Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
Lapozás: OK   233 / 238
(#) zoka válasza tothbela hozzászólására (») Júl 11, 2022 /
 
Köszi! Veszek is néhány alkatrészt, ma elhozom a csomagot és egyesével tesztelem, majd beszámolok róla mire jutottam
Ilyen ferrit gyűrűket szedtem ki mindenféle tápból, lámpából stb. Kb. Mekkora átmérő? Majd dobok fotókat!
(#) tothbela válasza zoka hozzászólására (») Júl 11, 2022 /
 
Tulajdonképpen amit találsz. Én pc tápokból, meg mindenféle kapcsitápokból operáltam ki a zöld színű 2cm körüli zavarszűrő magokat. Ezek a hálózati bemenetnél vannak. Jó vasak, szeretem őket.
(#) zoka hozzászólása Júl 12, 2022 /
 
Jelentem az első tesztek megtörténtek. Először labortáb+PC totális gerjedés. Na de! A hangkáryát átdugtam laptopba, csend! Majd labortáp+PC védőföld eltávolítva a labortápról: nagyon halk búgás. Végül 80VA toroid, az asztalra kipakolva, a mellékelt kép szerint: totális csend! Semmi hallható zaj. A hangminőség valami eszméletlen. Olyan a sztereó, hogy hátulról is hallom, annyira körülvesz! Minden részletet hallok. Elsőre azt mondom, totálisan megérte. Ma jön a további teszt, bekötök még egy panelt. (Az egyikről le volt pottyanva a borda, azt mivel ragasszam vissza?) Jelentkezem!
Ui: a tápban egy 35A Graetz, és egy 10mF 35V kondi van, valamint egy 105 feliratú kerámiakondi, amit épp találtam, a trafó 12VAC, ráírták, hogy "nur für licht"
A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2022
(#) zoka válasza tothbela hozzászólására (») Júl 13, 2022 /
 
Összeraktam mindhármat, a csatolt kép szerint. Ez a zavar vagy sípolás vagy nem tudom mi egybéként a hallható tartományban van? Függehet a tápfeszültségtől? Csak mert ezeknek a TPA paneloknak 0 hallható zaja van, mindenféle szinkron nélkül. Teljesen jó szerencsére ezeket jól kitalálták. Jó, hogy nem a TDA1554 mellett döntöttem, az egy őskövület
A deszkamodell kész, már csak felturbózom a tápot, aztán megy dobozba!
A hozzászólás módosítva: Júl 13, 2022
(#) compozit válasza zoka hozzászólására (») Júl 13, 2022 /
 
Skori a honlapján írt erről az ic-ről, érdemes elolvasni.

Ez szerintetek valós?

https://azsiacenter.com/tv-video-es-audio/tpa3118-pbtl-mono-digital...1.html
(#) Skori válasza compozit hozzászólására (») Júl 13, 2022 /
 
Egy másik fórumból idézek:
Idézet:
„Senki ne rendeljen az

azsiacenter.com
kinaiwebaruhaz.hu
mikroelektronik.hu
aliexpressz.hu

oldalakról!
"Hires és hírhedt magyar csalók (Banszki Szilvia es Stalter Balazs)" (Angliában) A különféle csalások széles palettáját használják, ez csak egy picinyke, a WEB áruház.
https://groups.google.com/g/elektro-lista/c/GraS3sRrkVk?pli=1

Semmi közük a magyar Ázsiacenter áruházhoz!”
(#) zoka válasza Skori hozzászólására (») Júl 13, 2022 /
 
Szia Skori!
Köszönöm a figyelmeztetést, én is csak a HEstoreból mertem megrendelni, tartok a kinti oldalaktól. A fenti kis panelt nem tudom, hogy konkrétan próbáltad-e, de én nagyon pozitív véleménnyel vagyok róla. Szép csendesen teszi a dolgát.
Fogok rendelni a nagyobb tesójából is!
(#) zoka válasza compozit hozzászólására (») Júl 13, 2022 /
 
Szia! Köszi a tippet, elolvastam Skori írását!
(#) tothbela válasza zoka hozzászólására (») Júl 13, 2022 /
 
Nem kötelezően jön elő a zaj. Mondjuk az egyik modul 350kHz-en ketyeg, a másik 380kHz-en, akkor a különbség freki nem esik a hallható tartományba, tehát nem okoz gondot. Ha szinkronban jár, akkor a különbség freki 0Hz, az sem hallható. Ráadásul ha 300Hz alatt van a különbség freki, azt az erősítő jól el tudja nyomni, mint tápzajt. 5 kHz felett meg a kábelek parazita induktivitása is szűrőként funkcionál. 1-2 kHz körül a legérzékenyebb a probléma, de nem mindenkit zavar. Ha nálad nem jelentkezett, az valószínűleg azt jelenti, hogy a kapcsolójelek különbségei vagy 5kHz feletti, vagy nagyon kicsi.
Ha most nem hallod, nagyobb tápfesznél sem lesz baj.

Nálam egyszer halk fütyülésként jelentkezett. Csak közvetlenül a hangszóróhoz hajolva hallottam. Másik alkalommal halk sustorgásként jelentkezett egy másik projektben. Mind a kettőnél segített az említett ferrit gyűrűs megoldás.
(#) compozit válasza Skori hozzászólására (») Júl 13, 2022 /
 
Köszönöm az információt. Pedig milyen jó lett volna... van ott egy csomó ígéretes dolog.
(#) Skori hozzászólása Júl 15, 2022 / 2
 
Vajon miféle végfok lehet ez itt az asztalomon?
(#) Ge Lee válasza Skori hozzászólására (») Júl 15, 2022 /
 
Rá van írva, meg a nyák is ismerős. És vajon milyen a hangja? Na nem mintha az adataiból lehetne arra következtetni de kíváncsi vagyok rá.
(#) uniman válasza Skori hozzászólására (») Júl 15, 2022 /
 
(#) compozit válasza Skori hozzászólására (») Júl 15, 2022 /
 
Remélem, meg tudod mérni a jellemzőit. Kíváncsiak vagyunk...
(#) Skori válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 15, 2022 /
 
Meg fogom hallgatni, de nem tudom, hogy az mennyire mérvadó, mert amit általában hallgatok (TPA3122 BTL) nekem az is jól szól, valószínűleg ez se lesz rossz...
(#) Skori válasza compozit hozzászólására (») Júl 15, 2022 /
 
Van amit meg tudok mérni, és van amit nem. Torzítás tekintetében valószínűleg hozza az adatlap szerinti értékeket, de azt amúgy sem tudnám megmérni. Amit csatolok az nem saját mérés, és nagyjából inkább a műszer határait mutatja, és nem az erősítőét.
(#) compozit válasza Skori hozzászólására (») Júl 15, 2022 /
 
Hát a THD méréshez kell egy 24 bites kártya, meg egy generátor. ( CD lemezre írt szinuszok, a kimenetre pedig mondjuk két alul áteresztő, vagy még inkább sáváteresztő szűrő. Szóval nem egyszerű. ) Ennél jobban érdekelne a négyszögátvitel, mondjuk 300W-nál, 50-és 1W-nál.
Meg az, hogy mit csinál 100ohmos terhelésre ( tehát nem 4...8 ohm) teljes kivezérlés, meg mondjuk 10-ed kivezérlésnél.
(#) tothtechnika2 válasza compozit hozzászólására (») Júl 15, 2022 /
 
A legjobb (főleg otthon fellelhető) 24 bites kártya is sokkal többet torzít, mint amit a fenti műszer megmér. (Saját tapasztalat) A cd lejátszó, az meg még sokkal rosszabb.
A hozzászólás módosítva: Júl 15, 2022
(#) compozit válasza tothtechnika2 hozzászólására (») Júl 15, 2022 /
 
Kissé félreértetted. Nem a hangkártya generálja a vezérlőjelet, hanem a CD játszó. Egy normális CD lejátszó torzítása 0,05% alatt van. Ha ezután kötsz két- esetleg 3 aluláteresztő szűrőt, akkor elérhető a 0,0005% THD.
(#) Ge Lee válasza tothtechnika2 hozzászólására (») Júl 15, 2022 /
 
Na igen. Nekem volt a régi időkben SB16 Live hangkártyám annak ha jól emlékszem a saját torzítása spektralabbal mérve 0,00035% volt 1kHz-en. A mostani USB-s audiofilként árult hangkártyám egy nagyságrenddel többet torzít, meg úgy általában mindegyik, szóval ezekkel lehetetlenség olyan kis értéket mérni.
(#) compozit válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 15, 2022 /
 
Az SB16 nem csak 16 bites? Attól nem lehet csodát várni és még a 0,00035% is megkérdőjelezhető. Egyébként, a mai hangkártyák tényleg rosszabbak, mint a régiek. Nekem egy M-Audió van, 24Bites, kb. Ádám és Éva magával vitte a Paradicsomból, de az tudja azt amit ráírtak. És nincs visszabutítva 20 kHz-ig.
(#) tothtechnika2 válasza compozit hozzászólására (») Júl 15, 2022 /
 
Ha gondosan megnézed a képet 0,0002% torzítást mért a műszer, ami azt jelenti, hogy a generátor + az analizátor egybe tud ennyit (meg nyilván az erősítő.) Így egy cd játszóval még ha le is szűröd, se tudod ezt megközelíteni sem.
(#) tothtechnika2 válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 15, 2022 /
 
Idézet:
„ha jól emlékszem a saját torzítása spektralabbal mérve 0,00035% volt 1kHz-en.”

Ezeket az adatokat azért én fenntartásokkal kezelném. Szinte biztos, hogy nagyon nagy mérési hibát vétettél.
(#) compozit válasza tothtechnika2 hozzászólására (») Júl 15, 2022 /
 
Nem látom értelmét veled vitatkozni, gondolom sosem próbáltál ki olyan elrendezést, amiről írtam. Még azt is elárulom, hogy CD játszó sem kell hozzá, mert három szűrővel , négyszögjelből már nagyjából elérhető ez.
(#) tothtechnika2 válasza compozit hozzászólására (») Júl 15, 2022 /
 
Idézet:
„Nem látom értelmét veled vitatkozni, gondolom sosem próbáltál ki olyan elrendezést, amiről írtam.”


Próbáltam, sőt, hónapokat kűzködtem szűrökkel. Tapasztalataim szerint nagyon bonyolult olyan szűrőt készíteni, amelyiknek ilyen kicsi torzítása van. Nagyjából már egy kondi + egy ellnállás is képes 0,0002-3 %-ot torzítani, hát még egy LC szűrő. Amúgy hiába van egy nagyon kis torzítású bemenő jeled, még meg is kell tudni mérni, tehát kell egy nagyon nagyon jó A/D is, és elé olyan analóg fokozat, aminek a torzítása legalább egy nagyságrenddel kisebb, ami azt jelenti, hogy olyan szűrő fokozat kell, aminek a torzítása maximum 0,00002%. Aki épített már ilyet és le is tudta mérni, kérem vegye fel velem a kapcsoaltot! Kivácsni lennék arra is, milyen műszerparkkal tette ezt.
(#) tothtechnika2 válasza compozit hozzászólására (») Júl 15, 2022 /
 
Idézet:
„Még azt is elárulom, hogy CD játszó sem kell hozzá, mert három szűrővel , négyszögjelből már nagyjából elérhető ez.”

Mivel THD+N-t tudsz mérni egyszerűen (THD-t csak matekozni lehet tudtommal) biztos vagyok benne, hogy négyszögjelből nagyon más nagyságrenddű torzítást lehet elérni, bár biztos van az a mennyiségű szűrő, ami már szép szinuszt gyárt belőle, de ott már a zaj is jelentős lesz.
(#) Ge Lee válasza tothtechnika2 hozzászólására (») Júl 15, 2022 / 1
 
Nem nagyon tudtam véteni semmit, kiment a mérőjel a vonalkimeneten, majd bement a vonalbemeneten egy darab kábelen.
(#) tothtechnika2 válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 15, 2022 /
 
Ha kiszámoljuk a 16 bites felbontás elméleti jel/zaj viszonyát, ami 96dB már az nem teszi lehetővé ezt a kis torzítási szintet. Lehet rosszul számoltam, de nekem 0,00152% jött ki. (ez az elméleti maximum a 16 bitnél)
(#) compozit válasza tothtechnika2 hozzászólására (») Júl 15, 2022 /
 
Gondolom, nem ismered a négyszögjel spectrumát. Javaslom, hogy próbálj meg egy szimulátort használni. Sokat tanulhatnál belőle.
Egyébként, ha megkéred, Karesz tud feltenni olyan szimulátoros eredményeket, amik azért bemutatják, hogy mitől lesz egy THD igazán kicsi. Ráadásul meg is építette.
(#) tothtechnika2 válasza compozit hozzászólására (») Júl 15, 2022 /
 
Idézet:
„Gondolom, nem ismered a négyszögjel spectrumát.”
Nyilván ismerem a négyszögjel spektrumát, sőt Fourier sorról is hallottam. De! Gyárthatjuk itt a legjobb elméleteket, de számomra az a biztos, amit az ember gyakorlatban meg tud mérni. Én biztosan nem tudnék négyszögjelből ilyen kis torzítású jelet előállítani, és biztosan nem is azzal próbálkoznék, ha arra volna szükségem. Persze ez nem azt jelenti, hogy más sem
Következő: »»   233 / 238
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem