon gyenge a gép. Magasra kellett állítani a fordulatszámot, különben nem volt ereje. Rázta a kezem, láthatóan remegett az egész gép. Ha terhelés alatt nézzük, a 850W-os, kétkezes Bosch gépem ehhez képest precíziós fúrógép 2mm-es fúrószárral fúrva. A Proxxon-al nem jutottam még semmire (eredeti tápot emlegetnek és videót kérnek, nincs rá időm).
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2021
(#) pipi válasza freddyke hozzászólására (») Máj 7, 2021 /
 
A linkeden lévő képet kinagyítva egyenáram jele van...
Csinálhatsz schottky diódából graetz-et, meg tehetsz rá elkót, fickósabb lesz
(#) freddyke válasza pipi hozzászólására (») Máj 7, 2021 /
 
Csak szaggatott egyenárammal működik a fordulatszám-szabályozás, simított DC-vel nem. A 12.5V terheletlenül eleve határeset terhelve (nem mértem, de 12V alá is eshet).

Talán pont itt a fórumon írta valaki, hogy AC-ről is használható, de sajnos nem tudtam visszakeresni.
(#) pipi válasza freddyke hozzászólására (») Máj 7, 2021 /
 
Akkor bocsi...
(#) nedudgi válasza freddyke hozzászólására (») Máj 7, 2021 /
 
Szaggatott/lüktető egyenáram kell neki. Te mindent elhiszel, amit egy fórumon ír valaki? Simán lehet, hogy esiklott felette egy hozzzáértő, és nem moderáltatta.
A gépen levő adatlap a tuti. Minden más csak szerencse kérdése.
(#) freddyke válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 7, 2021 /
 
Az eredeti kérdésben belinkeltem a gyártó weboldalán az adatlapot és kiemeltem a szöveget, amely szerint 12-18V DC kell neki. A gyártó érdeke, hogy DC-t írjon rá, mivel csak DC tápjai vannak. Több forrásból láttam és mondták is, hogy megy AC-ről, mindegy a motornak. Ha valakinek van ilyen gépe és próbálta, sokat segítene.
(#) nedudgi válasza freddyke hozzászólására (») Máj 7, 2021 /
 
Azért van csak DC tápjuk, mert kis feszültségre csak DC gépeket gyártanak.
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2021
(#) sector99 válasza freddyke hozzászólására (») Máj 7, 2021 /
 
Az általad linkelt oldalon van az igazság:
Idézet:
„The speed control of our 12 volt devices only works when operated via nonstabilised power supply units (e.g. all MICROMOT mains adapters). Connection to stabilised power supply units is possible. However, the devices will then operate with maximum rotational speeds (also applies to operation with batteries).”

Gyárilag tirisztoros fordulatszám szabályzó van benne, azért az csak szűretlen egyenárammal működik. (trafó - gzaetz és semmi több) Labortáp vagy akku használatkor full fordulaton megy a gép. Ezért én rögtön lecseréltem egy 555-el épített egyszerű szabályzóra. (még -távlati - tervben van egy lábkapcsoló beiktatása. Mert az kissé ésszerűtlen, hogy a fordulatszabályzóval lehet kikapcsolni a gépet.
(#) freddyke válasza sector99 hozzászólására (») Máj 7, 2021 /
 
Tehát a tirisztoros szabályozó egy akadály lenne. A nem szabályozható, ki-be kapcsolható változat menne AC-ről?

Nem csak ésszerűtlen a forgatógombos kikapcsolás, még nehézkes is, főleg egy ujjal. Ha valami gond van és le kell állítani, gyorsan biztosan nem lehet. A gépemen gyárilag két helyen (a 15 és 20-as osztásnál) megszorul a fordulatszámszabályozó, eleve nagyon excentrikusan áll és ebben az állásban beleér a készülékházba. A gyártó küldött egy útmutatást hogyan lehet "megjavítani", még nem próbáltam. Ennyit az összeszerelési minőségről.

Ha csak 10-11V-ot kap a gép terhelve (nem mértem) a 100W-os trafóról és a Graetz-ről, okozhat túlzott erőtlenséget vagy durva berezonálási problémákat? A géped nem rezonál vagy veszti el az erejét enyhe nyomásra? A rezonálás szemmel is látszik és erősen rázza a kezem (mint egy excenter). Ahogyan elveszem a munkadarabtól, abbamarad és megint szépen fut a tokmány. Komolyan elgondolkodtam mire alkalmas ez a gép, ha a fenyőfa is kifog rajta. Még van rá garancia. Mielőtt visszaküldöm a gépet, érdemes másik trafót szerezni, amellyel terhelve is megvan a 12-18V feszültség vagy nem fog segíteni?

A hagyományos tokmányossal (60/EF) és hozzá külön befogókészlettel jobban jártam volna. Szerettem volna 2.5-ös fúrószárral fúrni, de a 2.4-es befogóba nem megy bele a 2.5-ös fúrószár, 2.5-ös befogó pedig nincs hozzá.
(#) mex válasza freddyke hozzászólására (») Máj 7, 2021 / 1
 
A kapcsolós változat nem működne AC-ról, mert az állórész állandómágneses. Egy graetz a trafó után segít a dolgon. Ha fordulatszabályzó is van a gépben, akkor viszont AC-ról is megy.
(#) sector99 válasza freddyke hozzászólására (») Máj 7, 2021 /
 
Az a remegés, meg a ford. szabályzó akadása nagyon gagyi minőségre (klón, hamisítvány) utal. Nekem patronos van, ezért nem tudok véleményt mondani a tokmányosról. Nálam semmilyen rezonancia nincs a 0.8 millis fúró is csak akkor törik el ha én bénázok. Bár régóta megvan a gép, de fát még nem fúrtam vele. Elsősorban panelfúrásra használom, de csiszolok, köszörülök és marok is, persze csak finom munkákat. Az biztos, hogy pár százas fordulatnál nincs nyomaték, de szerintem ezt nem is arra tervezték. (hiszen egy jobb minőségű akkus fúrógépnél is mindenképpen van mechanikus sebességváltó is, hogy a nyomaték kis fordulaton is megfelelő legyen)
Arról sem tudok véleményt mondani, hogy az eredeti szabályzóval hány voltnál mekkora nyomatéka van, mert az csak kb. 1 napig volt meg. Én nagyrész 14 V-os (4 cellás) Li-Ion akkuval használom - a teljesítmény(nyomaték) teljesen megfelel az elvárásaimnak.
Amiket leírtál hibákat, az alapján én gondolkodás nélkül visszaküldeném. De a döntés a Tiéd.
(Ha van sajtóhiba, akkor bocs ! Késő van már fáradt vagyok...)
(#) freddyke válasza sector99 hozzászólására (») Máj 7, 2021 /
 
Ez is "patronos" és biztosan eredeti. Hivatalos kereskedőtől vettem, erről meggyőződött a Proxxon is, kérték a számlát. A remegés szerintük sem normális. Videót kértek, de jelenleg nem tudom megoldani. Amíg nem ér az anyaghoz a szerszám, óramű precizitással fut a tokmány és a fúrószár. 5000 RPM a minimális fordulatszám, ez kevés volt a fenyőfához. Középtartományba kellett állítanom, úgy minimális előtolással is erőlködve vitte az anyagot.
Ebben a hozzászólásomban még a gép megvásárlása előtt, begyűjtött információk alapján írtam az erőtlenségről. Pont ugyanezt tapasztalom, éppen csak hozzáér a fúrószár a munkadarabhoz, leesik a fordulatszám.

Másfél éven belül vissza tudom küldeni, csak kérdés, hogy egy ugyanilyen másik vagy hasonló géppel megoldódik-e bármi is.
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2021
(#) freddyke válasza mex hozzászólására (») Máj 7, 2021 /
 
Köszönöm. Fordulatszámszabályozós a gép. Teljes teljesítménnyel menne, károsodás nélkül?
(#) mex válasza freddyke hozzászólására (») Máj 7, 2021 / 1
 
Igen. Primitív triakos szabályzás van benne, teljeshullámú szabályzó, vagyis mindkét félhullámot hasznosítja. Viszont egyszerűsége folytán visszacsatolás nélküli, alacsony fordulatos nem sokat érő.
(#) freddyke válasza mex hozzászólására (») Máj 7, 2021 /
 
Köszönöm. Úgy érted a triakos "szabályzás" (vagyis visszacsatolás híján vezérlés) alacsony fordulatszámon visszafogja a teljesítményt?
Következő: »»   167 / 195
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem