Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es világítás
 
Témaindító: xodak, idő: Aug 6, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   172 / 178
(#) szs válasza szs hozzászólására (») Feb 12, 2023 /
 
Idézet:
„abból az egyből is négy fogyott ”

Márminthogy: azon az egy helyen is.
De van olyan LED-sor világításom tényleg, amiben szűréshiba volt, kondenzátorcsere megoldotta. Csak lusta vagyok a tűzhely felé felszerelni, pedig a nejem vágy rá.

Tehát nem is tudom.
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2023
(#) hsepitesz hozzászólása Feb 13, 2023 /
 
Az egész lakásban OSRAM LED-es égők vannak, ezeket pár éve vettem, semmi baj velük. Most a napokban vettem újabb 4 db-ot, és ezek az újak sajnos a hálózati feszültség ingadozásait jól lekövetik, 3 V változásra már szemet zavaróan változik a fényük.
Nagyon zavaró a pár másodpercenkénti fényerő-változás.
Nyilván, valamit változtattak a belső elektronikán.
Amit még tudni kell, hogy sajnos a feszültség nálunk esténként sokszor 203-206 V körül van, de mértem már 199-et is. Reggel 207, de néha azért eléri a 230-at is. Mindez közvetlenül a villanyóra után.
Ahogy észrevettem, ez is okozza a problémát, viszont ezen nem tudok változtatni.

Mit lehetne csinálni? Esetleg az égő belső elektronikáján lehetne valamit módosítani?
Az egyiket szétszedtem, BP5133-as IC van benne.
(#) Ge Lee válasza hsepitesz hozzászólására (») Feb 13, 2023 /
 
Régen ezekben mezei kapcsolóüzemű áramgenerátor volt, már 100-120V-ról működtek. Nekem eddig egyikkel sem volt jó tapasztalatom, főleg a rábalux-szal nem, 1 év garit adnak rá az üzletben, és 1 év 2 hónap után az összes behal, kilukad benne egy led. Amelyik más gyártó terméke meg jó, az is megáll 2-3 év után, abban pedig az áramgenerátor ég szénné. Most vettem vtac-ot, kíváncsi leszek rá.
Ezt most megnéztem, az van ráírva, hogy 220-240V. Ha labortápról adok neki DC-t, akkor 235V-nál gyullad ki, az alatt semmi, tehát ez lehet nálad a gond, vagyis 200-210V-ról nem fog menni. Hogy miért így működnek biztos oka van, hogy szándékosság vagy a vezérlő IC pont ilyen nem tudni.
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2023
(#) hsepitesz válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 13, 2023 /
 
Köszi!
Nekem egy-két hibás darabot leszámítva évek óta működnek. Vagy csak szerencsém volt.
Igaz, azokra még az volt írva, hogy 85-240 V.
(#) nedudgi válasza szs hozzászólására (») Feb 13, 2023 /
 
Az a gond, hogy a LED könnyebben (alacsonyabb hőmérsékleten) elpusztul, mint egy hagyományos izzó. A foglalatra írt maximális teljesítmény helyett réteghőmérsékletet kell érteni, ami 70°C felett már életveszély szegénynek. A szellőzés gyenge volta miatt egy hagyományos izzóra méretezett foglalat+búra kombóba inkább a tizede értendő.
(#) hzoli2 válasza Lacika hozzászólására (») Feb 14, 2023 /
 
A ledek bekapcsolt állapotban csinálják ezt és 1fázisom van , de nem mindig vibrál a klímára , de amikor vibrál , lekapcsolom a klímát és abbahagyja a vibrálást, lehet, hogy a kompresszorra csinálja ezt , vagy egy külső hatás is közrejátszhat . A csatlakozások jók , réz vezetékek vannak és eredeti wagóval vannak kötve , mert hallottam az utángyártott wagókról , hogy tűzet is okozhatnak a rossz érintkezéstől. A klíma 1250W ot eszik és 2,5 es rézzel van bekötve a 16A es biztibe. A fesz. 226V szokott lenni.
(#) Massawa válasza hzoli2 hozzászólására (») Feb 14, 2023 /
 
Eddig 3féle LED kialakitással találkoztam.
A nem dimmelhetök egyszerübb kivitelben egy elötét kondenzatort kapnak, meg néhány passziv alkatrészt (egyenirányitot). Ezek nálam is elég érzékenyek a zavarokra. A másik baj ezekkel, hogy a hagyományos izzofoglalatok nem éppen optimális kialakitásuak a nagyon kis áramokra amik rendszerint folynak a LEDekben és elöbb utobb megjelenik a korrozio, ami bizonytalanná teszi a kontaktust. ( már többek kellett javitanom.). Sajnos sok kontaktus anyaga sem optimális és nem egyszer a tisztitás csak ront a helyzeten - eltünik a felületi bevonat. Ráadásul a LED világitotestek kontaktusai látszatra jobb minöségüek mint a hagyományos izzoké volt ( amire a foglalatok készültek, ott pl az also kontaktus egy pacni on volt, ami az önfolyás miatt igazodik a foglalat kontaktusához), és ezek az uj nikkelezet stb. kontaktusok, nem egy esetben kémiai reakcioba kerülnek a másik fémmel. A levegö nedvessége inditja el a reakciot és ezt látni is a foglalaton, hogy kivirágzik a fémlemez ( zöld rézoxid).
A másik nem dimmelhetö LEDben egy mini kapcsolotáp van. Ez müködik nálam a legbiztosabbann

Amin elcsodálkoztam, a csillárban 12 meglehetösen drága 9 W-s Samsung LED van ( utolag véve). Ez aránylag jol dimmelhetö, de érdekes modon a 600 W-s dimmelö elektronika melegszik tul alig 1 ora alatt, és akkor vagy elkezdenek a LEDek villogni vagy teljes fénnyel világitanak. A fene tudja mi van a LEDek elektronikájában.
A többi dimmelhetö LED sajnos nálam sem müködik, sem a kukorica tipusu az állolámpában sem a kis LED test az olvaso lámpában. ( mind a kettö a 230 V dimmelésével müködne).
A másik állolámpa már LEDdel lett véve, annak hibátlanul müködik a dimmelése és a világitás is hibátlan. Még nem szedtem szét, hogy hogyan dimmelik ott a LEDeket.

Szoval a gond az utolag vett dimmelhetö 230 V-s Ledekkel van meg a hagyományos izzofoglalatba csavartakkal ahol, egy kondenzatoros tápkialakitás van.
(#) Epu2 válasza Massawa hozzászólására (») Feb 14, 2023 /
 
Idézet:
„Szoval a gond az utolag vett dimmelhetö 230 V-s Ledekkel van meg a hagyományos izzofoglalatba csavartakkal ahol, egy kondenzatoros tápkialakitás van.
Válasz hozzászólás írása”


Olyanokkal találkoztam, hogy aluminium szerű foglalatokhoz csak odanyomják a huzalt. És csak a foglalat illetési ereje biztosítja a kontaktot. Addig, ameddig. Az ilyen, nem feltétlenül olcsó lámpák villognak, majd kialszanak. Nálam is volt pár. Olyan is, hogy abba hagyta a világítást. Kicseréltem a vezetéket és azóta kifogástalanul működik.
(#) duty hozzászólása Feb 19, 2023 /
 
Sziasztok
Olyan problémát szeretnék megoldani, hogy van egy napelemes távirányítós lámpám.
Ezt szeretném működtetni sima villanykapcsolóval.
Terasz világításnak szereltem fel de a távirányítóval való működtetés elég macerás.
Hogy kellene megtáplálnom a led modult, hogy távirányító nélkül folyamatosan világítson?
Valaki tudna segíteni? Egyáltalán lehetséges?
Előre is köszi
(#) asch válasza duty hozzászólására (») Feb 19, 2023 /
 
Tippre: Bal felül a háromlábú alkatrész az IR vevő. Az U1 a mikrovezérlő, ami dekódolja a jelet és aszerint cselekszik. Az U2 lehetne feszültség stabilizátor a mikrovezérlőnek. A Q1 a tranzisztor, ami kapcsolja a LED-eknek a delejt. Én ezt a tranzisztort "hidalnám át" ellenállással, vagy akár rövidre zárnám. Azt kell megsejteni, hogy milyen áramkorlát van a rendszerben, tehát szabad-e rövidre zárni a tranzisztort? Vagy méregetni kell, vagy megnézni a NYÁK összekötéseket szétszedve, és kiderül. A legtöbb esetben egy áram korlátozó ellenállás van sorbakötve a LED-ekkel úgy beállítva, hogy a tápfeszültésggel megfelelő legyen az áram, és ekkor rövidre lehet zárni a tranzisztort és kész. Ha áramgenerátor volna, akkor bonyolultabb lenne, de ránézésre is nagyon kevés az alkatrész ahhoz.
(#) duty válasza asch hozzászólására (») Feb 19, 2023 /
 
Köszönöm hétvégén lesz rá időm kipróbálom
(#) duty válasza asch hozzászólására (») Feb 20, 2023 /
 
Köszönöm a segítséget ma kipróbáltam és működik az áthidalás.
(#) domel hozzászólása Feb 21, 2023 /
 
Csak úgy érdekességnek írom le, hogy vettem egy 24 voltos ledes lámpát E27 foglalattal 10 Wattosat led lámpa és mivel egy buszba lett egy neon helyére beépítve, ezért kibeleztem, hogy a ledet egy sínre, az elektronikát meg majd valahova mellé teszem, de mire lefeszegettem az elektronikát a ragasztóról, arra meg is adta magát. Ezután vettem egy dc-dc konvertert 700 forintért a hestore-ban, mert pontosan 16,4 volt kellett a led panelnek, és felkapcsoláskor 6,5 watt, majd 5 perc után 7,5 wattot fogyaszt (feljebb már nem megy). Csak azért írom ezt ide, mert néha a barkácsolás 25%--os fogyasztáscsökkenéssel jár, szemben az eredeti áramkörrel.
(#) huggybear hozzászólása Feb 22, 2023 /
 
Sziasztok!

Bocsánat, ha nem megfelelő topicba írom! Van egy mennyezeti LED lámpám, ami lekapcsolás után is halványan világít. Mi lehet a probléma? Elég régóta fel van szerelve (kb. 2 éve), de valahogy csak most tűnt fel ez a jelenség. Mit nézzek meg rajta? Esetleg a panel csodás vezetékelése okozhatja? Előre is köszönöm! G.
(#) antiktelefon válasza huggybear hozzászólására (») Feb 22, 2023 /
 
Világítós kapcsoló vagy a vezetékek kapacitív csatolása, ha rendes a kapcsoló, de a lámpától messze van. Illetve biztos a fázis van megszakítva benne?
(#) huggybear válasza antiktelefon hozzászólására (») Feb 22, 2023 /
 
Szerintem a fázis van, bár gyanús, hogy nem egyforma a vezetékek színe. Az alsó fekete, a felsők pirosak. Nem világítós kapcsoló van felszerelve.
Bocsánat, mit jelent a "vezetékek kapacitív tárolása"? Köszi! G.
(#) antiktelefon válasza huggybear hozzászólására (») Feb 22, 2023 /
 
Piros alun fázist, ott lesznek még villannyal gondjaid. A hosszú vezetékek szűk csőben kondenzátorként működnek. Sokat nem tudsz vele csinálni, maximum valami kisütő ellenállást rá, ha olyan pici a szivárgás, vagy lecseréled a ledet másmilyenre.
(#) huggybear válasza antiktelefon hozzászólására (») Feb 22, 2023 /
 
De az normális, hogy az egyik fekete a másik kettő piros? Ha kicserélem a vezetékeket rézre, de ugyan ebbe a gyári csőbe húzom be, akkor jó lehet? Köszi! G.
(#) Epu2 válasza huggybear hozzászólására (») Feb 22, 2023 /
 
Nem a vezeték színe határozza me, hanem a fizikai elhelyezkedése. Ha szerencséd van egy 200...470 nF ~250V, x2-es kondit a lámpa bekötésével párhuzamosan kötve ez a probléma megszűnik.
(#) huggybear válasza Epu2 hozzászólására (») Feb 22, 2023 /
 
Okés, azt értem persze, hogy a szín nem minden, de mint laikus gondoltam a piros az mondjuk fázis, a fekete meg nulla, minden esetben, nem pedig össze-vissza. Végül is gondolom ezért vannak a színek. Köszönöm, megpróbálom ezt a kondit, hátha beválik. Ha eljutok odáig, még nem kizárt, hogy szükségem lesz segítségre . Nagyon köszönöm! G.
(#) antiktelefon válasza huggybear hozzászólására (») Feb 22, 2023 /
 
Húha, ha piros fekete színekre gondolsz hálózaton, akkor inkább kérj meg valakit... De ha áthúzható a cső, lehet az egész ház megérett már rá.
A kondi nem hülyeség amúgy, de táp függő segít-e a dolgon.
(#) huggybear válasza antiktelefon hozzászólására (») Feb 22, 2023 /
 
Azt hiszem nem sikerült leírnom mire gondolok, de sebaj. Nem vagyok villanyász, az tény, ezért vagyok óvatos. A piros és fekete színeket a mostani kábeleken látom, ezért írtam. Köszi! G.
(#) antiktelefon válasza huggybear hozzászólására (») Feb 22, 2023 /
 
Igen, csak kapcsolóba nem megy be nulla és jön ki fázis és a piros fekete nem vezetékszín, ami használható. Sőt a fekete az fázis maximum. A piros meg régen föld, ma már nem használt. Ez nálad nem csak elavult, de régi rendszer szerint is gányolt. Persze áramot a vezeték színe nem érdekli, de ha ez sem stimmel, mi más nem megfelelő még ott.
(#) Udvari Zsombor hozzászólása Feb 23, 2023 /
 
Mitől lehet az, hogy egy LEDes villanykörte ugyan továbbra is működik, de a fényereje a tizedére csökkent? Tegnap óta ez a jelenség áll fent az egyik szobánkban (cserélni fogjuk).
(#) pipi válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Feb 23, 2023 /
 
Akár megmakkanhatott egy led, vagy a meghajtóáramkörben valami...
(#) Udvari Zsombor válasza pipi hozzászólására (») Feb 23, 2023 /
 
Azt furcsáljuk, hogy nem kapcsolt le, csupán tizedannyi fénye maradt, ami így eléggé használhatatlan.
(#) Hutty válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Feb 24, 2023 /
 
- Mivel sorba kötött ledek tömkelege szokott lenni, egy ( vagy több ) köztük nem a a két véglet ( zárlat, szakadás ), hanem nagyobb ellenállású lett.
- A ledek meghajtása elromlott, kevesebb tápot szolgáltat.
- Kontakthiba, kapcsoló, foglalat stb.
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2023
(#) proli007 válasza Hutty hozzászólására (») Feb 24, 2023 /
 
Hello! Rendre nem veszitek figyelembe, hogy Zsombi azt írja hogy egyébként rendesen működik, csak kikapcsoláskor világít cseppet..
(#) Hutty válasza proli007 hozzászólására (») Feb 24, 2023 /
 
Bocs Tesó!
De ez egy másik szál...

Idézet:
„Mitől lehet az, hogy egy LEDes villanykörte ugyan továbbra is működik, de a fényereje a tizedére csökkent”
(#) proli007 válasza Hutty hozzászólására (») Feb 24, 2023 /
 
Na most már én sem tudom hol vagyok (hogy minek, azt már tudom)..
Következő: »»   172 / 178
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem