Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   854 / 959
(#) Gafly válasza Massawa hozzászólására (») Nov 4, 2021 /
 
Ötödik rész.
Pafal
A kettőből egy nagyon vacak cikk...
(#) Udvari Zsombor válasza Topi hozzászólására (») Nov 4, 2021 /
 
A mi mérőóránk átlátszó fedelű fali dobozban van, plombálva, a kijelző a "semmi - összes szegmens - mérési kijelzés" között láttam váltogatni, bár váltogatás rendszerességét nem figyeltem meg, kijelzéshez hozzá sem kell érni. A villanyóra dobozán csak egy kis felhajtható ajtó van, hogy legalább a fő biztosítékhoz hozzáférjünk.
(#) sany válasza pont hozzászólására (») Nov 4, 2021 /
 
Teljesen egyet értek veled. Fölösleges nem kellenek egy átlagos fogyasztónak extra dolgok, ja, hogy LED villogjon 21. században egy fogyasztásmérőben. A régi órában szépen pörgette a számlálót, abban volt élet, az újakban nincs.
Csak kijött , ez a bajom a digitálissal.
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2021
(#) Gafly válasza sany hozzászólására (») Nov 4, 2021 /
 
Minden ősszel előjön ciklikusan a termosztát csere, régen a Q7 volt a menő, most meg a wifis.
Ez is örökzöld téma.
Van az, hogy:
- Emberek lopják az áramot,
- Nincsen pénz a leolvasásra,
- Nincsen pénz a szabványos mérőszekrény kialakitására.

Elmentem megnézni, mi lett a "szülői" házból. Padlófűtés meg minden, de az ötven éves fadoboz amit apám ácsolt a villanyórának, az maradt a digitális mérőnek a tornácon...
(#) sany válasza Gafly hozzászólására (») Nov 4, 2021 /
 
Egy kis darab csak itt maradt belőle.
(#) Massawa válasza pont hozzászólására (») Nov 4, 2021 /
 
Hát igen itt ideologiák illetve szemléletek vitatkoznak.
Én már átéltem egy kort, amikor évekig arra tanitottuk a müszerészeket mit és hogyan kell mérni, az aktiv pályafutásom végén a hangsuly arra fordult, hogy az volt a lényeg a hálozat hány százaléka müködik a felállitott szabványok szerint. A beépitett monitorrendszerek általában nagyon jo biztonsággal kimutatták a hálozatban előfordulo valamennyi konfliktust a nap 24 orájában automatikusan - személyzet nélkül.
A hálozatok üzemeltetöi erre kirugták, jobb esetben kiszervezték az egész müszerész csapatot, és felvettek mindenféle gyorsétteremböl embereket, akik hiba eseten kimentek a helyszinre, kicserélték a kimutatott alkatrészt és elvitték a kiszervezett mühelybe. Ott vagy megjavitottak vagy kidobták.
A szakértelem ilyen helyeken (több százból) féltucat emberre zsugorodott. Ök tudtak mérni, meg gondolkodni illetve be tudták programozni a legujabb automatikus müszereket, amin a müszerésznek csak látni kell tudni. A müszer sok helyen piros / zöld (Y/N) jelzéssel mutatja, hogy mennyire jo mért eredmény.
Nemrégen nálunk is ilyen müszerrel mértek végig minden falistekkert. Ha jol emlékszem vagy 5 paramétert mért a müszer minden beavatkozás nélkül, és kb 1 perc alatt el is mentett minden jo mérést. Nem volt egy rossz csati sem, igy nem tudom mi lett volna, ha ilyen stekkert is talál a szaki.
Mifelénk már évek ota senki nem olvassa le a villanyorát. Korábban bedobtak egy cetlit a postaládába, amire fel kellett irni az adatokat ( ha jol emlékszem két évente) és bedobni a postaládába. Most meg már felesleges hiszen látják. Mi meg legfeljebb akkor szolunk, ha az évi elszámolások valamiért nem stimmelnek.
(#) Gafly válasza sany hozzászólására (») Nov 4, 2021 /
 
Farokrépavédő
Kis szerencsével megyünk arra Paks előtt.
(#) sany válasza Gafly hozzászólására (») Nov 4, 2021 /
 
Valami olyasmi.
(#) yulo5310 válasza Gafly hozzászólására (») Nov 4, 2021 /
 
Hát igen,a lónak f.répája van,abból nőnek ki a szőrszálak!
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2021
(#) uniman válasza Gafly hozzászólására (») Nov 4, 2021 /
 
További aggodalmunk lehetne, hogy ki fizeti a "révészt", vagyis a digi-mérőnk áramfogyasztását?
Mi fizetünk érte?! Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2021
(#) vision61 válasza uniman hozzászólására (») Nov 4, 2021 /
 
Ami a második linken van, az inkább a vicc rovatba való. Hogy lehet ennyi hülyeséget tényként leírni?
(#) Gafly válasza uniman hozzászólására (») Nov 4, 2021 /
 
Nyugdijas kollégám felhivta a vizműveket, hogy nagyon spriccel a viz az óránál.
- Jó, majd egyszer megy valaki és megnézi.
- Rendben, nem sürgős, az óra úgysem számolja.
- MI? Nem pörög az óra? Indulunk.

Annó, jöttek átvenni a locsolási mellék vizmérőt.
Mondja az átvevő, hogy a szerelés rendben van, de azért szólnék a vizműnek, hogy nincsen plomba a mérő hálózati oldalán.
Tényleg nem volt, nemrég cserélték az mérőt. Még megvolt a papir, rajta a zárjegy számánál, hogy "kender".
Felhivom őket, mondom mi van. Meg hogy nem sürgős.
Most otthon van?
Máshová a mentő nem ér ki ilyen gyorsan.
Ezt át kellett volna szerelni a vizóra cserekor.
Ezt ne nekem mondja, nem én csináltam.
Ki van szervezve...
(#) nedudgi válasza pont hozzászólására (») Nov 4, 2021 /
 
Egyébként érdekes, hogy a villanyórák mérik az elfogyasztott teljesítményt, de a pillanatnyi fogyasztást nem jelzik ki.
Én gondolkodom nyakatekert módon, vagy a szolgáltató érdeke érvényesül, ne foglalkozzon vele senki?
(#) sany válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 4, 2021 /
 
Azt levonják, amikor kiállítják a csekket.
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2021
(#) _BiG_ válasza pont hozzászólására (») Nov 4, 2021 /
 
No, pont tegnap szaladtam bele abba, hogy a felhasználó engem kérdezgetett, hogy a tarifás fogyasztásmérőjén (digitális), a három kijelzett érték közül (180, 181 és 182 kódok mellett) melyiket kell bediktálni. A 181 és a 182 kódos értékek összege a 180-as mellett mutatott értéket adja, de mindhárom különböző. Erről senkit se világosítottak fel (én is csak a kijelző melletti tájékoztatóból és a logikámból törpöltem ki, hogy a három érték más-más kóddal jöhet).
Az még külön öröm, ha a digitális mérőnél le kell olvasni a fogyasztást, miután kikötöttem. Az elektromechanikuson ott van, de a digitálist újra áram alá kell helyezni ehhez, ami egy szétszedett mérőhelynél nem mindig egyszerű...
(#) rascal válasza sany hozzászólására (») Nov 4, 2021 /
 
Csak 10 évet kell kibírnia, utána lecserélik. Ha a szolgáltatónak tényleg csak 2000 Ft, nem hiszem, hogy újra hitelesítik, vagy vacakolnak az öregedésre hajlamos alkatrészek vizsgálatával, lecserélésével.
(#) sany válasza rascal hozzászólására (») Nov 4, 2021 /
 
Igaz, annyit szerintem ki fog bírni, de lehet többet is.
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2021
(#) proba válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 4, 2021 /
 
A régin is csak a tárcsa forgási sebessége tájékoztatott. Az újon a led villogási frekvenciája hivatott ezt a funkciót betölteni. Mondjuk a régin a legapróbb fogyasztás látszott a tárcsán, az újnál meg győzd kivárni, hogy pislogjon...
(#) nedudgi válasza proba hozzászólására (») Nov 5, 2021 /
 
Sem a régi, sem az új rendszer nem igazán korrekt. A fogyasztó nem kap semmi információt arról, hogy a mérőhely az adott pillanatban mekkora fogyasztást (áramfelvételt) lát. Az analóg, forgótárcsás óránál még megértem, bár egy deprez műszer mutathatná a pillanatnyi áramot, vagy teljesítményt, de egy csilivili digitális óra tizenvalahány funkciója közé beférne egy újabb funkció. Ez magasszintű programnyelven tíz programsorba belefér. Szerintem az sem lehet korlát, hogy nincs annyi szabad programterület. Egy közepes programozó egy karton sörért, kávéért, vagy kóláért megcsinálná. Én még fizetnék is egy ilyen óráért, ha a szolgáltató ezt felkínálná. Elvégre a csapból is a túlzott energiafogyasztás visszafogása folyik.
Más.
Kínából beszereztem még az ÁFA bevezetése előtt pár DDS844 almérőt. Ezeket meghekkeltem egy ESP-01 alapú modullal, így látom a pillanatnyi teljesítményfelvételt, bár ez csak összehasonlítási alap lehet, mert ezek 220V, egyfázisú műszerek. Így típustól függően 1/6400 (1/3200, vagy 1/1600) kilowatt felbontással tudom egy fogyasztó által felvett teljesítményt nézni. A kérdés az, hogy ez az érték mennyire lehet pontos akkor, ha a hálózati feszültség nem 220V, hanem 240V? Ezt meg tudja saccolni valaki?
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2021
(#) Gafly válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 5, 2021 /
 
Szerintem a mérő önfogyasztása a hálózati (méretlen oldalon) van.
(#) granpa válasza Gafly hozzászólására (») Nov 5, 2021 / 1
 
Erre nem vennék mérget.
(#) proba válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 5, 2021 /
 
P=U*I. Ha csak az áram ismert, abból a feszültségre nem tudsz következtetni, csak azonos fogyasztók mellett, így a korrekció bukik. A hálózati feszültség, legalábbis nálunk 10-15 voltot is változik terheléstől, napszaktól függően.
Én egy PZEM-004 modult vettem, ez egy ESP-vel összekötve logolta a napelemes inverter teljesítményét. Ez mindent tud, pillanatnyi áram feszültség, teljesítmény, meg van valami teljesítmény összegző része is, de azt nem használom. Igaz nincs kijelzője, de teljesen korrekt kis szerkezet.
(#) Elektro.on válasza granpa hozzászólására (») Nov 5, 2021 /
 
Sajnos csak ilyen kis méretű képet találtam. De ezen jól látszik, hogy a mérő úgy van kialakítva, hogy a saját működéséhez használt áramot nem méri bele.

Három fázisú mérő bekötése.
(#) Gafly válasza Elektro.on hozzászólására (») Nov 5, 2021 /
 
Találtam jobb leirást/rajzot.
De úgy van, ahogy mondod...
(#) sany válasza Elektro.on hozzászólására (») Nov 5, 2021 /
 
Akkor azt ingyen kapjuk.
(#) hegman válasza sany hozzászólására (») Nov 5, 2021 /
 
Aha...
Nézd meg picit jobban a villanyszámla részletezőt.
Még a hálózati veszteségeket is fizeted...
(#) hegman hozzászólása Nov 5, 2021 /
 
E-on
Augusztus végén kértem teljesítmény bővítést, szeptember elejére volt plombabontás kérve. Ma délelőtt jöttek plombálni az órát. Kicsit bekéstek vele…
(#) sany válasza hegman hozzászólására (») Nov 5, 2021 1 /
 
A rendszerhasználati díj lenne? Veszteségi így nincs rajta. Mármint lehet, hogy az foglalja magába a díjat.
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2021
(#) uniman válasza sany hozzászólására (») Nov 5, 2021 /
 
Régebben nevesítve volt: Bővebben: Link
Most már összevonták: "A rendszerhasználati díjak azon díjtételek, amelyek a területileg illetékes elosztói engedélyest megillető díjak és elsősorban a hálózatok üzemeltetésének költségeire nyújtanak fedezetet."
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2021
(#) granpa válasza hegman hozzászólására (») Nov 5, 2021 /
 
Valaki megtermeli: 1. megveszi, 2. eljuttatja hozzád, a 3. által épített hálózaton, 4. beköti, az 5. által gyártott eszközökkel. A fogyasztó fizet mindenkit. Egyértelmű. Ezért érdemes a nagy cégeket lebontani kisebbekre. (Elnézést, ha kihagytam 1-2 "lépést".)
Következő: »»   854 / 959
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem