Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   349 / 367
(#) tdi75 válasza Longa György hozzászólására (») Szept 28, 2022 /
 
szia! Én inkább azt csinálnám ha van rá hely a csévén hogy rátennék még pár tíz menetet és sorba kötném az eredeti primerrel. (persze tekercselési irányban helyesen!)
A másik ötletem, hogy ha csak az a gebasz hogy a fűtőfeszültség magas, akkor megpróbálnék valami félvezetős szabályozót csinálni a fűtőkörre. Így már lehet akár egyenárammal is fűteni csökkenhet a nem kívánt brumm is ha van. Az esetek nagy részében nem szokott gondot jelenteni ha az anód táp kicsit nagyobb. (legalábbis nekem ez a tapasztalatom)
De ha nagyobb a fűtőteljesítmény akkor szinte azonnal elmászik minden munkapont. Bár a kicsi túlfűtés még mindig kisebb gond mint az alul fűtés szerintem .

De majd a nálam sokkal tapasztaltabbak véleményére is kíváncsi vagyok.
(#) Ódenka válasza Longa György hozzászólására (») Szept 28, 2022 / 1
 
Szervusz!
Ha van hely plusz néhány menet fűtőtekercs kiegészítéshez, az a legjobb. Néhány menet, ellenfázisba kötve az eredeti fűtőtekerccsel a pót feszültség levonódik.
Ha nem lehet ráfűzni ezt a tekercselést, akkor meg kell becsülni, hány watt a jelenlegi trafó teljesítmény. Például 300Watt, akkor egy ilyen teljesítményű (30VA) 230/12V-os trafót elhelyezni a készülékbe és a szekunderét a primerrel ellenfázisba bekötni.
Fázishasogatást, kapcsoló üzemű tápokat a csöves technika 10 m-es körzetébe - személy szerint nem tennék.

Végül a legegyszerűbb egy kis értékű soros ellenállás kötve a fűtőtekerccsel...
(#) Ge Lee válasza Longa György hozzászólására (») Szept 28, 2022 /
 
Tegyél sorba a fűtéssel egy ellenállást. Fűteni az is fog, de nem kell trükközni semmivel. A PCC88-nak mondjuk pont 7,2V kell.
(#) Longa György válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 6, 2022 /
 
Végre szakítottam időt a csöves trafóra. Most több műszerrel is mértem, fűtés 7,8- 8,2 volt. Anód feszültség 420 volt helyett 540 volt. Úgy döntöttem csinálok feszültség szabályzót a fűtésnek is, meg az anódnak is.
(#) majkimester hozzászólása Okt 11, 2022 /
 
Audió célokra szánt transzformátoroknál látni, hogy a tekercselésre és a vason kívül körbe réz fóliát tesznek. Első kép. Ér ez valamit vagy csak szemfényvesztés. Mivel nem mágnesezhető anyag a mágneses árnyékolásra nem jó, kapacitív csatolást csökkentheti, de a trafó és egyéb alkatrészek közötti távolság miatt az eleve nem lehet túl jelentős. És ha mégis, akkor miért nem a tekercselés teljes szélességében?
A két tekercs között a közelség miatt van értelme a réz fóliának a kapacitív csatolás csökkentése végett.

Második képen egy korektnek tűnő vas kupak van árnyékolásnak, ami teljesen körbe veszi a tekercselést, ez mágnesesen és kapacitív csatolás ellen is árnyékol, Szuper.
Itt viszont a vasat tekerték be réz fóliával, ennek nem látom semmi értelmét, ez mire jó?
(#) Massawa válasza majkimester hozzászólására (») Okt 11, 2022 /
 
Ha már épitettél egy érzékenyebb erösitöt, akkor talán találkozhattál azzal a problémával amit a trafok okoznak az a brumm és az erösitö zajszintje, ami azután terjed az egész fémdobozban. S néha csodálkoztunk milyen bonyolult modon meg helyzetbe vannak beépitve a gyári erösitökbe.
Én is az elsö erösitömben sok évtizeddel ezelött megszenvedtem az akkori árnyékolatlan trafoval. Végül kapott egy zárt permalloy dobozt és jo 25 cm-re volt az erösitö bemeneteitöl meg az elöerösitöktöl, és még igy is el kellett vagy 30 fokban forditani, hogy teljesen eltünjön a brumm az erösitöböl.
(#) pucuka válasza majkimester hozzászólására (») Okt 11, 2022 / 2
 
A szórt mágneses tér ellen sokféle módon lehet, kell védekezni. Ezek közül kettőt mutatsz be.
Az egyik, hogy lágy mágneses (vas, vas tartalmú) ketrecbe teszed, így a mágneses erővonalak a vas árnyékolásban záródnak, mivel a levegőnek sokkal nagyobb a mágneses ellenállása.
A másik megoldás, hogy a szórt mágneses teret jó vezetővel zárod rövidre, ilyenkor a a jó vezetőben örvényáramok keletkeznek, aminek az ellenkező mágneses terei kioltják, vagy legalábbis jelentősen csökkentik a szórt mágneses tér hatását.
A kapacitív úton terjedő zavarok ellen az elhelyezéssel, és szintén árnyékolással tudsz védekezni, a két vezető közötti kapacitás annál kisebb, minél nagyobb a távolság, illetve ha a primer, és szekunder közé, egy földelt, nem rövirezárt menetet (fóliából, vagy egy sor egyik végén földelt tekercset) teszel.
A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2022
(#) majkimester válasza pucuka hozzászólására (») Okt 11, 2022 /
 
Köszi, így már világos. A lényeg, hogy ez a külső réz szalag rövidre zárt.
A második képen viszont így sem látom értelmét körülvenni réz szalaggal a vasmagot.
(#) granpa válasza majkimester hozzászólására (») Okt 11, 2022 /
 
Pedig biztos, ami fix!
(#) ferci válasza majkimester hozzászólására (») Okt 11, 2022 /
 
A második kép: pedig minden egyes lemezillesztésnél "kifújhatnak" az erővonalak annyira, hogy egy hajszálnyi zavart okozzanak.
Természetesen ezzel senki sem foglalkozik, ha az egész trafó mágnesesen is árnyékolva van.
(#) majkimester válasza ferci hozzászólására (») Okt 11, 2022 /
 
Ami ott esetleg "kifúj" azok az erővonalak "párhuzamosan" futnak a réz szalaggal, azokon az nem segít, de szépen mutat a réz
Akkor már inkább mágnesesen árnyékolni az egészet egy ferromágneses dobozzal, de az lehet, hogy nem néz ki ilyen jól.
(#) pucuka válasza majkimester hozzászólására (») Okt 11, 2022 /
 
Azért az elektrodinamikában van egy két dolog, amit nem árt tudni. Biztosan tanultál róla fizikaórán, vagy villamosságtanból.
Nem árt tudni azt sem, hogy mi mennyi, meg hány éves a kapitány.
A transzformátorban használt anyag µ -je nagyjából 7000, ami azt jelenti, hogy a vákumnál (levegőnél) 7000 -szer jobban gyűjti a mágneses erővonalakat, azaz ennyivel jobb a mágneses vezetőképessége (kisebb az ellenállása). Ez addig igaz, míg a vas telítésbe nem megy. Azért ez sem hirtelen történik, ahogy a (B, H) hiszterézis görbén is látható. Ha a vas telítésbe megy akkor a vas, mintha ott sem lenne.
Így nézve a rézszalagos konstrukciót, a helyzet úgy áll, hogy van egy "légmagos" tekercsünk, és körülötte egy réz "cső", azaz rövidrezárt menet. Ettől kezdve az, hogy "párhuzamosan futnak", nem releváns. Viszont a jól tervezett transzformátorok esetén jelentkező csekély szórást is el lehet nyomni ezzel a módszerrel. Oszcilloszkópokban, TV -kben, ahol a helyzet igen kényes az elektronok eltérítése miatt, ott kell igazán védekezni a szórt mágneses terek ellen.
Érzékeny erősítőbe olyan transzformátorokat kell tervezni, amik még véletlenül sem mehetnek teljes telítésbe, de még a közelébe se. (erőátviteli transzformátorokban kissé más a helyzet, és ott akár még hűteni is lehet)
(#) majkimester válasza pucuka hozzászólására (») Okt 11, 2022 /
 
Tegyük fel, hogy nincs ott a vasmag. Csak a primer tekercset és a rövidre zárt szalagot nézzük. A kettő csatolása akkor lenne a legnagyobb ha a tengelyeik párhuzamosak lennének és egybe esnének. Ez meg is valósul az első képen lévő transzformátornál. A másodiknál ahol a vasmagot futja körbe a rövidre zárt szalag, ott viszont a primer tekercs és a rövidre zárt szalag tengelyei merőlegesek egymásra, azaz a két tekercs között minimális a csatolás.
(#) Gafly válasza majkimester hozzászólására (») Okt 11, 2022 /
 
Nézzük másképpen a dolgokat. Az EI vasmagnál az "E" közepén van a tekercs, a két szélén pedig nincsen, ott záródik a mágneses kör. Tipikusan 1/2, 1/4 és 1/4 arányban oszlanak meg a keresztmetszetek. Optimális esetben minden itt záródik. Ha erre kívülről teszünk egy rövidrezárt menetet, akkor az semmit nem zár rövidre. Ha mégis, akkor olyat, aminek semmi keresni valója nincsen ott, tehát hasznos.
A díszcsavaros fekete zongoralakkos deklik meg már csak design elemként is megállják a helyüket, minden egyéb indoklás nélkül is.
A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2022
(#) majkimester válasza Gafly hozzászólására (») Okt 11, 2022 /
 
Szóval ez inkább szép, mint hasznos. De ha ez kell a népnek ...
(#) pucuka válasza majkimester hozzászólására (») Okt 11, 2022 /
 
A Gábor azt mondta, hogy a dekni dizájn elemként is megállja a helyét. A hangsúly az is -en van. Egyébként a feladatát látja el.
(#) majkimester válasza pucuka hozzászólására (») Okt 11, 2022 /
 
Én nem a dekniről beszélek, hanem a réz szalagról a második képen. A dekniről nincs vita, ellátja a feladatát.
(#) pucuka válasza majkimester hozzászólására (») Okt 11, 2022 /
 
A réz szalag is ellátja a feladatát, egyébként ezt a megoldást többnyire zárt helyen (belül) alkalmazzák, a dizájn csak hozzáértőknek látszik, azok meg többnyire nem foglalkoznak holmi földi hívságokkal.
(#) erbe válasza majkimester hozzászólására (») Okt 11, 2022 /
 
Ha M magra tennék a réz szalagot, én is azt mondanám, hogy értelmetlen. De E-I magnál, ha felváltva lemezelik és akármennyire összeszorítják, akkor is van átmenet (légrés) ahol kiléphet erővonal. Amint át akarna lépni a réz felületen, jön az örvényáram, ami visszatolja. Igaz, kifelé ennek az örvényáramnak is van mágneses tere, de gondolom, töredéke annak, mintha nem lenne ott a réz. Legszebb az lenne, ha a rézen kívül még egy lágyvas (dinamólemez?) szalag is futna körbe.
(#) majkimester válasza erbe hozzászólására (») Okt 12, 2022 /
 
Értem, és köszönöm pucukának és neked is a magyarázatot.
(#) Ódenka hozzászólása Okt 12, 2022 /
 
Én még nem találkoztam olyan japán hangerősítővel, amelyiken ne lett volna külső réz rövidzár, a legtöbbön meg a vasat körülölelő lágyvas "ketrec" is az is akár több menettel. Aztán ráadásul ezek a vasak kiválóan gerjeszthetők is. (Azt hiszem, élnek is a lehetőséggel, így fokozottan jó szolgálatot tesz a trafó árnyékolása.)
(#) pucuka válasza Ódenka hozzászólására (») Okt 13, 2022 /
 
Ennek szerintem két fő oka van.
Az egyik, hogy nem kell jelentősen túlméretezett trafót beépíteni, másrészt a jelentős méretű puffer kondi miatt. Az egyenirányításkor jelentős csúcsáramok folynak, igen rövid ideig, amik a trafót legalábbis a töltő impulzus idejére telítés közeli állapotba viszik. Az ezért megnövekedett szórás miatt szükséges a trafó árnyékolása.
(#) compozit válasza pucuka hozzászólására (») Okt 13, 2022 / 3
 
Egy trafót nem a (töltő)áram visz telítésközeli állapotba, hanem a tekercseire rákapcsolt feszültség. Ez alakítja ki a gerjesztését, vagy ha úgy tetszik a fluxusát, vagy a vasban levő indukciót. Az áramnak semmi köze nincs az előbbi értékekhez. Sőt, az indukció még csökken is kissé, hiszen a tekercselés ohmos ellenállásán esik feszültség, amivel ( vektorosan ) csökken a tekercsre kapcsolt feszültség értéke, így az indukció is.
(#) martin66789 hozzászólása Okt 13, 2022 /
 
Sziasztok

Az alábbi oldalon található elektroncsöves erősítőhöz szeretnék hálózati transzformátort készíteni.

Van egy nagyobb jó régi transzformátor aminek esetleg fel tudom használni a Primer tekercsét?
Érdekes tekercs mert a Primer tekercsről le lehet húzni a Szekunder tekercset ami már nincs a legjobb formában, de a primer rész még eléggé egyben van.
A transzformátor primer oldala ⌀0,7-es huzallal van tekerve. Találtam transzformátor méretező programot, jól lehetnek megadva ott az adatok?

Esetleg vannak még sorkimenő transzformátorok, ha ez nagy lenne.
(#) granpa válasza martin66789 hozzászólására (») Okt 13, 2022 / 1
 
Ez ballisztikus rakétával bolhára. Harmad ekkora is bőven sok hozzá.
Nem szeretem ezeket a méretező táblázatokat, egyedi kiszámolásnál megbízhatóbb nincs.
A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2022
(#) jani1987 válasza granpa hozzászólására (») Okt 14, 2022 /
 
Az excel táblázat is pár perc alatt megírható.
(#) Ge Lee válasza martin66789 hozzászólására (») Okt 14, 2022 /
 
Azt a trafót teljesen újra kellene már tekerni, úgy el van öregedve azon a huzalon a lakkozás, és a lemezek is rozsdásak. Keress inkább bontott rádió trafót (pl. Velence deluxe) annak a trafója egy az egyben felhasználható a projekthez.
(#) granpa válasza jani1987 hozzászólására (») Okt 14, 2022 /
 
Annak, aki ért hozzá. De sosem kapod az optimális eredményt.
(#) jani1987 válasza granpa hozzászólására (») Okt 14, 2022 /
 
Én a Magyari féle könyv szerint írtam egyet. Mellesleg milyen gerjesztést szoktatok választani? Én 0,9 és 1 között hangulattól függően.
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2022
(#) majkimester válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 14, 2022 / 1
 
Azt miből látod, hogy a (primer) huzalon el van öregedve a lakkozás?
Vannak gyárilag ilyen színű lakkozások, a kép alapján ezt nehéz lenne megállapítani.
Következő: »»   349 / 367
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem