Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok !
Szeretnék egy olyan nem hagyományos fújtatót készíteni, amiben egy deka elektronika sincs (na jó ezt viccnek szántam ![]() Szeretnék egy elektromosan működő kovácsfújtatót építeni, de szakmai tapasztalat hiányában jelenleg azt sem tudom, hogy hogyan, vagy miként kezdjek bele a dologba, ezért kérem a tapasztaltabb hozzáértők segítségét, hogy legyenek szívesek segíteni a megoldásban.
Jó öregapám régi disznó pörkölőből csinálta, amit kézzel hajtottak. Motort dobott rá. A kinézete olyan mint a vizimalomé.
Érdekes ötlet, de nem sok köze van az elektronikához, szerintem.
A kovácsok által használt kézi fújtatók szakaszos üzeműek, széthúzva szívnak, összenyomva fújnak, a működtetés pedig teljesen a mester érzésén alapul. Ha ezt le akarod utánozni, akkor vagy ventillátorral fúvatod a levegőt (esetleg lehet egy taposópedállal indítani, netán szabályozni is az erősségét, mint a varrógépet), vagy pedig készítesz valami hasonló harmonikát, mint az eredeti, és villanymotorról excenterrel hajtva működteted. Van valami konkrétabb terv?
Én valami ventillátorféleségre gondoltam ami egy csőben sűrítené a levegőt, hogy nagyobb nyomással áramoljon és ezáltal jobban hevítené a parazsat (lehet, hogy hülyeség).
Egyébként sok helyen használnak gépi fújtatást.
Gyorsan átszaladtam és lefényképeztem.
Bőven jól dolgozott a szerkezet.
Én egy permetezőről leszedném a benzin motort és a helyére tennék egy elektromos motort.
Üdv!
Mi mosómotorral hajtattuk az ráépíett centrifugál elvű légfúvót. Eredetileg lapszíj hajtotta, lábpedállal. A lapszíj helyére ráakasztottuk az ékszíjat, és a feszessége változtatásával szabályoztuk a légfúvást. Volt még egy szekunder levegő elvezető nyílás, amivel a befúvás előtt kiengedhette a mester a levegőt (ezt súllyal lehetett szabályozni.)
Nem a nyomása lesz a lényeg, hanem a légtömeg, a szállítási mennyiség. Otthon szórakoztam régen alumínium-öntéssel, egy kocsipumpa volt a fújtatóm, és kifejezetten szűkítőt kellett rátennem a megfelelő izzításért. Szűkítés után pedig a nyomás lecsökken, azaz a légszállítás izzít.
Én egy acéllapátos ventillátort választanék azért, hogy ha éppen nem megy, ne tegyen kárt a lapátjaiban a visszaáramló forró levegő. A fúvócsövet fokozatosan szűkítve vezetném a tűztérbe, és legfeljebb egy félkört fognék be mondjuk több kilépőnyílással azért, hogy a légáram a hamut, pernyét ne összevissza kavarja, hanem egy határozott irányban távolítsa el a parázsról. A légcső akár vas vízcső is lehet, a kilépőnyílások furatok a palástján, méreteiket pedig valószínűleg a ventillátor képességei alapján kell megválasztani.
Egy Rakéta porszívóval oldottuk meg uszkve 30 évvel ezelőtt az ilyen problémákokat, mint alumínium olvasztás is.
hali
Szerezz egy régi IFA fűtőventillátort, nem foglal nagy helyet, és olyan a kiképzése, hogy egy 4-5 centis gégecsövet rá tudsz húzni, sec perc alatt kész a fújtató 12V al működik
Itt egy egyszerű ötlet.
A mélyhűtőkben vagy frigókban használt kompresszor lehet hogy beválik. Mi ezzel pumpázzuk a traktort, bringát mindent. Nem kell újat venni, a miénk is egy kidobásra szánt. Nem volt már képes a freonnal elbánni.
Hello!
Zsoltinak teljesen igaza van, bontókban nézz körül, busznak és nagy kocsiknak volt fűtőventillátora, ami számodra pont megfelelő lesz. Ezek általában 24V-osak. És ha igaz kis szerencsével bagóért megkapod. üdv! proli007
Én hallottam rakéta porszívós megoldásról is olcsó mobil (esztétikus)
![]()
Hello
En egy masik megolast ajanlok,valaki ilyen modszerel otthol kis szinesfem ontodet uzemeltet.Traktorbol kivet ventilatort egy 12v trafoval meghajt es kesz a fujtato.Nem kell ehhez semi elektronika ![]() ![]() ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |