Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
 
Témaindító: luxmanpower, idő: Aug 24, 2006
Lapozás: OK   1255 / 1255
(#) küzmös Gergely válasza kadarist hozzászólására (») Nov 8, 2022 / 2
 
Köszönöm szépen a segítséget, megint nagyon sokat segítettetek. Vettem egy FET.-et , nem kaptam RJK-t, azt mondta a srác hogy a világban nincs, illetve egy két kínai oldalról, meg Ali.-ról beszerezhető ha mindenáron ragaszkodom hozzá. Mondtam neki hogy nem ragaszkodom, nekem egy valamilyen N-csatornás 600V/12A.-es a megszokott lábkiosztással (GDS) rendelkező MOSFET megtenné, s adott is egy valamit, ami 600V 8A (max.10A)-es, azt mondta olyan nagy áramú neki nincs.. de nem gondolná hogy egy LED tévé tápjában ez ne bírná a strapát. Más híján elhoztam. Vettem még mellé egy darab, a boltban lévő 2kV-os 100pF.-os tárcsakondit, fizettem 450Ft-ot, csillámmal együtt, mert ennek a FET.-nek ki kellett szigetelni, a fém hátát, gondoltam inkább kiszigetelem, mert az eredeti műanyag volt, nehogy a borda áramkörben legyen. Hazajöttem beépítettem őket a készülékbe. Greatz hidat előtte kimértem, az jónak bizonyult a méréseim alapján. Így égővel indítottam, és már jó jelnek vettem hogy az égő helyett a "stand by" LED világított. Égőt kivettem, betettem egy új biztosítékot, és wola!
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2022

P1170168.JPG
    
(#) kadarist válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Nov 8, 2022 / 1
 
Szép munka! Azt a kis álló elektrolitkondenzátort is érdemes kicserélni a FET mellett.
(#) sany válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Nov 8, 2022 / 1
 
Gratulálok!
(#) szs válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Nov 8, 2022 / 1
 

No, ennek örülök! Jó érzés a sikerről olvasni.
És azt is hasznos volt leírnod, hogyan csináltad
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2022
(#) Imi68 hozzászólása Nov 8, 2022 /
 
Sziasztok! Szeretnék megjavítani egy Panasonic TH-42PV60 EH Televíziót. A hibát a PFC áramkör RJK5020 N-csatornás mosfet tranzisztor zárlata okozza. 500V 40A-es . Ahogy Küzmös fórumtárs is említette,csak kínából beszerezhető ott sem olcsó. Tudnátok helyettesítőt ajánlani? Esetleg IGBT mehet-e helyette? A vezérlője L6561 ic.
(#) sany válasza Imi68 hozzászólására (») Nov 8, 2022 / 1
 
Helyettesítői, amik így elsőre lehetségesek.
(#) Imi68 válasza sany hozzászólására (») Nov 8, 2022 /
 
Szia! Az IGBT-s helyettesítés az nem járható út esetleg?. Úgy látom a kontroller adatlapján hogy azt is tudja kezelni. Mert hogy az van itthon. Mondjuk azt sem tudom miért kell 40A-es Fet. Bár a Tv is valami 250W körül fogyaszt.
(#) kadarist válasza Imi68 hozzászólására (») Nov 8, 2022 / 1
 
Szia!
Ha az IGBT-d turn on, turn off paraméterei és a gate kapacitása hasonló az eredetihez, akkor mehet bele.
(#) sany válasza Imi68 hozzászólására (») Nov 8, 2022 /
 
Add meg majd az IGBT típusát, hátha jó.
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2022
(#) szs válasza Imi68 hozzászólására (») Nov 9, 2022 /
 
Hát, kíváncsiságból ránéztem arra az

RJK5020 -ra

hát, van ugyan itthon, de nem az a kimondott olcsóság. Mevenném ugyan, ha nagyon-nagyon muszáj, nem haladja meg a bűvös 5 pénzes összeghatárt, de jól teszed, ha abból válogatsz, amid van otthon
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2022
(#) Imi68 válasza sany hozzászólására (») Nov 9, 2022 /
 
Sziasztok!Köszönöm a válaszaitokat! Ami van IGBT az K50T60 ill K30H603 légyszíves nézd már meg jó-e. Sajnos én nem is találtam hazai oldalon az RJK5020-at,de akkor sem rendeltem volna meg mert postával már sok. Viszont kínából rendelek 10db TK50J60U mosfet-et,ha jó lesz az IGBT ha nem.Többször ne járjak igy hogy nincs. Mivel ráér a javítás.(csak foglalja a helyet)
(#) sany válasza Imi68 hozzászólására (») Nov 9, 2022 / 1
 
Csatoltam az adatlapokat. Sajnos van azért különbség.
(#) sany válasza sany hozzászólására (») Nov 10, 2022 /
 
Szerintetek okozna gondot a helyettesítés szempontjából, ha a FET IGBT-re lenne cserélve?
(#) Imi68 válasza sany hozzászólására (») Nov 10, 2022 /
 
Köszönöm a segítséged! Sajnos FET-em csak 1db 20A-os van,egy másik tévé PFC köréből. Úgy hogy ha nem működik az IGBT-re való csere, akkor várunk a kínából rendelt FET-ekre. Ebben a készülékben még szép nagy kondenzátorok vannak, oda meg kell az Amper még feltöltődik.
(#) c27 hozzászólása Nov 22, 2022 /
 
Sziasztok!

Funai TV-vel az a bajom, hogy nem jók rajta a színek. Amennyire meg tudtam figyelni a piros helyett fekete van, a fehér zöldes színű elég fura a képe.
Ez úgy kezdett el jelentkezni, hogy bekapcsoláskor kezdte ezt az elszíneződést, majd pár perc múlva visszaállt az eredetire, egy idő után már menet közben is bemelegedve néha átváltott piros nélkülire, most már mindig ilyen. Tápkondikat átnéztem, volt pár amit cseréltem, rossz esr miatt, azok szerintem már ok. Milyen kondik lehetnek felelősek a színekért? Kicsi 1uF, 0,47µF 0,22µF 0,1µF kondiból rengeteg van benne, jó lenne ha azokat nem kéne mind cserélni, de elég sok még a gyári kondi benne. Esetleg van valakinek tippje? Ha kell töltök fel képet a panelről. Tv javításban nem vagyok jártas.
(#) Gafly válasza c27 hozzászólására (») Nov 22, 2022 /
 
Mielőtt az összes panelen az összes kondenzátort kicseréled, próbáld meg megmozgani a képcső nyakán lévő panelt. Meg forraszd át a gyanús részeket rajta (sokszor segít).
(#) elektrorudi válasza c27 hozzászólására (») Nov 22, 2022 /
 
Szia!
Én sem értek a TV-khez, de ugyan ilyen hibám volt a Funai tévémmel sok-sok éve.
Időnként nem kap vezérlést a piros. A fehér azért zöld, mert a piros hiányzik belőle.
Szerintem nam alkatrész hiba, mert akkor valószínűleg nem lenne időnként jó. Gafly-nek lehet igaza: kontakthiba. Okozhatja korrózió vagy hibás forrasztás.
(#) c27 válasza elektrorudi hozzászólására (») Nov 22, 2022 /
 
Ok, hétvégén ránézek megint, hátha megtalálom. 2 felvált paddel találkoztam, de azokat multiméterrel mértem jók voltak. Bár lehet egy vezetéket tehettem volna biztos ami biztos alapon közvetlen az alkatrészlábhoz. Kisfesz részen voltak.
Gyanta vagy forrasztózsír maradvány az volt pár helyen érdemes lemosni? Nem hiszem hogy gond lenne belőle nem én hagytam rajta.
(#) tufatofu válasza c27 hozzászólására (») Nov 22, 2022 /
 
Emlékeim szerint az RGB tranzisztorok bétája szeretett lecsökkenni 1-re, és volt egy széria amiben a képcső is tiszavirág életű volt.
(#) elektrorudi válasza c27 hozzászólására (») Nov 23, 2022 /
 
Méricskéléssel nem mész semmire, mert hidegen (vagy áram nélkül) amúgy is jó. Feszültség alatt pedig, én nem nyúlkálnék bele a helyedben, mert meghalhatsz.
Mindent átforrasztani, ahogy Gafly írta, és minden csatlakozót megmozgatni, esetleg kontakt spray-el befújni (ésszel!!!).
De mindezt feszültségmentes állapotban! Értsd: kondik kisütve.
Másrészt, ezt csak hobbyból érdemes javítgati, a kihívás kedvéért. A ráfordított idő nem éri meg. Inkább kuka.
(#) bodgabo válasza elektrorudi hozzászólására (») Nov 24, 2022 /
 
Ha szemmel látható hiba nincs, akkor szerintem pont hogy mérésekkel lehet megtalálni a probléma forrását. Javasolt leválasztó trafóról megtáplálni, de a táp "meleg" oldalát amúgy sem tapogatjuk.
Én első körben egy oszcilloszkóppal elkezdeném követni a színjeleket a képcsőtől visszafelé. Ha megvannak a képcsőnél is és a csati mogatásra nem reagál, akkor valószínűleg az kuka.
(#) janyszer hozzászólása Sze, 11:40 /
 
A fent emlitett sony tv-nek a képe vizszintesen csikozik zajos az lvds-t cseréltem nem tudom hogy az alaplapot gyanusitsam , vagy a t-con-t

Mod: Áthelyezve a "Sony kdl40ex505" topikból.
A hozzászólás módosítva: Sze, 11:59
Moderátor által szerkesztve
Következő: »»   1255 / 1255
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem