Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es világítás
 
Témaindító: xodak, idő: Aug 6, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   166 / 178
(#) uniman válasza Pixi hozzászólására (») Feb 23, 2022 /
 
A "max. 80V" lényegesen kevesebb mint a 4x56V...ezenkívül a 250mA is túl sok.
A "tág fesz" a ráköthető "normál" 1 W-os LED-ek száma miatt van (18-tól 24 darabig)...ámbár a max. 24W-sem stimmel ennél az áramnál, az csak 20W lehet.
(Persze nekem vannak 200W-os LED lámpáim, amelyek 40W-ot fogyasztanak... "madeinchina" ! )
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2022
(#) Pixi válasza uniman hozzászólására (») Feb 23, 2022 /
 
Akkor mi van ha a 4 sort párhuzamosan kötjük?
(#) pipi válasza Pixi hozzászólására (») Feb 23, 2022 /
 
Azért mert az áramgenerator ebben a fesz tartomanyban tudja az áramot fix értéken tartani
(#) proba válasza freddyke hozzászólására (») Feb 23, 2022 /
 
Ha a tűztől félsz, azt bármi okozhat. Az említett összeállítás elvileg biztonságos, hiszen mindkét termék gyártója szavatolja a maga részéről. Az hogy a ledes táp csak félgőzzel megy, elvileg ezt a kockázatot nem kellene növelni. Szerintem nagyon sok ledes lámpa megy glimmes kapcsolóval, vagy mozgásérzékelővel, ami hasonló problémát okoz. Ha csökkenteni akarod a kockázatot, éghetetlen anyagra és jól szellőző helyre tedd a tápot. ( meg a ledeket sem árt )
(#) Kovidivi válasza uniman hozzászólására (») Feb 24, 2022 /
 
Ha mind a 4 egységet párhuzamosan köti, akkor a lámpa kb. 15W-tal fog világítani (60V 250mA), egységenként 3.75W. Ez az eredeti 25W-os fogyasztáshoz képest nagy fényerőt fog adni, és hosszú élettartamot! Persze, ha minden az elméletem szerint fog történni.
(#) uniman válasza Pixi hozzászólására (») Feb 24, 2022 /
 
Párhuzamos kötés...az amúgy sem javallott. De ennek ellenére rengeteg kínai ledlámpában így van bekötve. A labortápodról ezt az opciót is ki tudod próbálni...
(#) Pixi válasza uniman hozzászólására (») Feb 25, 2022 /
 
Nálam van mind a 4 sor, így kipróbálom mit mutat a 4 együtt párhuzamosan. Beállítom a tápot 250mA korlátra ès tekerem fel a feszt. Majd írok mire jutottam. Elvileg vasárnap lesz rá időm.
(#) uniman válasza Pixi hozzászólására (») Feb 25, 2022 /
 
Én előbb 1-el, aztán 2...3...4 "csíkkal" próbálnám.
Ha az 56V már kiderült...de írtál ittvalami "furcsát":
Idézet:
„a két soros LEDek esetén 9.8V a 3 soros esetén 7.2V esik.”

Nem fordítva igaz?
Én a tápfeszt állítanám 60V-ra és tekerném felvelé az áramot...csíkonként 100 mA-ig. De előfordulhat, hogy párhuzamosan kötött "csíkok" áramfelvétele nem lesz azonos...ezt kezdtem "pedzegetni"...
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2022
(#) nedudgi válasza Pixi hozzászólására (») Feb 25, 2022 /
 
NEM!
Egy csikkal própáld, ha jót akarsz. Több csík esetén nincs így biztosítva az áram elosztása.
(#) Pixi hozzászólása Márc 20, 2022 /
 
Sziasztok,
Most volt csak időm foglalkozni a lámpával. Párhuzamosan kötöttem a csíkokat, és az egyik sokkal erősebb mint a többi. Elvileg 4 egyforma fényerő kellene legyen. Nem igazán értem.
A meghajtó is meg jött, de nem próbáltam még rákötni. Azon 250mA 54-80V felirat van.
(#) Pixi hozzászólása Márc 20, 2022 /
 
Közben lesz ami lesz alapon bekötöttem a meghajtót és úgy nèz ki jó lesz. Azt még nem nèztem meg hány wattot vesz fel, de kb 5 perc működés után, úgy hogy a csíkok nem voltak felfogatva az ami erősebb volt 68-69 fokos lett, a másik három 59-60. Úgy tűnik jó lesz.
Köszönöm mindenkinek a segítséget!
(#) uniman válasza Pixi hozzászólására (») Márc 20, 2022 /
 
Elfelejtetted leírni, hogy párhuzamosan kötötted a 4 csíkot...amit nem javasoltunk, mert lehet belőle probléma (...és lett is!). Ha csíkonként áramot mérnél, megtudhanád, hogy miért fényesebb az egyik csík.
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2022
(#) Pixi válasza uniman hozzászólására (») Márc 20, 2022 /
 
Na ezt nem igazán értem! Van 4 sorom, ha van egy valamiért eltérő, akkor sorosan nem megy tönkre, de párhuzamosan igen? Én úgy tudom sorba kötés esetén sem lehet eltérő teljesítményt sorba kötni. Ez olyan mintha 12V 21W 5W és 55W izzókat kötnék sorba 36 voltra. Eleve nem értem egy gyári cuccban hogy lehet ez, amikor minden LED egyformának tűnik, és a csíkok is azonosak. Az igazi 4 külön driver lenne mérés alapján beállítva az adott csíknak megfelelően.
(#) uniman válasza Pixi hozzászólására (») Márc 20, 2022 /
 
Talán majd megérted, ha végre megméred a csíkonkénti áramokat...
Ezt is elmulasztottad? Ha még akkor minden sort egyesével kimérsz, láthattad volna, hogy az erősebben világító csík kapocsfeszültsége ugyanolyan áramnál alacsonyabra áll be, mind a többi 3-nak. Ha meg még lejjebb tekered az áramot, talán megmutatkozik, hogy melyik LED chipben van az eltérés...
Ezek nem izzók, a "tűnik" meg a mérés nem ugyanaz.
Sorbakötve az áramgenerátor miatt egyforma áram folyt a LED-eken keresztül.
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2022
(#) Kovidivi válasza Pixi hozzászólására (») Márc 20, 2022 /
 
Lehet, hogy 3 led csík azonos, a 4. pedig másmilyen. Ez olcsó terméknél könnyen előfordul, "Hé Zoli, van a raktárban 5 paletta 40V 300mA-es led csík, fel kellene használni!".
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2022
(#) uniman hozzászólása Márc 22, 2022 /
 
2018-as GAO 6987H LED mozgásérzékelős, 10W-os LED reflektor belseje...
Egy hónapja egy LED-et átkötöttem, most újabb LED ment tönkre. Mivel egy RM9003B (Single channel constant current LED control chip) IC van benne, a LED-ek számának változása nem lehetne probléma. Ebben is kétchippes SMD LED-ek vannak...

led_10w.jpg
    
(#) Epu2 válasza uniman hozzászólására (») Márc 22, 2022 /
 
Azért ment tönkre a LED, mert túlhajtott. Ha mindig csak áthidalod, egyre gyorsabban mennek tönkre.
(#) uniman válasza Epu2 hozzászólására (») Márc 22, 2022 /
 
Miért is? Megnézted a benne lévő RM9003B linear LED Driver IC adatlapját? Ez konstans áramú meghajtó, akár egyetlen (6V-os) LED-el is működik. A feszültségnek meg be kéne állnia a szükségesre...
a 14 db dupla chippes LED 10W-on (nem mértem) annyira azért nincs "túlhajtva". Persze, ha lett volna pont olyan SMD LED-em, cseréltem volna...
Ha fix feszültségű lenne a driver, akkor elhiszem, amit írsz, de ez nem az.
Inkább a LED öregedése lehetne az ok.
A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2022

IC.JPG
    
(#) nedudgi válasza uniman hozzászólására (») Márc 22, 2022 /
 
A konkrét kapcsolást nézd meg. Az előző képen nem jól látom a bekötést, de gyanús, hogy nem tizennégy darab van sorbakötve.
Ha nincs kéznél LED, akkor ellenállást is berakhatsz.
(#) proba válasza uniman hozzászólására (») Márc 22, 2022 /
 
Elnézve a ledek párhuzamosan is lehetnek benne, és nem mind sorba. Így az átkötés bármit okozhatott. Amúgy az áram beállító ellenállást kapásból 10-20%-al nagyobbra cserélném.... ( mint a TV-kben)
(#) Ge Lee válasza uniman hozzászólására (») Márc 22, 2022 /
 
Nem áramban hanem hőmérsékletben vannak túlhajtva, és/vagy gagyi ledek vannak benne. Egy LED normál üzemi körülmények között örök életű, szó szerint. Ha mégsem, akkor annak oka van, ami általában az, hogy az elégtelen hűtés miatt magas hőfokon üzemel amíg tud, aztán tönkremegy.
(#) uniman válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 22, 2022 /
 
Szia! De bizony, a tizennégy darab (dupla chippes!)sorba van kötve...5-110 mA-t lehet az IC Rs ellenállásával beállítani. Itt 18 ohmos van.
Most, hogy szétszedtem, kiderült, hogy Gee Lee "elégtelen hűtés" tippje nyert! A LED panelnek csupán az egyik keskeny oldala érinkezett rendesen a hűtőpasztázott aluházzal... csupán 2 db csavarral volt átlósan rögzítve, valószínűleg az egyik nem is volt teljesen becsavarva a sekély menete vakfuratba.
(#) Epu2 válasza uniman hozzászólására (») Márc 22, 2022 /
 
Pedig de!

Ge Lee "Nem áramban hanem hőmérsékletben vannak túlhajtva, és/vagy gagyi ledek vannak benne. Egy LED normál üzemi körülmények között örök életű, szó szerint. Ha mégsem, akkor annak oka van, ami általában az, hogy az elégtelen hűtés miatt magas hőfokon üzemel amíg tud, aztán tönkremegy."
(#) totipityu hozzászólása Máj 18, 2022 /
 
Sziasztok!
Egy kérdéssel fordulnék hozzátok!
Lépcsőház világítást kötöttem össze, két db legrand kétvezetékes mozgásérzékelővel és öt db 3w os led irányfénnyel! Kompenzátort nem raktam az áramkörbe! Minden jól működik! A bibi ott van, hogy ha nem világítanak a lámpák, akkor az egyik az öt közül megvillan pár percenként! És ezt akkor is teszi, amikor ki vannak kapcsolva az érzékelők a kapcsolójukkal.
Lehet kellene a kompenzátor? Mi a véleményetek? Mellékelem a led lámpa és a kapcsoló adatait!
(#) totipityu válasza totipityu hozzászólására (») Máj 18, 2022 /
 
Bocsánat, az egyik kép fejtetőn van, most itt van helyesen!
(#) pipi válasza totipityu hozzászólására (») Máj 18, 2022 /
 
Szerintem valahol van a körben egy "kis" átvezetés... Ami lehet valahol zavarszűrő (kondi), esetleg a hosszú kábelek miatt szórt kapacitáson át...
próbaképp cseréld valamelyik (másik) ledet mezei izzóra, ha megszűnik akkor ez lesz a baj, szép lassan feltöltődik a led tápja akkora szintre, hogy villan, utána kezdődok előlről...
Köss a leddel párhuzamosan ellenállást 300K-100K nagyságrendben, vagy kondit 22n-100nF-t, kisérletezz az értékekkel, vagy ahogy a rajzon is van az említett "kompenzátorod" (szerintem a 470n elég sok, kisebb is elég)
A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2022
(#) Hutty válasza totipityu hozzászólására (») Máj 19, 2022 / 1
 
Az eb ott van elhantolva, hogy a vezérlő két vezetékes. A tápját a fogyasztón keresztül kapja. Ezért a lámpára mindig kerül feszültség.

Idézet:
„szép lassan feltöltődik a led tápja akkora szintre, hogy villan, utána kezdődik elölről...”
(#) nedudgi válasza Hutty hozzászólására (») Máj 19, 2022 /
 
A jelenség hasonló a világító kapcsolók működéséhez. Meg lehet spórolni pár méter vezeték behúzását, és minimális energiát.
Ugyanakkor, ha a fogyasztó megszakad, nem működik a kapcsoló világítása.
(#) Inhouse válasza totipityu hozzászólására (») Máj 19, 2022 /
 
Bár nem részletezték, de a kondenzátor 400V-os legyen a biztonság kedvéért.
(#) Gafly válasza pipi hozzászólására (») Máj 19, 2022 /
 
Jani1987 pont most kapott egy kompenzátort.
Kis szerencsével talán el lehet tőle lejmolni , de szerintem furán néz ki a lépcsőházban, lányok szerint mindenképpen .
Következő: »»   166 / 178
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem