Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Lapozás: OK   174 / 195
(#) mex válasza Massawa hozzászólására (») Máj 4, 2022 /
 
Idézet:
„A hátso állo pofának a asztal szélévek kell egy sikban lennie.”


Ezt Te találtad ki, vagy van róla valamilyen dokumentum is? Ha így van, mi a helyzet a klasszikus fecskefarok vezetésű magyar satukkal? Ott ugyanis az első pofa fix...
(#) Massawa válasza mex hozzászólására (») Máj 4, 2022 /
 
Nem, csak gondold meg, ha egy hosszabb rudnak a végét stb kell megmunkálni, azt hogyan fogod be? Elég ha belegondolsz, ha egy seprünyélbe kell egy hosszanti rést vágni.
Nézd meg Zsombor satuját is, azon is a hátso pofa fix és egy sikban van az asztallap szélével.
100 éve k ezelött tudták hogyan kell.
Egy mai jo Stanley satu majdnem tudja, ha a rögzitö csavarok nem állnának ki kb 1 cm-rel, azaz annyival kell hátrább szerelni az asztal szélétöl.
Erröl van szó.
A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2022
(#) Massawa válasza Massawa hozzászólására (») Máj 4, 2022 /
 
Igy épitenek a modern titánok.
(#) vision61 válasza Massawa hozzászólására (») Máj 4, 2022 /
 
Szia!

Idézet:
„Szeretnék még egy ilyen satut venni, de még mutatoba sincs.”

Van az, csak kicsit húzós az ára.
Ilyet vettünk mi is, ez valóban olyan, mint a régi tömör öntvények, lehet ütni-vágni, az orsó, és az anya sem anyagtakarékos kivitel.
(#) Massawa válasza vision61 hozzászólására (») Máj 4, 2022 /
 
Ha jol látom ennek is a hátso pofája mozog, az nála passzé.
(#) vision61 válasza Massawa hozzászólására (») Máj 4, 2022 /
 
Ez a vicc kategória, néztünk hasonlót. Az orsónak csúfolt vékony csavar szinte semmire nem jó, az egész test kikönnyítve, üreges kivitelben.
(#) mex válasza Massawa hozzászólására (») Máj 4, 2022 /
 
Egy kicsit mindig félreviszed a dolgokat.
Zsombor satuja kovácssatu, azt úgy alakították ki, hogy függőlegesen szerelendő. Ebből következik a hátsó pofa helyzete, valamint rögzítettsége.
A seprűnyél, és általában a hosszú hengeres tárgyak megmunkálását nem elsősorban az asztali satuban végzik, ha mégis, az valamilyen kényszerszülte megoldás, (pl nincs csősatu). Vízszintes megmunkáláskor pedig nem hátrány a hátsó mozgó pofa sem.
(#) Massawa válasza mex hozzászólására (») Máj 4, 2022 /
 
A seprünyelet csak azèrt fogtam most be, mert pont az volt kéznél, de az lehet vas csö is vagy szögletes zárt profil, alu profilok , hütöbordák stb. bármilyen más a munkadarab ami hosszabb, mint a pofák magassága.
Azt mindenki döntse el magának, hogy mi hátrány meg mi nem. Én csak az én véleményemet mondtam, hogy milyen kritériumok szerint választok szerszámot.
(#) mex válasza Massawa hozzászólására (») Máj 4, 2022 /
 
Idézet:
„Ami még tragikusabb, sok satugyárto még az alapjait sem tudja a satu müködésének. A hátso állo pofának a asztal szélévek kell egy sikban lennie.”

Ez azért elég nagyképűen "hangzik", és nem is helytálló.
(#) Massawa válasza mex hozzászólására (») Máj 4, 2022 /
 
Nem tudom ki hatalmazott fell téged a védeni a satu tervezöit. (Csak azért hogy kötekedni tudj.)
(#) Alkotó hozzászólása Máj 4, 2022 /
 
Nincs értelme satu ügyben okosabbnak lenni másoknál. Akármilyen is lehet egy satu, biztosan akad olyan megfogási feladat amihez már nem jó. Vagy nem elég stabil, vagy nem elég nagy, vagy nem elég pontos.
Ha a vevő tudja mit akar elérni, akkor ahhoz jó eséllyel meg lehet találni a megfelelőt.
A rúdszerű anyagok megfogásánál jelentős korlátot jelent az álló és mozgórész közti satugerinc, hiszen hiába fér el az asztaltól, még oldalirányban korlátozott a megfogási mélység. Szintén jelentős korlát az asztalmagasság, hiszen lefelé csak maximum ennyit lóghat le az anyag, tehát egy 3 m-es szál végét már nem lehet ezzel a módszerrel megmunkálni (ellenben vízszintesen csak műhely vagy a környezet jelent méretkorlátot).
Azok a satuk amik nem prizmás vezetésűek, legyen akár hengeres, akár négyzetes a mozgó rész vezetése, a tengelyvonalon akár jelentős mértékben is el tudnak csavarodni, azaz a két pofa felső éle nem találkozik egymással pontosan. Ez van amikor gond, van amikor nem, de mint tény érdemes vele számolni.
Végül egyedi megfogási feladatokhoz (főleg ha az visszatérő), sok esetben célszerű egyedi megfogást kitalálni/készíteni. Nálam ilyen a fiók vagy doboz oldalainak kézi csapoláshoz használt befogás. Ebbe nagy szélességű anyagot is be lehet fogni, és ha az egy kicsit íves (teknős), akkor ezt is helyre feszíti a megfogás. Az eszköz nagyon egyszerű, sok-sok éve csináltam, és mai napig kifogástalan. Sőt mostanában jöttem rá, hogy vékony lemezeket is tudok benne szépen és pontosan hajlítani. Két elfordított szögvasról van szó, amiből az egyiket lecsavarozom az asztalra (mert van ott neki két furat előkészítve), a másikat pedig ehhez lehet szorítani két karos csavarral. A külső "penge" nyitható, így kényelmesebb kivenni és tenni az anyagot. Ha otthon leszek lefotózom milyen ez a valóságban. Természetesen ez sem tökéletes, de éppen azért citáltam ide, hogy szemléltessem milyen sokféle elvárás lehet, és azokat milyen könnyen lehet egyedi módon kezelni.
(#) jimmi12 válasza Massawa hozzászólására (») Máj 4, 2022 /
 
Szia, nem pont ilyen,de hasonló azért akad:
York satu
(#) mex válasza Massawa hozzászólására (») Máj 4, 2022 /
 
A magyar satukat közmegelégedettség övezi, dacára a tervezők "hozzá nem értésének"!
Nem az bosszant, hogy ok nélkül leminősítesz egyébként jó szerszámot, hanem a kinyilatkoztató stílus nem ide való.
(#) Massawa válasza jimmi12 hozzászólására (») Máj 4, 2022 /
 
A mienk is ugyanilyen. ( még a márka is). Mindjárt szolok a fiamnak, ha még kell neki akkor megveteheti. Kösz szépen!
(#) Massawa válasza mex hozzászólására (») Máj 4, 2022 /
 
Mennyivel jobb a te stilusod?
És mennyi agyzsir kellett volna a tervezönek ( nem tudom honnan vetted, hogy magyar ), ha a satu pofájat 10-15 mm-rel elöbbre hozta volna és akkor ilyen vita meg okoskodás fel sem merült volna. Ahogy látod a képeken meg a hozzászolásokon, voltak más tervezök, akik egy kicsivel többet gondolkodtak.
(#) uniman válasza jimmi12 hozzászólására (») Máj 4, 2022 /
 
A YORK Csehországban készül...
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 4, 2022 /
 
Elhamarkodottan ígértem, mert nem találtam meg a befogót, csak a kistestvérét (ezt többször használom). Ez is hasonló, csak ezt nem az asztalhoz lehet fogatni, hanem satuba fogható.
A funkciója teljesen azonos, de a csapok alját könnyebb megvágni, ha függőlegesen fogom be ugyanezt az eszközt.
(#) Massawa válasza uniman hozzászólására (») Máj 4, 2022 /
 
Készült, sajnos nem találom már a nyomát sem.
(#) Massawa válasza Massawa hozzászólására (») Máj 4, 2022 /
 
Közben megtaláltam, igaz, hogy márcsak importbol van.

York satuk

Ami még érdekes, a boltban a legdrágább 125 mm-s angol satu 6 kg, a York ugyanilyen méretü satuja 20 kg. És a satupofák vezetése fényévekkel jobb. A satu egy “ágyucsövön” mozog, alul vezetve és még 70 év után sem lötyög rajta semmi. A bolti satuk többségére ez nem mondható sajnos el.
(#) sirály12 válasza Massawa hozzászólására (») Máj 4, 2022 /
 
Egy buta kérdés. Ezt nem lehet elforgatni a felfogató részén? Mert ami nekem van satu az elforgatható a felfogatásán, és akkor már nem oda esik a képen is bekarikázott rögzítési pont.
(#) Massawa válasza sirály12 hozzászólására (») Máj 4, 2022 /
 
De el lehet. A két oldalon van egy-egy nagy anya, ha az meglazitod akkor kb. 90 fokot el lehet forditani. ( mindkét oldalra).
(#) hthomas hozzászólása Máj 4, 2022 /
 
Bővebben: Link

Én ilyen satut használok már 2 éve a cégnél is és itthon is.
Magyar gyártmány!
(#) vision61 válasza sirály12 hozzászólására (») Máj 4, 2022 /
 
Szia!

Szinte mindegyiknél megoldható utólag az elforgathatóság, az én kb. 30 éves satum is elforgathatóvá lett téve. A satu szinte ugyanaz, mint amit fentebb linkeltem, csak akkoriban még nem aranyárban adták. A satu nem közvetlenül van rögzítve a munkapadra, hanem egy 6 mm vastag acél lemezre van csavarozva a talpa, süllyesztett fejű M10-es csavarokkal. A lemezen van mindkét oldalon kb. 100 fokos köríven egy-egy 12,5 mm széles kivágás. Ezeken keresztül van M12-es csavarokkal rögzítve az asztalhoz. A két csavar lazítása után tetszőleges helyzetbe fordítható a satu. (Ha nem érthető, teszek fel fotót.)
(#) Alkotó válasza vision61 hozzászólására (») Máj 4, 2022 /
 
Eddig nem mertem rákérdezni, de ha már szóba hoztad mégis megteszem.
Mikor van arra szükség, hogy a satut elforgassuk a satupadon?
Az enyém fixen rögzül 4 db M14-es csavarral, és még soha nem hiányzott az elforgathatóság.
Van egy egészen apró kis satum ami két tengely körül is elfordítható, de azt meg sosem használom, azt sem tudom hol van éppen. Talán egy ékszerész tudná jól használni, ha jól képzelem el az ő tevékenységét.
(#) adapter válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 4, 2022 / 1
 
Mivel általános kérdésként merült fel, saját tapasztalatot tudok megosztani csak, nekem szervízautóban van elforgatható satu ahol (komoly helyhiány miatt ugyan!) de egy-egy munkadarab megfogása nem mindegy hogyan fér el, néha csak bizonyos szögben állítva lehet eredményesen stabilan megfogni. Ilyenkor bizony hasznos tud lenni ha elforgatható. (Persze leginkább hosszú vagy speciális alakú munkadarab esetén jellemző...)
(#) vision61 válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 4, 2022 / 1
 
Nálam pl. a helyszűke miatt kellett anno. A társasházi pince-műhelyemben eléggé szűkösen fértem el. A hely adottságai folytán az egyik irányban kb. 2 méter, a másik irányban 1,5 méter. Hosszabb darabot csak úgy tudtam befogni, ha ~20-30 fokkal elfordítottam a satut, így a hosszabbik vége elfért a folyosón.
(#) uniman válasza Massawa hozzászólására (») Máj 5, 2022 /
 
Pedig úgy tűnik léteznek: Bővebben: Link
(#) Alkotó válasza vision61 hozzászólására (») Máj 5, 2022 /
 
Adapter, Vision61!
A helyhiány érdekes paraméter, de mindenképpen kell számolni az "elféréssel". Az a baj, ha pl. 2 m csak akkor fér el ha elfordul a satu, akkor lesz egy másik méret ami már úgy sem fér el.
Én a faipari műhelyemben 6 m-re vagyok berendezkedve, és komoly fejtörést (és gépmozgatást) jelent ha 7 vagy 8 m-es anyagot kell megmunkálni. Éppen ezért a daraboló körül a legnagyobb a férőhely, mert esetleges vágás után már kényelmesebb a további megmunkálás.
(#) Massawa válasza uniman hozzászólására (») Máj 5, 2022 /
 
Na ennek örülök, mert inkább ilyen szerszámot veszek mint nyugati, Kinában fillerekért gyártott hulladékot.
Milyen èrdekes, hogy még a vezetö nyugati boltokban sem látni York satut ( Amozon sem ismeri).

Ez ugyanugy van, mint két éve amikor uj esztergapadot vettünk 100 euro felárat kértek, ha TOS tokmányt kértünk ( a TOS is egy cseh gyár). Egészen meglepödtem amikor a német szállito felkinálta a TOS opciot.
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2022
(#) uniman válasza Massawa hozzászólására (») Máj 5, 2022 /
 
Mo-n is rengeteg helyen kapható...igaz mostanság már eléggé drágán vásárolható meg "újonnan"...
Következő: »»   174 / 195
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem