Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?
 
Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   1598 / 1672
(#) Gafly hozzászólása Júl 21, 2021 / 5
 
Elkészült, lehet jönni érte...
(#) Gery78 válasza Gafly hozzászólására (») Júl 21, 2021 /
 
Hűű ez nagyon szuper, jól kitaláltad. Klasszul fog működni a szívópákával. Neki is álltam folytatni a szivattyút.
(#) SzervízMacska válasza Gafly hozzászólására (») Júl 21, 2021 /
 
Igazán szép lett, de… Ezek a fali kapcsolók nem lábbal való nyomkodásra lettek kitalálva. Léteznek ennél masszívabb nyomógombok, ha már gyári megoldás kell. Vagy ott vannak a szintetizátorokhoz használatos kapcsoló pedálok. Mi annak idején két üvegszálas nyáklap közé szigetelő anyagú távtartót téve készítettünk gyakorlatilag elnyűhetetlen pedálokat. Az érintkezők csavarok voltak, de lehetett volna szegecs, vagy bármi egyéb, mi alkalmas és van “raktáron”. Amúgy a kivitelezés tetszetős, de a tartóssággal kapcsolatban kétségeim vannak.
(#) david87 hozzászólása Júl 21, 2021 / 8
 
Sziasztok!
Készen vagyok a hangtechnikai rack szekrényemmel beköltözöt mindenki.
Kész lett a végfokom és a média lejátszo és egybe a fényvezérlővel.
Már csak feliratozás jön.
(#) sonajkniz válasza Gafly hozzászólására (») Júl 21, 2021 / 1
 
Tényleg igényesen megcsináltad, de egyet kell értsek SzervizMacskával, hogy nem lábbal való nyomkodásra tervezték.
Ha szabad egy javaslattal élnem, inkább egy ilyet használj!
(#) Gafly válasza sonajkniz hozzászólására (») Júl 22, 2021 / 2
 
Ebben neked tökéletesen igazad van, valóban meg lehet venni boltban is, és pont erre találták ki. Ráadásul nem is drága...
Az élettartam miatt nem aggódom, mert szőnyegpadlós panel lakásban fogja a user használni alkalmanként, szerintem órás szemüvegben, és lábtyűt viselve, nem pedig ahogy a ló hegeszt.
Egyébként meg nagy szeretettel és nem kis élvezettel készitettem. Annyira jól esett végre kicsit smirglizni, menetet fúrni, kalapácslakkozni, hogy kimondhatatlan. Külön előny, hogy végre sikerül elpasszolni valami értelmes dologra azt a 150x150x6 mm-es vaslemezt, amit évek óta kerülgetek...
(#) granpa válasza Gafly hozzászólására (») Júl 22, 2021 /
 
Úgy-e csak tréfa, hogy ekkora vasra tetted az eszközt? Szegény "júzer" megbotlik, belerúg, és gipszelés.
A hozzászólás módosítva: Júl 22, 2021
(#) Gafly válasza granpa hozzászólására (») Júl 22, 2021 / 1
 
Ez itt nagyon OFF:
Idézet:
„Úgy-e csak tréfa, hogy ekkora vasra tetted az eszközt?”

Állunk ott egymás mellett Július 17.-én Békéscsabán a tombola sorsoláson, a következő magában mormolásokat hallottam:
- Nyertes, csóválva és vakarva a fejét: "Csak azt tudnám, mi járt a fejében annak, aki ezt a zsákbamacska alkatrészcsomagot összeállitotta?"
- Én: Gaflynak egyedi humora van, bár nem mindenki értékeli.
- Simpi: Én is vettem a BURABU-n 500 Ft-os SMD zsákbamacskát. Nekiálltam szétválogatni, de hasraestem a jégkrémes dobozzal. Felporszivóztam a szobát és kidobtam a 'csába...
(#) bbb hozzászólása Júl 22, 2021 / 5
 
Ha már egyszerű dolgokat is megmutatunk...
Ez a visszajelző egyszerű, mint a faék, 4 nagy fényerejű LED világítja át a mintát, amit víztiszta epoxyból öntöttem a kézzel kifaragott vakdugóba. Az epoxyt fehér akrill festékkel színeztem meg, s kikeményedés után sokáig csiszolgattam, hogy át lehessen világítani.
Az eredeti csatlakozó, amivel két és fél évig működött, sajnos eltört, ezért cseréltem PC alaplapról bontottra, amit persze ketté vágtam
(#) Gafly válasza bbb hozzászólására (») Júl 22, 2021 / 6
 
Pont ez lenne itt a lényeg szerintem, hogy ki mit épitett, nem hogy ki mit vett Kinából.
(#) Skori hozzászólása Júl 23, 2021 / 12
 
Készítettem néhány "WhitePill" panelt. Ez a saját fejlesztésű kis panel, az STM32-re épülő, BluePill fejlesztőpanellel láb-kompatibilis. Azonban a Kínából beszerezhető BluePill panelektől eltér néhány dologban, pl: eredeti STM proci van rajta (itt vettem az apróban), nincs rajta USB (a lábakon elérhető ha mégis kellene), csak 8MHz-es quartz van a panelen, 32kHz nincs.
A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2021
(#) sonajkniz hozzászólása Júl 23, 2021 / 6
 
Sziasztok!

A mi családunk nagy barátja a motorkerékpároknak.
Családi motoros túrákat teszünk, és eljárunk motoros találkozókra.
Az ilyen találkozók gyakran estébe nyúlnak. Ilyenkor sok motoros kapcsol be díszfényeket a gépén.
Kisebbik fiam vett 3 ilyen készletet.
Az ő, valamint a bátyja motorjára jól el lehetett helyezni ezeket a LED modulokat, lévén mind a két gép Endúró. A különféle burkolatok alatt mindíg akadt megfelelő hely, ahová rejtve el lehetett helyezni, és ahonnan jól világítanak.
Nekem ellenben Chopperem van. Mint ilyen, elég rosszul áll burkolatok terén, ráadásul nincs szinte sehol annyi egyenes felület, ahová ezek a modulok felragaszthatók.
A megoldás elég kézenfekvőnek tűnhet. A LED modulokat szétosztani a fiaim között, ez így is történt, valamint venni egy 12V-os RGB ledszalagot, amit már fel tudok ragasztgatni a Chopperre. Az eredeti vezérlő meg meghajtja.
Nos aki ismer, tudja, ha már foglalkoznom kell vele, nem érem be ennyivel. Így hát felkerült a Vas-ra 60db WS2812-es. Így viszont már nem volt használható az eredeti vezérlő. Ellenben a rádió adó-vevőjét használni akartam.
Első lépésként egy próbanyákon kikísérleteztem a LED-eket meghajtó programot. 6 különböző szín váltható a teljes motoron. egy állásban csak a blokk van megvilágítva fehér fénnyel, illetve bekapcsolható egy 10 ledenként változó színű futófény.
A végleges áramkőr tervezésének első lépéseként megkerestem az eredeti meghajtón, mely alkatrészek feleslegesek számomra. Ezeket, mint zavaró tényezőket eltávolítottam a panelról.
Ezután elkezdtem a vevővel foglalkozni. Kiderült, hogy a vevőből folyamatosan érkeznek mindenféle random négyszögjelek. Ha a távirányítón megnyomok egy gombot, akkor 15msec-ig stabil alacsony jel érkezik, majd megjön az adás. Így sajnos használaton kívül nem tudom a PIC-et aludni küldeni.
Ez azért kellemetlen, mert bár a PIC üzemen kívül lekapcsolja egy relével a WS LED-ek tápját, Muszály. Sajnos nagy a nyugalmi áram felvételük. És sajna a stabilizátoré is. A PIC a vevőtől kap tápot. a WS2812-esek meghajtásához 64MHz- kell a PIK-et járatni, ahol már szintén elég jelentős fogyasztása van. Ugyanis, ha kb 2 hétig nem használom a motort, annyit merítene az akkun, hogy már nem tudna indítani. Mivel altatni nem lehet, nyugalmi állapotban vissza kellett venni a PIC frekvenciáját 1MHz-re.
Ez csak azért kellemetlen, mert az adó - vevő is 1-Wire-n kommunikál, ezért szoftveres itt is az adatátvitel, így az alacsonyabb frekihez az időzítéseket is át kellett állítani.
De végül minden sikerült.
Feltettem pár képet az elektronikáról. Az egyik képen látható, hogy nyugalmi állapotban most már elfogadható az áramkőr fogyasztása.
Szerettem volna videót készíteni a motorról, ahogy mennek a fények, de sajna nincs olyan kamerám, ami értékelhető felvételt tudna csinálni sötétben. A fények látszanak, csak a motor nem.
(#) szikorapéter válasza sonajkniz hozzászólására (») Júl 23, 2021 /
 
Szép munka gratulálok.
Esetleg a forrás elérhető lesz?

Mod.: Magam is WS2812-ben gondolkoztam a szalag meg is van de itt is ugyan az a probléma: vagy nincs elég egyenes felület, vagy mivel a henger jó magas így megfőne felette a szalag.
Nekem már készült egy vezérlő de még beépítésre nem került, DC-DC converter, arduino nano, és egy FET-es stab az 5V-os szalagnak.
A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2021
(#) sonajkniz válasza szikorapéter hozzászólására (») Júl 23, 2021 /
 
Nincs akadálya. Ha van rá igény feltöltöm a kapcsolási rajzzal és az elhelyezési ábrával együtt.

A blokk fölötti részt én úgy oldottam meg, hogy a ledek a váz fölött vannak, a tank alsó részét világítják meg, a tank alját pedig krómspray-al fújtam le.
Neked is széles utat!
A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2021
(#) szikorapéter válasza sonajkniz hozzászólására (») Júl 23, 2021 /
 
Köszönöm! Ötletet merítenék mert kicsit elakadtam én is.
Széles utat, gumifákat Kolléga.
(#) kaqkk válasza sonajkniz hozzászólására (») Júl 24, 2021 /
 
Nem lett volna célszerűbb ha mondjuk a helyzetjelző kapcsolóra kötöd a cuccost , és álló helyzetben egyáltalán nem kap áramot ?
(#) sonajkniz válasza kaqkk hozzászólására (») Júl 24, 2021 /
 
Nem, mert menet közben tilos használni.
Csak parkoló jármű díszvilágítása engedélyezett.
(#) Skori válasza Skori hozzászólására (») Júl 24, 2021 / 5
 
Az egyik procinál volt egy forrasztási hiba, ezért összedobtam egy próbanyákra egy egyszerű tesztáramkört: minden elérhető I/O lábra került egy LED, így könnyen kiderül, ha valamelyik láb forrasztása nem jó.
WhitePill_I/O_teszt: VIDEO
A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2021
(#) cupika97 válasza Skori hozzászólására (») Júl 24, 2021 /
 
Nemtudom miért, de az én internet szolgáltatóm letiltotta a linked megnyitását... furcsa.
(#) Udvari Zsombor hozzászólása Júl 24, 2021 / 6
 
Ha nem találok, akkor csinálok magamnak: olyan adaptert kerestem, ami egy sztereo jack dugó két hangcsatornáját veszi szét egy-egy mono bekötésű aljzatra. A cél az, hogy hangcsatornánként külön-külön mikrofont tudjak csatlakoztatni egy sztereo bemenetre, így a két mikrofont egymástól jó távol helyezve szét lehet nyitni a hangteret. Így például egy hely nyár esti hangulatát kitűnően meg lehet örökíteni.
(#) mek-elek válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Júl 24, 2021 /
 
Nem tudom mit gondolsz jó távolnak? Amivel ebben az esetben számolnod kell, az a zaj megnövekedése. Erre találták ki a szimmetrikus kábeleket, rendszert. No meg a mikrofon helye sem mindegy, mivel a térérzetet befolyásolhatják természetes csillapítások is. Szóval ez nem olyan egyszerű, és a csalódás bizony leselkedik, ha valaki nem igazán ismeri ezeket a dolgokat. Ez is egy szakma. Nekem sincs ilyen iskolám, a félreértések végett.
(#) szs válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Júl 24, 2021 /
 
Bár nekem van ilyenem gyáriban, párszáz forint, azért nem baj, ha te magadnak mehcsináltad. Csiszolódik a fotrasztási, és az összeszetelési tudás. Jó az.
(#) Skori válasza cupika97 hozzászólására (») Júl 25, 2021 /
 
Az itthoni szerveremen van a video, dinamikus IP címen. Esetleg próbáld meg "https://"-el VIDEO
(#) Udvari Zsombor válasza mek-elek hozzászólására (») Júl 25, 2021 /
 
Egyszer kiraktam egy mikrofont a műhelyünk elé, egy lukon át pedig kilógattam a másikat a műhely mögé a hátfalhoz, így a két mikrofon között egy kis épületnyi szeparáció volt, egyik a bal, másik a jobb hangcsatornára ment ugyanabba a fájlba. Elég jól szétnyitotta a nyár esti hangképet. Csak hát, akkor (már legalább két éve) egy "két mono dugóval rendelkező, fapados repülőgépeken használatos fülhallgatókhoz való" gyári adaptert használtam, eléggé lötyögtek benne a dugók, vigyázni kellett, hogy véletlenül ne mozdítson kontakthibát az ember. Gyárit csak a fordítottját találtam, ami két mono dugót ad egy sztereo aljzatból, így végül csináltam magamnak sajátot.
Felvételt egy WinXP Dell laptop bemenetével csináltam, egy régebbi Audacity verzió rögzítette a két mikrofont, a bemenetet fejhallgatóval monitoroztam. Meglepő módon egyáltalán nem zajosodott be, pedig mindkét mikrofon saját kreálmány volt (különböző electret kapszulák). Ellenben volt már, hogy "olcsó hangrögzítő + egyetlen mikrofon" volt zajos. Furcsa...
(#) mek-elek válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Júl 25, 2021 /
 
Az electret mikrofonnal én is csináltam annak idején egy szobával arrébb gyerekfigyelőt enyhe mélyvágással az sem volt zajos.
(#) sonajkniz válasza szikorapéter hozzászólására (») Júl 26, 2021 / 2
 
Szia! Amint ígértem, készítettem egy sematikus ábrát a LED-ek elhelyezéséről.
Valamint mellékelem a kapcsolási rajzot és a forrásfájlt.
A szoftvert majd illeszteni kell az általad használt rádióhoz. Illetve kedved szerint módosíthatod a szín összeállítást is.Ha kell segítség, írj privátban.
Széles utat!
(#) Baxi hozzászólása Júl 28, 2021 / 10
 
Hi Mesterek!
Van egy öreg autóm (Ford Focus mk1), s sikerült hozzá ajtókat találnom amik még nem rohadnak. Mivel ezekben elektromos ablakok voltok/vannak az "új" ajtókban, így adott volt a feladat
4 Motor vezérlése s áram figyelése motoronként.
Amit tud, vagy fog tud tudni (még vannak bajok a programmal).
Áram limitet elérve visszább húzza az ablakot ~1mm-errel, ne legyen befeszülve a mechanika.
Központi zárak zárásakor ha voltak mozgatva fel húzza az ablakokat .
PIC, flow-ban programozva.
(#) sargarigo válasza Baxi hozzászólására (») Júl 28, 2021 / 1
 
Szép kihívás! Stabkocka nem melegíti a kondit (bár ha még hűtés sem kell rá, akkor biztosan nem)?
(#) csatti2 válasza sargarigo hozzászólására (») Júl 28, 2021 / 1
 
Jó észrevétel. Ilyenkor nyáron egy fekete autóban, ilyen bezárt térben simán felmehet a levegő hőmérséklete akár 50 fokra is. Jobb választás lett volna egy kis DC/DC konverter külső elkók nélkül (ez utólag is megtehető, a lábkiosztásuk megegyezik a stabkockával és ha a felesleges kondik kikerülnek, akkor szerintem be is fér).
(#) klausz18 válasza csatti2 hozzászólására (») Júl 28, 2021 /
 
Semmi sem késő, elkövettem már én is ezt a hibát próbadarabnál/protónál, ilyenkor jön jól olyan 7805 helyére berakható modul mint ez: Bővebben: STDN-3P-5V

Aliról vettem még régebben 1MHz körüli hasonló modult, de az majdnem 2000 Ft körül volt, de ott nekem kellett a 2A.

+ Vagy ez, csak ezt forgatni kell, de IN GND OUT a sorrendje. STDN-3A24-ADJ
A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2021
Következő: »»   1598 / 1672
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem