Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Áramütés és annak hatásai, elsősegély
Lapozás: OK   5 / 6
(#) Ivan93 válasza minicooper hozzászólására (») Nov 7, 2015 /
 
Szia! A 350V elég nagy ahhoz, hogy áram follyon a bőrben. De a 350V a kondenzátor két fegyverzete között van, így az áram csak a két pólus között folyna a bőrődben, nem az ujjadtól a talajig. Persze előfordulhat, hogy az áramkör távolabbi részein is megjelenik a feszültség, és így már a testedben nagyobb utat is megtehet, ha pl. kétkézzel fogod meg. Egyébként az ilyen balesetek elkerülése miatt szokott a kondenzátor mellett lenni egy nagyértékű ellenállás, ami kikapcsolás után kisüti.
Ez az én véleményem,a tapasztaltabbak lehet majd kijavítják.
(#) Gafly válasza Ivan93 hozzászólására (») Nov 7, 2015 /
 
Igazad van. Szokott lenni kisütő ellenállás.
(#) ötfelezős válasza minicooper hozzászólására (») Nov 8, 2015 /
 
Gondolj a vilanypásztorra.
(#) Ge Lee válasza minicooper hozzászólására (») Nov 8, 2015 /
 
Nem nagyon van erre egyértelmű válasz, mert nagyon nagy különbség van alapból is ember és ember között e tekintetben is. Bőr típusa, pillanatnyi nedvességtartalma, stb stb. Van aki 60-70V-tól már el akarja dobni a saját kezét is, de ismertem egy öreget aki a műszer helyett az ujjával keresett mindig fázist. Amikor hüledeztünk annyi volt a válasz hogy enyhén csíp...
(#) Gafly válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 8, 2015 /
 
Apám annó amikor rézzel dolgozott, pont így volt... Persze ez nem követendő példa...
(#) Kovidivi hozzászólása Szept 6, 2016 /
 
Helló.
Ha valakit megráz a hálózati feszültség, és a szíve elkezd remegni, görcsöt kap, vagy bármi hasonló történik, szívmasszázzsal visszaállítható a rendes szívműködés? Vagy defibrillátor kell, mint a filmekben? Esetleg szívmasszázs, fenttartani a keringést, és azonnal mentőt hívni? Mi kell ahhoz, hogy a szív újból elinduljon? Köszi.
(#) ötfelezős válasza Kovidivi hozzászólására (») Szept 7, 2016 /
 
Legajánlatosabb az Újraélesztési Társaság legfrissebb, laikusoknak szóló irányelvét áttanulmányozni. Abban még a teendők sorrendje is benne van, beleértve a segítséghívást is.
http://www.reanimatio.com/sites/reanim_hu/media/files/ERC_MRT_Ujrae...v5.pdf
Ezen felül van egy defibrillátor adatbázis, ennek a célja az lenne, hogy ha előtte az utcán esik össze valaki...
http://www.mnsza.hu/hirtelen/aed_db_lista.php
A laikus újraélesztés (befúvás és szívmasszázs) is eredményre vezetett már, de a defibrillátor csak jobb.
A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2016
(#) Kovidivi válasza ötfelezős hozzászólására (») Szept 8, 2016 / 1
 
Köszönöm!
(#) Tomadam hozzászólása Jan 7, 2023 /
 
Sziasztok!

Tegnap karnis fúrás közben egy lehetetlen helyen kábelbe futottam, az egyik konnektoréba. A bizti leoldott azonnal, észre se vettem mi van, csak hogy lekapcsolt a villany. Elég nagy volt az ijedtség. Elmentem az ügyeletre, ott megvizsgáltak, ekg-t csináltak. Az orvos szerint minden rendben, nem ért áramütés, azt éreztem volna, látszana az ekg-n. Nyugodjak le, ez csak idegesség.

Létezik hogy ennyivel megúsztam? Azóta kicsit néha bizsereg a jobb kézfejem teteje és a jobb lábam teteje. Más tünet nincs. Vérnyomás, pulzus jó.
(#) kadarist válasza Tomadam hozzászólására (») Jan 7, 2023 /
 
Szia!
A vezetékbe fúrás nem jelent okvetlenül áramütést. Ha nem képes áram átfolyni a testeden, akkor nem üt meg.
(#) VJ72 válasza Tomadam hozzászólására (») Jan 7, 2023 /
 
Gondolom nem egy harminc éves fémházas orosz fúrógéped van, egy mai műagyagházas fúrógéppel ha nem fogod meg a forgó fém tokmányt nem érhet áramütés.
(#) niedziela válasza Tomadam hozzászólására (») Jan 7, 2023 /
 
Amikor elfúrtad a vezetéket, a biztosíték leoldott, tehát csak a másodperc tört része lett volna alkalmas arra, hogy "megrázzon". Ha ennyi ideig is belekerültél volna az áramkörbe, azt tudnád, nem csak feltételeznéd, az ugyan is hatással van az izmaidra. // nem jártál még fizikoterápián
Amit jelenleg érzel az nem más mint pszhicés tünet.
(#) Tomadam hozzászólása Jan 7, 2023 /
 
Köszönöm a gyors válaszokat. Egy 1 éves, új Bosch EasyImpact SDS volt a szerszám, tokmánya gumi, de azt se fogtam meg. A müanyag fogantyút és a gumi szárat fogtam. Abba a vezetékbe sikerült fúrni amihez vezetö konnektorba a szerszám volt bedugva. Egy fa asztalon álltam fúráskor. A gép azóta is müködik.
Remélem tényleg csak pszichés a dolog, nehéz megnyugodni egy ilyen után. Egész este nem aludtam, mert mindenhol az zeng, hogy az elsö 24 órában lehet kipurcanni. Az orvos azt mondta, hogy jó EKG esetén már utólag nem lesz ilyen.
(#) sany válasza Tomadam hozzászólására (») Jan 7, 2023 /
 
Persze, ne izgulj! Nyugi!
Ha meg is ráz az áram, akkor sem lesz feltétlen lesz károsító hatása, illetve utóhatása.
(#) kaqkk válasza Tomadam hozzászólására (») Jan 7, 2023 /
 
Nyugi ! Én már fúrtam át a szolgáltató bejövő (oszlopon biztosított) 3 fázisú vezetékét 50mm es fúróval (az szikrázott-csattant rendesen) Nem rázott meg ... Az áram mindig a legkisebb ellenállás felé törekszik , a fúrószár zárta rövidre a kábelt a falban azon ment át ,miért is kanyarodott volna a szigetelt fúrógépen rajtad és az asztalon keresztül a föld felé ? Egyébként azt észerevetted volna ha megráz , nem csak utólag bizseregne hanem akkor rántott volna rajtad rendesen . Egyébként áramütést is szenvedtem már nem lehet nem észervenni .
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2023
(#) bbb válasza Tomadam hozzászólására (») Jan 7, 2023 /
 
Ez csak pszichés bebeszéled magadnak bizsergés, vagy mástól (mosószer, szappan, ...) van. Ha kezet fogtál volna az árammal, akkor azt érezted volna. Engem egy párszor elkapott már, de eddig a legrosszabb esetben is csak az ujjam rángott még egy percig, más nem volt (szerencsére). Persze fájni azért fáj, amikor megcsap, meg az égésnyom is kellemetlen...
(#) Tomadam hozzászólása Jan 7, 2023 / 2
 
Köszönöm mindenkinek! Az elsö percekben én is azon gondolkodtam, hogy észre se vettem az egészet, nem történt semmi, aztán valószínüleg beleéltem kicsit magamat és bebeszéltem/bebeszélem a dolgot. Apósom nevetett a egészen, neki az emlegetett vas fúróval volt szerencséje dolgozni anno, az áramütéstöl elfeketedtek az ujjai. Jelentkezek azért majd pár nap múlva, hogy rendben van-e minden. Tényleg köszi! Kicsit megnyugodtan azon amiket írtatok.
(#) Tomadam hozzászólása Jan 15, 2023 /
 
Sziasztok. Még megvagyok. Bár azóta se tettem túl magam a dolgon, hogy átment-e rajtam az áram vagy nem és hogy meg is maradok-e?
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2023
(#) Audience válasza Tomadam hozzászólására (») Jan 15, 2023 /
 
Ha átment volna rajtad arról tudnál! Én sokszor hallottam már az 50Hz-et dobolni a fülemben egy-egy áramütésnél, semmivel össze nem téveszthető érzés!
(#) kaqkk válasza Tomadam hozzászólására (») Jan 15, 2023 /
 
Mostmár csak rajtad múlik hogy megmaradsz e ! Küzdj az életedért ! A munkatársamat a tarkóján rázta meg egy lógó vezeték két napig volt kórházban megfigyelésen , aztán kiengedték . Meglepő módon még mindíg él .
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2023
(#) Tomadam hozzászólása Jan 15, 2023 /
 
Köszi! Igen, ebben bízom, hogy észrevettem volna ha lett volna valami, nem még levezettem a szomszéd városba 40 percet a sürgösségire, illetve az orvosok szerint olyan nincs, hogy valakin átmegy a 230 és az az ekg-n nem látszik egyáltalán, söt jobb az eredménye mint az átlagnak.. Meg szerintük 1 hét után nem fog kialakulni szívpanasz, söt 24-48 óra is akkor veszélyes, ha vizsgálatokkal igazolt az áramütés vagy a delikvens el se megy orvoshoz. Elvileg el kellett volna ájulnom ha megcsap és baj lett volna, de teljes végtag “bénulás” (mint ha sérül az izom a rándulástól) és hányinger is lett volna minimum.
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2023
(#) mateatek válasza Tomadam hozzászólására (») Jan 15, 2023 /
 
Ha kapsz egy kis áramütést, annak azért vannak jelei. Az 50 hertzes füldobolás pedig tényleg felejthetetlen.
(#) Suba53 válasza Tomadam hozzászólására (») Jan 15, 2023 / 1
 
Szerintem a te eseted egy csöppnyi hipochondria.

A megnyugtatásodra írták már sokan, de hidd el igaz: Ha megrázott volna az áram, akkor bizonyosan tudnád hogy megtörtént, és nem utólag kéne agyalni rajta.
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2023
(#) kaqkk válasza Suba53 hozzászólására (») Jan 15, 2023 /
 
Ne bánsd már ! Nincs elég baja ? Egy hete majdnem megrázta az áram és te hipochondernek nevezed ?!
(#) szsrobert válasza Tomadam hozzászólására (») Jan 15, 2023 /
 
Jó esetben nem a szíven megy át az áram. Jó egészséget kívánok mindenkinek!
(#) szsrobert válasza Tomadam hozzászólására (») Jan 15, 2023 /
 
Olvastam tvszerelőről, aki nagyfesz áramütés után ki tudott lépni a testéből.Új képesség.
(#) szs hozzászólása Jan 15, 2023 / 2
 
Van egy egyéni látásmódom erre a témára.
Kapcsolódik ahhoz is, amit egy jóbarátom mondott: látott egy fantasztikus filmet, ahol az egyik űrhajóparancsnok eldicsekedett a különböző biztonsági berendezésekkel, amik jajdejól védik őket. Erre a másik megjegyezte: mi inkább NEM ütközünk.
Én is megtanultam a fatertól(aki nem volt villanyszerelő, csak falakkal kellett egy életen át foglalkoznia): fiam, az ördöggel nem fogunk telitenyérel kezet. Tartom, és csak kézfejjel éreztem még áramot. Az is balfékség. Nincs "de". Nincs töltetlen fegyver, háztartásban nincs áramtalanított vezeték (nekünk, földönszaladóknak).

Ha egyszer kezet fogsz a fázissal, életre szóló barátság.
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2023
(#) Tomadam hozzászólása Jan 15, 2023 /
 
Köszi mindenkinek! A kritikát elfogadom, igazatok van abban is, hipochondria biztosan jelen van!
(#) Tomi111 válasza Tomadam hozzászólására (») Jan 15, 2023 /
 
Szia! Véletlen olvastam a témát. Engem úgy 3 hete rázott meg. Semmi bajom. Saját házunk felújítása - konyhafalon szereltem fel a dugaljakat. Nem volt lekapcsolva az az áramkör. Két dugalj - kettes keretben. Egyiket felszereltem, a másik felszerelésénél a bal kézfejemhez ért a megblankolt fázisvezető. Hoppá, mondom az asszonynak, ez áram alatt van. Lekapcsoltam és fojtattam a szerelést. Még a Fi relé sem oldott le, pedig működik, azóta teszteltem, 30mA-es. Figyelni kell nagyon, hamar meglehet a baj!
(#) Ronin válasza Tomadam hozzászólására (») Jan 15, 2023 /
 
Hát engem már többször is kapott el a 230V. Nem kellemes, orvoshoz sosem mentem vele. De amikor egy 1000uf 400V-os kondit fogtam meg véletlenül, na az kellemetlenebb volt mint a 230. Konkrétan úgy éreztem nagyon, de nagyon elfáradtam, és vagy 20 percig csak ültem. Ezzel sem mentem orvoshoz.
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2023
Következő: »»   5 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem