Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   268 / 269
(#) erdgab válasza erdgab hozzászólására (») Júl 29, 2023 /
 
Nos,hogy magamnak válaszoljak,megépült a NUPI,sikerült is működésre bírni.Négy féle tekercs készült.
1: 3 db. egybefogott ,4 cm hosszú 10mm ferritre a szerző által megadott 145 és 54 menettel.
2: 28 mm hosszú, átmérő 18 mm lukas zavarszűrőkben használt ferritre 145 és 54 menetes tekercs.
3: átmérő 10 mm x 60mm ferritre 180 és 68 menetes tekercs.
4: átmérő 10 mm x40 mm ferritre 145 és 54 menetes tekercs.
Mind a 4 tekerccsel működésre lehetett bírni,az 1. és második tekercs variációval adta a legjobb eredményt érzékelési távolság szempontjából.Minden variációnál állítani kellett az R2 ellenállást valamint az R3 ellenállást is,ide került egy trimmer is a könnyebb beállíthatóság érdekében ugyanis az áramkör rendkívül érzékeny R3 értékére.C1,C2 helyén próbáltam mindenféle kivitelű kondenzátort,mindennel berezgett kivéve az MKT kivitelt.Ez eddig szép és jó,de most jön a bökkenő.Bármit csináltam,tettem,akármelyik tekercs volt is,a készülék rendkívül instabilan viselkedett,állandó után állítást kellett alkalmazni aztán elért egy olyan pontra ahol megállapodni látszott,de akkorra már az érzékenysége 1-2 cm-re csökkent a 8-10 cm-ről.Majd újra lehetett kezdeni az egész beállítást és megint folytatódott a fent leírt jelenség.Amelyik beállítással este működött azzal reggel meg sem nyikkant.Biztosan én vagyok a hibás vagy a helyi környezeti hatások,nem tudom,minden az eredeti leírás alapján kimaratott panelra beforrasztva készült.Számomra kudarc ez a készülék,ehhez képest a fentebb említett királly fórumtárs által mutatott megoldás egy atombiztos készülék,igaz,szerényebbek az érzékelési távolságai.
Tisztelettel várom a kritikát,észrevételt,bármi javaslatot!!
Köszönöm!
(#) Gafly válasza erdgab hozzászólására (») Júl 29, 2023 /
 
Szerintem ezt ebben a formában kár volt megépíteni.
Az IC-s rész teljesen kuka.
A tranzisztor emitterén kellene nézgelődni oszcilloszkóppal, és az eredmények alapján a végét teljesen átkonstruálni.
(#) erdgab válasza Gafly hozzászólására (») Júl 29, 2023 /
 
Hajlok rá,hogy igazad van.Az ic-s rész "kapja el" azt a jelet ami a tranzisztor emitterén képződik,de azt vettem észre,hogy maga az ic-s rész gerjed,billen át valamiért és elkezdi a kimenetet szaggatott jellel meghajtani.Ha most valamit közelítek a tekercshez "érezni" ahogy változik az érzékelés közelítés ill. távolítás hatására.Még annyit megpróbálok,hogy teszek egy 100nF kondit közvetlen az ic táp lábára,hátha......
(#) Gafly válasza erdgab hozzászólására (») Júl 29, 2023 /
 
Az a baj, hogy egyenfeszültségileg is össze van kötve a bemenettel, és így teljesen megjósolhatatlan és "pengeélen" táncoló az egész. Mint ahogyan tapasztaltad is...
(#) vandorbot válasza erdgab hozzászólására (») Júl 30, 2023 /
 
A szerző nem sokat ért hozzá. Nyugodtan rakd bele, csak ne kerámia legyen. A tűrés se sokat számít. Az IC-s rész csak akkor kell megszólaljon, ha rezeg a hartley oszcillátor. Ha nem rezeg, a tranzisztor zárt. ( C osztály ) Ha rezeg, akkor mászkál a feszültsége, igyekszik stabilizálni az amplitúdót.
A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2023
(#) nagyg282 hozzászólása Aug 4, 2023 /
 
Sziasztok !
Szeretnék egy fémkeresőt építeni,melyiknek érdemes nekiállni(Quazar és clonPI panelek vannak de lettek felélesztve,vanak ennél jobbak is ) ????
(#) Kojak7778 válasza erdgab hozzászólására (») Aug 18, 2023 /
 
Sziasztok! Lenne itt egy új pinpointer kapcsolás. Elég szépeket ír róla a szerző. Oroszról programmal lefordítottam a szöveget, ha esetleg láttok benne fantáziát...Az eredeti oldal:https://radioskot.ru/publ/metallopoisk/pinpointer_samodelnyj/16-1-0-1475
HÁZI KÉSZÍTÉSŰ PINPOINTER
01.10.2019 / Fémdetektorok

Sziasztok mindenkinek! Remélhetőleg kiegészítő miniatűr fémdetektor, amely a talajban lévő apró fémtárgyak pontos azonosítására szolgál már van? Ha nem, akkor pótoljuk a hiányt. Segítségével a falban lévő fémcsövek vagy a mennyezetben lévő betonacélok helyét is meghatározhatjuk, ami fontos a lyukak fúrásakor, így erre az eszközre nem csak a kopa rajongóknak lesz szükségük.
Az olcsón kapható fémdetektorok és pinpointerek, valamint a hasonló eszközök, amelyek leírása és vázlatrajzai könnyen megtalálhatók a Radioschema webhelyen, az LC-kontúr felborításának elvén működnek a fémnek a tekercs-szonda közelségének hatására. Fő hátrányuk a kis hatótávolság és a talaj hatására való erős érzékenység.
A bemutatott készülék más elven működik. Két tekercsből áll, amelyek közül az egyik az adó, a másik a vevő. Kölcsönös elrendezésük olyan, hogy az adó tekercs hatása a vevő tekercsre minimális. Egy fémtárgy, amely közel van hozzájuk, felborítja ezt az egyensúlyt, ami a jel amplitúdójának és fáziseltolódásának növekedését okozza. Ez az elv sokkal nagyobb érzékelési tartományt tesz lehetővé, és minimálisra csökkenti a talaj mineralizációjának hatását az érzékelő teljesítményére.
A fémek keresésére szolgáló készülék sematikus ábrája

A pinpointer fő jellemzői
- működési mód - statikus, frekvencia 10 kHz
- hatótávolság - érme 5 cm és 6 cm között, nagyméretű tárgyak esetén 20 cm-nél nagyobb távolságban
- nem reagál a vasvegyületeket tartalmazó kövekre
- alacsony energiafogyasztás (9 V - 7 mA)
- hangjelzés és LED
- a szonda alakja alkalmas a talajba való merítésre
- alacsony költség - könnyen beszerezhető rádióelemekből szerelhető össze
A pinpointer egy kis lapra van összeszerelve: méretei 85 x 17 mm.
Ha SMD változatot szeretne készíteni - itt van a sík alkatrészek PCB projektje.
A keresőszonda természetesen a legnehezebben elkészíthető. Összeszereléséhez és beállításához frekvenciamérőre és oszcilloszkópra van szükség. Az építés során a hagyományos VLF-szonda készítésénél alkalmazott szabályok többsége érvényes.
Ábra a tekercs elkészítéséhez
Tekerje fel az összes tekercset ugyanabba az irányba, az ábrán látható pontokkal jelölve az elejét. Az L1 és L3 tekercselése után kb. 200 fordulatot impregnáljon cianopánnal. Csatlakoztassa az áramkörhöz, csatlakoztassa a tápegységet és mérje meg a frekvenciát. Ha az érték körülbelül 10 kHz, megpróbáljuk előkompenzálni - L2 mozgatásával L3 fölött, az LM324 1. csapján lévő jelet (az oszcilloszkóp képernyőjén megfigyelve) a lehető legalacsonyabb szintre állítjuk. Ebben a szakaszban a konvolvált hullámforma torz lehet (alakja jelentősen eltérhet a szinuszhullámtól).
Most kiválasztjuk az Rx kondenzátort. Ehhez ideiglenesen a vevőtekercs egyik tekercsét csatlakoztatjuk egy másik helyett, és megpróbáljuk elérni a rezonanciát a Tx-nél valamivel magasabb (kb. 200 Hz) frekvencián. Ezután korrigáljuk a kompenzációt, és az L2 vezeték végeit cianopánnal immobilizáljuk.
A tekercs tokba helyezése után öntsük ki a gyantát. A szonda elülső kereső része az L1 (Tx), bár ez nem jelent különbséget. Ezután válassza ki a fázisváltóban az ábrán csillaggal jelölt elemeket, hogy az érzékelő minden fémre reagáljon, és ne érzékelje a ferritet és a vasvegyületeket tartalmazó köveket, és a kimenetén a hullámforma négyszögletes legyen.
Ebben a szakaszban szükség lehet az Rx kondenzátor értékének korrigálására. A tekercsek nem tartalmaznak magot, és az ábrákon látható üvegszálas rúd csupán mechanikusan erősíti meg az érzékelő szerkezetét. A szerelési rajz L1 pontja az összes tekercs közös tömegének csatlakozási pontja.

Az áramkör az amplitúdót és a fázist az Rx-sel ellenőrzi. Ennek köszönhetően az érzékelő különbséget tesz a színesfémek között, továbbá a pinpointer ki tudja küszöbölni a talaj hatását.

Translated with DeepL
(#) Kojak7778 válasza Kojak7778 hozzászólására (») Aug 23, 2023 /
 
Maszatoltam egy NYÁK-ot is, LAY6-ban. Ha valakit érdekel, érdemes azért ellenőrizni.
(#) maszatomyhu hozzászólása Szept 5, 2023 /
 
Kedvtelésből egy fémkeresővel kísérletezek. Ez egy IGSL. Az a bajom, hogy az oszcillátor sehogy se akar rezegni azon a frekin amin kellene.

Papír szerint 14522Hz-en kellene ketyegnie, de csak 14000 Hz-en ketyeg.
Az induktivitást a kondikat célműszerrel lemértem, 10kHz-en
L = 5.98mH, C1= 221.1nF, C2=22.67nF
Ebből 14,349 kHz jön ki. Mit rontok el?
(#) nagym6 válasza maszatomyhu hozzászólására (») Szept 5, 2023 / 2
 
Egyéb szórt kapacitások és induktivitások hatása pld.: tekercshez vezető kábel, valamint a célműszer pontatlansága miatt a mért kapacitás és induktivitás nem pontosan annyi. A frekit kell mérni ha pont annyit akarsz, ezt kapacitás vagy induktivitás változtatással belőni. De hőfok is beleszól, legjobban a kondenzátorok hőfokfüggése.
Szerintem a 14522Hz helyett 14000Hz ugyanúgy jó lehet.
(#) mateatek válasza maszatomyhu hozzászólására (») Szept 5, 2023 /
 
Nem kötelező a "gyári" frekvenciához ragaszkodnod. Azért, mert +-1 kHz-cel arrébb rezeg, még lehet az a gép tökéletes.
(#) maszatomyhu válasza mateatek hozzászólására (») Szept 16, 2023 /
 
Most fedeztem fel, hogy a 4,7µF kondik helyett normált rendeltem a bipoláris helyett. Mennyire kritikus ez? Látom, van ahol két 10 mikróst használnak szembefordítva. Ez teljesen egyenértékű bipoláris szempontból?
A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2023
(#) mateatek válasza maszatomyhu hozzászólására (») Szept 16, 2023 / 1
 
Azt nem tudom, hogy teljesen egyenértékű-e a két szembefordított 10-es a 4,7-es bipolárissal, de nálam működött a két szembefordítottal is.
(#) erbe válasza mateatek hozzászólására (») Szept 16, 2023 /
 
Hol van az a 4,7 µF kondenzátor? Kis feszültségen nem érdemes bipolárissal szórakozni. Nem olyan drága, de bontani is lehet. CRT monitorokból akár bipolárist is.
(#) erbe hozzászólása Szept 16, 2023 /
 
Szeretnék készíteni egy fémkeresőt '"teljesen gyakorlati'" célokra. Fában kellene szögeket felderíteni. Szalagfűrész kímélete céljából. 1 élezés 1600.-Ft. A korábban említett pinpointer már közelít hozzá, de nem vagyok biztos benne, hogy 3 mm átmérőjű, 2-3 cm hosszú csonkokat érzékelne-e?
(#) uniman válasza erbe hozzászólására (») Szept 17, 2023 /
 
Igaz ez gyári készülék, de a gombostűket is jelzi több cm távolról...
(#) erdgab válasza mateatek hozzászólására (») Szept 17, 2023 /
 
Az enyémben is két szembefordított 10µF van a 4,7µF bipoláris helyett,működik már évek óta gond nélkül. 4helyen is láthatod.Bocsánat!! maszatomyhu -nak szántam a választ.
A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2023
(#) mateatek válasza erbe hozzászólására (») Szept 17, 2023 /
 
Én erre a célra inkább egy cirka 20 cm átmérőjű fejjel készített PI gépet csinálnék. Az egész jó távolságból jelez egy kis vas szöget.
De az alapszabály, hogy a ház körüli fákat nem fűrészeljük, mert azokban minden van. Szögtől elkezdve a szárítókötélen keresztül, az elágazásba benőtt kaszakő.
(#) Ge Lee válasza erbe hozzászólására (») Szept 17, 2023 /
 
Ha most tél lenne (azaz nagyon unatkoznék) akkor előszedném a surf paneljeimet hátha valamelyikbe életet lehet még lehelni, tennék rá valami kisebb tekrencet és megnézném mit produkál egy 40-es szegre, mert ezt sosem néztem meg. Akkoriban felírtam, a 22 centis fejjel az 1 forántost 22 centiről már észrevette, és olyan 17 centiről hozta nagyon határozottan.
(#) erdgab válasza erbe hozzászólására (») Szept 17, 2023 /
 
Kérdés,mekkora méret (1 cm -től x méretig,milyen távolságból (milyen mélyen lehet a fában) STB.?
Csak egy gyors teszt a rendelkezésemre álló készülékekkel.
Kettőféle pinpointer,saját alkotások,egy 30 mm vasszeget hozzák kb. 1-2cm fejjel előre,merőlegesen picivel több kb. 1,5-2,5cm.
IGSL,SMW,illetve a mateatek féle SMV Digital,ezek 10-15 centiről jeleznek,hangsúlyoznám,nem hangoltam direkt vasra egyiket sem.
Neked valami olyan kellene ami "mindent" lát legalább 12-15 centiről,nem bonyolult annyira,aránylag jó a hőfokfüggése,nem mászik el,könnyen kezelhető.
Szerintem a pinpointer nem a legjobb választás,nem lát ennyire mélyre (nem is kell az eredeti elképzelés szerint). A legérzékenyebbek orral előre (macerás lenne a keresés), oldalirányban meg legalább 1/3 résszel érzéketlenebbek.Ha mégis ilyen mellett döntenél,van gyári már 10 rugóért,hasonló tudással mint a fentebb javasolt,említett pinpointer.

Valamikor ,huszon sok éve,Ausztriában egy fűrészüzemben láttam fémkeresőt ilyen célra.Egy nagy kerek tekercs volt (mint egy közepes biciklikerék),ezen tolták át a fákat egy célgéppel fűrészelés előtt.Hogy hogyan,milyen elven működött azt nem tudom,nem érdekelt a téma akkor.
(#) nagym6 válasza erbe hozzászólására (») Szept 17, 2023 /
 
Csatlakozom előttem szólókhoz, szintén PI rendszerű keresőt javasolnék ide. Fához pinpointer helyett jobb a nagyobb fej kb.: 20cm, nagyobb sávot és mélységet lát egyszerre. A Surf -ot javaslom, ez stabil, nem mászik el.
A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2023
(#) maszatomyhu válasza erdgab hozzászólására (») Szept 24, 2023 /
 
Rendeltem közben bipolárist, sokat nem változtatott a csiporászáson. Viszont a fej kiegyenlítéssel és a beállítással hadilábon állok. 5-40°-ig próbálom a fázistolást(adó/vevőerősítő kimenet), de sehogyan sem jó, mert nem tudom beállítani úgy hogy maximális legyen az érzékenység, de ferritre ne jelezzen és fém nélkül ne csipogjon mint az őrült. Az sem tiszta, hogy a ferrittel jobbra-balra, milyen magasan, hogy kell tartani a ferritet ha gyűrű, a teljes tekercs felett vagy csak az átfedés felett kell mozgatni. Ugyanis a vas csatorna a tekercs külső oldalán szinte mindig jelez.
(#) erbe válasza erdgab hozzászólására (») Szept 24, 2023 /
 
Bontott gerendákról van szó. Pontosabban félbevágott egykori villanyoszlopokról, amik ~50
évet egy tetőben töltöttek. De mivel egykor impregnálták őket, még nagyon jó állapotban vannak. Ami szóba jöhet, elsősorban beszakadt szegcsonkok (átm. 3-5 mm), a felszíntől néhány mm-re és úgy 25-40 mm hosszban. De máskor sem árt, pl. lepottyant csavaranyát megkeresni a fűben. Nehogy a fűnyíró találja meg.
(#) mateatek válasza maszatomyhu hozzászólására (») Szept 24, 2023 /
 
A ferritre egyáltalán nem szabad jeleznie a gépnek. Se közel, se távol.
A csipogást ezen a gépen nem nagyon tudod megszüntetni, ez ilyen. Hacsak nem cseréled le az adó oszcillátort stabilabbra.
Ha nem tudod a talajkiegyenlítést beállítani a potméterrel, akkor a tekerccsel párhuzamos kondit kell adjusztálni, ezzel is a fázistolást tudod állítani.
A csipogás annál kisebb lesz, minél inkább ki tudod egyenlíteni a fejet. A fáziszajos adó oszcillátor jele a nagy offszetből nagyobb változást detektál, mint a kicsiből. Ezt a kiegyenlítést úgy tudod megoldani, hogy a fej azon két pontjára , ahol a két tekercs keresztezi egymást, apró fémet teszel és mozgatod. Egyenlőre nem tudni, hogy melyik lesz az, amelyikkel majdnem teljesen nullára ki tudod egyenlíteni. Lehet, hogy egy 20-as szög, lehet, hogy egy sörös-doboz nyitófül darabkája.
(#) maszatomyhu válasza mateatek hozzászólására (») Szept 24, 2023 /
 
Ebben az állapotban a vas csatornát a potival nem tudom úgy beállítani, hogy ferritre ne jelezzen.
Sárga az adótekercs, kék a vevőerősítő kimenete. Ez 62° fázistolás kb. Tekercs tologatással le tudom vinni 48°-ig, ilyenkor már a vevőerősítő kimenete majd 4Vpp. De ilyenkor folyamatosan csipog, mindkét csatorna 4-6 csipp/s.
(#) mateatek válasza maszatomyhu hozzászólására (») Szept 24, 2023 /
 
Az, hogy a fej-komplexum fázistolása módosul a kis és nagy jelű működéstől, az esetleg megtévesztő lehet. Valószínűleg a vevőerősítő a felelős érte. Én a vevőerősítőbe 5532-es típust tennék. Annak nem igazán módosul a fázistolása a kis és nagy szintű jelek váltakozásakor. próbaképpen betehetsz egy 072-es típust, azzal meg nagyon nagy különbség lesz.
(#) mateatek válasza maszatomyhu hozzászólására (») Szept 24, 2023 /
 
Idézet:
„Ebben az állapotban a vas csatornát a potival nem tudom úgy beállítani, hogy ferritre ne jelezzen.”


Akkor addig abajgassad a vevőtekercs rezonancia kondiját, míg be tudod állítani a helyes talajkiegyenlítést.
És itt fontos megemlíteni azt, hogy lehetőleg úgy legyen beállítva, hogy a fázistoló-négyszögesítő fokozat a helyes beállításkor ne tized voltos jelből dolgozzon, hanem nagyobb-ból, mert minél nagyobb jelből csinálja a négyszög jelet, annál kisebb lesz a fáziszaja, tehát csökken a csiporgási hajlam.
(#) maszatomyhu válasza mateatek hozzászólására (») Szept 24, 2023 /
 
TL071 van, azzal is ugyanez a helyzet. Ha kiveszek egy 4,7 nF-ot a vevőoldali rezgőkörből lejjebb megy a fázistolás, de igazából azt sem tudom mennyinek kell lennie és milyen maradék feszültséggel. Valahol 20°-ot olvastam és 4-10mV feszültséget (a tekercsen mérve), de ez sem tetszett és itt is nehéz beállítani a vas csatornát. Már mindent átmértem, átvizsgáltam, de hibátlannak tűnik nyák a kapcsoláshoz képest. A 2 darab 10 pikós kondit is bepakoltam az erősítők visszacsatolóágába, ahogy azt vagy 10 éve javasoltad.
(#) mateatek válasza maszatomyhu hozzászólására (») Szept 24, 2023 /
 
A vas csatornánál azért a diszket is meg-tekergetted? Mert az sem mindegy, hogy hol áll, hogy ne jelezzen a ferritre. a gép.
(#) maszatomyhu válasza mateatek hozzászólására (») Szept 24, 2023 /
 
Najó, hol kell állnia? Az LF351(TL071) kimenetén lévő potira gondolsz gondolom.
Következő: »»   268 / 269
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem