Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mákszem érzékelö
 
Témaindító: Sly, idő: Nov 22, 2022
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 3
(#) Sly hozzászólása Nov 22, 2022 /
 
Sziasztok!Egy ismerösöm készitett egy mákvetö gépet.Elmondása szerint nemlétezik még ilyen,illetve utánajárt és nemtalált müködö modellt...Namármost ami az én feladatom lenne hogy figyeljem valamilyen szenzorral azt hogy a mákszemek elvetésre kerültek e.Illetve itt ugyanazt kellene tenni mint a vetö vagy ültetögépeknél,hogy figyelemmel kisérni azt hogy potyog e a mag...Létezik e olyan infrakapu ami nagyjábol 1cm szélesen lát?Tehát nem pont-pont hanem horizontális sugár?Jobb ötletem nincs erre a feladatra,mintsem egy ilyen jellegü infrakapu,amennyiben létezik ilyen...A mákszem elég apró ugye és ezt feltételezem semmilyem másikfajta szenzorral nemlehet megoldani,de ha van ötletetek,szivesen fogadom!Gondoltam arra is hogy pl 3 infrakaput egymás mellé helyezek és akkor lessz 3külön sugaram,de mivel teljesen nemlehet egymás mellé rakni öket,igy ha pont a két egymás melletti kapu között hullik le a szem,akkor azt nemfogja látni...
(#) nagym6 válasza Sly hozzászólására (») Nov 22, 2022 /
 
Lehet közelebb a három vagy több infrasugár ha nem egy vonalba vannak, hanem pld.: kettő között egy lejjebb. Már közelebb lehet a kettő, persze az egy lejjebbi is működik. Vagy reflektív elv is jó lehet, ha a gépi környezete nem okoz reflexiót, csak a mag.
(#) lelkes amatőr válasza Sly hozzászólására (») Nov 22, 2022 /
 
Ha láthatnánk valami képet (vagy akár egy skiccet) a kilépő torokról, méretéről, akkor talán könnyebb lenne az együttgondolkodás.
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2022
(#) Sly válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 22, 2022 /
 
Hmmm nemis rossz ötlet a több szenzor egymás alatt...
(#) Sly válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Nov 22, 2022 /
 
Egyenlöre annyit mondott hogy a kilépö részt hozzálehet alakitani az érzékelöhöz.Annyit beszéltünk meg hogy akkor kezdetnek legyen 1cm x 1cm annak az üreges rudnak a mérete ahol leesik a mákszem.Tehát egy 1cm x 1 cm-es négyzetvas vagy müanyag,amiben a mákszem leesik.Tehát ebben az 1cm-ben kellene látni horizontális sugárban a senzornak.Utánaérdeklödök hogy mi a minimum,ameddig lemehetünk méretben,mert igy kb kell 10darab kapu egymás alá kicsit eltolva,hogy belássa az 1 cm-t.Ha felezhetnénk akkor meg eléglenne csak 5.De nembiztos hogy 5mm-ig letudunk menni,mert itt ugye van por is és esetleg gyéb szennyezödés ami lehet 5 mm-en megragad a rudban és sokszor kell tisztitani vagy ilyesmi...
(#) Bakman válasza Sly hozzászólására (») Nov 22, 2022 /
 
Mekkora méretekkel bír egy mákszem? Kb. 1 mm átmérő, de inkább kisebb. Az ez a szem elhalad egy d=5 mm-es fénysugárban, az mekkora változást fog okozni a vevőben? Mákszemnyit. Erősen fel kell kötni a nadrágot mert szép feladat.

Biztosan meg lehet oldani csak könnyen lehet, hogy többe kerülne mint az egész vetőgép.
(#) lelkes amatőr válasza Sly hozzászólására (») Nov 22, 2022 /
 
A garat két szemben levő oldalára párhuzamosan tükör, egyik oldalon belőve jól fókuszált lézer megfelelő szögben és az oda-visszaverődést figyelni a másik sarokban.
(#) lelkes amatőr hozzászólása Nov 22, 2022 / 1
 
Valami hasonló elrendezésben --> kép.
Kellően kis szög beállításával a lézersugár vastagságával szinte megegyező méretü tárgy érzékelhető. Természetesen a tükröknek a feladatra alkalmasnak kell lenniük.
Tükör például döglött lézernyomtatóból nyerhető ki.
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2022

mákhoz.png
    
(#) giskard válasza Sly hozzászólására (») Nov 22, 2022 /
 
Pár gondolat:
Ha a sugárzó oldalon biztosítasz egy egyenletes megvilágítást a vevő oldalon annak bármilyen változása detektálható.
A biztonsági kamerák egyik funkciója hogy képváltozásra jelet generáljanak, ezt az elvet megfelelő kamerával fel lehet használni (nagyfokú programozói tudás szükséges)
Kondenzátor kapacitás változás detektálás. A két fegyverzet között elhaladó anyag megváltoztatja annak kapacitását.
Mikrohullám, vagy ultrahang visszaverődésen alapuló érzékelés.
Mikrohullám, vagy ultrahang intenzitás változáson alapuló érzékelés.
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2022
(#) Atis57 válasza Sly hozzászólására (») Nov 22, 2022 /
 
Szia!

vannak ekkora érzékelők is.

Felülre tenném a vevőt --1prizma --még 1 prizma ---alul az adó.
igy 30-50 sugarat is lehetne kialakitani.
(#) vargham hozzászólása Nov 22, 2022 /
 
Létezik, méghozzá magyar fejlesztés.
Bővebben: Link
De szerintem magánszemélynek nem adnak.
Amennyire én tudom, eléggé macera a figyelés, számolás, mert a magok kicsik, a szenzor ablaka porosodik, és vetés közben száll a maggal összevethető méretű por is.
(#) gulyi88 válasza Sly hozzászólására (») Nov 22, 2022 / 1
 
Nekem olyan ötlet ugrott be, hogy ha az ejtőcsőbe egy rövid 45 fokos srég szakaszt beteszünk, akkor azon a srég felületen megpattannak a mákszemek, majd esnek tova.
Ha ezen felületre egy piezo lapkát ragasztunk, akkor pattanás a piezoban feszültségimpulzust hoz létre. Ha ez a jel értékelhetően kitűnik a zaj közül (amit a gép rázkódása okoz), akkor detektálható a szem, számolható.
De akár még a piezo jelalakjából az egészséges szem/selejt szem/piszok/mákhéj/kavics..stb is megkülönböztethető lehetne.
(#) proba válasza giskard hozzászólására (») Nov 22, 2022 /
 
Hamár kamera, az egérben is van egy primitív CCD, azt esetleg felhasználni? Gyökeret, répát simán szinte hiba nélkül vetnek szenzor mentesen. Egyszerűen olyan a gép kialakítása hogy nem igazán tud hibázni.
(#) btamas81 válasza gulyi88 hozzászólására (») Nov 22, 2022 /
 
Ezzel csak egy baj van. Ha adsz egy gellert a magnak akkor a vetés nem lesz egyenletes.
(#) gulyi88 válasza btamas81 hozzászólására (») Nov 22, 2022 /
 
Mindegyik mag egyforma gellert kap, így hozzávetőleg egyformán késletetődik a csőben esés folyamata. Mint tudjuk a mérés befolyásolja többé kevésbé a mért rendszert, hát ez ilyen.
(#) Bakman válasza vargham hozzászólására (») Nov 23, 2022 /
 
Volt "szerencsém" ilyet javítani, pontosabban szenzort cserélni. Adnak magánszemélyeknek minden további nélkül. Remekül működik pl. kukorica vetésnél de a fő probléma itt a mákszemek méretével van.

A Seed Master szenzorai is minimum 1-2 mm-es ojjektumokra vannak méretezve de ez változik attól függően, mennyire poros a szenzor. Az meg vetés közben van bőven.
(#) Inhouse válasza gulyi88 hozzászólására (») Nov 23, 2022 /
 
Nagy valószínűséggel egy ilyen gép azért rendesen rezeg magától is. Ebből a zajból kéne érzékelni a kis mákszemek koppanását.
(#) nagym6 válasza Sly hozzászólására (») Nov 23, 2022 / 1
 
Gondolom az infra adó vevő páros lehet zárt dobozban, külső infra zavarástól elzárva. Akkor egyszerűen próbálgatással lehet kikísérletezni az egészet, csak így. Szerintem menni fog, nem is bonyolult. Tudni ajánlott, hogy milyen sűrűséggel potyognak a mákszemek. Egybefüggő sor, vagy egyenként láthatók az infra látótartományában.
Egy infra adót-vevőt egymáshoz képest fixen rögzítesz pld.: csak egy nyákon, megfelelő ellenállás adóhoz és vevőhöz, potyogtatod a mákot, szkópon nézed a vevőn a válaszjelet, és azt is, hogy oldalirányban mekkora tartományba lát (nem sok lesz). Ez kiindulásnak jó, innen látni hogyan tovább. Vevő infra munkapontját-érzékenységét lehet variálni ellenállásával.
ui.
Nem kell feltétlenül az összes mákszemet látni, sok vetésellenőrző működik így, hogy nem mindet látja. Némelyik mag látótartományon kívülre esik nem baj, sok úgyis látható lesz. Azt meg kell oldani, hogy x ideig ha nincs mag, akkor adjon jelzést.
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2022
(#) robis01 válasza Sly hozzászólására (») Nov 23, 2022 /
 
Talán vonalas szintezőlézerrel (amit a kőművesek is használnak), szemben pedig egy lencsével összegyűjteni a vonalat egy pontba ahol egy érzékelő detektálhatja a fényintenzitás változását (mint ahogy csillagászatai távcsövekben).
Vagy esetleg ahogy a szállópormérő készülékek működnek. Azt nem ugyan tudom hogy működnek ezek az eszközök, de engem is érdekelne a működési elvük
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2022
(#) Doky586 hozzászólása Nov 23, 2022 /
 
Nem biztos hogy sok termést várhat ha fél méterenként 1db mákszemet elt le a gép még fél méteres sortávnál sem...
De az biztos hogy egy marék mák elegendő lesz magyarország összes szántóföldjére.
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2022
(#) Bakman válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 23, 2022 / 2
 
Ha nem lézerfényről beszélünk, akkor trükkösebb lehet a vártnál, mellékletben egy szemléltető ábra. Infra LED, normál, félgömb fejjel és egy lapos fototranzisztor. Próbáltam méretarányos rajzot készíteni. Ha a mákszem nincs elég közel a tranzisztorhoz, akkor csak félárnyékot tud képezni, mert a LED felülete gömbszerű fényforrásnak tekinthető. Megeshet, hogy az így kapott változás összemérhető pl. a tápegység zajával.
(#) adapter válasza Bakman hozzászólására (») Nov 23, 2022 /
 
Sly nem írta hogy központi magtartályos, vagy vetőkocsinként felépített egységről van-e szó, mert akkor más-más gyakorlati megvalósítás lehet célra vezető.
Felvetéseddel teljesen egyetértek, (rajz és magyarázat) mindazon által akiről tudom hogy ténylegesen mákot vetett eddig, az gabona vetőgépet használt többnyire, vetés ellenőrzés nélkül.
(Ez nem jelent semmit önmagában.)
Azt nem találtam hogy ez szemenkénti vetőgép vagy helyre vetőgép lenne, de ha nem cél az ennyire pontos kijuttatás akkor amit rajzoltál jó lehet indirekt (barokkos túlzással) vetés ellenőrzőként.
Nem lerajzolva arra gondoltam, hogy mondjuk közvetlenül a vetőtárcsa elé ahol a mag belép egy teljesen átlátszó csődarabon keresztül jutna le a mag és mondjuk, ha boltozódik, eltömődik akkor az átlátszó csövet hamar berakja amit viszont lehet detektálni.
Érzékenységét a cső átmérőjével és hosszával lehetne módosítani. Tölcséres bevezetés szükséges, különben a cső előtti boltozódás nem kerül detektálásra.
De ez persze csak elméleti fejtegetés részemről.
Mi a véleményed?
(#) Bakman válasza adapter hozzászólására (») Nov 23, 2022 /
 
Látván párszor vetőgépet közelről: a tartályban is el tud akadni a mag (sőt, leginkább ott), ebben az esetben nem fog feltorlódni a szűk, de átlátszó részen.
(#) Massawa válasza Sly hozzászólására (») Nov 23, 2022 /
 
Elöbb azt nézd meg, hogy a gép milyen modon adagolja szemenként a mákot. Mert ennek az adagolonak egészen biztos, hogy van valamilyen szerkezeti eleme ahonnan a mákszemek a csöbe potyognak. Ott sokkal könnyebb lenne a szemeket számolgatni. Pl egy kis üvegtölcsér segitségével ami felfogja a mákszemet majd egy kb 1,5-2 mm átmeröjü kieresztö csövön tovább engedi. Erre a csövégre lehetne 2-3 szoros fémgyürüt húzni, mindegyiken 1 vagy 2 keresztirányu kb 1 mm-s lyukkal amit a fotocellával figyelhetsz. Azaz egy egy ilyen gyürü 2 iránybol érzékelné a mák szemet.
A következö gyürű ugyanezt tenné, igy már lenne elég szenzorod, valamelyik vagy akár több is elkaphatja a mákszemet. Persze mindenképpen garantálni kellene, hogy a tölcsér ne dugoljon el. Erre jo lenne kis kompresszorbol levegöt fujni a töcséren át. Esetleg a tölcsért (-ket) valamilyen elektromágnessel rezegtetni is lehetne. Ezt ki kell fejleszteni, talán az is elég, hogy a mákszem ne ragadjon a tölcsérbe.
Egy másik megoldás lehetne egy féligmeddig mechanikus szerkezet ( de lehet, hogy már a gép is ilyen). A mákszem az elöszelektorbol egy fémblokba esik, abban keresztirányban van egy hosszabb 1,5-2 mm nyilás, amiben egy dugattyuszerü drot mozog, amelyik rendszeresen ( a gép mozgásátol függöen kinyom a csöböl mindent ami elötte van. Ennek az elönye, hogy nem dugulhat be. Ha ebbe még egy keresztnyilást fursz, akkor mérheted, hogy a dugattyú elött van mákszem vagy nincs.
De ez már finomechanika meg mechatronika.
(#) adapter válasza Bakman hozzászólására (») Nov 23, 2022 /
 
Hááát ott is, meg a pneumatika rendszerekben (ha olyan), meg ha elektromos akkor a hajtás részen, meg úgy általában ami forog, kopik, de az én tapasztalatom annyiban tér el, hogy a problémák (és a vetéssel kapcsolatosak is ide értendők) nagyobb hányadáért nem a gép (gépek) felelős, hanem a silány (sokszor nem létező) karbantartás, hanyagság, nemtörődömség, a gépek helytelen üzemeltetése. (Jóvanazmégúgy vagy a nemérünkráilyesmire mennikellmoströgtön). Meg a nem megfelelő anyagok használata stb...
(#) Bakman válasza adapter hozzászólására (») Nov 23, 2022 /
 
Találkoztam én is "remekül" karbantartott masinával, azon az állapoton semmilyen figyelő nem fog segteni. Abból indultam ki, hogy akinek ilyen érzékelőre szüksége van, ad a gépére is.
(#) vargham válasza Bakman hozzászólására (») Nov 23, 2022 /
 
Tudtommal repcével is működik. Ami szintén elég apró.
(#) Bakman válasza vargham hozzászólására (») Nov 23, 2022 /
 
Viszonyítás kérdése, mi az apró. A repcemag 1.5 - 3 mm-es átmérővel bír, a mákszem inkább 1 alatt van.
(#) Massawa válasza adapter hozzászólására (») Nov 23, 2022 /
 
Ne feledd a mezögazdaságban nem orások meg mechatronikusok dolgoznak, igy ne várd el tölük, hogy ilyen finom és érzékeny mechanizmusokat rendben tudják tartani.
Sajnos ez már sok más egyébb, nem okvetlenül mezögazdasági gépre is jellemző.
A mi uj gázkazánuk beállithato paramétereinek a mennyisége 1000 fölött van. Gondolod, hogy az ország összes idevágo szerelöje egyben tudná valamennyi beállithato paraméter funkcioját, amikor még a gyárto sem tudja leirni.
Ez aljas visszaélés a technikával meg a lehetösegekkel.
Ha ezt elöre tudom biztos, hogy nem ezt választottam volna, de nem vagyok benne biztos, hogy a másik jobb, egyszerübb. A régi 35 évig hibátlanul müködött kb egy tucat (12) beállithato jellemzövel
(#) nagym6 hozzászólása Nov 23, 2022 /
 
Vetésellenőrzők mind a gépi szerkezetből már kiesett földbe tartó magot érzékelik, ez a biztos, hogy pottyan a földbe mag. Előtte géprészeknél hibák lehetnek vagy eltömődés dugulás.
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem