Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   3468 / 3558
(#) Skori válasza bbb hozzászólására (») Feb 8, 2023 /
 
Nem tartok rajta fontos dolgokat, ill. ami fontos az máshol is megvan, a többi meg letölthető újra a netről. Mindegyik NAS-nak vannak dolgai, szerintem a XPenology egy egész jó kompromisszum.
(#) Skori válasza Suba53 hozzászólására (») Feb 8, 2023 /
 
Szerettem én is a T610-et, azon is XPenology-t használtam - de mindíg nézegettem, hogy ami az ami valamivel jobb kompromisszum, (pl. ár, teljesítmény, fogyasztás, zaj, szempontból) és sokáig nem találtam a T610-nél jobb alternatívát. Mellesleg az is látványosan gyorsabb SSD-vel.
Akkor adtam el amikor beüzemeltem az ARK-t NAS-nak.
(#) Pethical válasza Skori hozzászólására (») Feb 8, 2023 /
 
Ez is tök jó, sokáig szemeztem ezekkel a minipc-kkel, az egyetlen gond vele, hogy, ha jól láttam, akkor alapáron 400 dollárt kérnek egy ilyenért, ami, ahogy Te is írtad, azért nem kevés pénz és nem is értem miért kerül ilyen pénzekbe.

100-120 dollárból kijön egy Orange PI 5 és ez van benne cserébe: Rockchip SOC, 8 db 64 bites mag, 4 db Cortex A76 + 4 db Cortex A55, 2.4Ghz-en, ARM Mali-G610 GPU, 8Gb RAM, 16Gb EMMC, Wifi, Bluetooth, gigabites LAN, USB 3.0 és 2.0 portok, lehet rá pattintani NVME SSD-t, audió ki és bemenet, HDMI kimenet, memória méretben egyébként 2-től 32Gb-ig van és nemhogy a HD, a 4k-s videót is megeszi reggelire.
Nem csak Raspbian OS fut rajtuk, az már régen volt, amikor ezek hőmérséklet logolásra voltak csak jók, debian, ubuntu sima ügy akadozás nélkül, Raspberry-n a Windows ARM kiadása is elmegy, vannak akik komplett szerverparkokat üzemeltetnek RPI-vel, ezért se lehet hozzájutni. Van amúgy már billentyűzettel egybeépített verzió is, bár olyat még élőben nem láttam.

Ahogy írtam nekem sem Raspbian megy az RPI 3+ B-n, sokáig Debian volt, amíg nem csináltam belőle "okosTV"-t, akkor cseréltem le LibreElecre amin a Kodi ketyeg. Viszi a HD videót akadozás nélkül, én is meglepődtem rajta, de nincs vele gondja. És egy tenyérni bluetooth billentyűzetem van hozzá amin van touchpad. 4 000 Ft körül árulják kínai boltokban is, de pont elég nekem hozzá, hiszen adott célra használom, minden másra itt a laptop. Ha nagyon gépelős a dolog akkor meg becsattanok rá laptopról SSH-n, vagy VNC-vel.

A Lenovo T széria valóban elpusztíthatatlan. A 3. generációs i7-el csak annyi gond van, hogy már nem szereti Microsoft, de szerintem ezek a laptopok 10 év múlva is menni fognak. Nálam van itthon teljesen működi T500-as laptop, W530-as is, a T500 már 9 éves, Core 2 duo van benne, Win7 fut rajta. A W530-asban meg azt hiszem 3. generációs i7-es, amiben még valódi magok vannak, 2 éve még felvette a versenyt az új i3, i5 procikkal. Imádtam. Csak Lenovo T és P szériát használok, amikor rajtam múlik.

Mindenesetre jó, hogy több alternatívát is adtunk, a kijelző nélküli laptop, ami kijön közel 0 Ft-ból, az egylapkás számítógépek amik 40 dollártól vannak és az említett miniPC-k nem tudom milyen költségekkel. Mindegyik mellett van elég sok érv és ellenérv, így azt gondolom, hogy a kérdező ki i tudja választan a számára költségben, teljesítményben, kinézetben, minőségben stb. legmegfelelőbb megoldást.
(#) Skori válasza Pethical hozzászólására (») Feb 8, 2023 /
 
Nekem úgy tűnik, hogy ezek a különböző "PI"-k, mire mindent megvesz hozzá az ember (táp, ház, stb) addigra a végén annyiba kerül mint egy PC. Viszont egy PC azért erősebb.
Amúgy az ARK közel sem volt 100 dollár, 28eFt-ért vettem, gyakorlatilag új 128Gb SSD-vel együtt. Akitől vettem az sok darabot vett, véletlenül láttam a számlát is, 6eFt/db áron vette meg egy cégtől - szóval keresett rajta rendesen, de végülis még így is megérte.
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2023
(#) Pethical válasza Skori hozzászólására (») Feb 8, 2023 /
 
Az egy nagyon jó ár volt, annyiért egy ilyen ajándék.
Tápként egy sima telefontöltő is elviszi ami le tud adni 1-2 ampert. A házat ami képen látható nyomtattam, persze ehhez kell 3d nyomtató ami nincsen minden háztartásban, viszont amúgy nagyon drágán adnak hozzá egy műanyag darabot... Manapság amúgy horror amilyen árak vannak. Amikor egy atmega328 4000 forint hestoreban... Falnak megyek. Egy üzleti, fejlesztői laptop 1 millió. Minden megfizethetetlen lett és azt hiszem egyre nagyobb értéke lesz a régi dolgoknak. Van pl. egy Asus eepc a fiókban, lassan azt is előveszem.
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2023
(#) Skori válasza Pethical hozzászólására (») Feb 9, 2023 /
 
Jó lett az a ház amit nyomtattál, teljesen gyárinak néz ki.
Annak idején a Raspberry PI-t nézegettem, de mindig elvetettem valamelyik korlátja miatt, pl. hogy még a PI4-re sem voltak nem voltak képesek gyárilag rátenni egy SATA csatlakozót, de rátettek pl. két HDMI-t, feleslegesen, mert szinte senki sem használja ki. Az SD kártyáról bootolás, meg az SD kártya kinyírása, meg a mókolás, hogy SSD-ről menjen, ugyanakkor az ára nem tükrözi ezeket a dolgokat - ezért elment a kedvem tőle. Annak fényében pedig, hogy tulajdonképpen régebbi (és tömeg-gyártott, azaz olcsó) mobiltelefon alkatrészekből van, fillérekbe kellene kerülnie - de sajnos ez csak az elmélet. Amúgy az tetszik benne hogy tényleg kicsi. Az megintcsak nem tetszik, hogy sok egyéb kiegészítő (amik közül szintén sok olyan van, ami mobiltelefon alkatrész), még jobban megdobja az árát - ha ezeket is hozzá veszem, akkor már túl sokba kerül (szerintem).
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2023
(#) Skori válasza Pethical hozzászólására (») Feb 9, 2023 /
 
Mondjuk mostanában nem követtem Raspberry PI (és hasonlók) a vonalat, lehet, hogy sokmindent megoldottak azóta.

A szerverre annak idején egy barátom beszélt rá, hogy milyen ügyes dolog. Akkor az ár fontos szempont volt, és 15eFt körüliből megvolt a HP-T610. Először nem is ment 24 órában, hanem WOL-al kapcsoltam be távolról amikor kellett, aztán később a seed miatt (meg kényelmi okokból) bekapcsolva hagytam (a winyóra beálítottam, hogy az leállhat ha nincs használva). Később rákattantam, mert tényleg ügyes dolog, meg így nem az asztali PC intéz sokmindent a nagyobb energia-fogyasztásával. Vettem bele SSD-t, a winyó helyett, és határozottan jobb lett. Aztán nemrég jött az ARK helyette...
(#) Pethical válasza Skori hozzászólására (») Feb 9, 2023 /
 
Köszönöm szépen!

Bizony, őrületesen drága a Raspberry. Ugye ez lett volna a pár dolláros miniszámítógép. Ehelyett ma már ennek a közelébe nincsen, teljesen más, mint aminek indult a dolog, pedig jó lett volna. Én sem veszek többet pi-t, még a klónok azért megfizethetőek, de azok sem annyira olcsók. Állítólag a chiphiány miatt ilyen drágák. Egyébként valami nagyon fura van a piacon. Egy ATMEGA328P-AU 2 264 Ft-ba kerül, ugyanez ráültetve egy NYÁK lapra (Arduino pro mini) 2 079 Ft. Tehát 200 Ft-al olcsóbb hóbelebanccal, mint önmagában, ha kell, meg kell venni egy arduino-t és leforrasztani róla. Nem tudom hova tenni a mostani árakat.
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2023
(#) Skori hozzászólása Feb 12, 2023 /
 
Úgy néz ki előbb-utóbb új mailcímre lesz szükségem. A freemail-ről egyszerűen nem lehet gmail-es címre még válaszlevelet sem írni - mert nem kapja meg a címzett, a citromail nemsokára fizetőssé válik. A gmail-t nem lehet régebbi POP3-at használó levelezőprogrammal használni.

Tudtok-e nekem olyan email szolgáltatást javasolni ami:
- Használható régebbi levelezőprogrammal, POP3-al. Akár offline is el akarom érni a leveleimet, tehát helyben akarom tárolni, nem a szerveren, ezért kell levelezőprogram. Tehát IMAP és webfelületes levelezés nem jó.
- Nem dobálják vissza más mailszerverek, SPAM-re hivatkozva, mint a freemail-es leveleket
- Az sem lenne baj ha ingyenes, és várhatóan még hosszú távon használható lesz.
- Tárhely nem baj ha kicsi, időnként majd kiürítem.
- Egyelőre a netszolgáltató SMTP szerverét tudom használni, de a jövőre gondolva nem lenne baj ha az email-szolgáltatónál is lenne erre lehetőség.
- Gmail-t nem akarok használni.
(#) bbb válasza Skori hozzászólására (») Feb 12, 2023 /
 
yahoo? Bővebben: Link

S bár tudom gmail nem játszik, de elárulom, az is megy pop3-mal Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2023
(#) Skori válasza bbb hozzászólására (») Feb 12, 2023 /
 
Yahoo mail: Most próbáltam, elméletileg működnie kellene POP3-al, gyakorlatilag nem működik. A levelezőprogram annyit ír ki, hogy a jelszó elküldése sikertelen volt. Azt írják régebbi programhoz külön jelszót kell generálni, kiválasztom ezt a menüpontot, erre kiírja, hogy ez jelenleg nem elérhető... Tehát yahoo nem jött be.

Gmail-t régebben próbáltam POP3-al használni, de az is csak elméletileg használható, gyakorlatilag alkalmatlan rá - illetve úgy működik, hogy az embernek elmenjen a kedve tőle. De gmail-t amúgy sem szeretnék 100 másik okból sem.
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2023
(#) Suba53 hozzászólása Feb 12, 2023 /
 
Ha már szóba került a levelezés.
Nagyon régóta használom a citromailt. Most hogy fizetőssé teszik fájó szívvel le fogok mondani róla.
Viszont rengeteg levelem van, amit szeretnék megtartani valamilyen formában.
Hogyan lehet a citromail-ből lementeni a levelezést, lehetőleg a mappa struktúrával együtt?

A másik meg, hogy rengeteg helyen vagyok beregisztrálva a citromail-es email címemmel. Az sem lesz kis meló, hogy mindenütt, ahol csak lehet átállítsam másik email címre a regeket.
(#) Skori válasza Suba53 hozzászólására (») Feb 12, 2023 /
 
A citromail egyelőre működik POP3-al, azaz levelezőprogramba le tudod tölteni, de csak az inbox-ot. Több lépésben persze, a levelek áthelyezgetésével a mappák között megoldható, de nem lesz túl kényelmes megoldás. Jó ideje hordozható levelezőprogramot használok, ezt könnyű bármikor menteni a benne levő levelekkel együtt.

A családtagok használnak citromail-t is, még nem tudom mi lesz helyette jó alternatíva... de havi 2000Ft-ot biztos nem fogunk rászánni egy email fiókra.
(#) Skori válasza Skori hozzászólására (») Feb 12, 2023 /
 
Mailbox.hu-t használja valaki? Működik rendesen levelezőprogrammal, POP3-al? Mennyire üzembiztos ill. megbízható?
(#) bbb válasza Skori hozzászólására (») Feb 12, 2023 /
 
A mozilla thunderbirdnek van újabb verziója, mi indokolja a régi használatát? Egyébként még ilyenkor a hitelesítés típusa is okozhat gondot, végig kell játszani, mert elképzelhető, hogy nem az SSL/TLS kell neki, hanem sima SSL. A biztonsági és a haladó beállításoknál mit lehet még állítani?
(#) Skori válasza bbb hozzászólására (») Feb 13, 2023 /
 
Végülis rájöttem, hogy a skype miatt eleve van microsoft fiókom, így csak létrehoztam egy @outlook.com-ra végződő aliast, és máris van használható email címem. Működik a levelezőprogramommal is, csak annyi kellett, hogy a webfelületen engedélyezni kellett a POP elérést.
(#) Skori válasza bbb hozzászólására (») Feb 13, 2023 /
 
Ez egy hordozható verzió (Thunderbird Portable), sok éve használom, és mára összesen majdnem 13Gb levelet tárol. Jól működik, és semmi szükségem csicsásabb programra, meg új funkciók sem kellenek, ez mindent tud amire nekem kell. Időnként készítek egy menést róla - ami gyakorlatilag szinte csak egy sima másolás. Ezen kívül akár linuxból is elindul (wine-al), így ugyanabba az adatbázisba tölt le mint amikor windowsból indul.
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2023
(#) bbb válasza Skori hozzászólására (») Feb 13, 2023 /
 
Nem a csicsa miatt szokás frissíteni ezeket, hanem a protokollok ismerete/nem ismerete miatt. Amíg működik, addig nem kell, de tapasztalat azt mutatta, hogy régebbi verzióval nem minden levelező megy normálisan, vagy egyáltalán és ez főleg az SSL/TLS/StartTLS dolgoknál jön elő, mint esetedben is. Szerencsére az outlook címed megy a mostanival, így még nem vagy rákényszerítve a frissítésre, de készülj fel lelkileg, hogy ez is csak idő kérdése...
(#) Skori válasza bbb hozzászólására (») Feb 13, 2023 /
 
Sajnos az outlook sem az igazi, de legalább működik. Nagyjából ha kell - ha nem mindent a levélszemétbe rak ami nem a saját domainjéről jön. Ez webfelületen nem lenne nagy gond, csak ezek a levelek POP3-al nem töltődnek le... és megint ott tartunk, hogy elvileg megy POP3-al, gyakorlatilag meg nem, mert folyton be kell lépni és nézegetni, hogy éppen mit rakott a szemétbe. Kikapcsolni persze nem lehet ezt a funkciót, csak egyesével felvenni a "megbízhatónak tartott domaineket". Egy ilyen levélszemét szűrés rosszabb, mintha egyáltalán nem is lenne, mert plusz feladatot generál segítség helyett.
(#) elektrorudi válasza Skori hozzászólására (») Feb 13, 2023 /
 
Szia!
Lehet, hogy el kellene engedni ezt a pop3 dolgot. Én Thunderbird-ot használok, (mint Te is) és gmail-os címem van. (Olvastam, hogy Te ezt nem akarod.) Viszont smtp, meg imap-os kapcsolat van a Thuderbird és a gmail között, ennek ellenére, tudom olvasni a leveleimet offline módban is (most próbáltam). Ebből arra következtetek, hogy a leveleim itt vannak a gépemen, nem valahol a semmiben. Egyébként a fontos leveleimet mappákban tárolom, és amikor a mappát zárom (az adott projektet zárom), akkor az egész hozzá tartozó levelezést mentem a saját HDD-re a projekthez tartozó mappába. Így a gmail-os 3GB-om sose telik be, és a leveleimet is viszonylagos biztonságban tudom. Igaz az aktuális levelezésemet nem mentegetem, de azokat éppen az élő projektek miatt, a levelezőpartnereimmel vissza tudnám állítani, ha beütne a krakk a google-nél.
Sok-sok évig az Office Outlook-ját használtam (talán a 2010-est), de jött ez a hitelesítési mizéria, és akkor kellett vennem egy új Office 2019 kulcsot. Hiba volt. Az Outlokkja pocsék. Levelek, sőt komplett mappák tűntek el. Megnyugtattak, hogy nem én vagyok a hülye, ez ilyen. Remek. Akkor javasolták a T.B-t. Azóta is hálás vagyok érte.
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2023
(#) Pethical válasza Skori hozzászólására (») Feb 13, 2023 / 1
 
Az IMAP csak egy protokoll, egyátalán nem zárja ki, hogy offline is meglegyenek a leveleid.
Nem tudom mikori a thunderbird amit használsz, de kb. 2010 óta, a 3.0 verziótól kezdődően a Thunderbirdnél ez alapértelmezetten be is van kapcsolva és offline is tárolja az IMAP-on keresztül szinkronizált mappákat és leveleket is. Bónuszban a szerveren is megtarthatod őket, így, ha nem akarsz, akkor nem kell otthon tárolnod több gigabájtnyi levelet, tárolhatod az utolsó 1 évet, vagy amennyit akarsz, a többi meg meglesz odafenn, persze csak, ha a tárhely ezt engedi.

A Gmail azért nem engedi be a régi programokat, mert sérülékeny titkosítási algoritmusokat képesek csak használni, azaz nem biztonságosak.

A "Gmailt nem akarok használni" kitétellel szerintem a legmegbízhatóbb megoldást lőtted ki.
(#) Skori válasza Pethical hozzászólására (») Feb 14, 2023 /
 
Gmailt sok okból nem akarok használni, csak egy példa a kedvedért:
- Szeretném megkapni azokat a leveleket is, amit esetleg mondjuk egy freemail-es felhasználó küldene nekem. A gmail viszont gyakran egyszerűen kidobja a freemail-es domainről érkező leveleket. Persze elvileg "megmondhatod neki", hogy "ne", de ezt időről időre újra meg kell tenned, mert "de", egyszercsak akkor is kidobja... Én meg rohadtul utálom amikor egy eszköz annyira okos akar lenni, hogy helyettem akarja eldönteni, hogy nekem mi a jó... Tudom, hogy a világ ebbe az irányba meg, de akkor sem fogok együtt bégetni a birkákkal - inkább keresek más megoldást,
ami nekem megfelelőbb.
- És mint írtam ez csak egy ok, de van sok más is...
(#) Pethical válasza Skori hozzászólására (») Feb 14, 2023 /
 
Természetesen ez a Te döntésed, ha bármi okból nem szeretnéd a Gmailt, hát akkor az nem lesz jó neked.

Ami a lényeg volt, hogy az IMAP és az offline nem zárja ki egymást, így érdemes kipróbálnod valamelyikkel amelyik nem Gmail és szimpatikus.
(#) Prefector válasza Skori hozzászólására (») Feb 14, 2023 / 1
 
Abszolút nem támadom az álláspontodat, mert mindenki saját maga dönti el milyen levelezőt használ, viszont a példád abszolút rossz. A freemail-t azért dobja ki gyakorlatilag minden szolgáltató, mert a mai napig nem voltak képesek olyan alapvető levelezőszerveri biztonsági megoldásokat alkalmazni, mely csökkenti a freemail-el való visszaélést.
Nem sikerült rendesen alkalmazniuk sem a levél digitális aláírását (DKIM), sem a szervereken nem hibátlan az SPF rekord, ami megmondaná ki jogosult @freemail.hu e-mailek kiküldésére.

Tehát abszolút igazad lehet általánosságban, csak a freemail erre nem jó példa, mert a freemail tehet erről a jelenségről és nem a gmail.
(#) Skori válasza Pethical hozzászólására (») Feb 14, 2023 /
 
Igazából a microsoft email szolgáltatása (xxxxxxx@outlook.com) teljesen jó lenne, ha ki lehetne valahogy kapcsolni a SPAM szűrést.
(#) Pethical válasza Skori hozzászólására (») Feb 14, 2023 /
 
Azt nem tudod sajnos kikapcsolni, de IMAP-pal tudod szinkronizálni a spam mappát is. Persze bosszantó, hogy abban kell kutakodni értelmes levelekért.
(#) Skori válasza Prefector hozzászólására (») Feb 14, 2023 /
 
Lehet, hogy a freemail tehet róla a freemail felhasználó viszont nem. Én viszont meg akarom kapni azt a levelet is, amit a freemail felhasználó küld nekem! Lesz***om, hogy ki mennyire tartja biztonságosnak a freemailt, akkor is gusztustalan, hogy helyettem akarják eldönteni, hogy egy nekem szóló levéllel mi legyen. Majd én eldöntöm, hogy kukázom-e mert SPAM, vagy éppen számomra hasznos valamiért.
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2023
Moderátor által szerkesztve
(#) Skori válasza Pethical hozzászólására (») Feb 14, 2023 /
 
Mondasz valamit, végülis akár kétszer is felvehetem a Thunderbirdbe a postafiókot, egyszer POP3-al, egyszer meg IMAP-al. Biztos, hogy IMAP-al elérném a "levélszemét" mappát is? Mert akkor talán fel tudnék venni egy helyi szabályt, hogy automatice rakja át a beérkezettbe, azt meg POP3-al letölti.
(#) Pethical válasza Skori hozzászólására (») Feb 14, 2023 /
 
Valójában itt nem csak a hasznosságról és a tartalom minőségéről van szó, hogy spam-e.
Ha nincs DKIM, DMARC és SPF beállítva, akkor minden gond nélkül képes vagyok Neked látszólag bármilyen az adott szerveren hosztolt címről levelet küldeni, akár a te saját címedről is és senki sem tudja megmondani, hogy azt valóban a fiók tulajdonosa, vagy én küldtem. Mivel a freemail nem titkosít, ezért másoknak lehetséges nem csak elolvasni, de Man-In-The-Middle támadással módosítani is az emaileket amiket freemailen keresztül küldesz, vagy fogadsz. Tehát ilyen esetben csak annyi biztos, hogy jött egy email, hogy azt ki küldte, mi van benne, az mind kétséges, nem hiteles.
Ennek ellenére a freemail felhasználók leveleit valóban hasznos néha megkapni.
(#) Prefector válasza Skori hozzászólására (») Feb 14, 2023 /
 
Idézet:
„helyettem akarják eldönteni”


Bárcsak ilyen egyszerű lenne. A felfogás az, hogy ha például a freemail nem tesz meg mindent a biztonságért, akkor ha egy másik szolgáltatásban folyamatosan kéretlen leveleket - vírusos leveleket kapsz ettől a feladótól, akkor nem a feladóról fogsz véleményt formálni (mostani példában a freemailről) hanem azt fogod mondani, hogy a gmailes fiókodra folyamatosan spameket kapsz és így végeredményében a gmail-ről fogsz véleményt formálni. Azaz más szolgáltató helytelen vagy elégtelen beállításai miatt fogsz véleményt formálni róluk.

Egyébként ha ilyen magas és nem mainstream elvárásaid vannak egy ingyenes levelező szolgáltatóval kapcsolatban, akkor felmerült már esetleg, hogy sajátot üzemeltess, akár fizetős virtuálgépen? Ott meg lenne a lehetőség, hogy minden az elvárásaid szerint legyen, ha ki akarsz kapcsolni minden spam és vírus szűrést, akkor bátran megteheted.
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2023
Következő: »»   3468 / 3558
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem