Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   853 / 961
(#) sany válasza Massawa hozzászólására (») Nov 3, 2021 /
 
Nem. Egy hónapban egyszer.
(#) gyuszo válasza sany hozzászólására (») Nov 3, 2021 / 2
 
Ezt most nem kell visszatekerni, mert már télire van állítva.
(#) sany válasza Tomi111 hozzászólására (») Nov 3, 2021 /
 
Ez az első ilyen. Amit biztosan tudok, hogy 2007-ben volt óra csere vadonat újat hoztak. Azután villámcsapás történt, néhány hétre rá, még 2007-ben. Hozták egy régi GANZ-ot, ami akkor 2006-ban volt hitelesítve. Azt cserélték le most.
(#) sany válasza gyuszo hozzászólására (») Nov 3, 2021 /
 
Ezt, hogy érted?
(#) gyuszo válasza sany hozzászólására (») Nov 3, 2021 / 1
 
Most hétvégén volt az óraátállítás, mivel nektek ma cseréltek .
(#) sany válasza gyuszo hozzászólására (») Nov 3, 2021 /
 
Igen. Átálltunk.
(#) sany válasza Tomi111 hozzászólására (») Nov 3, 2021 /
 
A Távol-kelet megint jól járt. Nem tudom, hamis alkatrészek vannak-e benne?
(#) Topi válasza sany hozzászólására (») Nov 3, 2021 / 2
 
Idézet:
„Nézetek ezt a kis vackot kapattuk a jó öreg GANZ fogyasztásmérő helyett. El nem hiszem , hogy ez jobb, mint ami volt.”


Idézet:
„A Távol-kelet megint jól járt. Nem tudom, hamis alkatrészek vannak-e benne?”


Szerintem olvass utána a modern elektronikus fogyasztásmérőknek, a kötelező standardeknek és a működési elvüknek.
Remélem, hogy egy elektronikai szakmai fórumon az ilyen kijelentéseidet csak viccnek szánod, mert nagyon szomorú, ha ezt teljes meggyőződésből írod.

Több nagyságrenddel pontosabb mérést tud végezni, hosszúidejű stabilitása is messze jobb a digitális verziónak, illetve a modern eszközök fogyasztási karakterisztikájához is jobban (pontosabban) igazodik.
Arról nem is beszélve, hogy ezernyi védelem van beleépítve a befolyásolás ellen, ami ellen tudom hogy sokan ágálnak, de Te fizeted azt is amit az áramlopók ellopnak. Ott van a számládon rajta, hálózati ilyen olyan díj, veszteségi blabla.
Szóval miért is nem jó egy olyan óra, ami jobban és pontosabban mér?
(#) Topi válasza gyuszo hozzászólására (») Nov 3, 2021 / 2
 
Idézet:
„A Ganz még műszer volt, ez már csak elektronika.”


Szóval például egy egymilliós 7.5 digites asztali multiméter sem műszer, csak elektronika?
Félreértés ne essék, imádtam az átlátszó szép tekercses pörögforog elektromechanikus fogyasztásmérőt. Ügyes és csodálatos szerkezet, de azt mondani csak azért egy precíziós műszerre, hogy "csak elektronika", mert nem forog benne semmi, elég vad.
És tényleg hangsúlyozom, hogy praktikusság szempontjából szerintem össze nem vethető az ezer impulzus/kwh villogó LED a forgó tárcsával (értelemszerűen a forgó tárcsa javára), nem véletlen a 21. században ma is ha rápillantás alapon kell kijelezni valamit TFT kijelzőkön szimulálunk mutatós műszert, meg bar-okat. De csak azért degradálni műszer mivoltát, mert nem forog, meg nem látszik ki a tekercs, balgaság szerintem. Főleg úgy, hogy technikai és műszaki szempontból pont hogy "műszerebb" mint az elektromechanikus.

Self-tesztekkel mindennel el van látva, hogy alul és túlmérést is tudja detektálni. Az elektromechanikusnál semmi nem gátolta meg hogy idővel kevesebbet (vagy többet) mérjen. Jellemzően kevesebbet, nem öregedés miatt (általában ott többet, fékerő elvesztés miatt), hanem az impulzusos kapcsolóüzemű eszközök miatt is. De egy villámcsapás is teljesen meg tudja változtatni az elektromechanikust is. Kijelző persze "nem alszik ki", de át/lemágneseződés is történhet. Jobb ha kipurcan az elektronikus fogyasztásmérő, mint ha nem veszed észre hogy sérült az elektromechanikus, és pontos műszernek hiszed villámcsapás után is. Esetek 99%-ban az elektromechanikus is maradandó károsodást (mérhetőt) szenved villámcsapáskor. Csak nincs rajta self-test, hogy kiálljon hibára szándékkal. Hidd el, direkt alszik ki villámcsapás után. Szándékkal van úgy kialakítva a belső felépítése. Egy műszergyártónak nem okoz problémát a túlfeszültségvédelem. Aminek jelen esetben nem feladata az, hogy villámcsapás után számoljon tovább. Az a feladata, hogy látszólag (vagy nem látszólag), de haljon bele. Így van tervezve, hogy biztosítható legyen a pontos mérés. Senki ne gondolja, hogy az elektromechanikus ellenáll a villámcsapásnak. Sérül az is, csak azon nem látod az összes hibás mérés okozó sérülést szabadszemmel.
Senkinek nem érdeke, hogy ha elosztóponton nagyon pontosan mért fogyasztás több, mint az egyedi fogyasztásmérők összege. Te fizeted a szomszédod ellustult/hackelt/hibás régi öreg elektromechanikus fogyasztásmérőjének is a nem mért részét, mert az elosztói fogyasztáskülönbség költségét nem karácsonykor az angyalok hozzák az áramszolgáltatónak kiskosárban.
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2021
(#) vargham válasza sany hozzászólására (») Nov 4, 2021 / 2
 
Nem értem, mire jó ez a "Régen minden jobb volt." kesergés. Főleg úgy, hogy nem hasonlítottad össze a két készülék műszaki tartalmát.
(#) tothgyula válasza Topi hozzászólására (») Nov 4, 2021 /
 
Az a kérdésem, hogy az új typ.elektronikus fogyasztásmérő is Wattos fogyasztást mér?
(#) GPeti1977 hozzászólása Nov 4, 2021 /
 
Olvastam hogy villámcsapás esetén a digitális mérőóra mágneses befolyásolás jelző ledje világítani kezd. Ilyenkor mi van? Megbüntetnek mert feltételezik hogy mágnessel próbálják az órát befolyásolni ami nem is lehetséges?
(#) Bakman válasza tothgyula hozzászólására (») Nov 4, 2021 /
 
Igen, a valós teljesítményt méri, a meddőt nem.
(#) pont válasza Topi hozzászólására (») Nov 4, 2021 / 3
 
"praktikusság szempontjából szerintem össze nem vethető az ezer impulzus/kwh villogó LED a forgó tárcsával (értelemszerűen a forgó tárcsa javára), nem véletlen a 21. században ma is ha rápillantás alapon kell kijelezni valamit TFT kijelzőkön szimulálunk mutatós műszert,"

A műszaki tartalomról írottakkal tökéletesen egyetértve, azért a fenti mondatod szerintem van annyira igaz, hogy egy alapvetően elektronikai ismeretekkel nem rendelkező emberek tájékoztatására is készített eszköznél figyelembe vehették volna ezt. Pont tegnap akartam megmutatni a 73 éves anyámnak, hogy nézd az EON honlapján biztos fenn van mindenfajta mérőn milyen kiírás mit jelent, és egyenlőre ezt nem tudtam megtenni. Szóval ha áttekinthetetlen adathalmazzal bombázzák a fogyasztókat az nem a bizalom erősítését fogja eredményezni, szóval az egyszerű emberek ezért érezhetik úgy, hogy régen minden jobb volt.....
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2021
(#) gyuszo válasza Topi hozzászólására (») Nov 4, 2021 /
 
A leolvashatósággal van a fő probléma. Nagyon sok fogyasztónak okoz fejtörést.
Ezt az ELMÜ-s tapasztalatból mondom a visszajelzésekből.
Nem tudja ellenőrizni és ez bizalmatlanságra ad okot.
(#) Massawa válasza pont hozzászólására (») Nov 4, 2021 /
 
A mi a fene a villanyora már az anyád TV-je, hogy azt naponta nézni kell. S mi volt láthato a Ganzon? Az láthato az elektronikuson is a többi meg rendszerint nem a felhasználora tartozik.
Sok helyen a legujabb divat a villanyorákat ( meg a gáz és vizorát is ) olyan helyre szerelik, ahol a háztulajdonos nem is fér hozzá.
Épp pár honapja lett hozzánk bekötve a gáz, a szerelő a gázmüvek saját szekrényébe szerelte a gázorát. Jokat röhögtem, amikor a szekrényajto belsö oldalán van az utasitás mi a teendő, ha gázszagot érez az ember. Kérdeztem is tőle, hogy hogyan jutok majd ehhez a fontos informaciohoz, ha elmegy, bezárja a szekrényt és elviszi a kulcsot? Nem tudtam meg.
(#) uniman válasza pont hozzászólására (») Nov 4, 2021 / 3
 
A digitális mérőórák dobozában van egy egyszerű tájékoztató...amit aztán a szerelők a dobozával együtt bedobnak a kukába. /Nekem megmaradt...SX100 /
De a típus szerint léteznek leírások (Csak ezek meg nagyon aprólékosak) : Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2021
(#) Gafly válasza gyuszo hozzászólására (») Nov 4, 2021 /
 
Idézet:
„A leolvashatósággal van a fő probléma. Nagyon sok fogyasztónak okoz fejtörést.”

Tesóm kollégájának is volt ebből komoly probléma.
Faluban jött a leolvasó, kolléga nem volt otthon, leolvasó kreativan beugrott a keritésen leolvasni.
Konstatálta, hogy ott nincsen gázóra, csak egy cső.
Mire hazajött a házigazda, már a rendőrséggel helyszineltek.
Igy volt, nem igy volt...

Tudom, villanyóra, nem gázóra.
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2021
(#) pont válasza Massawa hozzászólására (») Nov 4, 2021 / 2
 
Nem nézegetni akarja senki, de először is joga lenne tudni, hány Kw-ot fogyasztott. Másodszor ugyanakkor kötelessége jelenteni ha meghibásodott, ezt hogy a fenébe tegye meg ha nem tudja pontosan mit lát. Harmadszor ne adj isten szeretné lejelenteni az óraállást... negyedszer... ötödször.... Valószínűleg neked ezt hiába sorolom, tudom vannak akik a benzinkúton sem nézik az órát, "-mindegy mi mennyi és mennyibe kerül, elvégre fogyasztói társadalom vagyunk a kutyaúristenit....-"
(#) Ge Lee válasza pont hozzászólására (») Nov 4, 2021 /
 
Nekem pl. nagyon jól jött a nézegethetősége, mert ezen ott van az LCD-n szépen sorban, hogy L1 L2 L3. Így amikor gond volt a műhelyben, akkor csak benéztem az üvegajtón és látám, hogy nincs L2 annak ellenére sem hogy mindhárom automata fent van, így lehet hívni az eon-t.
(#) gyuszo válasza uniman hozzászólására (») Nov 4, 2021 /
 
Bővebben: Link
Ez egy háromfázisú SX330 leírása.
A 2. oldalon ez áll :
A mérő feszültségmentes állapotában a léptető nyomógombot megnyomva a kijelző bekapcsol
és rövid ideig leolvasható a mérőállás.
A nyomógomb hozzáférhetetlen, hiszen a HENSEL doboz le van plombálva.
(#) sany válasza Topi hozzászólására (») Nov 4, 2021 /
 
Ezt jól meg kaptam, de csak vicceknek szántam. De rossz vicc volt , látom felkaptátok a vizet.

Idézet:
„Szóval miért is nem jó egy olyan óra, ami jobban és pontosabban mér?”

Remélem úgy is lesz, mármint meglegyen a pontos mérése. És azt is remélem majd, hogy annyit kibír, mint egy nem modern, öreg, divatból kimenet eszköz.
(#) marone hozzászólása Nov 4, 2021 /
 
Sziasztok !
Lenne egy kérdésem:
A hagyományos (iskolacsengős, nyomógombos-trafós) csngő nyomógombja az melyik vezetéket zárja ?
A trafó szekunderét ? Vagy a primert amelyik lejön a trafóról ?
Merthogy egyáramkörös és régi szerelés és amikor le lett szedve nem lett megnézve.
Kösz a választ előre is !
(#) Topi válasza gyuszo hozzászólására (») Nov 4, 2021 /
 
Ez vitathatatlan. Volt tapasztalatom olyan mérővel amin nem volt semmilyen kijelzés alap állapotban (nem a 888888 és a fogyasztás között váltogat, hanem üres). Vakartam a fejemet hogy mégis most akkor hogyan...
Mire megláttam a frontpanelja elején egy kis ikont, hogy kopogtasd meg. És láss csodát, megkopogtattad a dobozt, és bekapcsolt a kijelző. Elképesztően praktikátlan és tényleg fogyasztót elbizonytalanító. Solar inverterek szokták csinálni még ezt a kopogtasd meg és bekapcsol módot.
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2021
(#) uniman válasza gyuszo hozzászólására (») Nov 4, 2021 /
 
"Feszültségmentes" állapotban is csak áramszünet esetén lenne...
De mivel nekem (de valószínűleg néked sem) nem ilyen a mérőm, de más (külföldi) leírásokban benne van , hogy "auto-scroll" módban 10 mp-ként váltogatja a 19 féle kijelzendő adatot...
(#) GPeti1977 válasza marone hozzászólására (») Nov 4, 2021 / 1
 
A szekundert természetesen, hogy a vizes kapucsengő ne rázzon meg.
(#) Massawa válasza pont hozzászólására (») Nov 4, 2021 /
 
Az én orámat már a világ minden pontjárol leolvashatom egy okos telefonnal ( természetesen a szolgáltato is), de ennek ellenére nem biztos, hogy én, mint felhasználo, felelek azért, hogy jol vagy rosszul mér az idegen szerkezet ( ami nem is az enyém csak költsönben van nálunk). Vajon a Ganz orárol miböl lehetett megállapitani, hogy jol vagy rosszul mér?
Maximum abbol, hogy panaszt tettél, kijött szolgáltato kicserélte a régit, esetleg, ha tovább vitattad a Ganz pontosságát, szivesen letesztelték a felhasználo terhére, és a legritkább esetben tudták bebizonyitani a felhasználo reklamácioját.
(#) Massawa válasza pont hozzászólására (») Nov 4, 2021 /
 
S mindezt, hogy teszi, teheti meg a felhasználo, ahol már hozzá sem fér a villanyorához?
(#) sany válasza Massawa hozzászólására (») Nov 4, 2021 /
 
Idézet:
„szivesen letesztelték a felhasználo terhére”

Igen, itt meg már nem kell tesztelni, a hibakódot kiírja, rossz akkor kukába vele.
(#) pont válasza Massawa hozzászólására (») Nov 4, 2021 / 1
 
Nem szeretném felvenni a "régen minden jobb volt" hangoztató szerepet, mert nem hiszem, hogy régen minden jobb volt (nem vagyok már mai gyerek, de pl azt sem szeretem, ha azt hallom, hogy ezek a mai fiatalok ej-ej bezzeg a mi időnkben stb..) de speciel ebben a kérdésben úgy gondolom, hogy leolvashatóság szempontjából régen jobb volt. Vagy olyan óra legyen, hogy csak a Kw-ot mutassa folyamatosan, mint a hagyományos(egyébként az is jelezte a fáziskimaradást egy leddel) a szolgáltatók meg nyomogassanak, kopogtassanak stb ha egyéb adatra van szükségük. Vagy ha modernt akarnak, vigyék fel a villanyoszlopra, távleolvasásra, interneten mindenki nézegethesse, a pontos értéket írják/számoljanak a havi számlában amit méltóztassanak postázni, mert nagyon erőltetik, hogy a papír/ átutalási költség az inkább a fogyasztót terhelje....
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2021
Következő: »»   853 / 961
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem