Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szinterező ellenállás készítése
Lapozás: OK   1 / 2
(#) csavarkulcs hozzászólása Feb 12, 2017 /
 
Sziasztok!
Egy szinterezőgép ellenállását szeretném elkészíteni, házi körülmények között, mert nehézkesen lehetne csak beszerezni.
A szinterezésről röviden, ha valaki nem tudná mi az: Egy festési eljárás, ami során fémeket vonnak be porral, amit kisütnek 180fokon, és így ráolvad a vasra a festékpor.
A szinterezőgép, magasfeszültség segítségével rátapasztja a port a fémre, és ez az ellenállás osztja le a feszültséget, ami a festékszórópisztoly szárában található.
Erről a három, egyenként 33Mohm ellenállásról van szó.(nemtudomhogyjólolvastamleaszínkót?)
milyen ragsztóval kellene szigetelni szerintetek?itt milyet használtak ami nem üt át?
Én epoxira gondoltam, az mindenre jó.
És persze ott a másik kérdés az üvegcső, amit szerintem egy papírtekercsel fogok helyettesíteni, ha nem lesz más ötlet.

Mi a véleményetek?
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2017
(#) bbatka válasza csavarkulcs hozzászólására (») Feb 12, 2017 /
 
Papírcső? Rossz ötlet. Akkor már inkább műanyag (PTFE). Függ a hőmérséklettől is persze. Szerintem ragaszkodj az üveghez.
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2017
(#) gerenk válasza csavarkulcs hozzászólására (») Feb 12, 2017 /
 
Szia! 33 000000 2% X 3 kb 100 Megaohm. Üvegcső mindenképpen, a végzárók ARALDIT vagy valamilyen más hőre keményedő műgyanta. Mekkora a nagyfeszültség ? Osztó tagja e vagy csak áramkorlátozó szerepe van ?
(#) csavarkulcs válasza gerenk hozzászólására (») Feb 12, 2017 /
 
bbatka: esetleg még tömör metamidból tudnék esztergálni csövet, ha nem lenne semmi más.

gerenk: A feszültséget nem tudom pontossan, de nagyjából 10mm tud áthúzni ha nincs rendes konakt a testkábel és a munkadarad között. Pl: ha már volt használva egyszer a kampó amivel fellógatjuk a cuccokat.
Az utosó kérdésedre nem tudok válaszolni, De annyit tudok hogy ezen a soron keresztül jut ki a nagyfesz. a fújócső végén lévő drótra. valahogy úgy mint egy mérőszonda talán?

Holnap megpróbálok lőni egy képet a gépről.
Köszönöm a válaszokat!
(#) proba válasza csavarkulcs hozzászólására (») Feb 13, 2017 /
 
Üvegcsőnek esetleg valami kisebb fénycső ( akár kompakt is lehet. Úgy emlékszem talán köszörűvel el tudtam vágni.) , és az egész kiöntve tekercselő lakkal?
(#) gerenk válasza csavarkulcs hozzászólására (») Feb 13, 2017 /
 
10-20 kV környékére gondolom a nagyfeszültséget. Üvegcsövet laboreszközöket árusító boltokban találsz, ill egészségügy is használ ilyesmi csöveket. Először a 3 db ellenállást kell beszerezned és ahhoz keresni a csövet. A végzárókat kell csak esztergálni bronzból ha jól látom a képen az anyagát.
Az ellenálláslánc csak áramkorlátozó szerepet tölt be, hasonlóképp mint a levegőionizátorok esetén.
A feszültséget nem csökkenti csak a belső ellenállást növeli meg. A rajzon a trafó szekunder feszültségét egyenirányitás és sokszorozás után 10 kV-ra növelik.
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2017
(#) Joe_001 válasza gerenk hozzászólására (») Feb 13, 2017 /
 
Szerintem az ellenállás átütési feszültsége miatt használ 3 darabot(ha egyből volna akkor az ellenállás két lába közti 1 cm már normál páratartalom mellett 10kV átüt) Persze egy ellenállásból is lehetne ha üvegcsőbe rakod, levákumolod. (Vákumolás nélkül nem működik a megoldás.) Az ellenállás kettőbe 3-ba vétele szkópokban bevett szokás, vagy nagyobb wattszámú, drágább ellenállást használnak annak nagyobb a távolság a lábai közt. Itt szerintem nincs akkora áram hogy számítson a nagyobb potenciál- (fesz-) különbség a lényeg nem az áram.
(#) gerenk válasza Joe_001 hozzászólására (») Feb 13, 2017 /
 
A lényeg a belső ellenállás megnövelése, ne alakuljon ki korona kisűlés mert káros ózon keletkezik.
(#) Joe_001 válasza gerenk hozzászólására (») Feb 13, 2017 /
 
Szerintem 25 kV alatt. A 2W-os fémréteg lábai kb 1 cm-re vannak egymástól. A levegő átütési feszültsége normál páratartalom mellett 10 kV/cm, és 3 ba van osztva eredetileg. szorozva biztonsági tényezővel sacc max ennyi. CRT TV-k-ben , szkópokban megszokott megoldás nagyobb teljesítményű ellenállás használata (Rövid lábakkal. Fontos!) vagy az ellenállás több darabból összerakása, mivel a részellenálláson eső fesz is a biztonsági érték alá fog esni. Tehát itt nem a Watt számít, hanem a megengedett feszhatár.
(#) Joe_001 válasza csavarkulcs hozzászólására (») Feb 13, 2017 /
 
Ököl szabály: A levegő átütési szilárdsága normál páratartalom mellett 10 kV/ cm. Tehát 1 centiről, ha áthúz az kb 10 kV (mérés nélkül) azért van 3 ellenállás mert az egy ellenállásra eső feszültség harmadára oszlik, a cső meg, hogy oldalra ne húzzon ki ív. A csövön belül is a legnagyobb wattszámú ellenállást használnám, (ami az üvegbe belefér,) mert annak nagyobb a szigeteletlen lábtávolsága. Ez nem pénz kordés!)
Más:Nem így volt eredetileg, de ha levákumolod rendesen az üvegcsövet akkor egy darabból is csinálhatod, persze ha szökik a vákum, megrázó élmény lehet, és az ellenállás is átég hosszában. Tehát: Maradj az eredeti megoldásnál: 3 darabból, legnagyobb Wattosat amit kapsz, ami belefér az üvegbe, rövid lábbal forrasztva, a forrpontra bőven adva a cint, hogy a forrpont domború legyen, kerekedjen(nagyfesz miatt), és mindenképp az eredeti méretet minimum!
(#) gerenk válasza gerenk hozzászólására (») Feb 13, 2017 /
 
Annyi információt kaptál hogy most már kezedben a csavar és a kulcs is, tégy belátásod szerint
(#) vargaf válasza csavarkulcs hozzászólására (») Feb 13, 2017 /
 
Alkalmazzál ebből az ellenállásból 2 darabot sorba kötve, 21 kV feszültségű és 5 W teljesítményű, biztosan megfelel a célnak:
50 MΩ 5 W 21 kV nagyfeszültségű ellenállás
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2017
(#) bbatka válasza csavarkulcs hozzászólására (») Feb 13, 2017 /
 
Az elektrosztatikus olajzóinkban minden alkatrész Nylon (Poliamid 6.6)-ból van. A metamid szintén hasonló anyag (Poliamid 6). Elképzelhető hogy működhet. Az olajzóink 90kV feszültséggel működnek.
(#) csavarkulcs hozzászólása Feb 13, 2017 /
 
Köszönöm mindenkinek!

Nemsokára nekikezdek az összeállításnak.

A képen, a vékony csőben van az ellenállás.
(Az előző tulaj azt hitte egy biztosíték, és megpatkolta egy aludróttal amúgy)
(#) Pafi válasza csavarkulcs hozzászólására (») Feb 15, 2017 /
 
Én nem vagyok benne biztos, hogy az első két csík narancs vagy barna, jobb lenne kimérni. (Nem ohmmérővel, ahhoz túl nagy, hanem ismert feszre kapcsolod, és sorba kötöd egy ismert belső ellenállású feszmérővel. Az osztási arányból visszaszámolható.)

Nagy valószínűséggel műgyanta van a képen, de rengeteg fajta van abból is. Ha netán hőállónak is kellene lennie, akkor megfontolnám helyette a tiszta szilikongumit (FBS). Ez nagyon stabil és jó szigetelő.
(#) nyiradiz hozzászólása Ápr 11, 2023 /
 
Üdv mindenkinek,érdekes kérdésben kérek segítséget. Rendeltem az Aliról 3 db LM2596 DC-DC átalakítót,ami a leírás szerint 40 voltot képes fogadni. Ami azt illeti nem volt drága 386 Ft / db,DE amit kaptam: "LM2596 DC DC Step Down Converter Voltage Regulator LED Display Voltmeter 4.0~40 to 1.3-37V Adjustable Power Supply Module", az a 35 voltos elkók miatt helyből dobná fel a papucsát,bár a linken levő képen 50 voltosak az elkók,mire ideért addig átalakultak 35-ösre. Nem reklamálok mert ennyi pénzért még az LM3596 sem kapható,de itt jön a kérdésem,vagyis hogy lehet-e sorosan kötni ezeket a kütyüket?. Nekem 48voltra kellene,ez a másik kérdésem,hogy ha kicserélem a kondikat 50 voltosra,attól még nem lesz jó,mert az IC 40 voltot kaphat elvileg. Tehát mit kéne elé tennem (pl. ellenállás?) hogy ne szálljon el az IC?
Remélem megmozgattam a fantáziátokat,hátha sikerül valamit összehozni!
Köszi előre is,ha van ötletetek
Zoli
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2023
(#) Bakman válasza nyiradiz hozzászólására (») Ápr 11, 2023 / 1
 
Ezek a konverterek nem úgy fogyasztanak a tápfeszültségről, mint pl. egy ellenállás vagy izzó, hanem "falatoznak", semmiképpen nem jó sorosan kötni őket, egymást bolondítanák meg, már ha nem megy valamelyik tönkre azonnal. Említett ok miatt a soros ellenállás sem megoldás.

Kompromisszumokkal megoldható lenne az ellenállásos - zener diódás feszültségosztás de sok lenne a veszteség. Ettől jóval egyszerűbb egy megfelelő DC-DC konverter.

Bemenet 48 V. Kimenet mennyi legyen? Mekkora áramra kell?
(#) nyiradiz válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 11, 2023 /
 
Köszi a gyors reagálást,csak pár mA kell egy műszernek lenne táp,ami max 30 voltot kaphat,de már próbálkoztam ellenállás osztóval,az eredmény pedig 3:0 az áram javára. Van 12v zenerem,de ez nem az én világom,eddig csak kész rajzok alapján dolgoztam,tervezni nem tudok.
(#) Bakman válasza nyiradiz hozzászólására (») Ápr 11, 2023 / 1
 
Fórum felső menü -> Segédprogramok -> Zener dióda

Pár mA-es fogyasztáshoz jó a zener.

szerk.:
Ha a 48 V-ot akarod mérni egy kis műszerrel, akkor nem biztos, hogy ez megoldás, vannak olyan típusok, amelyek nem tudják mérni a saját tápfeszültségüket nagyobb trükk nélkül. Milyen műszerről van szó pontosan?
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2023
(#) nyiradiz válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 11, 2023 /
 
pici 3 digites volt/A-mérő műszer,az Aliról van fillérekért,de hiába mér 100 voltig,max.30 volt körüli tápot kíván. Lehet hogy egy sima voltmérővel is kibékülök,mint a képen.
Módosítás,a második csak 30 voltig mér,az A/V műszer kell a 48v miatt!
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2023
(#) nyiradiz válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 11, 2023 /
 
Bakman,köszi,hogy felhívtad a figyelmem a segédprogikra,valamiért ez elkerülte eddig a figyelmem,de nagyon hasznos! Valszeg kipróbálok egy ilyen összeállítást,max a negyedik műszer is rámegy,de lehet,hogy a dc-dc-re kötöm rá először,az olcsóbb.
(#) Bakman válasza nyiradiz hozzászólására (») Ápr 11, 2023 / 1
 
Ez pont az a műszer, amelyik a saját tápfeszültségét nem tudja mérni, a HEStore oldalán olvasható is a leírásában. Ehhez az egyszerű DC-DC konverter sem jó, leválasztott kell (jóval drágább) vagy másik típusú műszer.
(#) nyiradiz válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 11, 2023 /
 
Hát nem egyszerű az élet,de ettől szép! Tudsz valami másik műszert javasolni? Igazában használt napelemeket szeretnék mérni,teljes fénynél max 50 voltot adnak,de csak 3 ampert. A töltésvezérlőben meg tudom nézni,de én "ránézésre" szertném látni az aktuális bejövő feszt,kattintgatás nélkül.
(#) Bakman válasza nyiradiz hozzászólására (») Ápr 12, 2023 /
 
Én ezzel próbálkoznék: AN8009 - Aneng True-RMS, digitális multiméter, vagy ezzel: UT120A, Digitális multiméter. Utóbbi van itthon, meglepően pontos. Igaz, lassúcska szegény de arra amira vettem, bőven jó.
(#) nyiradiz válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 12, 2023 /
 
Köszi Bakman,de nem erre vágyom,hanem hogy amikor ránézek a műszerre mutassa az aktuális értéket minden nyomkodás nélkül a falon. A képen a biztinél van annyi hely,hogy rákapcsolnám a ledes műszert és akkor sötétben is látom hány volt (na és hány most!). Multiméterrel mérhetem,még tárolja is,de ahhoz elő kell venni,és bekapcsolni,odatartani,szerintem már érted. Viszont találtam egy kütyüt a jófogáson,ami az LM2596 IC-vel 60v bemenetet enged,ezt hogy érheti el szerinted? Ha ott müxik,akkor az én kütyümnél is mennie kell. Ide teszem a képet.
(#) nyiradiz válasza nyiradiz hozzászólására (») Ápr 12, 2023 /
 
Na megoldódott a rejtély,a típus a lényeg,az LM2596 HVS tényleg bírja a 60 voltot,így a kimenetére már köthetem a voltmérőt ami 100 voltig mér.
Nagyon köszönöm Bakman értékes posztjait,sokat segített!
Ezzel az ügyet lezártnak tekintem.
Üdv Zoltán
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2023
(#) Inhouse válasza nyiradiz hozzászólására (») Ápr 12, 2023 / 1
 
Eléggé ágyúval verébre megoldás egy műszerhez. Ráadásul ahogy már tapasztaltad, a kínaiak is csalnak. Sokszor vagy nem azt kapod, vagy látszatra igen, de nem az van belül, csak átszitázták. Konkrétan ezzel a konverterrel kapcsolatban is hallottam ilyet. Nem értették miért halnak...simát kaptak, csak a felirat volt HV.
Egy ellenállás/zéner kombó valószínűleg pont elég lehetne. Ha viszont valóban galvanikus leválasztás kéne hozzá és tényleg elég néhány mA, akkor a legegyszerűbben egy régi 10Mbites hálókártyáról bontatott ilyen DC/DC konverterrel is megoldható lenne (a zéneres rész után).
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2023
(#) nyiradiz válasza Inhouse hozzászólására (») Ápr 12, 2023 /
 
Sajnos igazad van a csalással,tudja a szemét,hogy pár forintért nem perlekedsz! A hálókaris megoldás érdekelne,van erről rajzod? De én is a zénerest próbálom ki elsőként,de most elutazom néhány napra.
Üdv Zoli
(#) Inhouse válasza nyiradiz hozzászólására (») Ápr 12, 2023 / 1
 
Van link a hozzászólásomban...ha a DC/DC konverter-re kattintasz, ott lesz egy lista a családról, ez az egyik fajta, ami elterjedten sok volt ezeken a hálókártyákon (YCL DC-101). A másik a H05U09S...
(#) Inhouse válasza Inhouse hozzászólására (») Ápr 13, 2023 / 1
 
A kezembe akadt 2 kártya, és nolám, az egyiken ez, a másikon az van.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem