Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   565 / 577
(#) Udvari Zsombor válasza oregtamas0202 hozzászólására (») Aug 12, 2022 /
 
A komplett hátlap keveredett el, már nem tudom, hogyan. Rá lehet fogni, hogy a bőrtok megvédi, az legalább megvan. Hogy valamelyik kaotikus tartalmú dobozomban megvan-e még, azt nem tudom. Viszont nem tartok igényt a pótlására, köszönöm, hogy gondoltál erre is.
(#) jani1987 hozzászólása Aug 23, 2022 / 1
 
Ezt a telepen készítettem. Akkora mint egy kisebb szekrény. Nem tudom átteleportálni.
(#) Gafly válasza jani1987 hozzászólására (») Aug 23, 2022 / 2
 
Ha megvetted, akkor gombot valószínűleg tudok hozzá adni.
Műszered meg van hozzá, csak újra kell skálázni...
Diazed biztosíték nem biztos hogy van még a lomosban...
(#) jani1987 válasza Gafly hozzászólására (») Aug 23, 2022 / 2
 
Nem vettem meg de a haza szállítás amúgy is problémás lenne. De ha valakit érdekel akkor szólhatok az érdekében.
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2022
(#) tiko77 hozzászólása Szept 12, 2022 / 1
 
Üdvözlet mindenkinek!
Keresgélés közben találtam egy jó képet. Tudja valaki hogy a Velence rádiókat mivel fényezték? Hogy lehetne a hasonló hibákat korrektül javítani? Nekem is van egy Velencém, sokkal kisebb de azért zavaró fényezési hibákkal, emiatt nem csiszolnám le az egész dobozt. A legtöbb R545, Diadal, és még jó pár típus hasonlóan szokott kinézni.
Köszönöm!
(#) teglascs válasza tiko77 hozzászólására (») Szept 12, 2022 /
 
Hogy konkrétan a Velence rádiókat mivel, azt nem tudom, de az LGT szerint ők is, mint minden egyéb bútor, politúrozva voltak: "a nagymamák a politúrját szépre vikszelték" (LGT: Szól a rádió).
Megpróbálhatsz helyileg rájavítani, de persze látszani fog valamelyest.
(#) imre-65 hozzászólása Szept 13, 2022 / 1
 
Üdv mindenkinek. Ha valakit érdekel van egy ilyenem, egyenlőre sajnálom szétszedni. Nem reagál a 230v ra.. Foglalkozós. Nagy felújításra szorul a háza,oldalról kicsit ramaty,vagy donornak.
(#) Gobe54 válasza imre-65 hozzászólására (») Szept 13, 2022 /
 
Ha a meghajtó szíjak jók benne, akkor egy barátomat érdekelné.
(#) Gafly válasza imre-65 hozzászólására (») Szept 13, 2022 /
 
Hinnye de szép hullámos nyák.
Remélem nem kerül szétszedésre...
(#) Gobe54 válasza Gafly hozzászólására (») Szept 13, 2022 /
 
Én biztosan nem szedném szét, de van egy Tesla B400 szinte új állapotban, így az M8-nak már nincs hely....
(#) zoz11 hozzászólása Szept 15, 2022 /
 
Sziasztok
VAn 2db eumigette 382W típusú készülékem, mellékeltem a rajzát. Az egyik készülék simán fogja a a mai fm adókat, a másik csak nagyon gyengén, vagy inkább mintha ellene nagyon csúszva, hol melyik részen kellene keresnem a hibát? AM adók jönnek rajta.

Van egy másik készülékem is, egy EUMIG 380, ennek is a skálája 88és 105MHz között van írva, lehetséges , hogy ennek is fognia kellene a mai FM sávot?
Válaszokat előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2022
(#) tiko77 válasza zoz11 hozzászólására (») Szept 15, 2022 /
 
Szia!
Elsőre a működő 382W rádió ECC85 csövét próbálnám bele a másikba, ami csak gyengén fogja az adókat. Az EUMIG 380 rádiónak is kell az FM adók többségét fogni, kivéve a 105 és 108MHz közöttieket, de ha nem működik ott is lehet az ECC85 hibás. Persze sok más egyéb gond is lehet, hullámváltó érintkezők, megnyúlt esetleg szakadt ellenállások, hibás kondenzátorok, kontakthibás csőfoglalat.... Nekem is van két Osztrák rádióm, mindkettő igényes, jó minőségű alkatrészekből készült, nem hinném hogy nagy gondjuk lenne, bár kérdés mennyire volt mostoha a sorsuk eddig.
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2022
(#) Vales válasza imre-65 hozzászólására (») Szept 16, 2022 / 1
 
Reméljük javítható, egyik kedvencem, gyerekkoromból!
A sulinkban is több ilyen öreg elektroncsöves orsós magnó és lemezjátszó volt, mint oktatástechnikai segédeszköz, amit énekórán vett elő e szekrényből a tanárnéni.
Emélszem ötödiktől (1984/85 tanévtől) rászoktunk arra is, hogy a nagyszünetben, miközben a tanárnő elővette és bekapcsolta (hogy bemelegedjenek a csövek órakezdésre), beszöktünk és egyik osztálytársamnál mindig volt egy orsó a legújabb italo és euro disco slágerekkel.
És bizony leggyakrabban egy ilyen M8 magnón forogtak ezek, ritkábban egy Unitra ZK140-en.
Egyébként a rádióműsorunkban is említeni szoktam ezt a kis "huncutságot", amikor olyan dalt készítek be a listába, ami ehhez az emlékhez is köt.
Hiszen egyetlen dallam is elővarázsolhat akár ezer emléket is!
(#) zoz11 válasza tiko77 hozzászólására (») Szept 16, 2022 / 1
 
Köszönöm a segítséget.
Ezek szerint akkor az ecc85 ös rész felel az FM vételért?
Szerencsére szép állapotba vannak, kívül belül, nincsenek széttúrva.
(#) zoz11 válasza tiko77 hozzászólására (») Szept 17, 2022 / 1
 
A fő gondot az ECC85 okozta, meg annak a foglalatát kellet megcsinálni, mert erősen kontakt hibás volt. Egy kis tekergetéssel, 90-102MHz között számomra meglepően szépen tisztán fogja az adókat.
(#) Klystron hozzászólása Okt 2, 2022 / 1
 
Sziasztok!
Egy DUAL HS33-as (1969 - 71) lemezjátszó/erősítőt szeretnék felújítani. Ez - a végfokok és a hangszínszabályozó elektronikáját nézve nem okozna nagy kihívást, annak ellenére sem, hogy nem vagyok egy nagy elektronikai zseni. (sőt még kicsi sem) A készülék működik - mind mechanikusan, mind elektronikusan - és a kornak megfelelő élvezhető hangot produkál, mégis szeretnék pár szükséges alkatrészcserét megejteni, amitől talán zajmentesebben fog működni. Van hozzá mégegy komplett elektronikám, amin már látszik, hogy javították, viszont tudok rajta méricskélni, főleg mert kapcsolási rajzom és alkatrészjegyzékem is van hozzá.
És itt jönegyrészről a hozzá nem értés, hogy mely alkatrészeket lenne ildomos górcső alá venni. gondolom elsősorban az elektrolit kondenzátorokat, de úgy hallottam, hogy esetleg korszerűbb, kisebb zajú tranzisztorok is szóba jöhetnének.
Annál is inkább, mert az eredeti alkatrészek fellelése nem igazán egyszerű. Kezdeném is mindjárt a tápegység 2500 µF- os elkojával, amit egyenlőre csak az USA-ban találtam. De a BA 170-es dióda, vagy a BC 172 c, 108 c, illetve a AC 180, 181 - es tranzisztorok sem mindennaposak a piacon.
Szóval a fentebb említett dolgok miatt szeretném szakértő segítségeteket kérni. esetleg mi, mivel lehet helyettesíthető?
(#) Klystron válasza Klystron hozzászólására (») Okt 2, 2022 / 1
 
Még egy kis rajz.
(#) Kera_Will válasza Klystron hozzászólására (») Okt 3, 2022 /
 
Idézet:
„Kezdeném is mindjárt a tápegység 2500 µF- os elkojával, amit egyenlőre csak az USA-ban találtam”

Ezen felesleges aggódni ... az eredeti házát szépen megtartva simán beleépíthető az új hasonló kondenzátor. Ha ez nem felel meg akkor valóban hozzál világ végéről kondenzárort.
(Ezek után , hogy az eredeti kondi 50 év alatt mennyire nem volt használatban és most elkezdjük használni , meddig tart ezek után azt nem mondja meg senki se. Az eredeti 50 éves kondit se egyből rakjuk az árakörbe. Elő kell formázni kis feszültségekről nagyobb fele lépkedve előtét ellenálláson keresztül.)
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2022
(#) tdaniel91 hozzászólása Okt 3, 2022 / 1
 
Üdvözletem! Segítségre lenne szükségem, a következő elképzelésben: Adott egy Orion 115A típusú "néprádió" melyet erősítőként szeretnék használni. Mivel ezeken nincs "vonal bemenet" mint a komolyabb, nagyobb korabeli rádiókon, így az lenne a kérdésem, hogy a rádió végfokát használva hogyan tudnám megoldani ezen elképzelést? Kapcsolási rajzot csatoltam. A rajz alapján hol lehetne a vonal jelet bevezetni, illetve kellene-e valami plusz átalakítás? Köszönöm a segítséget előre!!
(#) fgyj válasza tdaniel91 hozzászólására (») Okt 3, 2022 / 4
 
Vigyázat! Ez autotranszformátoros (takaréktranszformátoros) készülék, amelynek fémvázán megjelenhet a hálózati feszültség!
Megfelelő ismeretek nélkül nem szabad kísérletezni vele!
(#) Tomi94 válasza tdaniel91 hozzászólására (») Okt 4, 2022 / 2
 
Azt mondanám általánosan, hogy a hangerőszabályzó potméterre, ill. az előtte levő leválasztó kondira kell csatlakozni ehhez.

De valóban nem javasolnám ezt a típust az átalakításra, nem csak szerelés közben rázhat meg, hanem később is, az "aux csatlakozón" keresztül hozzákötött fémházas eszközt megfogva is! Legfeljebb a leválasztó trafón keresztül, de annyira nem ismerem a típust, hogy ez pl. mekkora áttételű, alkalmas-e minőségi hangátvitelre, stb..
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2022
(#) maci80 válasza tdaniel91 hozzászólására (») Okt 4, 2022 / 2
 
Inkább vegyél egy Terta vagy Videoton rádiót, amin van gyári bemenet. Ez nem biztonságos. Esetleg cseréld el. 3-5ezer körül már találsz jó állapotú készüléket!
(#) fgyj válasza Tomi94 hozzászólására (») Okt 5, 2022 / 1
 
Egyetértve csatlakozom hozzászólásodhoz.

Egyetlen olyan autotrafós rádió volt a kezemben, amelybe gyárilag PU-bemenetet építettek: "VT R545". Valóban leválasztó trafóval oldották meg (erőteljes szigeteléssel, és a trafót a doboz legtávolabbi sarkában helyezték el, hogy elkerüljék zavaró hatását).
(Abban a készülékben kétfokozatú hangerősítés volt + hangszínszabályozó is, így tényleg megfelelhetett szerény erősítőnek.)
A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2022
(#) Vales válasza maci80 hozzászólására (») Okt 5, 2022 / 1
 
Pl. a 60-as évek közepén/végén gyártott VT gyártmányokból viszonylag sok van, olcsón a gyűjtőknél:
Nekem pl. egy VT R4430 "Szimfónia De Luxe" volt sokáig az erősítőm és a rádióm is, annak nagyon kellemes hangja van a szabvány ovál 4ohm 6watt hangszóróval és ECL86 végfokkal.
A testvére az R4300 "Harmónia" szinte ugyanaz, csak abban nincs ECC85-ös URH-FM tuner, hosszú, közép és rövidhullám van benne. (a másikban közép, rövid és OIRT FM).
A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2022
(#) fgyj válasza tdaniel91 hozzászólására (») Okt 7, 2022 / 1
 
Kedves Dániel! Kérdéséből ítélve Ön járatlan ezen a területen. Vegye komolyan többünk intelmét: ne próbálkozzon egyedül, mert veszélyes!

Ha esetleg érzelmi okokból fontos lenne, hogy éppen ez a rádió legyen retró emléktárgy vagy dísztárgy (és ráadásul szóljon is rajta bármi kívánt zene), akkor keressen olyan hozzáértő segítőt, aki a gyakorlatban támogatja a munkát, s közben Ön is megtanulná, hogy mennyi mindent meg kell ahhoz vizsgálni, hogy értelme legyen bármilyen átalakításnak. (Pl.: működik-e egyáltalán ez a rádió; ha igen, milyen szinten; azt is tisztázni kell, hogy mit szeretne erősíteni stb.)

Egyéni üzenetben szívesen segítek szerény tapasztalatommal.
(#) maci80 válasza Vales hozzászólására (») Okt 8, 2022 / 2
 
Így ahogy mondod! Terta 325-ből van kettő- egy a polcon, egy a műhelyben. A műhelyben lévőt használom erősítőnek a telefonhoz, illetve a jelkövetőt teszem rá ha javítok, vagy rövid hullámon vadászok vele. Gyakran hallgatom esti javítgatásoknál a kínai rádió magyar nyelvű adását, vagy közép hullámon Kossuthon a kabarét, rádió játékokat. A 115A nem erre való.
(#) fgyj válasza maci80 hozzászólására (») Okt 9, 2022 / 2
 
A Terta 325-tel nekem is nagyon jó tapasztalataim voltak. Lecsiszolás, lakkozás, textilcsere, hangolás után még egy kínai modul is beletolakodott. Így kitűnő H,K,R és FM vételre, pendrájvról és memóriakártyáról való lejátszásra és bluetooth-kapcsolatra képes, szép hanggal.
(A Terta 425-ösnek még jobb a hangja a két hangszórónak köszönhetően.)
(#) Vales válasza fgyj hozzászólására (») Okt 10, 2022 / 1
 
Wow,ez így egész jól néz ki és még olyan rettenetesen nem is ront az összképen sem!
(#) tdi75 hozzászólása Okt 17, 2022 /
 
Sziasztok! A múlt héten belefutottam egy 325-ös Tertába egy bizonyos V betűs aukciós oldalon. A képek alapján nem nagyon volt piszkálva a belseje. Ez valóban igaz lehetmert nem volt széttúrva, csak a dobváltóját piszkálták kicsit, bár azt sem nagyon, csak kitekerték a tengelyen rögzítő csavarját. Igy el tudott mozdulni, de ez nem gond csak vissza kell tenni a helyére. Ugyan van rajta egy földelési pont ami le van szakadva, de ez is megtalálható. Minden kondenzátoron 1955, 11. hónapi stempli van, így gyanítom hogy a gyártása valamikor 55 vége vagy 56 elejére tehető. Tegnap nem bírtam magammal és egy próbalámpán keresztül bekapcsoltam. Bíztam az 65+ éves készülékben hogy ha nincs szétbarmolva és nincs látható égés szakadás tönkremenetel, akkor annak működnie kéne. Így is lett. Egy egész pici noszogatás után már meg is jött a hálózati brumm a hangszóróból. Több dolgot is furcsálltam. Az egyik hogy nem adta meg magát azonnal a hálózati szűrő 2 db 4,7 nanós kondenzátor, de ezt kivédve azonnal kiforrasztottam, ameddig még egyben van. A másik ami furi volt hogy nem magyar a táp 2*32 mikrofarádos szűrője, hanem svájci. Olyan furi volt hogy zöld a színe. Akkor kezdtem nézegetni hogy ezen nincs magyar felirat. Fribourg condensateurs Fabrication SUISSE. Úgy néztem hogy ez az egyetlen nem magyar alkatrésze. Viszont meglepően jól teszi a dolgát ugyan csak 60+évesen is. Egyelőre még csak formázgattam egy próbalámpán keresztül és még nem engedtem 125 volt fölé. Bízom benne hogy nem kell kiszedni és cserélni a belsejét (Janó bácsi útmutatása szerint) bár ha kell akkor cserélem. Eddig egész jónak mutatkozott. A nagyobbik gondom, hogy a doboza elázott egy párszor és dobja le a furnért ami még hiányos is egy kicsit. képeket majd teszek fel később. Szerencsére a skála üvege sérülésmentes. Valamikor kicserélhették a csöveit, mert 1962 márciusi és 1958 márciusi csöveket találtam benne, illetve találtam még két furcsaságot. Az egyik ech21-en az a gyártási kód van hogy (h8). Ilyet nem találtam sehol csak H8 as kódot, ami a 62 márciust jelenti innen gondoltam a 62-es csöveket. Viszont az EBL21 -esen (u8) van feltüntetve amire szintén nem találtam semmit, viszont nagy betűvel sem találtam semmit. Szóval fogalmam sincs hogy végcső mikori lehet. A skála húrozása szét van szakadva, de megvan a húrozási rajz és a feszítőrugók is. A nagy kérdés az hogy mennyi ideig formázzam a táp kondijait hogy "nyugodt lélekkel" rákapcsolhassam a hálózatra. Elméletileg 230 voltos hálózattal max 325 voltos csúcsra töltődhetne a szűrőelkó ami a ráírt feszültségértéken még mindig belül van, de ne feledjük hogy ez egy lehet valami 65plusz éves kondenzátor. Mivel a csavarokra rápöttyentett piros festék sehol sincs sérülve a meneteken, így talán kimondhatom hogy egy szinte érintetlen kis időkapszula ami kicsit viharvert, de büszkén hirdeti az akkori mérnökök és tervezők és kétkezi gyári munkások kompetenciáját, profizmusát.
(#) tdi75 válasza tdi75 hozzászólására (») Okt 17, 2022 / 1
 
Uraim, jó híreim vannak.
A dobváltó tekercseinek a leszakadt végeit sikerült rendbe tenni, és lássunk csodát: elindult a rádiófrekis része is. ugyan a képek még most is csak a telefonban várakoznak, és nincs belőlük sok, de amint tudom feltöltöm őket. Valaki esetleg tud valamit mondani a rádió sorozatszáma után? hátha meg lehet róla tudni valamit. hol készült pontosan mikor stb.

042945 ez a számsor van a sasszira felszegecselve.
Következő: »»   565 / 577
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem