Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villamosan vezető folyadékok

Témaindító: lajcsi18, idő: Júl 22, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) lajcsi18 hozzászólása Júl 22, 2008 /

Hello mindenkinek!!
Ezt a témát azért nyitottam mert érdekelnek az olyan folyadékok amik vezetik az elektromos áramot!!!
A kérésem pedig az lenne hogy aki tud olyan folyadékot mondani ami vezető tulajdonságokkal bír akkor várom a véleményét,példáit!!
Én is tudok néhányat de még nem eleget!!
Köszönöm előre is a segítségeteket!!
(#) zsoltee0001 válasza lajcsi18 hozzászólására (») Júl 22, 2008 /

Hali
alapvetően a higany az ami "normálisan" képes az áramot vezetni, persze csak zárt edényben nem ártalmas az egészségre.

de akár a sós víz is, mivel szabad ionokat tartalmaz.
kb ennyit tudtam segíteni
üdv
(#) titi válasza lajcsi18 hozzászólására (») Júl 22, 2008 /

Hali!
A modik biztos örülni fognak...
Na de, hogy mondjak is valamit: víz, higany és persze minden onyan, amelyben ezek nagyrészt megtalálhatóak...
(#) ferci válasza lajcsi18 hozzászólására (») Júl 22, 2008 / 4

Hát ez jó h kérdés...
Kissé kibővítem: savak, savas oldatok, lúgok, lúgos oldatok, ezeknek a sói ( nem csak a konyhasó só...).
A higany egyébként nem folyadék, hanem folyékony fém, hi...
(#) ha6pc hozzászólása Júl 22, 2008 /

A víz is inkább folyékony jég....
Az "ionvezetés" keresőzését javaslom.
(#) ferci válasza ha6pc hozzászólására (») Júl 22, 2008 /

... és a gázok hogyan vezetnek? azokat ionizálni kell, tehát az ionvezetés nemcsak a folyadékokra ( elektrolitekre) jellemző.
Az pedig természetes, hogy a vezető folyadék az ionjai miatt vezet... ez nem lehet kérdés..
(#) ha6pc válasza ferci hozzászólására (») Júl 22, 2008 /

Itt igenis a folyadékok vezetése volt a kérdés.
A gázokat máshol tárgyaljuk.
Mi a véleményetek az üvegről,mint folyadékról és annak vezetéséről.
(#) ferci válasza ha6pc hozzászólására (») Júl 22, 2008 /

... pont azért írtam, hogy nem kell hangsúlyozni az ionvezetés keresését... félreértettél..
(#) gg630504 válasza lajcsi18 hozzászólására (») Júl 22, 2008 /

* Az is érdekes lehet, hogy egy folyadék _nem_ vezető. Például desztillált viz; tudtommal a benzin, olajok...
* Az üvegfém folyadék?
* Milyen hőfokon folyadék? A folyó vas vezető.
* A testnedveket sem szabad kihagyni.

Az üveg is egy érdekes anyag ebből a szempontból.....vajon az üveg vezeti az áramot szilárd illetve cseppfolyós állapotában?.............
(#) kobold válasza lajcsi18 hozzászólására (») Júl 22, 2008 /

Ha a rákapcsolt feszültség eléri az átütési szilárdságának az értékét, akkor szilárdan is vezet, csak azt nem tudom, mire akarod te ezt használni.
Cseppfolyósan, olvadékként szerintem tutira vezet valamennyire, a szilícium-oxid miatt. Csak olyankor poharat nyomnak belőle, nem pedig vezetékként alkalmazzák...
(#) ha6pc válasza lajcsi18 hozzászólására (») Júl 22, 2008 /

Nos ez az amiért említettem. Valamikor míg gyártottunk üveget,a húzógépeken a húzás sebességét ahhoz lőtték be különböző P,I,D szabályzókörön át,hogy milyen vastag az üveg. Azt pedig ellenállásméréssel állapították meg.
A még képlékeny üveg két szélén acélkefe volt a kontakt.
(A tarjáni üveg nem azért volt hullámos! )
Érdekes anyag...Tkp. szilárdan is cseppfolyós,csak nagy a viszkozitása.

Ez a mostani kérdésem nem éppen a topic témához illik de eszembe jutott az üvegről hogy.....a mai nap láttam éppen a tv-ben a Pimp My Ride című műsort....gondolom tudjátok hogy miről van szó(autókat pofoznak ki)....nos...volt benne egy olyan üveglap ami átlátszó volt egy gombnyomás elejéig...amikor egy gombot megnyomtak akkor világoskék színű lett a teljes üveg és nem lehetett átlátni rajta....ez a jelenség nincsen valamelyest összefüggésben a folyadékkristályos képernyőkkel??....
(#) lajcsi18 válasza ha6pc hozzászólására (») Júl 22, 2008 /

ez most lehet hogy hülye és elképzelhetetlen kérdés lesz de olyan üveget nem lehet gyártani ami rugalmas?...amit csűrhetek-csavarhatok....mint a gumislagot

Elvileg (gyakorlatilag is) lehet, valami szuperpolírozott felületet állítanak elő,így nem tudnak repedések keletkezni,tehát nem fog eltörni. A gyakorlatban nem terjedt el,de létezik.
Amíg létezett edzett szélvédő,csinálták is a srácok,hogy letették a Trabantüveget és ugráltak rajta.
Be is hajlott a padlóig-már ami nem durrant el.
Node "vezető folyadék" témában vagyunk.
(#) lajcsi18 válasza ha6pc hozzászólására (») Júl 22, 2008 /

Jó oké...bocsi...ne haragudj...
Egyépként mi a véleményed a vérről mint folyadékról?...
Elméletileg az is vezető folyadék?...vagy nem?

Egészen biztos.
Érdekes téma,mivelünk tanítottak orvosi elektronikát,de hogy a vér vezetőképessége fölmerült volna.... Erről nem tanultunk.
(#) idlob válasza lajcsi18 hozzászólására (») Júl 22, 2008 /

A vér fiziológiás oldat, tehát vezeti, aránylag jól. Többek között ezért is érhet áramütés, ha tapogatod a fázist.

az a kérdés is felmerült bennem hogy mit kell ahhoz csinálni a vérrel hogy ne aludjon meg?.....van valamilyen alvadásgátló szer ami a vér alvadását meggátolja?......ha én kihelyezek egy kis tálcára pár csepp vért akkor az nem fog megaludni?.....egy zárt térben sem alszik meg a vér?.....gondolok pl egy műanyag csőben lévő vérre......
(#) Madárpók válasza lajcsi18 hozzászólására (») Júl 23, 2008 /

Vannak véralvadásgátló anyagok, ilyeneket termelnek a szúnyogok, kullancsok, piócák és efféle vérszívó teremtmények, illetve ami most eszembe jut az a heparin. De hogy mi a fenének akarsz te vérrel áramot vezetni...
(#) Báddzsó válasza Madárpók hozzászólására (») Júl 23, 2008 /

madárpók nem termel ilyen anyagot? bocs de nem hagyhattam ki főleg ilyen hajnal 1kor
(#) Madárpók válasza Báddzsó hozzászólására (») Júl 23, 2008 /

Tudtommal nem, érdekességként mondom, hogy a pókoknak kicsit más szerkezetű vérük van, egyrészt az oxigént nem vas hanem réz alapú fehérje szállítja, ami szabadon van a vérben, nem pedig vértestekben, a másik pedig hogy a pókvér nem alvad meg
De ez elég off
(#) pako hozzászólása Júl 23, 2008 /

Üdv!
még nem próbáltam de szerintem a grafitos zsír is jól vezethet. Ha egyáltalán az folyadéknak számít... de nem hinném Tényleg az milyen halmazállapotnak minősül?
(#) lajcsi18 válasza Madárpók hozzászólására (») Júl 23, 2008 /

Az legyen az én dolgom hogy mit akarok csinálni a vérrel...egyébként is kísérletezni szabad tudtommal...különböző anyagokkal.....a megfelelő szabályok betartásával....felfedezni valamit sztem nem tilos....
(#) Collector válasza lajcsi18 hozzászólására (») Júl 23, 2008 /

Az üveg tud vezetni szilárd állapotban is, de mindenképp fel kell hozzá hevíteni. A csatolt képen az üvegről (a felületéről) van ív húzva.
(#) ferci válasza Collector hozzászólására (») Júl 23, 2008 /

Szegény elektroncsövekkel mi lenne több kilovoltnál, ha vezetne az üveg... - és még sok példa... ha pedig meg van ömlesztve, akkor mellette húz át.. ezen az alapon minden vezet, amit elegendő térerő át tud ütni.
(#) Madárpók válasza lajcsi18 hozzászólására (») Júl 23, 2008 /

Persze, nem tilos, de szerintem akkor már inkább használj sós/ecetes/kénsavas/akármilyen vizet, az szerintem sokkal jobban vezet mint a vér, de az összes vízalapú cuccnál megvan az a gond hogy áramerősségtől függő mértékben kémiai változások zajlanak, pl. vízbontás(2H2O-->2H2+O2), konyhasónál keletkezhet Cl2, H2, NaOH, NaClO(3), illetve a korrodálódott elektródákból az oldatba lépő ionok is megkavarhatják kicsit a dolgokat. Úgyhogy a keletkező gázok elvezetését mindenképpen meg kell oldanod.
(#) Collector válasza ferci hozzászólására (») Júl 23, 2008 /

Ki mondta, hogy vezet az üveg? Én azt mondtam, hogy ha nagy hő éri, de még nem olvad meg, akkor képes csak rá. Magában nem. Lehet, hogy van különbség üveg-üveg közt, de én bizony átvezettem szilárd üvegen nem is kicsi áramot, ha hiszed ha nem. Később eltört a hő okozta feszültség miatt. Szerintem az elektrocső üvege is vezet, ha elér egy bizonyos hőmérsékletet. Több kV alatt nem tudom mire gondolsz, én 35-40kV körül tapasztaltam csak (ilyen feszültségek mellett háztartásban meg nemigen találni elektroncsöveket)
(#) lajcsi18 válasza Madárpók hozzászólására (») Júl 23, 2008 /

igen tudom.....a gázokat feltétlen el kell vezetni....egyébként próbálkoztam a sós,ecetes dolgokkal.....csak gondoltam mást is kipróbálok.....én mindig a változásokat keresem mindenben.....
(#) ferci válasza Collector hozzászólására (») Júl 24, 2008 /

Nem óhajtok ezen vitázni , de más a vezetés és az áthúzás, átütés utáni vezetés , ill. szivárgó áram vagy normál, kézben tartható. A "ha" kategória meg már más téma... a félvezetők is változnak bizonyos hőfok felett..
Szóval, ez már nem tartozik lajcsi18 kérdéséhez, úgyhogy téma zár részemről.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem