Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Áramütés és annak hatásai, elsősegély
Lapozás: OK   6 / 6
(#) bbatka hozzászólása Jan 16, 2023 /
 
Engem 1996-ban egymás után kétszer rázott meg a 220V. Festettem a szobát és este meg akartam nézni hogy szárad-e a festék. Persze a kapcsoló helyén csak a vezetékek meredeztek. Hát belenyúltam. Másnap ezt megismételtem Nem tudtam hirtelen, hogy sírjak vagy a hülyeségemen röhögjek.
A festés előtt glettelni kellett a panelt. A gletteléshez brepastát használtam, de ehhez elő kellett vizezni a falat, mert egyébként nem lehetett dolgozni a pasztával. A gletvasat erőteljesen nyomni kellett, a másik kézzel meg támaszkodni. A kapcsolóhoz közeledve azt vettem észre, hogy a szívemen keresztül futkározik az áram. Valahol a falban megsérülhetett a szigetelés a vezetéken. Szóval a kapcsolóhoz közeledve inkább lemondtam a támaszkodásról.
(#) proba válasza bbatka hozzászólására (») Jan 16, 2023 /
 
A sok sok nedvesség összehoz annyi szivárgó áramot a vezeték végétől kiindulva, ami mellé nem szükséges sérült szigetelés. ( persze lehet, de mitől.) Ismerősnél is festettek, de nem nagyon tartották tiszteletben a konnektort. A FI le is ment. Telefonált panaszkodva, hogy a FI relé nem marad fent. De mire odaértem volna, jött a hívás minden rendben, kiszáradt a konnektor.
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2023
(#) szs válasza proba hozzászólására (») Jan 16, 2023 /
 
Volt (sőt, úgy látom, ma is létezik) ez a biztonsági dugó, amit anyám is vett a konnektorokba, mikor gyerekek voltunk (hasonló, mint lenn a képen, csak nem ennyire dizájnos, az egyszínű volt).
Az megvédheti talán az ilyen mázolástól is a konnektort. Ez jutott eszembe erről, amit írtál.
( Tudom, késő, de legközelebbre, vagy másnak. Vagy legközelebbi festésre másnak)
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2023
(#) Tomadam hozzászólása Jún 5, 2023 /
 
Sziasztok!

Ha egy műanyag márkás villanykapcsoló lekapcsoláskor sergecett, az tudott is rázni, rázhatott? Feleségem hívott fel ezzel. Megijedt eléggé, hogy áramütése lehetett. Mondtam neki, hogy egyrészt műanyagot fogott, másrészt csípést nem érzett sem mást, akkor rendben van. Szerintetek?
(#) bbalazs_ válasza Tomadam hozzászólására (») Jún 5, 2023 /
 
Nem. A sercegés két fém között van, jobban vezet az embernél és az áram tudja a fizikát.
Viszont melegedhet, kilágyulhat, esetleg ki is gyulladhat.
(#) somitomi válasza Tomadam hozzászólására (») Jún 5, 2023 /
 
A 230-at rendesen érzi az ember, ha tényleg áramütés érte volna, azt biztosan tudná. A kapcsolóban szikráznak az érintkezők, ami mondjuk nem tesz nekik annyira jót, hosszabb távon beég a kapcsoló (ahogy bbalazs is írta).
(#) bbb válasza Tomadam hozzászólására (») Jún 5, 2023 /
 
Nem kellemes kezet fogni a 230-cal (tapasztalat), megérezte volna, ha úgy adódik. A sercegő kapcsolót nézze meg valaki hozzáértő, hogy miért csinálja és felejtsétek el a történetet.
(#) Tomadam hozzászólása Jún 5, 2023 /
 
Köszönöm mindenkinek! Szerintem nem rázta meg. Nincs bemeneti-kimeneti seb, nem zsibbadt le a keze, semmi. Azt mondta nem érzett csípést sem, csak hirtelen megijedt a hanghatástól és elkapta a kezét. Hívtam már a villanyszerelőnket, addig nem használjuk azt a kapcsolót.
(#) VIM válasza Tomadam hozzászólására (») Jún 5, 2023 /
 
Szia! Ha egy villanykapcsolóban kezd elfáradni az érintkezőt mozgató rugó vagy gyengébb minőségű gyártmány maga a kapcsoló akkor mikor kikapcsolja (bontja az áramkört) az áramot az érintkező egy kis ívet húz, hát azt lehet hallani. Egy jó kapcsolónál nem lehet hallani azt a sercenést, mert időben meg tudja szakítani az ívet és az kialszik, nem serceg.
(#) Tomadam hozzászólása Jún 6, 2023 /
 
Köszönöm! Minden világos már! Tanul az ember. Milyen a jó kapcsoló amúgy? Legrand pl.? Fürdőbe érdemes IP44 kapcsolókat és dugót cseréltetnem inkább?
(#) Joe_001 válasza somitomi hozzászólására (») Jún 7, 2023 /
 
Szia!
"A 230-at rendesen érzi az ember" nem feltétlenül. MV cipő, Vastagon gumírozott kesztyúben nem nagyon. Egyszerre csak egy fémet érintsél, más ne nyúljon hozzád.
Anno a Ballagóban volt erről egy sztori Dér tanárúrral. (Dér-Radnay-Soós példatárból.)
A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2023
(#) VIM válasza Tomadam hozzászólására (») Jún 8, 2023 /
 
Nem szükséges IP44 védettség de kétsarkú az igen. Ez a kapcsoló típus fázist, nullát szakít. Ha Schneidert veszel belőle, nem lőttél mellé.
Következő: »»   6 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem