Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   267 / 269
(#) Ge Lee válasza nsandro hozzászólására (») Feb 24, 2023 / 1
 
Ezt találtam.
(#) alita válasza alita hozzászólására (») Feb 24, 2023 /
 
MPSA 14 darlington tranzisztor kapható a Hestore-nál.Ugyancsak NPN-es mint a 13-as,a
lábkiosztása is ugyanaz.
(#) mateatek válasza mateatek hozzászólására (») Márc 3, 2023 / 2
 
Bedobozoltam a gépet. A képen nem látni a belsejét, de az olyan, mint egy PC, azaz perszonális kompjúter. Van egy "alaplap". Ezen vannak a nélkülözhetetlen részegységek, mint a tápegységek, feszültség-referencia, mikrokontroller, meg nagy pofával még talán az adat-buszok is. Ebbe az alaplapba bedughatóan vannak a rész-áramkörök. Adó-meghajtó, vevő erősítő, multiplexer és mintavevő rész, illetve az ADC rész. Ezeket a kis "kártyákat" tudom cserélgetni, ha rájövök arra, hogy valahol már megint zsákutcába jutottam.
A házat egy barát csinálta 3D nyomtatóval. Brutális ez a technika, na de ez off.
Kapott a gép egy USB csatlakozót is, mert ha minden program módosításnál szét kell szednem, akkor az sok kontakt-hibát fog nekem okozni.
Még össze rakom az akku pakkot az eldobott E-cigi akkukból (nagyon zöld a gép) és megyek ki éles tesztre.

IMG_1396.JPG
    
(#) alita hozzászólása Márc 12, 2023 /
 
Keresem a PIM-2 v.06 verzió fémkereső Kapcsolási rajzát,és hex fájlát.
A PIM-2 v.03 nem érdekel,abból minden megvan.

Köszönöm a segítséget.
(#) alita hozzászólása Márc 14, 2023 /
 
Időközben megoldódott a problémám.
(#) mateatek válasza mateatek hozzászólására (») Máj 4, 2023 / 2
 
Kicsit elhúzódott a dolog. Az első terep teszt eredménye siralmas és felettébb idegesítő, mondhatni siralmas volt. Majd ez ment egy hónapon keresztül. Hardver és sokszori szoftver módosítgatás után már ki merek vele menni.
Egy valamire való, állítható mozgóátlag leprogramozása sem egyszerű. Érdekes, hogy legalább 5 módon le sikerült programozni, ami nem volt jó.
Programozás közben jöttem rá, hogy egy bolti detektor hangzatos reklámszövegei mit is takarhatnak, mint például az automata talajkövetés, állítható sebesség, meg mindenféle fémszűrés, stb.
(#) Gafly válasza mateatek hozzászólására (») Máj 4, 2023 /
 
Nagyot nőttél a szememben, hogy ezt le merted írni.
(#) mateatek válasza Gafly hozzászólására (») Máj 4, 2023 /
 
(#) nagym6 válasza mateatek hozzászólására (») Máj 4, 2023 /
 
Én a zsákutcát nem mondanám rossznak, az is hasznos infó, hogy másfelé tovább.
(#) vandorbot hozzászólása Júl 11, 2023 /
 
Üdv !
Kísérleteztem a NUPI pinpointerrel. Valami nem oké. Annyit sikerült belőle kicsikarni, hogy visszafelé működik. Közelítésre elhallgat. Akinek sikerült már csinálni egy ilyet, az adhatna néhány paramétert, jótanácsot.
(#) erdgab válasza vandorbot hozzászólására (») Júl 11, 2023 /
 
Üdv!
Rajz,valami?
(#) vandorbot válasza erdgab hozzászólására (») Júl 11, 2023 /
 
Ez egy Hartley oszcillátor C osztályban. Potival a jóságot a határra kell csökkenteni, amikor már épp nem oszcillál. . Fém közelítésére beindul. Elvileg, mert ha földhöz vágom se akar oszcillálni. A többi rész a hang és egyéb jelzésre szolgál.
A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2023

Nupi.jpg
    
(#) erdgab válasza vandorbot hozzászólására (») Júl 12, 2023 / 1
 
Ezt a kapcsolást még nem láttam.Van valami infó a tekercs elkészítésére az induktivitás értékeken kívül?Mekkora lehet az érzékenysége,mennyire "lát"?Belevágnék a megépítésbe,ha több infó lenne a tekercsekről
Én kutakodtam és próbálkoztam vagy 4 féle kapcsolással,egyik sem volt az igazi.Ami elfogadható lett (ez sem egy 50 ezres garrett) azt megtalálod a fórum 258.oldalán az "eredeti" az amit még királly mutatott az a 164. oldalon található.Annyit módosítottam,hogy az 1k ellenállást kivezettem mert kissé hőfok függő a készülék s ezzel lehet korrigálni,a 100k ellenállás az érzékenységet állítja.Én megtaláltam vele a légpuska lőszert egy maroknyi földben.
(#) Ge Lee válasza vandorbot hozzászólására (») Júl 13, 2023 /
 
Mivel a T1 bázisa sehonnan nem kap nyitófeszt, az lenne a csoda ha működne. Szerintem hiányzik a rajzról egy vonal ami a két potit a tápra köti, vagy passz.
(#) sdrlab válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 13, 2023 /
 
Nincs ott semmi gond, csak nem vetted észre, hogy az egy PNP tranzisztor... )
(#) vandorbot válasza erdgab hozzászólására (») Júl 13, 2023 /
 
Geotech_nupi
Itt előre hátra lapozgatva vannak infók a szerzőtől.
Itt meg tesztek. tesztek
Ha nem jutok vele semmire, akkor a saját fejlesztésű PIC-est csinálom meg ismét.
A hozzászólás módosítva: Júl 13, 2023
(#) vandorbot válasza erdgab hozzászólására (») Júl 13, 2023 /
 
Ez is jó lehet. szasa
Gp pointert 4 ezerért küldenek. Némi gatyába rázás után használható. Avagy bele lehet kakukkolni egy sajátot.
(#) erdgab válasza vandorbot hozzászólására (») Júl 14, 2023 / 1
 
Belevágok egynek az elkészítésébe csak kis idő kell.Alkatrész van,ami kissé balhés az az,hogy csak 8mm ferritrudam van,de egy próbát megér.Ami jobban aggaszt az az,hogy valamennyire hőfok függő a kapcsolás,ahogy a fórumon is említik,emiatt a beállítása is nehézkes lehet,majd meglátjuk.
(#) vandorbot válasza erdgab hozzászólására (») Júl 14, 2023 /
 
A fenti videóban nem rúdra, hanem hosszú gyűrűre tekert a szaki. Vagy több rudat összefogsz.
Rosszul írtam az 1. bejegyzésemben. A poti nem a tank kör jóságát állítja, hanem a kondi fázis tolását. A collector 180 fokot, az auto trafó még 180 fokot tol. ( majdnem ) . Így megvan a fázis feltétel. A rezgést a zaj, de leginkább a bekapcsolási tranziens indítja be. A potinak lesz egy optimális állása, amikor pont 360 fok a fázistolás. Ha ettől jobbra, balra tekered lesz egy egy pont, amikor nem sípol. Az egyik pontnál fém közelítésre elhallgatási irányba mozdul a fázis, a másik pontnál közelítésre kezd sípolni. Ha csak egy pont van és végállásig tekerted a potit még mindig sípol, akkor meg kell toldani egy soros 100K-val. Hőfok bajt lehet azzal csökkenteni, hogy nem festjük feketére a tokot. A hőfokfüggő részeket pur habbal beöntöm, az jó hőszigetelő és tartja is a ferritet.
(#) mex válasza vandorbot hozzászólására (») Júl 14, 2023 / 1
 
Idézet:
„hosszú gyűrű”

Ferritcsőnek is mondják..
(#) erdgab válasza vandorbot hozzászólására (») Júl 16, 2023 /
 
Átolvastam a fent nevezett fórumot azért vannak bajok az után építéssel,nem mélyednék bele.Szedem össze az alkatrészeket lassan és mindet kimérem beépítés előtt.Közben adtam magamnak egy öngólt,úgy elraktam biztos helyre a ferritrudaimat,hogy ember legyen ki megtalálja,mert volt egy műhely rendezés és részben felszámolás is a múltban.Értem én a ferritcsövet,de a fórumon kevés infó van a konkrét felhasználásról,menetszám,huzalátmérő meg szinte semmi,csak ellenállás és induktivitás értékek,tudom,lehet ezekből is számolni,de nem lett volna egyszerűbb konkrét adatokat közölni (?),ha már egy fórumon építünk,vagy én nem látok.Nem morgok tovább,próbálok haladni.
(#) Gafly válasza erdgab hozzászólására (») Júl 16, 2023 /
 
Mekkora ferritrúd kellene?
(#) vandorbot válasza erdgab hozzászólására (») Júl 16, 2023 /
 
Közben sikerült tapasztalni. 1db ferritrúddal nem fog sikerülni. A ferritcső 28mm hosszú, 18mm átmérőjű, 10mm-es lukkal. Bótba vettem vagy VGA kábelről termeltem le, már nem emlékszem. A végeire vastagabb cipő varró cérnát kötöttem 2 menetet, majd ezt rögzítettem pillanat ragasztóval. 0,335-ös huzalból oda és vissza 55 , 55 menetet tekertem. Ez így 1,12 mH lett. Az L1 oda 55 menet vissza kb. 30 menet. ( két tekercs 4 véggel. ) Most meg az volt a felállás, hogy állandóan sípolt. 100K poti, 100K kombóval nem sikerült megszűntetni. Viszont ha kikötöttem, elhallgatott. Egy 8-as átmérőjű, 6cm hosszú rúdra tekertem annyi prespán papírt, hogy szoruljon, de lehessen benne mozgatni. Kitoltam egészen az elejére, sőt egy pár mm-t ki is állt. Ekkor is sípolt. Elkezdtem az L1-ről letekerni úgy, hogy nem forrasztottam ki. Egy idő után be lehetett állítani a potival. Ekkor L1: 580 mikro H volt. Az R3-ra kényes. Egy 3K poti 1K soros ellenállással kísérleteztem ki. Az eredmény: Különösebben finomabb beállítás nélkül 5 forintot 5-6 cm-ről jelez. Adatok: R3: 2,153K , C1: 22,4 nF , C2 32,6nF , Tranzisztor: BC 327G de szerintem BC212B-vel is működik. Remélem tudtam segíteni.
(#) erdgab válasza Gafly hozzászólására (») Júl 16, 2023 /
 
A fórumban 12mm átmérőjű ferritet emlegetnek,de készítettek tekercset 3db. 4cm hosszú 10mm átmérőjű ferritrudat kötegbe fogva,valamint hosszú ferritcsövet is,most légy okos Domonkos (magamra gondoltam).
(#) erdgab válasza vandorbot hozzászólására (») Júl 16, 2023 / 1
 
Segített természetesen!A fórumban írják,hogy nagyon kényes a tekercsekre,fontos a tekercs ellenállása is meg az induktivitása is.Azért írtam,miért nem közöltek pontos huzalátmérőt és menetszámot az adott ferrithez,ha már nyilvános fórum.Amit én kibogarásztam az az,hogy 3 db. 10mm ferrit kötegre tekert L1 első sor 71 menet 2. sor 74 menet,ez lett 1,6mH/1,6 ohm (nem látok huzalátmérőt,de gyanítom ez is 0,4mm huzal). Az L2 54menet (0,4 mm huzal) L1-gyel azonos irányban,ez 330uH/0,6 ohm.
mellékelek egy rajzot,kicsi a mérete,talán ki tudjátok nagyítani láthatóra,nagyban nem tudtam menteni.
A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2023

Coil.jpg
    
(#) vandorbot válasza erdgab hozzászólására (») Júl 16, 2023 /
 
Menet menet mellé. Lakkal jól le kell fújni. Az L1-et érdemes kicsit túltekerni, biztosan berezegjen. Legfeljebb visszatekersz pár menetet. A három rúd összefogva nem szimpatikus, sok lesz a levegős rész és nem lesz stabil, ha csak agyon nem öntöd műgyantával.
(#) MakSamu hozzászólása Júl 18, 2023 /
 
Szervusztok!
Kertben rozsdás szögek keresésére milyen amatőr készülék építését tudtok ajánlani?
(#) vandorbot válasza erdgab hozzászólására (») Júl 20, 2023 /
 
C1-et cseréltem 1,5 nF-re. Nupi teszt
(#) nagym6 válasza MakSamu hozzászólására (») Júl 21, 2023 / 1
 
Én a Surf keresőt javasolnám erre. PI elvű, egyszerű a kereső tekercs elkészítése. Oszcilloszkóp kell a beállításához.
(#) erdgab válasza vandorbot hozzászólására (») Júl 26, 2023 /
 
Építgetek,de van egy kis bökkenő.A szerző hangoztatja,hogy a C1 és C2 MKP kondenzátor legyen!Sajnos,nekem ilyen nincs ezekben az értékekben (1nF,33nF),még a közelében sem,már átválogattam mindent.Mit lehetne helyettük berakni?Ezekben az értékekben vannak olyan kis tömb kondenzátoraim (fehér,sárga színű),de ezeken az értéken,tűrésen és feszültség adaton kívül nincs írás,Pl: 33nj63 .
Következő: »»   267 / 269
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem