Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kombikazán működési hiba
 
Témaindító: gpepe79, idő: Nov 29, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   527 / 570
(#) Inhouse válasza konyok hozzászólására (») Szept 11, 2022 /
 
Aristonnál is van adott kazán(ok)hoz való panelből vagy 3 variáció, teljesen csereszabatosak. Sajnos a tied nem tudom, mert bár elsőre meghökkentően nagy ráncot varrtak, amúgy csatlakozóilag valóban stimmelni látszik. Hopp! A bal oldalon felőlünk levő csatlakozónál hiányzik a túlsó szélén a fehér vezeték! Illetve a bal felső sarkában is van eltérés, másképpen lehet kivezetve ugyanaz a 2 vezeték?
Ami biztos, hogy donornak hagyományos 50Hz-es trafója van, a másik meg már PWM tápos. Meg a PWM-esben a nagy lóbogár valószínűleg a panel alján egy kisebb SMD, hasonló lábszámmal.
(#) konyok válasza Inhouse hozzászólására (») Szept 11, 2022 /
 
Igen, azt az egy szál fehér vezetéket én is kiszúrtam, hogy hiányzik. Hogy mi lehet, nem tudom. A bal felső (narancs) csati az a termosztát. A donor panelen késes csatira van kivezetve, azt megoldom ha kell. De, hogy cserélhetem e a komplett panelt....
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2022
(#) VIM válasza konyok hozzászólására (») Szept 11, 2022 /
 
Idézet:
„Sajnos a áramlás érzékelőt csak úgy tudtam kicserélni, hogy rádugtam a másik kazán áramlásérzékelőjére a 3 vez csatit, de nem tudtam a rendszerbe integrálni, mert nem ua.”
Hát akkor ez még mindig kérdéses, mert a tömegáram érzékelőt nem lehet csak a helyén és csatlakoztatva kipróbálni, hogy megvan-e a megfelelő áramlás. Ez a másik előforduló hiba, hogy időszakosan leáll magától:
Idézet:
„A távozása után 2 napig ment a kazán, majd egyszer csak megállt újra. Ráadásul úgy állt meg, hogy senki nem is használta!!!”
ez inkább a ventiátor nyomáskapcsolóra utalna, hogy nem megfelelő a huzat és azért áll le és talán a szivattyú leragadás elleni védelem futtatásakor. Ha ide visszaolvasol akkor ismét előtérbe kerül az áramlásmérés és a bitermikus hőcserélő. Ha a fűtési folyamat indul és tartósan jól üzemel akkor a HMV oldalban csak ez a tömegáramlási hiányosság okoz leállást, mert nem elfogadható az értéke. Ez lehet a hőcserélő de lehet a tömegáramláss érzékelő problémája is. Ha kitudnád venni a tömegáramlás mérőt beáztatva kimosni vízkőoldóban lehet, hogy kiderülne ennek a hibája. A panel csúszósarus kapcsolatai is magukban hordozzák a kontaktus hibákat amit nem árt átvizsgálni nem fordul e elő valamelyik szegmensnél.
(#) konyok válasza VIM hozzászólására (») Szept 11, 2022 /
 
Először is köszönöm, hogy ennyit foglalkozol a problémámmal.
Válaszolok sorban.
- Azért gondoltam, hogy beszerelés nélkül is ok a tömegáram érzékelő teszt, mert már az áramlásig se jut el a kazán. Illetve nem juttatom el odáig, mert nem nyitom ki a csapot. Hiszen a főkapcsoló bekapcsolása után (csap nincs nyitva, fűtés nyári állásban) bekapcsol a ventilátor, (folyamatosan megy nem áll le pár mp belül mint normális állapotban) és villog a piros led folyamatosan. Ez a kiinduló probléma. Az, hogy néha valamilyen okból kifolyólag sikerül elindítani (csak úgy random bekapcsolgatom, hátha) utána jelentkezik a többi dolog. Tehát két elkülöníthető dologról beszélünk. Arra gondolok, hogy ha sikerül az első részt megoldani, (tehát főkapcs bekapcs, venti felpörög pár másodpercre majd leáll, led nem villog, és vár, hogy HMV-t vagy fűtést kérek tőle) megoldódik a 2. rész is.

- "a kazán, majd egyszer csak megállt újra" Ezt lehet, hogy félreérthetően írtam. Úgy állt meg, hogy nem is folyt a víz belőle. Tehát semmilyen áramlás nem volt a rendszerben. Egyszer csak szólt a gyerek, hogy apa már megint villog a piros.
- Melyik a venti nyomáskapcsolója? A pressosztát az a vákuum csővel? Ha igen, abból vadonat új van a kazánban.
- Természetesen kiszedem az áramlásmérőt és kitakarítom. Erről majd írok, hogy mire jutottam.
- A főpanelt kiszedtem, minden csatlakozópontot átnéztem, letakarítottam, megmozgattam.
A fő probléma az, hogy lassan jön a fűtés szezon és ez a szaros kazán nem indul. Lassan ott tartok, hogy levágom a falról és beszerzek egy új kazánt. ((
Erről a rajzról "dolgozom" ezt találtam. Ezen megmondod, hogy melyik a bitermikus hőcserélő? Hátha a donorban van és kicserélem.
Köszönöm.
(#) Hutty válasza konyok hozzászólására (») Szept 11, 2022 /
 
Egy-két dolog lebeg a szemem elött.

Jelenség: bekapcsolás után ventilátor felpörög, és folyamatosan megy kikapcsolásig. - > úgy néz ki önteszt része lenne?
De lehet két dolog:
1. önteszt hiba : ventilátor indítás -> visszacsatolás -> nincs nyomás ( presszosztát ) és várja a visszajelzést, bármeddig, de lehet valamikor hibával leáll?
2. Ventilátor indít, relé bekapcsol de ki már nem ( összeragad, de lehet a vezérlésben a hiba ) -> Vezérlés hibára kiáll, mert a ventilátor vezérlése "kikapcsolva", a nyomáskacsoló meg nem áll alapra.
- Bár cserélve volt a presszosztát, de a csatlakozót a panelről lehúzva, ellenállás mérve ( rövidzár mérés a multin ) indítani a rendszert és így ellenőrizni a működést és egy okot kizárni.
- valahogy ( vezeték ráforrasztásával pl. ) mérni a relé tekercsén a feszültséget. Ha megy a venti, de a tekercsen nincs feszültség, akkor relé csere. Ha van feszültség, akkor relé vezérlő tranzisztor, vagy ULN bemenetén kellene tovább mérni. Ha végül a proci ad vezérlés, akkor nem tudom hogyan tovább...

3. Önteszt indul -> műveletfolyamat leáll... Esetleg zajos és, vagy kevés a tápfesz -> pufferkondi csere.
(#) konyok válasza Hutty hozzászólására (») Szept 11, 2022 /
 
Jól látod a jelenséget. Az önteszt (ha normálisan működik) az annyi, hogy bekapcs után 4-5mp-re felpörög, majd leáll és vár.
1. a presszosztát vadi új. Ha itt a hiba, akkor a küldött jel feldolgozással van a baj. (alaplap)
2. ezeket kipróbálom, bemérem.
3. ezt az előző hozzászólásból kifelejtettem. Az alaplap letakarításánál cseréltem a táprész pufferkondiát. 22µF 400v. Megmérve 21,6µF-ot mértem. Ez még bőven benne van a tűrésben, de azért kicseréltem. Nem változott semmi.
Köszi.
(#) Hutty válasza konyok hozzászólására (») Szept 11, 2022 /
 
A nagyfesz oldali kondi, rendben. De a "puffer" a kisfesz oldali lenne, nálam.

Az inverter ic-hez menő kondit cserélik ki ebben a videoban. Lehet még találsz ebben más okosságot is...
(#) konyok válasza Hutty hozzászólására (») Szept 11, 2022 /
 
Ez nagyon hasznos kis videó, köszi. Holnap viszem is be melóba a deszkát. Jelentkezem...
(#) Fats Domino hozzászólása Szept 12, 2022 /
 
Jó reggelt mindenkinek! Köszönet a sok hozzáértő-segítő hozzászólásért! Kicseréltem a motoros szelepet, van melegvíz és a fűtést is teszteletem,melegvíz vételezéskor már nem melegíti a radiátorokat, de a szivattyú működésekor zavaró brumm hallható. Azt nem tudom, hogy ez normál működési hang,vagy még most cseréljem inkább a szivattyút? 10 mp-es videót töltöttem fel, itt hallható a zaj. Tanácsot kérek ez ügyben. Üdv
https://indavideo.hu/video/Cirko
(#) VIM válasza Fats Domino hozzászólására (») Szept 12, 2022 /
 
Szia! Lehet, hogy nem kellett volna kicserélni a szivattyút és a régi nem zúgna. Bővebben: Link
(#) Fats Domino válasza VIM hozzászólására (») Szept 12, 2022 /
 
Szia! Az bizony elképzelhető. Egyébként meg tudtad hallgatni a felvételt?
(#) VIM válasza Fats Domino hozzászólására (») Szept 13, 2022 /
 
Igen hallgattam de nem volt egyértelmű, hogy mi okozza csak gondoltam, hogy a szivattyú ha azt kicserélted. Olyasmi a hangja mintha a csapágya száraz volna vagy vasiszapban forogna amit az előző rendszer vize belehordott és odaszáradt de most nem tud kimosódni. A tengely végénél a nagy fényes csavart kitekerted, hogy egy kis víz kijöjjön és esetleg a berekedt levegő is távozzon?
(#) konyok válasza Hutty hozzászólására (») Szept 13, 2022 /
 
Nos, lekövettem a videót, mindent kimértem amit Grísa mutatott, de az én panelomon minden rendben. Minden fesz. ok. A reléket is végigmértem nincsenek beégve, kapcsolnak.
Egyre tanácstalanabb vagyok...
(#) jpuskas99 válasza Fats Domino hozzászólására (») Szept 13, 2022 /
 
Én azt javasolom, hogy a klasszikus módszerrel keresd meg a hiba helyét, forrását: Tölcsér a szivattyúhoz, majd az egyéb csővezetékekhez és a füleddel hallgatva keresd, hogy a brumm honnan jön. Szerintem a fém csővezeték könnyen elviszi a kazán egyéb alkatrészeihez ezt a zajt és könnyen lehet, hogy félreinformál.
(#) ean32 hozzászólása Szept 15, 2022 /
 
Sziasztok!

Adott egy Domitop C24E. Pár napja hol jön, hol nem HMV. Jelenség:
- fűtés működik
- HMV igényt érzékel (LED kigyullad), de láng már nem gyullad (relé hang sincs az elektronikából). Ilyenkor csap elzárás után is égve marad a HMV LED, mintha beragadt volna. Kikapcs, bekapcs (vagy reset) után lehet újra próbálni.
- néha elindul, de ez véletlenszerű (hidegen se indul jobban)
- ha fűtést közben indítok HMV-t, akkor általában indul.
- ha elindul, akkor is gyakran leáll, majd újraindul, majd újra leáll. néha percekig megy, máskor csak másodpercekig.
- korábban is volt olyan, hogy HMV közben pár másodpercre leállt, majd újraindult, de ritkán és régen

Amit próbáltam:
- csatlakozók megmozgatva
- elektronika forrasztásai részben átforrasztva
- HMV NTC ellenállás 2 kohm körüli, normálisnak tűnik
- átfolyó vízmennyiség normális

Bármilyen tippért hálás lennék. Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2022
(#) zeusmaior hozzászólása Szept 15, 2022 /
 
Jó reggelt Mindenkinek! Új kondenzációs kazán - immergas-lett beüzemelve. A szerelő egy Com.therm termosztátot javasolt. - KI-BE kapcsolósat- Nekünk egy régi Honeywell cm67 vezérelte a régit. Az már TIP-PID- vezérléssel működött állítólag, tehát jobbnak mondott mint egy hagyományos KI-BE kapcsolós termosztát.
A kérdésem :
Hagyjam fent a régi termosztátot, s ha igen az fogja érvényesíteni a lángmoduláció előnyét? Ill.Hány fokra optimális beállítani a kazánon az előremenő vízhőt ilyen rendszernél?
(#) Gafly válasza zeusmaior hozzászólására (») Szept 15, 2022 / 2
 
Nekem is cm67 termosztátom van, én nem cserélném le.
De ez is egy sima ON/OFF termosztát, lángmodulációhoz semmi köze.
Direkt miattad előszedtem a papírját, semmi nem utal arra hogy konfigurálható PID szabályzást tudna. Programozói módban erre utalhat a "Proportional Band With, Cycle Rate és Minimum ON Time" paraméter, de szerintem nem. Ettől még lehet velük játszani.
Mérhetetlen előnye, hogy lassan nagykorú lesz, és még csak egyszer kellett benne elemet cserélni.
Ami az előremenő vízhőmérsékletet illeti, én azt szeretem, ha úgy van beállítva, hogy a legnagyobb hidegben éppen ki tudja fűteni a lakást/házat. A kondenzációs üzemben meg különösen előnyös az alacsony vízhőmérséklet, mert ha magas, akkor nem működik a "kondenzácó", és hagyományos kazánként kezd el működni...
(#) VIM válasza ean32 hozzászólására (») Szept 15, 2022 / 1
 
Szia! Azt kellene leellnőrizni, hogy a fűtési NTC-nek mennyi az értéke a HMV-hez képet mert, hogy ezek értékei egyformák lennének A 2kΩ az kevésnek tűnik vagy ez az érték már a felmelegített érték lenne? Az általános kazán hőfokérzékelők 10kΩ-ról indulnak 20C°-on. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2022
(#) ean32 válasza VIM hozzászólására (») Szept 15, 2022 /
 
A fűtési NTC 10k volt szombahőmérsékleten, a HMV 2k hideg vízzel (nem működő kazánnal). Szóval esélyes. Keresek itthon egy 10k-s ellenállást és kipróbálom. Ha ennyi, akkor megyek NTC-t venni. Köszi a tippet.
(#) Gombszem válasza ean32 hozzászólására (») Szept 15, 2022 /
 
Nálam csinált olyat az egyik NTC, hogy változott az értéke menet közben. Hidegen mérve mindig jó volt (10 kOhm). Csere után minden rendbe jött.
(#) ean32 válasza VIM hozzászólására (») Szept 17, 2022 / 1
 
Szia! Jó volt a tipped. Új NTC-vel 2 napja szépen megy. Köszönöm.
(#) ean32 válasza Gombszem hozzászólására (») Szept 17, 2022 /
 
Hát ez hidegen is csak 2k volt. Csere megoldotta.
(#) Nándee30 hozzászólása Szept 19, 2022 /
 
Sziasztok. Anyáméknak csak nem megy a zeus maior 21ben a fűtési utókeringetés. A fűtés megy, de mikor leáll a termosztát által, egyből mindenki kikapcsol. Nagy sistergés utána. Érdekes a mhv körben bőven utókeringtet. Hol keressem a hibát!? Van egy mikrokapcsoló, aminek működik könnyen a tudazata, ha manuálisan rövidre zárom, az égőfejet kapcsolja be, önmagában. Köszönöm előre is a segítséget mindenkitől. A szerelő leráz, pedig mondtuk, ha 60e,akkor is fizetünk, szó nélkül
(#) zeusmaior hozzászólása Szept 20, 2022 /
 
Sziasztok! Immergas VITRIX tera 28 kondenzációs kazán beállításában jártas szakember tanácsát szeretném kérni. A kézikönyvben nem találom ezt az opciót! A motoros váltószelep pozicionálásáról szeretnék érdeklődni, tanácsot kérni! Köszönöm előre is!
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2022
(#) gerg82 hozzászólása Szept 20, 2022 /
 
Sziasztok!Adott egy Quadriga Codex 27 BFFI kazán bekapcsoláskor a linken található videon hallható berregés okát szeretném tőletek megkérdezni.Válaszotokat előre is köszönöm
https://www.dropbox.com/s/gr0ypepepi5z8nx/VID_20220920_171904.mp4?dl=0
(#) Itibi56 hozzászólása Szept 20, 2022 /
 
Tisztelt szakik, hogy tudnám ellenőrizni az ionizációs lángőrt? Nem marad meg a láng. A megtisztitáson és a csatlakozó tisztitásán kivül mit tudok még csinálni?
(#) uniman válasza Itibi56 hozzászólására (») Szept 20, 2022 /
 
Hát ez eléggé feketének tűnik...nézzük meg, milyen az új színe.
(#) VIM válasza Itibi56 hozzászólására (») Szept 20, 2022 /
 
Szia! Lehet, hogy csak fordítva kellene bedugni a dugvillát a konektorba, mert fázisérzékeny a kazán és az ionáramot a fázis és föld között detektálja. Ha mégis helyesen volna csatlakoztatva akkor csiszolóvászonnal (cca. P400-al) letisztogatni a felületét. Van amikor az elektronika gyújtó áramkörének a soros ellenállásai ill. kondenzátora értékvesztett lehet.
(#) Cini71 hozzászólása Szept 20, 2022 /
 
Sziasztok! Segítséget szertnék kérni. Van egy westen energy 1.240 fi turbós kazánom
Azt vettem észre bekapcsolás után az elmenő és a visszatérő cső szinte egyformán meleg . A radiátorig még el se ér a melegvíz de a két cső közel egyformán meleg. Rendbenműködik így?
(#) VIM válasza Cini71 hozzászólására (») Szept 20, 2022 /
 
Szia! A visszatérőnek mindenkor kisebb hőmérsékletűnek kell lennie főleg akkor amikor még a radiátorok nem melegedtek fel. A raiátorok csapjai vagy szabályzói nyitva vannak, nincs leragadva valamelyik közelinek a szelepe? Nem akar beindulni a cirkuláció valami miatt, talán belevegősödött a rendszer.
Következő: »»   527 / 570
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem