Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverter készítése
 
Témaindító: Tomy666, idő: Máj 24, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   58 / 60
(#) jucsaba válasza dokidoki hozzászólására (») Máj 7, 2021 /
 
Szerintem mindenki rosszul áll a feladathoz!
A múltkor belinkeltem egy 900KW invertert , az kellene a kérdezőnek ...
A wish-en lehet pici pénzért kapni , még képet is raktam fel ...
Tévedésből a vicces topikba.
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2021
(#) Inhouse válasza jucsaba hozzászólására (») Máj 7, 2021 / 1
 
Ja, és felsrófolja gyorsan 3-4kW-ra...olcsón, egyszerűen.
Nonszensz az eredeti kérdés feltevés is már.
Nincs megadva, hogy mire akarja használni, mennyi ideig kell működnie egyhuzamban, a csúcs a 3-4kW, vagy ez folyamatosan kell, valódi színusz, vagy jó a hasonló jelalak is...stb.
Ennyi infóra kellene "konkrét" választ adni. Csak trollkodni jött ide, értelmetlen az egész. Ha meg nem direkt csinálja, akkor azért felejtős.
"Nagyfrekisen felkonvertáljuk, meg egyenirányítjuk, meg utána váltakoztatjuk"...ennyi, meg is van. Gyakorlatilag F1 pilótaképzőt is csinálhatunk, bele kell ülni, a kormányt tekergetni, a pedálokat nyomni, és a gombokat piszkálgatni, kész, hiszen ez ennyi, láttam a TV-ben...
Olcsó, egyszerű, inverter 230V-ra, 3-4kW... ezek a szavak nem igazán férnek el egy mondatban.
(#) gyulank válasza dokidoki hozzászólására (») Máj 7, 2021 /
 
2500W a láncfűrész. Jól raktam össze. Csak nem olvastál el mindent. Itt is írtam az előbb, hogy olyat is kerestem, hogy én rakhassam össze, ott is kifejtettem, hogy ahhoz sokkal kisebb kapacitású 12V-os akkukból kéne összerakni, mert az is elég lenne, szóval a huszada, kéne huszadakkora körüli árral. De nincs olcsóbb meg kisebb kapacitásű mint az autóakku. Abból meg drága a húsz. Mert Wattórára elég lenne egy akku is. Ingyen nem ártana nagyobb kapacitás, de nem ingyen meg elég lenne annyi is.
(#) dokidoki válasza gyulank hozzászólására (») Máj 7, 2021 /
 
Én feladom, elmebeli képességeim a negyedik mondat közepéig tartottak ki.
Igen azt régóta tudom, hogy a fórumozás nem mindig alkalmas a gondolatok megfelelő kicserélésére, ez van.
(#) fecameca válasza gyulank hozzászólására (») Máj 7, 2021 /
 
Benzinmotoros nem jöhet szóba? Mert fűnyíró esetén még megérteném, hangos, büdös, drága, de nézegettem az árakat. Motoros láncfűrész esetén nincsen akkora árkülönbség. A fiam is benzinest vett, miután az elektomosat sikeresen leégette. (Nem nehéz, a benzinmotorral ilyesmi nem történhet meg.)
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2021
(#) Horvath65 hozzászólása Máj 7, 2021 / 1
 
Gyulank olv. társnak címezve! Az olv. társak arra hívták fel a figyelmedet több kevesebb , de inkább kevesebb sikerrel, hogy majdnem lehetetlen amit kérsz! Magam csak azt szeretném kérdezni tőled, hogy átgondoltad-e, hogy az akku és a konverter között hány négyzet milliméteres rézkábel szükséges. Elárulom, 500A 250mm2-es réz kábel szükséges! Galván üzemben dolgozom sok egyenirányító között. A legnagyobb 24V 2500A 120X15mm 1500A-on kézmeleg. Szerinted neked mekkora kábel kellene? A konverteren belül a trafókba, hogyan hajtod bele ezeket a keresztmetszeteket?
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2021
(#) gyulank válasza Horvath65 hozzászólására (») Máj 8, 2021 /
 
Még mindig nem én találtam ki a 12V-ot. Más mondta itt nekem. De nem tudom, miért 500A, de a hegesztőkábel mondjuk nem 250mm2. Persze az nem folyamatosan megy. Nem nagyon találtam se nagy se kis áramra se mm2-t, se sodrat esetén keresztmetszetet, hogy az mennyi. De biztos ki lehetne számolni, hogy milyen frekvencián hány mrnet kéne hozzá, és valamennyit biztos meg lehetne oldani. De ismétlem, nekem a 240V akku volt az alapkiindulásom, és direkt ezért azzal kezdtem, hogy az hogy oldható meg, vagy 120. Nem tudott senki sem huszadakkora kapacitású, és árú akkut, mint az indítóakku. Pedig amúgy ha megszűnnek ezek a kocsik, mibe kell majd indítóakku? A napelem terjed, meg a villanykocsi, mégsem ahhoz gyártják a sok akkut.
(#) compozit válasza gyulank hozzászólására (») Máj 8, 2021 /
 
Itt nézz körül. Utána keresd meg a neten az adatlapot, ha rendesebb akksiról van szó, akkor megtalálod akár a 10 perces kisütési áramot, kapacitást, stb. Korábban betettem egy linket gyártókról, nézz körül ott, vannak kisebbek is.
(#) erbe válasza gyulank hozzászólására (») Máj 8, 2021 / 1
 
Fordítva ülsz a lovon. Az autó indító akkuk a legolcsóbbak. Egyrészt mert sokmilliónyit gyártanak belőle, másrészt mert amilyen, viszonylag sok fogy belőle. Tehát ennél olcsóbbat ne várj a te igényeidre szabott akkuból!
Talán a 36 Ah-s a legkisebb (ami még elég gyakori) de a 40-42 Ah-s olcsóbb lehet.
5-10 kW-os szünetmenteseknél, ahol fontos a biztonság (bankok) ott se pakolnak bele 240 V akkut, hanem 48, 60 vagy 120 V-ot 12 V-osokból. Ezeknek az akkuknak a gyakori kapacitásuk 7, 12, 20 Ah. Ha hosszú idejű áthidalásra kell felkészülni akkor egyedi 2 V-os vagy 1,2 V-os lúgos cellákból raknak össze kívánt feszültségű telepet. Akár 1200 Ah kapacitással. A többit az elektronika megoldja. De ne gondold, hogy házilag egyszerű és olcsó lesz egy ilyet összehozni.
Idézet:
„ha megszűnnek ezek a kocsik, mibe kell majd indítóakku?”

Az még odább van.
(#) gyulank válasza erbe hozzászólására (») Máj 10, 2021 /
 
Én űgy értettem a kisebb kapacitást, hogy a mondjuk 120V-os kapacitása mondjuk 1200Wh, ugyanúgy, mint a 12V100Ah-ás. 36*12*10=4320Wh, és drága is. Ezért mondtam, hogy ha 120V-os, akkor egy 12V-osnak 10Ah-ásnak kéne lennie, és az árának is tükröznie kéne ezt a kapacitást. Illetve nyilván csak az a fontos, az nem baj, ha nagyobb a kapacitása.
(#) Cs_Gabesz hozzászólása Ápr 9, 2022 /
 
Sziasztok!

Inverter készítésén gondolkodom egy műveleti erősítő csoportos áramkörhöz. Magyarán szólva építenék egy erősítőt, elég jó minőségűt. A kérdésem az lenne, ha a 12V-os autó akkumulátor feszt. egy inverterrel felnyomom 30-40V-ra az eddig oké és érthető gondolom. De mi van akkor ha nem teljesen szinusz alakú talán négyszög vagy egy szinusz trapéz alakú jel jön ki belőle. Nekem ez jobb lehet az ismételt egyenirányítás szempontjából? Úgy értem egy négyszög vagy inkább trapéz jelből könnyebben állítok elő egy lineáris vonalat ami elég megközelítőleg egyen jel. Úgy gondolom, ha vannak is benn kisebb hupnik azt egy jó szűrővel talán vagy egy beiktatott műv. erősítős kapcsolással ki lehet javítani. Ezeket jól gondolom így?
Köszönöm a válaszokat! Szép napot!
Gabesz
(#) sargarigo válasza Cs_Gabesz hozzászólására (») Ápr 9, 2022 /
 
Itt inkább a harmónikusokkal lesz a gondod szerintem. Egy színusznál van egy frekvencia, amire a szűrőt méretezni kell. Egy négyszögnél mindenféle frekvenciák előfordulnak, nehezebb szűrni. A trapéz meg a kettő között van valahol.
(#) Cs_Gabesz válasza sargarigo hozzászólására (») Ápr 10, 2022 /
 
Szia!
És ha beraknék egy rezgőkört csillapításnak, vagy egy műv. erősítős freki szűrőt? Vagy egy tranzisztoros freki szűrőt vagy fetteset? Azzal meg tudnám szűrni a harmónikusokat úgy hogy konvergáljon elég erősen a frekvencia a nullához? Valamint ehhez kapcsolódó kérdésem még annyi lenne, hogy egyáltalán a műv.erősítők előfeszítésénél ezek finom eszközök mennyire érzékenyek CSAK az előfeszítésben ha ott vannak még kisebb frekik zavarjelek de maga a fesz. az elég erősen egyen jel. Bekavar ez a működésbe? Mert igazából maga az erősítő bemenet az a rádijóból jön ki én csak az előfeszítés végett csinálnék egy + áramkört inverterrel a kellő feszültség és minősége megléte miatt.
Köszi!
(#) Cs_Gabesz hozzászólása Ápr 10, 2022 /
 
Van még esetleg olyan tanács arra, hogy melyik témában osszam még meg ezt az oldalon? Szeretném ha minél többen hozzászólnának!
Köszi!
Gabesz
(#) tamkov hozzászólása Ápr 10, 2022 /
 
Sziasztok!
Létezik valami egyszerű inverter amihez nem kell speciális, középmegcsapolásos trafó?
Nincs semmi minőségi elvárás, bojler fűtőszálat kellene hajtania.
(#) sargarigo válasza Cs_Gabesz hozzászólására (») Ápr 10, 2022 /
 
Szerintem valamelyik erősítős topicban kérdezd meg, vannak szakik akik tudhatják a választ a kérdéseidre.
(#) Peter65 válasza Cs_Gabesz hozzászólására (») Ápr 11, 2022 /
 
A kérdésed egy nagyon komplex probléma halmaz egy elemére irányul, ami nem feltételnül a legfontosabb, és még az értékelése sem egyértelmű.
Az egyenirányító félvezetők igénybevétele szempontjából, illetve a kimenő feszültség hullámossága szempontjából a négyszögjel lenne a legjobb; ha ideális az egyenirányító és a négyszögjel forrása akkor nincs "beszakadás", folyamatos a megtáplálás. A gyakorlatban a félvezető nem ideális, a kommutációk során mindig van valamilyen tranziens, és az inverter kimenete se ideális feszültséggenerátor általában.
Véleményem szerint egy ilyen inverter tervezése során az áramkör összeségében kell, hogy minél stabilabb és minél kisebb zajú és zavarkibocsátású legyen. Hogy ezek közül melyik a legfontosabb, nem is olyan könnyű eldönteni. Legutóbb az Előrősítős témában volt szó arról, hogy milyen tápegység lenne ideális egy erősítőnek, és ott egészen más oldalról volt a kérdés megközelítve.
Összeségében lehet, hogy az elvárásoknak inkább egy rezonáns áramkör fele meg, aminek a kimenete meg inkább színuszos jel. Az, hogy emiatt nagyobb az igénybevétele az egyenirányítónak, és megnő a kimeneti feszültség hullámossága, nem biztos, hogy probléma, legfeljebb egy kicsit drágább lesz, és még más intézkedéseket is igényel.
(#) Cs_Gabesz válasza Peter65 hozzászólására (») Ápr 11, 2022 /
 
Szia!

Az nem baj ha kicsit hullámos a kimenő fesz. Ugyanis már konzultáltam más hozzászólókkal is és az derült ki, hogy a műv. erősítő bemenetek freki tűrőek egy bizonyos sávban és még ezt is lehet szűrni csillapítani egy nagyon okos megoldással mit itt tudtam meg. Mit értünk ideális fesz. gen alatt? Az a pár milivolt kilengés belefér úgy gondolom de arra is van ötletem. Egyébként az inverter után még mindig tudok tenni még egy fesz. gent. ami szinte így már ideális és a gyakorlatban is nagyon jól megfelel.
Köszi!
Gabesz
(#) Peter65 válasza Cs_Gabesz hozzászólására (») Ápr 11, 2022 /
 
Van tankönyvi meghatározása, hogy mit értünk ideális feszültséggenerátoron: Bővebben: Link
Ebben az esetben nem csak a kimenő impedancia nulla, vagy legalábbis állandó értékére gondoltam széles frekvenciatartományban, hanem a generátor feszültség állandóságára is.
(#) Cs_Gabesz válasza Peter65 hozzászólására (») Ápr 11, 2022 /
 
Kedves Péter!

Nekem nincs szükségem ideálisra, és azt el sem tudom érni úgy gondolom.
Egy jó paraméterekkel rendelkező aminek a tulajdonságait/paramétereit elfogadnak, akceptálnak az utána kötött elemek nekem bőven megfelel. Egyébként tudom mire gondol, a Norton és Thevenin tételre ideális fesz. és áramgenerátorok, nulla belső impedanciával ami egyiken sorba, másikon párhuzamosan van kötve. Írom most ezt anélkül, hogy elolvastam volna a linket.
Visszatérve: Szerencsére a gyakorlatban az áramköri elemek ilyen vagy olyan tűréssel rendelkeznek. Mint pl. az opamp datasheetjében lévő bemenő freki. "hupni" tűrés.
Így gondolom én, kérem javítson ki feltétlenül ha rosszul képzelem.
Köszönöm!
Gábor
(#) sysa hozzászólása Aug 17, 2022 /
 
Üdvözlet mindenkinek!
Itt vannak az ínséges idők.
Nekem meg van több pc dzünetmentes tápegységem meg autóakkumulátorom.
Ezekből szeretném összehozni, hogy néhány nem túl nagy teljesítményű eszközt pl. hűtőszekrényt működtessek.
Összerakom, de egy idő után sipákol, majd lekapcsol.
Az akku feltöltve, utántöltését pedig napelemmel oldanám meg.
(#) uniman válasza sysa hozzászólására (») Aug 17, 2022 /
 
Mit is "raksz" össze...? Ha a hűtőt a "dzünetmentessel", akkor nézd meg a hűtőkompresszorod indítási áramát...
(#) sysa válasza uniman hozzászólására (») Aug 19, 2022 /
 
Jólvan, na!!!
Telefonon írtam, korán reggel!
Már az ujj méretével és koordinációjával is van baj...
(#) Bakman válasza sysa hozzászólására (») Aug 19, 2022 1 /
 
Ezzel ne nagyon járasd a hűtőt. Nem szinuszos kimenete van, leéghet a hűtő motorja.
(#) sysa válasza Bakman hozzászólására (») Aug 21, 2022 /
 
Köszi.
Nem vitázni, tanulni szeretnék:
A számítógép és perifériák motorjai kevésbé érzékenyek?

Úgy látom, a kérdés megoldása még várat magára...
A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2022
(#) Bakman válasza sysa hozzászólására (») Aug 21, 2022 1 /
 
Számítógépben és perifériáiban nincsenek aszinkron motorok. A hálózati feszültség egyenirányítva van, majd egy tápegység alakítja át megfelelő DC feszültséggé. A tápegységek sokkal kevésbé érzékenyek a feszültség jelalakjára.

szerk.:
A hűtő egyszerűen túlterheli a szünetmentest.
A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2022
(#) Sly hozzászólása Szept 10, 2022 /
 
Sziasztok.A mellékelt linken levö kapcsolást probálta már valaki?Nekem eléggé megtetszett és akarok is tenni egy probát vele...(szinuszos inverterre volna szükségem,és ez elég jonak tünik)Ha esetleg valaki probálta,leirhatná tapasztalatait...Elég korrekt és komplett áramkör és ugynézem jol kivan dolgozva...Arduino Inverter
(#) pipi válasza Sly hozzászólására (») Szept 10, 2022 /
 
Hali!
Itt én egy lcd bővítést látok... Az inverter része hol van?
(#) Sly válasza pipi hozzászólására (») Szept 10, 2022 /
 
Kicsit szètszort a project...Yo****e- on is fentvan,ott is vannak infok,valamint az archive fülek alatt is van a projectböl.
(#) Sly hozzászólása Szept 10, 2022 /
 
Következő: »»   58 / 60
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem