Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Drótnélküli távíró építése

Témaindító: Paracelsus, idő: Júl 11, 2008
Témakörök:
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Paracelsus hozzászólása Júl 11, 2008
Szisztok
kis segítségre lenne szükségem
a napokban nézelődtem a neten a drótnélküli távíró ügyében de sajnos nemsokmindent találtam
az az igazség hogy szeretnék építeni egyet de régi stílusút, szinte az eredetivel megegyezőt, egyenlőre viszont azt sem tudom hogy hogy kezdjek hozzá

a nagyon alap dolgokkal tisztában vagyok de az ICkhez meg a bonyolultabb dolgokhoz már nem értek

ja és még egy kérés/kérdés
hogy csinálták meg azt a régiek hogy tranzisztor néklül és elektroncső nélkül is működött nekik egyenáramról?

igazából én még kezdő volnék de ti itt biztosan tudtok segíteni
esetleg ha valami rajzot vagy ötletet ha kapnék azt megköszönném
(#) (Felhasználó 1947) válasza Paracelsus hozzászólására (») Júl 11, 2008
Szia !

A régi rádiótáviró "kohérerrel" működött.
Keress rá a neten, biztos lesz egypár doksi róla.
Meg persze szerezz be egy nagyimpedanciás fejhallgatót
(kb:4kohm) meg Morse billentyűt, ez az alap....

Üdv! Luki
(#) (Felhasználó 1947) válasza Paracelsus hozzászólására (») Júl 11, 2008
(#) proba válasza Paracelsus hozzászólására (») Júl 11, 2008
Ja és ne lepődj meg ha erősen zavart lesz.Régen nem ismerték a rádiót mobiltelefont....
(#) oleg53 válasza Paracelsus hozzászólására (») Júl 11, 2008
Nem vagyok benne biztos, hogy annyira jó ötlet ez. Nem tudom, mennyire zavarja ez a TV és rádióadást, de szerintem a szomszédok nem örülnének.
(#) (Felhasználó 1947) válasza proba hozzászólására (») Júl 11, 2008
Ne vedd el a kedvét, hátha megérinti a "ham spirit".
(#) ha6pc válasza Paracelsus hozzászólására (») Júl 11, 2008
Gogle: szikraadó,szikratávíró, Grimeton-SAQ,stb..
(#) Imre Olajos válasza Paracelsus hozzászólására (») Jan 8, 2009
Kerlek add meg az email cimedet. Tudok konyvekkel - letoltheto konyvek, magangyujtemeny cime- segiteni. En magam evek ota epitek kristalydetektoros kicsi radiokat es ad,m el oket. Terveim kozt van kicsi szikrataviro epitese is zsebmeretben, a regi mintak alapjan.
Az en detektoros radioim antenna nelkul mukodnek. Nalam minden nap bejon 5 vagy 6 allomas a kozephullamon, 2 pedig az FM URH savon, szinten minden antenna nelkul.
Tovabbiakat emailben
Az en email cimem
iolajos@yahoo.com
Munkahelyi email Imre.Olajos@bestbuy.com
Olajos Imre
(#) EcoPityu válasza oleg53 hozzászólására (») Jan 8, 2009
Idézet:
„mennyire zavarja ez a TV és rádióadást,”

Nem kicsit!!
A szikratávíró /még Morse idejéből/ eleve a nagyteljesítményű rezgőkörmegszakítás által kibocsájtott elektromágneses hullámon alapult. A kohérerben /zárt vákumcső, benne nagyon finom ezüst és nikkelpor keveréke, két érintkező közt/ az elektromágneses impulzus hatására a fémpor összeáll, és zárta az érintkezőket.
Ilyen teljesítményű elektromágneses hullám, nem csak zavarja a TV-ket, rádiókat, az már egy EMI!

Azért MORSE nem kis teljesítményekkel dolgozott annó, de akkor még az éterben max gólyafo. repkedett.

Na és mivel a szikra /elektromos ív/ egy nagyonszéles spektrumú összetett rádióhullám, ezért mindent zavar.
A digitális adásvételtechnikában meg csak azért nem hallható, mert nem értelmezhető jelsorozat, és így nem kerül dekódolásra.
A VILLÁM is belehallatszik még az FM vevőkbe is, hát még az AM-be...Szegény MR1...

Hajdanán mi is próbálkoztunk bátyámmal, még kohérert is csináltunk vasreszelékből, pipettába, fater horgászati parafadugójával. Egy 50v-ra töltött 10000µF-os kondi vas nélküli trafóprimeren történő kisülésével max 20cm-nél mozdult meg a vasreszelék.

Bemutatódarabnak jó volt...
(#) Marczilla válasza Imre Olajos hozzászólására (») Nov 11, 2011
Sziasztok! Kedvet kaptam egy morze távíró megépítésére, de olyant szeretnék, amivel küldeni., és fogadni lehet a jeleket, a segítségeket előre is köszönöm! Márton
(#) pucuka válasza Marczilla hozzászólására (») Nov 11, 2011
Most milyet szeretnél? Vezetékest, vagy vezeték nélkülit?
Tanulásra jó egy elem, egy billentyű, és egy zümmer. Vagy veszel készen, vagy csinálsz egyet egy hangfrekvenciás generátorból (NE555) és egy kis hangszóróból.
(#) Marczilla válasza pucuka hozzászólására (») Nov 11, 2011
Hát amit régen szoktak használni, a vezetékes és nélkülin mi a különbség?"bocs ha hülyeséget írtam"
egy egyszerűt szeretnék olyan hangszórós félét ami pittyeg, lehessen válaszolni, és fogadni is a jeleket.
(#) sinci hozzászólása Nov 23, 2011
Szeretnék információkat és tapasztalatokat gyűjteni a témával kapcsolatban. Hogy lehetne megvalósítani???
(#) rascal válasza sinci hozzászólására (») Nov 23, 2011
A google elég kimerítő listát ad: Bővebben: Link
(#) sinci válasza rascal hozzászólására (») Nov 24, 2011
Bocsi, ha nem voltam egyértelmű, de erre a Hertz-kísérletre gondoltam:Link
(#) laza válasza sinci hozzászólására (») Nov 24, 2011
Tulajdonképpen minden megtalálható a linken. Látható a kapcsolási rajz, és az alkatrészek is.
Azért néhány gondolatot mégis hozzátennék: a leyden palack, az egy olyan kondi, ami egy befőttes üveg, amire kívülre rá van szorosan feszítve egy fém lemez. Ez a kondi egyik fegyverzete, a másik pedig a belelógatott vezeték, és a köré felöntött sósvíz. A víz mennyiségével állítható a kapacitás, és ezáltal a kívánt frekvencia. A kívánt hatás reprodukálásához az adó és vevő hangolt köreinek frekvencia egyezése elengedhetetlen! A linkelt oldalon látható fotón ez 100Mhz-es nagyságrendű. Ott elég nehéz különböző geometriai méreteknél frekvencia egyezést találni műszerezettség nélkül. Én inkább két azonos pármenetes nagyméretű tekercsel próbálkoznék alacsonyabb frekin mint egy egymenetes hurokkal. És ugye a kondik sem a boltban kapható tárcsa kerámia kivitelűek!
(#) laza válasza sinci hozzászólására (») Nov 24, 2011
Kimaradt még egy fontos dolog! A kivánt hatás eléréséhez már életveszélyesen nagy feszültségek kellenek !!!!!
(#) sinci válasza laza hozzászólására (») Nov 24, 2011
Köszi! Már építettem Tesla-tekercset, úgyhogy az életveszélyesen nagy feszültség nem gond. Inkább a kialakítással nem voltam tisztában(alkatrész paraméterek). Mégis mekkora feszt(teljesítményt) kéne betáplálni??
(#) pucuka válasza sinci hozzászólására (») Nov 24, 2011
Azért elméletben foglalkozhatsz a kérdéssel, de gyakorlatban ne csinálj ilyet. 1880 -ban még lehetett ilyenekkel kísérletezni, ma már nem, nincs is rá szükség, azóta jól körüljárták a témát elődeink. Nekik köszönhetően kialakult a vezetéknélküli hírközlés. Az ilyen típusú adóknak 1926 óta nincs helyük az éterben, mert azóta kialakult számos felhasználást csak lehetetlenné tennék. Amúgy az érvényes jogszabályok sem teszik lehetővé, de a zavarsugárzása oly nagy, hogy jó nagy környezetében lehetetlenné teszik a TV, rádió műsorok vételét, és zavarja a komunikációs hálózatok működését, nem csak Magyarországon. Úgyhogy nemzetközi galibát okoznál. Gondold át mégegyszer hogy mit csinálsz, inkább az irodalomból tanulmányozd a kérdést, a gyakorlatban életveszélyes a pénztárcádra nézve is.
(#) Marczilla válasza pucuka hozzászólására (») Jan 24, 2012
Köszönöm a válaszokat, most inkább valami olyasmi kellene, amivel fogni tudom a morze jeleket! azzal is tudnék tanulni, csináltam egy led lámpás morze gyakorlót, ami csak addig világít míg nyomom a gomját, a morze táblázat is meg van. Milyen rádió képes fogni milyen hullámon ezeket a morze jeleket? Esetleg a CB Rádió?
(#) Marczilla válasza Marczilla hozzászólására (») Jan 24, 2012
http://www.softpedia.com/dyn-postdownload.php?p=109990&t=0&i=1

Srácok, ez most mi akar lenni? morzezo program? de ez valósidőben működik? nem csak gyakorlásra van?
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem