Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es világítás
 
Témaindító: xodak, idő: Aug 6, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   165 / 178
(#) Horváth Lajos Sándor válasza KBal76 hozzászólására (») Feb 21, 2022 /
 
szia odáig jutottam hogy ha megy akkor világit szépen 120voltot kapnak a ledek elektronika a hibás kikapcsolom már nem indul be de gondol egyet ismét villágit
(#) nedudgi válasza Horváth Lajos Sándor hozzászólására (») Feb 21, 2022 /
 
Mutasd meg a lámpát, addig csak találgatni lehet.
LED úgy is lehet hibás, hogy néha jó, néha meg nem. Melegedés okozhatja a gondot.
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2022
(#) Horváth Lajos Sándor válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 21, 2022 /
 
szia ledek bizti jók amugy egy delux 14wattos led izzó
(#) nedudgi válasza Pixi hozzászólására (») Feb 21, 2022 /
 
Ha a pajzs automata, akkor nagyon jó. Egyébként gratulálok az ötlethez, eddig nem jutott eszembe, frappáns megoldás.
Jó lenne egy link a megrendelt meghajtóról. Többfélét, több IC-vel szerelnek, így ennyi adat alapján nem lehet egyértelmű választ adni. A lámpán szereplő adattábla is segíthet eldönteni kérdéseket. A LED tokok mérete is hasznos lehet. Hővezető paszta van alattuk?
A lámpát valószínűleg át kell rendezni elektromos szempontból, ráadásul unortodox módon.
Remélhetőleg a panelek egyformák, így könnyebb dolgunk lesz.
A minimális tápfeszültséggel, minimális árammal kell elindulni, egy panellel. A tápfeszültség és az áram folyamatos növelésével, a hőmérsékletet figyelve meg kell keresni azt a feszültség/áram kombinációt, ahol a csip felülete legfeljebb 65°C, beépítve még melegebb lesz. Akkor már lehet találgatni, milyen áramot, megoldást javasoljunk.
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2022
(#) 24bitponthu válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 22, 2022 /
 
Esetleg az automata pajzs amit a hegesztők használnak sokkal jobban elérhető...
(#) nedudgi válasza 24bitponthu hozzászólására (») Feb 22, 2022 /
 
A pajzs feladata mindössze annyi, hogy megakadályozza a látáskárosodást. Ha van, akkor jó, ha nincs, akkor marad az, hogy nem nézünk bele.
(#) Kovidivi válasza Pixi hozzászólására (») Feb 22, 2022 / 2
 
Nem az a baj, amit írtál, hanem az, hogy a lámpát pillanatok alatt tönkre tudod tenni, észrevétlenül. Aztán a következő próbánál már a vadi új meghajtóval sem fog világítani, vagy villogni fog. Ezért figyelmeztettelek, hogy rosszul tesztelsz.
(#) nedudgi válasza 24bitponthu hozzászólására (») Feb 22, 2022 /
 
A hőkamera nem a LED fénye, hanem a hőmérséklete miatt szükséges a mérési összeállításba.
(#) freddyke hozzászólása Feb 22, 2022 /
 
Egy növényes LED-es lámpának egy ilyen 24V-os táp a gyári tápja. Gondoltam teszek elé egy okos konnektort. Sok típusnak utánanéztem. Kikapcsolt állapotban is vezetnek minimálisan. Ha lámpát kötnek rá, halványan világít. Általános típushibának tűnik. A relé csak a fázist vagy nullát bontja. Az említett táp hogyan viselkedne, ha kis feszültséget kap? Nem történik semmi vagy balesetveszélyes, esetleg a lámpám halványan világítana? Nem erőltetem mindenáron, főleg nem, ha a távollétemben háztüzet okozhat. Ha veszélyes, akkor leteszek róla.
(#) nedudgi válasza freddyke hozzászólására (») Feb 22, 2022 /
 
Mit nevezel okos konnektornak?
Mi a baj Kovidivi hozzászőlásával?
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2022
(#) freddyke válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 22, 2022 /
 
Például ezt. Ennek nincs jelentősége a kérdés szempontjából.
Köszönöm, hogy szóltál. Én is azt néztem, hogy mivel érdemelte ki a negatívot. Telefonon rossz helyre bökhettem és a nemlétező egérkurzort sem tudom fölé vinni, hogy megnézzem ki adta neki...
(#) proba válasza freddyke hozzászólására (») Feb 22, 2022 /
 
A tápegység mellé egy hagyományos pár wattos izzó. A kapcsolóüzemű tápok szerintem villogással reagálnak az ilyen fajta bemenő feszültségre.
(#) pipi válasza freddyke hozzászólására (») Feb 22, 2022 /
 
Ez nem tipushiba, a működésből adódik, valószínűleg triak van benne, nem relé...
(#) freddyke válasza pipi hozzászólására (») Feb 22, 2022 /
 
Írják, hogy kattan.
(#) pipi válasza freddyke hozzászólására (») Feb 22, 2022 /
 
Akkor bocsi, nem figyeltem... De akkor nem kéne átvezessen... (vagy csak hangos a triak )
(#) freddyke válasza pipi hozzászólására (») Feb 22, 2022 /
 
Az oldalon szerintem nem írják. Általánosan panaszkodnak rájuk, hogy kattan, hangos. Képet is találtam róla, hogy hagyományos izzós fényfüzér halványan világít róla tovább, LED-es reflektor szintén és sokan sok, egymástól teljesen független gyártmányról írják, hogy kikapcsolt állapotban folyik rajta áram a gyakorlatban. Feladtam, hogy találjak egy ettől a hibától menteset. A távolkeleti ipar tömegtermékei. Ha ez a táp működésében zavart okoz, akkor számomra felejtős.
(#) freddyke válasza proba hozzászólására (») Feb 22, 2022 /
 
Úgy érted, kössek egy izzót párhuzamosan a tápegységgel? Ha valóban villoghat vagy bármilyen zavart okoz, akkor inkább elfelejtem az egészet. Erre voltam kíváncsi. Hálószobában nem égethetek izzót napi 24 órában, egyébként sem tenném az áramfogyasztás miatt.
(#) Bakman válasza freddyke hozzászólására (») Feb 22, 2022 /
 
Köss rá párhuzamosan egy 100 nF-os X2-es típusú kondenzátort. Szokott segíteni. Pl.: 100 nF / 275 V X2.
(#) erbe válasza freddyke hozzászólására (») Feb 22, 2022 /
 
A villogást a relé érintkezőjével párhuzamosan kötött kondenzátor okozza. Az érintkező megszakításakor fellépő szikrázást gátolja. Kis fogyasztású eszköz táplálása esetén ki lehet venni, ehhez hasonló eredményt ad, ha a kimenettel párhuzamosan egy kisebb égőt kötünk. A relé kikapcsolt állapotában nem fog még halványan izzani se, mert a kondin átfolyó váltakozó áram nagyon pici. A kisfogyasztású LED-es eszközök meghajtótól függően vagy villognának, vagy halványan világítanának tőle. Ha csak halványan világít, én nem törődnék vele. Ha villog, az nem tesz jót neki meg zavaró is lehet.
(#) freddyke válasza erbe hozzászólására (») Feb 22, 2022 /
 
Ezeket szerintem nem lehet roncsolásmentesen szétszedni, de ha lehetne sem érdemes a garanciavesztés miatt. Az okos konnektor (okosaljzat) 230V-os, relével kapcsolt kimenetelére kell kötni az izzót vagy a 24V-os kimenetre a LED lámpa mellé? 230V-os villanykörtére gondolsz? Jelentős fogyasztásnövekedés sem elfogadható. A lámpa napi 12 órát világít.
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2022
(#) erbe válasza freddyke hozzászólására (») Feb 22, 2022 /
 
Idézet:
„relével kapcsolt kimenetelére kell kötni az izzót”

Igen. 15 W-os izzó bőven elég. De mint Bakman is írta, kondenzátor is megfelel. De azt már valahova be kell építeni, hogy biztonságos legyen. Viszont nincs plusz fogyasztása.
(#) freddyke válasza erbe hozzászólására (») Feb 22, 2022 /
 
Köszönöm. Nem tudom honnan került oda az a helytelen szó, a "kimenetére" gondoltam. A lámpa 12W-os. Az izzós megoldás 15W-os plusz fogyasztással nem járható. Ha vennék egy okosaljzatot és kikapcsolva nem világít a lámpa, nem vibrál, akkor megnyugodhatok? Teljesen folyamatos üzemben menne. Őrizetlenül hagyott berendezésnél, hosszútávon, évek alatt baj lehet abból, ha a táp bemenetére rákerül a szóban forgó nemkívánatos feszültség? Mielőtt a fórumra írtam, már úgy voltam vele, hogy nem ér meg egy háztüzet az egész.
A kondenzátoros megoldás elméletben szép, gyakorlatban esztétikailag és bizonsági szempontból is nehezen kivitelezhető.
(#) nedudgi válasza freddyke hozzászólására (») Feb 22, 2022 /
 
Az említett tápegység alapjáraton 1 mA alatti fogyasztású, 85% körüli hatásfokú készülék, üresjáraton napi fogyasztás 1W. A fogyasztó teljesítményfelvétele konstans, így - szerintem - felesleges csicsa az okos konnektor. Az elhasznált áramfogyasztás borítékolható, még erősen ingadozó hálózati feszültség esetén is a mérési hiba határain belül maradunk.
Napi két relékattanás nem zavarhat senkit, a felső lakótól több zaj keletkezik.
(#) freddyke válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 22, 2022 /
 
A lámpa 12W-ot fogyaszt. Fogyasztás és a lámpa élettartamának szempontjából sem mindegy, hogy napi átlag 12 vagy 24 órát világít. Nappal természetes fényt kapnak a növények, ekkor nem akarom, hogy a lámpát "lássák" és engem is zavar. A kapcsolgatás már lassan egy éve nyűg. A lámpa bőven elég fényt ad minden máshoz számomra is. Ha kikapcsolom, segédfény kell áthidalásnak. Rendkívül kényelmetlen. Hangutasítással kapcsolnám legszívesebben a Google segéddel. A telefon vakuját (éjszakai fényként használva) azzal kapcsolgatom, sokkal jobb. Távollétemben nincs, aki lelkiismeretesen, a növények számára ideális időpontokban kapcsolgassa a lámpát vagy elfelejti. Részemről ez az értelme az okosaljzatnak, amíg nem tudok jobb megoldást. A relékattanás nem zavar. Annál inkább, ha emiatt a kis kínai valami miatt háztűz keletkezik.
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2022
(#) Pixi válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 23, 2022 /
 
Igen automata pajzs.
Innen lett a 18-25W 250mA
Akkor ha jól értem labortápot beállítom 60 voltra és tekerem az áramot? Ilyet még nem csináltam. Amúgy 4 egyforma 6 ledes panel van.
(#) nedudgi válasza Pixi hozzászólására (») Feb 23, 2022 /
 
Igen, jól érted. Nagyon fontos, hogy a minimumról tekerd a magasabb felé. Jól emlékszem, hogy 10 mA az induló áram? Ne felejtsd el, hogy 150 mA már sok lehet
Reménykedni lehet, hogy szabályozható/átállítható a csip, ami a meghajtóba van építve, és találunk róla adatlapot. A meghajtó ránézésre összepattintott házban van, ez akkor derül ki, ha megjött.
Az, hogy négy egyforma panel van a lámpában, nekünk csak jó, így a rendelkezésre álló labortáppal egyszerűen lehet tesztelni.
(#) Pixi válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 23, 2022 /
 
Akkor majd tesztelek és ha megjön a meghajtó tovább tudunk menni. Köszi addig is.
(#) freddyke válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 23, 2022 /
 
Most esett le, hogy a fogyasztásmérő funkcióját emelted ki az okosaljzatnak. Ezt a mellékfunkciót nem tudja mindegyik. A fő célja a távoli kapcsolgatás, alkalmazáson keresztüli vezérelhetőség. A relékattanás csak azért lett felhozva, mert nem valószínű, hogy triak lenne benne, ha többek szerint kattog. Erbe leírta a lehetséges okát annak, hogy kikapcsolt állapotban is vezet valamennyire. Rendben, hogy kondenzátorral lehetne javítani, de ennek a biztonságos kivitelezése, dobozolása nem olyan egyszerű. Vennék egy aljzatot és tetszik nem tetszik alapon megtartom vagy visszaadom. Ha csak van feszültség a kimeneten, de ennek ellenére nem látok villogást, nem világít a lámpa halványan, biztonságos a használata folyamatos üzemben, évekig, amíg ki nem purcan? Az okosaljzat kimenetén megjelenő feszültség okozhatja-e a táp meghibásodását, felforrósodását, esetleg mégrosszabbat?
(#) uniman válasza Pixi hozzászólására (») Feb 23, 2022 /
 
Itt azt írod: "a LEDek fénye 56 voltnál jött meg" Ha ez egy darab 6 LED-es csíkra vonatkozott, akkor szerintem ezzel a táppal sehogy sem jön ki a matek!

LED_Power.jpg
    
(#) Pixi válasza uniman hozzászólására (») Feb 23, 2022 /
 
Igen, egy csìk, 6 led sorban arra írtam. Nem igen értem hogy miért van a driver esetén ennyire tág fesz tartomámy megadva.
Következő: »»   165 / 178
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem