Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kombikazán működési hiba
 
Témaindító: gpepe79, idő: Nov 29, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   541 / 570
(#) Billzzz hozzászólása Jan 11, 2023 /
 
Sziasztok!
Jópár év után újra segítséget kérnék a DÉG Colibri KK-E kazánommal kapcsolatban.
A kérdésem az lenne, hogy merre keressek szivárgást abban az esetben, ha 1-2 nap alatt 1,2bar-ról lecsökken kb. 0,6bar-ra a fűtésben lévő nyomás, de sehol nem találok folyás/csöpögés nyomot. Néztem a radiátoroknál és a kazán alatt is. Mikor elutaztunk egy hétre és 17 fokra levettük a fűtést, illetve a meleg vizet sem használtuk, akkor alig 0,1bar-t ment lejjebb a nyomás, tehát úgy tűnik használatközben veszt inkább vizet a rendszer, de nyoma sehol nincs(legalábbis nem találtam, pedig ez már nem olyan kis mennyiség szerintem).
A másik kérdés, hogy van egy víznyomás kapcsoló is a rendszerben, egy fehér kerek alkatrész, amire két vezeték megy. Ez mekkora nyomáson kapcsol azt lehet tudni? Rámértem, de míg kazán saját műszere szerint kevés nyomás (piros tartomány felső részénél van), akkor is átvezet, tehát nem szakadt meg a nyomás kapcsoló és szeretném tudni, hogy biztosan jól működik, mert amíg a szivárgást nem szüntetem meg addig elég hasznos része a rendszernek.

Köszönöm szépen előre is a segítségeteket és a tippeiteket.
(#) mugab válasza Billzzz hozzászólására (») Jan 11, 2023 / 1
 
Szerintem a hőcserélőd szivárog. Ha igazam van akkor kékeszöld nyomok lesznek rajta...
(#) VIM válasza Billzzz hozzászólására (») Jan 11, 2023 / 1
 
Szia! Mikor volt utóljára feltöltve (utántöltve levegővel) a tágulási tartály ill. ellenőrizve, hogy abban megfelelő e az expanziós nyomás?
(#) thimre hozzászólása Jan 11, 2023 /
 
Sziasztok!

Beretta Smart 24-es kazánnal kapcsolatban szeretnék infót kérni.
30 nm-es garzonlakásban két radiátorral működik a rendszer. Megy minden normálisan, de nem tudom 20 fok felé tornázni a hőmérsékletet. 18 fokról 3 óra volt míg ez megtörtént.
Amikor elindul a kazán nagyon hamar le is áll (gondolom azért mert, nagyon kicsi a rendszer) és utána csak keringtet a szivattyú, csak rövid időkre kapcsol be újra a kazán.
A radiátorok újak, nem levegős a rendszer. Mi lehet a probléma?
(#) VIM válasza thimre hozzászólására (») Jan 11, 2023 /
 
Szia! Ennek a kazánnak bitermikus a hőcserélője. Ennek ellenére érdemes volna megmérni mindkét NTC-t, hogy azok megfelelő értékűek-e. Ha igen akkor a hőcserélő el van vízkövesedve. Ennek a műszaki megoldásnak ez a hátulütője, hogy nagyon jó a hatásfoka de hosszútávon a vízkő beleég a "csőben cső" oldalfalába ahol kesresztmetszetszűkülést okozva túlmelegszik és a fűtési NTC ami a hőcserélőbe van becsavarva leszabályozza a teljesítményt. A savazás az átmenetileg javulást hoz de ha számításba vesszük a munkadíjakat és anyagköltséget akkor kifizetőbb ha újat vesz az ember. Ezt azért mondom, mert ha azt veszük számításba, hogy hány évet működött tünetmentesen akkor ugyanennyit fog elmenni az új hőcserélővel is.
(#) Billzzz válasza VIM hozzászólására (») Jan 11, 2023 /
 
Szia!
Olyan rég, hogy nem is emlékszem pontosan mikor.
De ha nem is jó a nyomás a tágulási tartályban, akkor is valahová el kellene tűnnie a mindig az utántöltött víznek. Vagy tévedek?
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2023
(#) Billzzz válasza mugab hozzászólására (») Jan 11, 2023 /
 
Szia!
Melyik hőcserélőre gondolsz? A primerre ami a lángok fölött van, vagy ami csak a melegvizet melegíti?
Megpróbálom majd megnézni. Eddig csak az alsó előlapi burkolatot vettem le és nem láttam csöpögés nyomot, de ezek szerint, jobban szét kell szedni.
(#) VIM válasza Billzzz hozzászólására (») Jan 11, 2023 / 1
 
Ha nem haragszol meg érte, nem engedném hosszúlére ezt a magyarázkodást de a tágulási tartályban már csak egy buboréknyi levegő lehet és a felmelegített fűtővíz ezzel szkanderozik, majd amikor lehűlik visszahúzódik. Akkor fogyott el végleg a TÁT-ba zárt levegő ha kinyit a biztonsági szelep, mert mindig csak víz került betöltésre, levegő nem a TÁT ballonjába. Csináld meg EZT a műveletet és el leszel vele egy darabig.
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2023
(#) thimre válasza VIM hozzászólására (») Jan 11, 2023 /
 
Szia!

Köszi a választ. Kb 10 éve lett telepítve és sajnos kezdettől fogva ilyen, sosem működött normálisan a rendszer. Amikor új volt a kazán akkor is ez volt. Elképzelhető, hogy rosszul van bekötve valami, gondolok itt a fűtéscsőre, radiátorra? Amúgy ilyen NTC mérést kivel tudnék végeztetni?
(#) VIM válasza thimre hozzászólására (») Jan 11, 2023 /
 
Hány fokon megy a kazán fűtéskor? A szivattyúja az ugye a III. álllásba van állítva?
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2023
(#) Billzzz válasza VIM hozzászólására (») Jan 12, 2023 /
 
Nagyon szépen köszönöm a választ és linket. Amint tudom megcsinálom és majd beszámolok az eredményről.
(#) thimre válasza VIM hozzászólására (») Jan 12, 2023 /
 
60 fokot mutat a műszer. A szivattyú állást hol látom?
(#) VIM válasza thimre hozzászólására (») Jan 12, 2023 /
 
A szivattyún kellene lennie egy kapcsolónak aminek három állása van és fordítani kell a megfelelő állásba: I-II-III.
(#) thimre válasza VIM hozzászólására (») Jan 12, 2023 /
 
Na ezt tudom. Megnézem majd. Elvileg ilyen így néz ki a szivattyúja. (netes fotó)
(#) uniman válasza thimre hozzászólására (») Jan 12, 2023 /
 
Nem minden gázkazánba van fokozatkapcsolós szivattyú beépítve...
Pl. a Smart C.S.I. leírásában említik a szivattyú három sebességétől függő átfolyási vízmennyiségeket.
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2023
(#) simozsolt hozzászólása Jan 12, 2023 / 1
 
Sziasztok!
Nekem is hasonló a problámám, mint Billzz-nek, hogy veszti a nyomást folyamatosan a kazán, főleg ha a melegvízet is használjuk. Nekem egy Bosch Gaz 4000 W ZWA 24-2 K 23 -as kazánom van (régi hagyományos, nem turbós és nem is kondenzációs), de csak 5 éves, akkor gyors cserével lett telepítve, nem volt anyagi lehetőség kondenzációsat tetetni (kéményt béleltetni stb). A neki adott válaszokat végigolvastam, én is körbejártam mindent is, hogy valhol szívárgást látok-e, de nem láttam, sőt a fűtőtesteknél sem volt levegős a rendszer, azért gondoltam, hogy megpróbálkozom itt, hátha valaki tud még valamit ajánlani vagy volt ilyen kazánnal tapasztalata.
Volt itt a szerelő szűk egy hete, nem látott folyást ő sem a kazánban, mondta, hogy biztos a tágulási tartállyal van a gond, fel is szerelt egy külső tágulási tartályt, viszont ugyanaz a jelenség maradt. Ezek után kicsit elvesztette a bízalmamat, folyamatosan az újat ajánlotta, hogy azt fél nap alatt felszerelik, viszont azt tényleg csak abban az esetben lépném meg, ha ez nem orvosolható, kicsit szűknek találom az 5 éves működést főleg, hogy évente volt takarítattva, tehát a karbantartása nem volt elhanyagolva. Fűtéskor 60 fokon megy a kazán.
Az új tágulási tartállyal annyi változott, hogy sokkal kevesebbet kell rátöltsek, hogy a nyomást visszanyerje, előtte azért sokkal több ideig tartott.
Ha ti is menthetetlennek találjátok, akkor esetleg tippet tudtok adni, hogy milyen új kazánt kellene szereltetni, amivel remélhetőleg nem csak 5 évet tud fűteni az ember?

Köszönöm szépen előre is a tippeket, segítséget!
(#) VIM válasza simozsolt hozzászólására (») Jan 12, 2023 /
 
Szia! Sok kérdés merül fel így elsőre is ezzel az esettel kapcsolatban. Ismerni kellene a rendszered űrtartalmát, hogy hány liter vizet tartalmaz. Ha azt vesszük, hogy a kazán tágulási tartálya 8 literes és benne a gyári nyomás csak 0.5 bár, akkor már régen kiszivárgott belőle a nitrogén. Az új TÁT nyomása hozzá lett e igazítva a rendszeredhez? Mi van ráírva az új TÁT-ra, milyen előnyomással hozzák forgalomba? Ellenőrizte-e valaki nyomásmérővel, hogy mennyi az annyi? Attól eltekintve, hogy bitermikus készüléket vettél nem a TÁT-nak kellene először elromolnia.
Ha maradt a helyén a kazán TÁT-ja de nem ereszti a vizet a szelepnél, akkor az nincs kilyukadva, jónak mondható. Az új TÁT töltete (nyomása) nincs hozzá igazítva a fűtési víz térfogatához. A használati utasítása. (28. oldal)
(#) simozsolt válasza VIM hozzászólására (») Jan 13, 2023 /
 
Köszönöm szépen a tanácsokat!

Én nem láttam, hogy bármit is mért volna, kb behozta az új tágulási tartályt és átkötötte arra, hogy ő előtte mérte-e vagy nem az autónál, azt nem tudom. Az nekem viszont feltűnt, hogy működés közben a nyomás jobban megemelkedik az alap álláshoz képest, mint az eredeti tartállyal. 1.2 bar-ról indulva fűtés közben 2 bar-ra felmegy.
Hétvégén megnézem, hogy a tartályon látok-e valami információt.

"Attól eltekintve, hogy bitermikus készüléket vettél nem a TÁT-nak kellene először elromolnia." - itt jól érzem, hogy mivel nem egy időtálló konstrukció ezért a javításba nagyon sokat nem éri meg költeni?
(#) VIM válasza simozsolt hozzászólására (») Jan 13, 2023 /
 
Nem feltétlenül kell "rosszra" gondolni, mert ezt írtam csak a bitermikus hőcserélők hajlamosak a vízkövesedésre ami hosszútávon teljesítményromláshoz vezet. Ez nem mostanában következik be és a 60 fokon való üzemeltetés előnyére válik a kazánnak. A német technika nem rossz sőt, megbízható készülékeket gyártanak, még akkor is ha máshol rakják azt össze. Az viszot fontos az üzemeltetés szempontjából, hogy az előírásoknak megfelelően legyen üzemeltetve. Ez alatt azt kell érteni, hogy a renszer gépészeti elemeinek (csövek, radiátorok, vízkeménység stb.) a minősége nagyban hozzájárul az élettartamhoz.
(#) Billzzz válasza Billzzz hozzászólására (») Jan 13, 2023 /
 
Meg is csináltam ezt a levegővel való feltöltést tegnap és azóta olyan mintha nem menne a le a nyomás. Biztos, hogy jobb lett, de csak napok múlva tudok többet írni róla.
Köszönöm szépen még egyszer tanácsot!
(#) nebancsa hozzászólása Jan 13, 2023 /
 
Sziasztok! Rendelkezek egy 13 éves Baxi Nuvola 3 nyilt égésterű kombi tárolós gázkazánnal. Ebbe még vas tartály van, hogy ki ne lyukadjon 2 évente cserélem az anódot. Közben vettem tartalékba egy westen digit boyler 240/60i kazánt ami megegyezik az enyémmel csak ebbe már savváló tartály van. Mellé adtak tartalékba egy régebbi westen boyler 280 panelhibás kazánt is, és kiderült már ebbe is rozsdamentes tartály van. A két rozsdamentes tartály között az a különbség hogy az újabba gyárilag van benne anód, a régibbe nincs. Majd a fűtésszezon végén tervezem hogy valamelyik rozsdamentes tartályt átraknám a baxiba.
A kérdésem az lenne melyik rozsdamentes tartályt építsem be?
Nekem a régebbi szimpatikusabb nagyobb rajta a tisztító nyílás, és nincs benne anód.
Az újabba kicsi a tisztító nyilás és van benne anód, aminek a cseréje kb. 12eFt.
Egyáltalán kell rozsdamentes tartályba anód?
Ti melyik tartályt választanátok?
Köszönöm a segítséget!
(#) dB_Thunder válasza nebancsa hozzászólására (») Jan 13, 2023 /
 
Idézet:
„Egyáltalán kell rozsdamentes tartályba anód?”

A tartály okán, ha az valóban rozsdamentes, amit nem fog a mágnes, akkor nem kell!
DE, a vasradiátorok, vascsövek védelmében lehet használni anódot!
(#) nebancsa válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jan 13, 2023 /
 
Melegvíz tárolásra van ez a tartály, nem érintkezik a víz vassal, radiátorral.
(#) thimre válasza VIM hozzászólására (») Jan 14, 2023 /
 
Szia! Lefotóztam a szivattyút. Nincsenek rajta fokozatok.
(#) VIM válasza thimre hozzászólására (») Jan 14, 2023 / 1
 
Megtennéd, hogy oldalról készítesz róla képet? A fekete doboz felől.
(#) thimre válasza VIM hozzászólására (») Jan 14, 2023 / 1
 
Jogos! az oldalán van a kapcsoló és a harmadik fokozatban áll
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2023
(#) szerviz válasza thimre hozzászólására (») Jan 14, 2023 / 1
 
A kulcsszó: "kezdettől fogva ilyen"
Ebből következik, hogy szarul van megszerelve ez a pi@ányi fűtésrendszer!
Mert vagy totál dilettáns, alkalmi szerelő csinálta "óccsó" ötrétegű, esetleg ivóvizhez való, vékony csövekkel, idomokkal, vagy "fogd meg a söröm, míg meghúzom a hollandot" hozzáállással.
De lehet, hogy a "rendszer" előremenője a kazán visszatérőjére van kötve. Ugye, a kazán alatt van öt csatlakozó, csak hogy megzavarják szegény szerelőt...................
Mindenki a kazánnak esik neki, mert az a "gonosz" nem akar fűteni, cserélgetnek mindenféle alkatrészt, miközben a csöveikben nincs megfelelő áramlás..........
(#) thimre válasza szerviz hozzászólására (») Jan 14, 2023 /
 
Rendben, lehet, hogy így van. Minden elképzelhető. Esetleg konkrét segítséget lehet kérni?
(#) thimre válasza thimre hozzászólására (») Jan 14, 2023 /
 
Esetleg valakit ajánlani a rá tudna nézni??
(#) VIM válasza szerviz hozzászólására (») Jan 14, 2023 /
 
Most értem haza és már kezdtem felgyűrni az ing úját a homlokamon gyűltek az "adidaszcsíkok", hogy most irgumburgumot mondok de megelőztél. Mégis jobb ha egy profitól kap az ember intelmet mint egy amatőrtől de ez a szivattyún lévő kapcsoló hollétének kiderítése nekem sok volt. Nem lenne jó ha ez a topik átmenne "gyakorikérdésekbe".
Következő: »»   541 / 570
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem