Fórum témák
» Több friss téma |
Hellló mindekinek!
Valami olyasmi riasztó kéne hogyha mongyuk egy táskán kihúznak egy cipzárt akkor csipogjon. Ha bárkinek van valami elképzelése kérem írjon!!!(És ha lehet akkor olyan megoldásokat kérek amit egy 20- 30 éves gyűjtésből össze lehet rakni.) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Mondjuk a zipzár kocsija ha fémből van, esetleg megoldható lenne, hogy a táska becsukásakor rövidrezár két érintkező lapkát. Ehez a zipzár végét kell kicsit merevebbre kialakítani, hogy az érintkezés jó legyen. Az elektronika teréről meg egy kis késleltetés is jól jöhet, hogy az apróbb kontakthibák azért ne okozzanak riasztást.
Vagy éppen a behúzott zár választ el két fémlapkát, ami a tápot kapcsolja le a szirénáról. Ez talán a legegyszerűbb. Esetleg reed relével meg a húzókára szerelt mágnessel is lehet próbálkozni. Ez igazából mechanikai jellegű probléma, A csipogáshoz mondjuk egy egyszerű kis sziréna két 555-ös IC-ből. Azt viszont ki kell találnod, hogy miként kapcsold ki a riasztót, amikor te akarsz a táskából valamit. ![]()
Hali
Talán egy érintéskapcsoló nem lenne jó? 555-ős IC-vel. Vagy egy kapacitív közeledésjelző? ...
Azt meg tudom oldani mongyuk egy fény érzékelő relével egy régi telefonnal és eg pozitív visszacsatolással. JA ÉS NAGYON JÓ LENNE HA TUDNÁL VMI KAPCSRAJZOTADNI.
Két 555-ös IC-ből a sziréna: Bővebben: Link
Itt a lap alsóbb részén találod a Two-tone experiment nevű kapcsolást. (Fig. 11) Akár egy 556-os Ic-t is használhatsz. Hangszórónak meg mondjuk egy Sokol rádió hangszórója megfelel. (nálam bevált már az 555-öshöz) Én elsőre biztos a tápfesz. megszakításával próbálkoznék, ahogy leírtam, a zipzárhúzóval szétnyomva az érintkezőket. Aztán arra, hogy hogyan kéne megoldani, hogy csak te bírd csendben kinyitni a táskát, hirtelen nincs ötletem... de majdcsak kisütünk valamit.
Azt meglehetne oldani olcsón h vmio rádiójelet ad egy kis csipogóra ami mondjuk a lakás másik felében nállam van????
Szóval szirénával sztem már nem kel csak jelet hogy lehetne küldeni???
vezeték nélküli csengő. Jelet ad, és a kinayi boltokban olcsón beszerezheted. Barkácsolni sem kellene sokat. Aztán a vevő része meg csipog is. Vagy ha nem akarod hogy csipogjon, akkor azt kell átalakítani.
OK
![]() de már eddig is rengeteget segítettél köszi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
No várjálcsak! Akkor a vezeték nélüküli csengővel akarsz jelet küldeni és kész? Mert akkor annak a nyomógombját kell valahogy beügyeskedni az érzékelőbe. Ha meg matatni akarsz a táskában, akkor kikapcsolod a vevőt, és nincs probléma? Mert ha igen, akkor rajzolok valamit... szóval hogy én hogy gondolnám a kapcsolót.
Meggondoltam, a kapcsolás legegyszerűbb reed relével lenne. Amikor fölé ér a zipzár kocsi, akkor jelez a csengő. Csak a csengő nyomógombjának a kivezetéseit kell a csőre rávezetni. Ennyi. A tápfesszel nem kell vacakolni, ha meg a táskában matatnál, akkor kikapcsolod a vevőt. és ennyi.
Ha megépíted, azért tégy fel róla egy-két képet.
Tisztelettel
Szerintem a ha6pc mondta ki a frankót. Két fotódiódát nem nehéz a táska belső, oldalsó feléhez rögzíteni, ami csatlakozik egy darlingtonos fesz.erősítőhöz,ami indítja az 555-öst, vagy CD4093 kontaktot ad. Régebben lehetett kapni olyan foto-áramkört aminek csak táp kellett, a kimenetén záró érinkező volt.Alkonykapcsoló kicsibe. Két fotódiódát a biztonság kedvéért érdemes beszerelni. A kinai csengő azért néha megbízhatatlan, ha a táskába van az egész, kompaktabb a szerelés. Ha valaki kinyitja a táskát és az elkezd fütyülni, el fogja dobni, és menekül a helyszínről. A kivitelezést az Urakra bízom mivel ezen a gépen nem lehet rajzolni. Én már csináltam ilyet csak rack szekrénben volt beépítve. Várhatóan ez is működik ha csak elég sötét van abban a táskában Üdv: HANUMAN
cső a neten lehet rendelni zsebriasztót és azt kicsit átalakítod és már jó is lesz én is ezt csináltam és ada is adtam faternak h hordja és nagyon király nekem meg a KNIGHT RIDER hangját utánzó áramkör kéne ha tudsz légyszi segíts köszike
![]() ![]()
Az nagyon jó lenne de sötétben is üzemelnie kéne.
Majd először felrakok egy képet aztán tiéd a ponty.
Szisztok!
A következő ötletem támadt 2 napja (megálmodtam), hogy nyaralni megyünk, kellene valami riasztó a táskába, mivel tavalyi évben úgy jártunk, hogy a társaság minden része elment a csomagoktól és kiraboltak minket. (Igen minek hagytuk őrizetlenül tudom, így alakult nem így terveztük) Szóval a következő áramkörről lenne szó, adott egy tamper kapcsoló, - vagy ha megtudjátok mondani, hogy létezik e olyan kapcsoló ami akkor élesedik, ha kihúzok belőle valamit - egy sziréna, egy relé, 12 V-os kis táp, reed relé, amennyiben mellette lenne a mágnes akkor nem aktív, ha elmegyek a táskától viszem a mágnest így az áramkör élesbe vált, ha piszkálják a táskát, a tamper kapcsoló old a sziréna megszólal. Viszont segítséget abban kérnék, hogy a relé feladata az lenne, hogy ne lehessen az áramkört a tamper kapcsoló kitépésével sem hatástalanítani, erre találtam ki a relét, a többit akár műgyantába is önthetem ha kész, viszont nagyon amatőr vagyok ![]() ÜDv Nex.
es ha viszik az egesz taskat?
Lehet egy higanykapcsoloval jobban jarnal. (Ha megmozditjak a taskat akkor kapcsol. Persze a szel is megmozgathatja annyira...)
Szerintem ez jó lenne. Ha kinyitják a táskát akkor a napfényt érzékeli a fotoellenállás és bekapcsolja az áramkört egy kis idő után elhallgat de újra bekapcsol. Csak a 10µF os kondit kisebbre kell cserélni mondjuk 1-2µF osra.
üdv
lehet kapni készen ilyen kis táskariasztókat annyiból áll az egész hogy van egy sziréna rész amiben van egy biztosító "szeg" vagy minek nevezzem. a lényeg ha ezt a szeget kirántják a riasztó megszólal. annyi a baj vele hogy a szeg egy madzagra van kötve de ha elég kedvet érzel hozzá szétszedheted és megoldhatod valahogy máshogy a kapcsolást vagy pedig a táska aljára rögzíted a kis riasztót és a madzagot pedig röggzíted a földhöz ![]()
Bocsánat alul leírja a bekapcsolás késleltetését meg ilyesmi.
Köszi a sok hozzászólást!
Pontosítok kicsit, aki már találkozott zsebessel, sosem nyitják ki a táskát teljesen zipzár elhúz benyúl, vagy szikével kivág, sok esetben a táskát sem mozgatják, hisz észre sem veszed, hogy piszkálják a táskád, pld buszon vonaton. Ezért gondoltam, a biztosító szöges, vagy tamper kapcsolós megoldást, mert ahogy kotorászik, mert keresi a pénztárcát, a táskát azért nem merik felkapni, de ha felkapja a tamper kapcsoló akkor is jelezne, mivel elmozdul a súly ami tartja, (újság, könyv, stb). A "dobozba" helyezett higanykapcsoló ilyen szempontból előnyös kiegészítő, pluszban a "műszerdobozban" mivel ha elviszik akkor az zárja az áramkört. A relé azért kellene hogy zárt áramkört megszakítani ne lehessen, pd a tamper kapcsoló kábel kitépésével, csak pld egy kulcsos kapcsolóval, elég valami egyszerűbb is, úgysem áll neki azt is kiiktatni, hanem elfut reméljük.
Szerintem ez a legegyszerűbb. A mágnest rányomod a cipzárra a reed relét meg a cipzár elejére. A ledet pedig, esetleg ha menet közbe érne a meglepetés, a táska pántjára teszed és látod a problémát.
Kedves Fantom45, az ötleted jó, igazából hátamon nem érdekel a dolog, mert eddig még ott nem tudtak kirámolni, igazából ez a strandra érdekel leginkább (illetve jó lenne vonat busz stb. ahol pld hajlamosak vagyunk elaludni)
A terv módosult a hozzászólások miatt ![]() reed relé a bezárt zipzárhoz álcázott mágnes a zipzár fülére és adott egy műszer doboz, benne egy kis aksi 9V, egy sziréna (akár piezo) ami egy áramkörre van kötve egy higanykapcsolóval, ami ha a táskát felveszik, akkor zárja az áramkort, sziréna megszólal, vagy ha a táskában kotorásznak (tamper, vagy biztosító szöges kapcsoló) valami olyan megoldással amitől, kb 15-30 mp-ig szólna a riasztás, és a már emlitett kulccsal lehessen ilyenkor kikapcsolni, vagy a reed relével, úgy hogy a mágnest mellé teszem. Mivel amatőr vagyok, ezért egyszerű áramkörben gondolkozom amit könnyedén megépítek. Aki eddig hozzászólt az mind használható volt. Most már kicsit az irányba kellene elmenni, Pesten hol lehet pld kis szirénát beszerezni (eredetileg szegedi voltam, ott ismertem pár boltot, itt a kerületben ahol lakom van egy kisbolt, de nem az igazi, kicsit kevés a választék) Ja és igen, a reed relé mágnesének mekkora a hatósugara, kocsikban használtakkal találkoztam hát ott lehetett rendesen keresgélni a jó pontot ![]()
Esetleg végy fel engem MSN re, mert van pár ötletem ha gondolod.
Egy feltöltött pufferkondit felejts a táska alján...és nem kell piezó. Vagy a skorpióidat is vidd ki a strandra. Hiszen szükségük van a melegre , és a napfényre. Csak poénkodok , nehogy megtedd!
![]()
Sziasztok!
Szeretnék építeni egy egyszerű, kevés pénzből kihozható táska riasztót, mondjuk úgy, hogy karszalagos formája legyen, tehát csuklóra lehessen a karszalagot rátenni, és ha elvágják, akkor hang, illetve fény jelzés keletkezzen, meg persze, ha elveszik a táskát. Van valakinek ötlete, hogyan lehetne egy ilyet összerakni? Minden féle ötlet érdekel. A válaszokat előre is köszönöm. Üdv!
Szerintem ezért felesleges volt új topikot nyitni, másrészt meg nem hinném hogy megérné építeni egy ilyet.
EZÉRT (Ráadásul a Conrad nem a legolcsóbbak közé sorolható) Vagy esetleg EZ még olcsóbb is mint az előző.. Ez úgy 15 másodperces keresésembe telt, szóval lehet előbb keresned kellett volna. De remélem ilyesmire gondoltál! Üdv! |
Bejelentkezés
Hirdetés |