Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Homemade pákahegyápoló!
Valahol a jútúbon vagy ruszki elektronikafórumon láttam: Szergej citromsav porba (lisztfinomságúba) kevert forrasztópasztát! Kipróbáltam és lényegében müködik a dolog: Aprószemcsés citromsavporba jól alapossan belekevertem a citromsav 1/3 - 1/4 része kinai PbSn forasztópasztát. Csúnya szaga van, de a bemártot pákahegyröl az olvadt citromsav leoldja az oxid és szénréteget, erre rögtön ráolvad a forrasztópaszta fémpora és a citromsav gázai és füstje megvédi a hegyet az újraoxidálódástól. Aki nem hiszi az járjon utána!!!!!!
Ha csak ismerkedni szeretnél a linuxok világával a RAM-ból bootolható pupletek ideálisak lehetnek neked.
Ezek a RAM-ból futnak és nem irkálnak semmit a HDD-re. Nem kell a megszokot Windózt törölni, bármikor visszatérhetsz hozzá! https://sourceforge.net/projects/puppyszoftver/files/ https://sourceforge.net/projects/pb-gh-releases/files/ 1.Letöltöd a kiválasztot iso fájlt. 2.CD-re, USB-re felmásolod. 3.Rendszerinditás és örvendezés...
Csupán kósza próbálkozásom volt, hogy régebbi Ubuntu-t feltettem dualboot-ban az XP mellé, de pontosan ahogyan írod én is felteszem a kérdést a Linux-ra vonatkozóan, hogy "Hogyan tudtok ti itt bármit is megcsinálni?". Sajnos anno középsuliban pont jött 2020-ban a pandémia és így végül nem tudtunk Linux-al foglalkozni, pedig az is része lett volna az anyagnak, csak sajnos kimaradt.
Szerintem nem az a legnagyobb kérdés, hogy melyik disztrót használd, bár a legnagyobb közössége talán a Debian vonalnak van ubuntustól, mintestől, ami azért nem rossz, hanem hogy mennyire jó az ablakkezelőd és mennyire lakod be az adott gépet.
Például mi mindent lehet GUI-ról beállítani, az mennyire átlátható és egységes, milyen widgetek érhetők el és mennyire működnek jól, a taszkváltás mennyire kényelmes és átlátható (pl. én sosem minimalizálok, mert nincs rá szükség, csak váltok, a képeken látni a kétféle task switcher-t működés közben, sok időt spórol, de van még egy, ami a jobb felső sarokba húzott egérre aktiválódik, nem a munkaasztal tetejére húzva), melyik általánosan használt szoftver viselkedik vagy néz ki esetleg másként, mint szeretnéd, pl. a browser felső sorai olyanok-e, mint szeretnéd, kevésbé tömören esene jól vagy a maximális helykihasználás a fontos. Aztán a hozzá adott témákon mennyire kényelmes módosítani, ha pl. egy kicsit kevésbé kontrasztos sötét hátteret szeretnél, megtalálod-e, hol állítsd, ha nagy dpi-nél a betűméreteken állítani kell stb. És rendben, hogy az egységes Beállítások alkalmazásban is vannak hangbeállítások, de kényelmes-e a widget-ről, a hangszóróikonra kattintva menet közben használni, beépített-e vagy neked kell keresni egy jót (mondjuk, azok is helyből kezelhetők, nem kell weboldalakon keresgélni) stb. *** Az Ubuntuval különösen vigyázni kell, mert a Canonical, a fejlesztését összefogó és végző cég szeret megoldásokat ráerőltetni a felhasználóira, pl. mikor átrakták az ablak tetején levő gombokat balra és még a lehetőségét is megszüntették, hogy visszatedd jobbra (Mac-eseket kivéve, nekik a bal a természetes), amit későtt kénytelenek voltak visszaalakítani (...) vagy amikor annyi szoftver már csak snap-ben található meg, a “normál” repóban nem - na, akkor szakítottam velük, pár éve. : -) És azóta Debian-t használok, de akinek inkább a naprakész verziók számítanak, nem a késleltetés és a kipróbáltság, vagyis az ezekből fakadó stabilitás, annak nem feltétlenül jó. És persze KDE-t használok, nem Gnome-ot, mert az a legfejlettebb. Minden más elérhető a legtöbb disztrón, pl. egy fejlesztőrendszer ezen is jól fog futni meg azon is, nem szoktam problémákkal találkozni. Pár kép, hogy nálam hogy néz ki a kikonfigurált rendszer, már ami rápillantásra látható belőle (mellesleg mindig is windows-os voltam, csak az adatgyűjtés... egy idő után elég volt belőle itthon): A hozzászólás módosítva: Vas, 11:42
Régebben sokat használtam, mostanában ritkábban kell. XUbuntu volt sokáig, szerettem használni, stabil, kényelmes, gyors, egyszerű. Amit még használtam és említésre méltó:
- Black Panther (magyar, nem tudom most hol tart, vagy fejlesztik-e még) - BackTrax linux (hálózat és wifi buherálásra optimalizált, wifi wpa2 törést próbáltam ki vele - sikeresen!) - Puppy linux (gyors, kicsi linux, pendrájvra is szuper, ha csak pár feladatra kell gyorsan egy linux, de fel is telepíthető) - Linux Mint (hasonló mint az ubuntu, egész jó, de nekem pár gépen kockára fagyott valamiért) - Proteus-Kiosk (ez ilyen internet kávézóba való cucc, kevés dolgora jó, cserébe kinyírhatatlan) Egy ismerősöm nemrég az MX linux-ot ajánlotta Bővebben: Link mint univerzálisan használható rendszert, ezzel mostanában akarok kísérletezni. Régebben letöltöttem egy "audiofil linuxot", működött, de nem szerettem meg. Nem volt kényelmes, és nem volt egyszerű sem. Legfőképpen pedig nem volt univerzálisan használható. Sokszor szinte az a fontosabb hogy milyen szoftvereket futtatsz rajta, és azok mennyire stabilak. Nekem párhuzamosan telepítve volt windows mellé, és pl. hogy a levelezést ne két helyen tároljam, ezért linux alatt is a windows-os thunderbird-et használtam, wine-al. Így bármelyik rendszert használtam, naprakészen működött a levelezőprogram. A hozzászólás módosítva: Vas, 12:11
Kipróbáltam az MX linux ahs verzióját, gyakorlatilag amikor grafikus módot vált, akkor kockára fagy, csak tipp de talán az nvidia T600 videokártyát nem szereti nálam. Nincs időm kinyomozni mi a bánata, még a sima alap verzió kap egy esélyt hátha az elindul.
Letöltöttem a puppy linuxot amit a 2. linken beraktál, nekem jóval régebbi verzióm volt ebből. Ennek nem probléma az nvidia videkártya, egyetlen apróbb nyűgje, hogy mindenáron a rákapcsolt TV-t akarta elsődleges monitornak használni (és nem a monitoromat), de végül sikerült lebeszélni erről
De amúgy a felbontás jó, a hangkártyáimat is felismeri (mind szól is, kivéve az nvidia hangkimenete). Most is ez alatt a rendszer alatt írom ezt a hozzászólást. Szépen, probléma nélkül beállítható magyarra. Öszességében egész jó kis rendszer.
A puppy régen is jó kis rendszer volt, böngészgetni egy Asus Eee2G gépre raktam rá tizenéve (cirka 15). Persze meg kellett írnom hozzá az akkumulátorjelző alkalmazást, ami a töltöttséget kérdezgette le a rendszertől, s az állapotnak megfelelően elküldte a gépet alvóba/leállította szabályosan, ha kellett (mert ilyet "gyárilag" nem tudott önmagától, s simán lemerült alatta a jószág). Enélkül persze párszor összeomlasztotta a fájlrendszerét is, de utána már vissza mertem adni a gazdájának használatra (aki tényleg csk recepteket nézegetett rajta, meg híreket olvasott).
A hozzászólás módosítva: Vas, 19:25
Egy kis radioaktivitás házilag, vacsoráhozNa!Az imént betoltam egy adag combos K40-et, 2 banán formájában. ![]() Ti se felejtsétek el a radioaktív izotópok pótlását! Többet használ, mint amennyit árt! Függetlenül attól, hogy a határon, amikor tolják át a szállítmányt, vonyít a sugárkapu, mint a az állat! Nekem is ettől gyönyörű a mosolyom! A hozzászólás módosítva: Kedd, 17:15
Idézet: Ugye nem világítassz (rádium)„Nekem is ettől gyönyörű a mosolyom” .
"Banán Ekvivalens Dózis"!
![]() Nem is tudtam, hogy létezik ilyen!
De, lidércfénnyel!
A Zasszony is nehezen alszik el mellettem, ha nem vagyok betakarózva!
Amikor voltunk Pakson, loptam valamit az üzemi területről.
Gondoltam nem kell senkinek, ha már úgyis csak el volt dobva, zsebbe meg pont elfért. Nagyon szeretem, mert a többi 4-es alátét mellett jól elvan, nem hisztizik, békésen zölden dereng.
Ha ez így megvalósulna, akkor kb. 30 őr dozimetrikusokkal megerősítve térdel a hátadra mindjárt a kijárat előtt...
A legismertebb és legtöbb halálos áldozatot követelő eset az 1987-es goiâniai sugárkatasztrófa volt Brazíliában. Két fémgyűjtő ellopott és felbontott egy elhagyatott sugárterápiás készüléket, ami miatt négy ember meghalt (egy 6 éves kislány is), és több mint százezer ember szervezete volt kitéve radioaktív szennyezésnek. Egymásnak adták, mert szépen világítottak...
Részletek például.
Imádom ezeket a cikkeket.
Már megint a sugárfertőzés... Nem tudom, hogy a cikkírók mikor tanulják már meg végre, hogy sugárfertőzés nem létezik. Van sugárszennyezés, sugárbaleset, sugársérülés. Ami fertőz, az a bárányhimlő. A baleset ténye viszont nagyon sajnálatos. Ha valamiről nem tudjuk, hogy micsoda egy kórházban, akkor inkább ne piszkáljuk.
A 40K béta sugárzó, aminek egy részét a banános doboz, másik részét a kamion (konténer, vagon ...) fala elnyeli. Szerintem az a sugárkapu kussban van.
Idézet a cikkből:
Idézet: Manapság a cikkíróknak nem kellene legalább magyarul tudniuk?? „A hatéves Leide das Neves Ferreira neve világszerte ismertté vált, miután ő lett a katasztrófa legismertebb áldozata – sírját ólommal bélelt koporsóba helyezték.”
Ez egy ilyen dolog, hogy a populáris közegben átneveződnek a kifejezések. Ilyen a nyelvhasználat. Én még az iskolában úgy tanultam, hogy az alkatrészeknek kivezetése van és nem lába. Nem engedték a láb szó használatát, most meg már szakemberek is lábat mondanak a kivezetésre. A tűzcsap meg a leggyakrabban emlegetett példa, ami szintén nem helyes, de mindenki ismeri a jelentését és nem azzal fog menni disznót perzselni
Száraz tüzivíz vezeték - pácsó.
Gyerekként érthetetlenek voltak ezek... 3 értelmes szó létezik a magyar nyelvben, amik kimondva ugyanúgy hangzanak és j-vel vagy ly-nal írva különböző az értelmük.
Én fiatal koromban a mozdonyon csodálkoztam rá a PIR MUT és FEK MUT felíratra műszeren.
Eltartott egy darabig, amíg leesett.
Elég megnézni a mailcímet---
Megkérdeztem a barátunkat:
Idézet: „A vonat légfékje (pontosabban az automata légfék) egy zseniális biztonsági elv, a nyomáscsökkenés alapján működik. Ez azt jelenti, hogy ha a rendszerből elszökik a levegő, a vonat azonnal megáll. A működés lényege pontról pontra az alábbi: 1. Alaphelyzet (Menetállapot) A mozdony kompresszora folyamatosan sűríti a levegőt. Ez a levegő megtölti a teljes vonaton végigfutó fővezetékcsövet 5 bar nyomással. Ezen a magas nyomáson a kocsik fékhengerei oldott állapotban vannak, a fékpofa nem ér a kerékhez. Minden kocsiban feltöltődik egy saját, helyi segédlégtartály is. 2. Fékezés (Nyomásesés) Amikor a mozdonyvezető fékez, levegőt enged ki a fővezetékből (a nyomás 5 bar alá esik). Minden kocsinál működésbe lép egy mechanikus szelep (a kormányszelep). Mivel a fővezetékben leesett a nyomás, a szelep utat nyit a kocsi saját segédlégtartályából a fékhengerbe. A fékhengerbe áramló levegő kinyomja a dugattyút, ami a rudazaton keresztül rányomja a fékpofákat a kerekekre. Mivel a biztonságos megálláshoz létfontosságú a pontos nyomás ismerete, a mozdonyokon általában két darab kettősnyomás-mérő (iker-manométer) található a vezetőálláson. Ezekben egy-egy műszerházon belül két különböző színű mutató mozog. Fővezeték és Főlégtartály mérő (A legfontosabb műszer) Ez a műszer mutatja a vonat átmenő fékrendszerének állapotát: Fővezeték (általában fekete vagy kék mutató): Ez jelzi a cikkben említett, a vonaton végigfutó cső nyomását. Menet közben ennek szigorúan 5 bar értéken kell állnia. Fékezéskor látja a vezető, ahogy a mutató visszaesik (pl. 4,5 vagy 4 barra). Főlégtartály (általában piros mutató): Ez a mozdony saját óriási sűrítettlevegő-tartályának nyomását mutatja. Ennek mindig magasabbnak kell lennie (kb. 8–10 bar), hiszen ebből tölti utána a rendszer a vonatot. ”
A sugárkapu biztosan kussban van, amikről én tudok kapuk azok NaI(Tl) szcintilátorral szerelt érzékelővel vannak telepítve (plusz neutron tárcsa) és gamma+neutron sugárzásra érzékenyek, a banán meg elég gyengén sugároz gammában neutronban meg hála a természetnek egyáltalán nem.
De amúgy ki lehet mérni a banán K-40 csúcsát fogyasztás után is, én már próbáltam, megettem két banánt és egy 50x200-as NaI(Tl) detektorral ki lehetett mérni a kálium csúcsot a gamma spektrumban, de kellett hozzá vagy 15-20 perc mérési idő. |
Bejelentkezés
Hirdetés |

De amúgy a felbontás jó, a hangkártyáimat is felismeri (mind szól is, kivéve az nvidia hangkimenete). Most is ez alatt a rendszer alatt írom ezt a hozzászólást. Szépen, probléma nélkül beállítható magyarra. Öszességében egész jó kis rendszer.