Fórum témák
» Több friss téma |
Kicserélheted, de mikor kiveszed, nézd meg a panelen lévő tranyókat, hogy rendben vannak-e! Egyébként meg ha kéred, van itt nekem egy elfekvő elvileg teljesen működőképes karikám, ami vagy jó neked, vagy nem, odaadom szívesen.
Igen megnézem a meghajtást is. Rendeltem egy másikat, ha megérkezik akkor tudom lecserélni és szétszedni. Köszönöm a szíves felajánlást, ha szétszedtem majd egyeztetünk képeket, hogy van-e esély a cserére.
Sziasztok!
Van egy Elég régi Panasonic NV-DS60 MiniDV kamerám, amit elővettem, hogy bemásoljak a PC-be felvételeket. Az lett a nyűgje, hogy most nem hajlandó kinyitni a kazetta fészket. Hallom, hogy jár benne a motor, de a kazetta ajtó nem nyílik. Lehet hogy ebben is ékszíj hajtotta, ami idővel elmállott? Hogy tudnám roncsolás nélkül kinyitni?
Service manual
Én nem töltöttem le, de biztosan hasznos lehet...
Sokadik próbálkozásra, enyhe ütögetésekkel ösztökélve kinyitotta a kazetta fedelet.
Ékszíjat nem látok benne, csak egy csomó mütyűr fogaskereket. Lehet, hogy csak meg kellett járatni? Érdemes finoman megolajozni az ajtó zsanér részeit? Mert semmi gyári zsírt, kenést nem látok benne.
Köszi, megnézem, lehet hogy ilyesmire is ad tanácsot.
Arra szerintem nem, de hogy például milyen alkatrészek vannak benne (robbantott rajz) hasznos lehet...
Addig másold át ami lehet, ameddig működik. A doksit szerintem töltsed le, amíg lehet, aztán ne legyen rá szükség... kamera kazettafészek-ajtó nem nyílikHali.BUÉK ! Tudtok-e megbizható VHS kamera javító szakit / szervizt ajánlani Csongrád-Csanád, Bács vagy Békés megyében, esetleg Bp-en? Tizenvalahány évi pihenő után elővettem a kamerát, betettem egy kazettát digitalizálás céljából, de nem csinál semmit, kikapcsol. Ha bekapcsolom, megnyomom a kiadó gombot, semmi, kikapcsol. Levettem az ajtó borítást. Nincs befűzve a szalag, ennek ellenére sem adja ki a kazettát. A levett borító alatt van -e valami mechanikai pont ahol esetleg ki lehetne kényszeríterni mechanikusan az ajtó nyitást? Szóval, ezt kellene orvosolni. Valszín a befűző mechanika akadt meg valahol, de hogy miért nem adja ki, ha nem tudta befűzni, ezt nem értem / tudom. SOS !
Szia!
Vagy a töltője, akkumulátora fáradt meg, nem képes elegendő áramot szolgáltatni.
Szervusz!
Ne akkumulátorról, hanem a hálózati tápegységéről próbáld! Ha úgy sem működik, akkor szerviz.
Hálózatról próbáltam, nem müködik sajna.
Javaslat szervízre? A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2026
Ha gyártmány/tipus lenne az sokat segítene.
Ugyanakkor kihalófélben lévő szakma.
Bővebben: Link
Nem mindent tudnak megjavítani, de azért megteszik, amit lehet. A panel aljában van a bolt, majdnem közvetlen előtte meg lehet állni kocsival. Alig huszon éve költöztek oda, régebben még az újpesti SZTK-hoz közelebb voltak A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2026
Szerezz egy működő VHS videómagnót, ne akard feleslegesen megjavíttatni ezt az öreg kamerát...
Igazából, ha csak egy-két kazettáról van szó, akkor még csak nem is szereznék másikat, vagy javíttatnám meg ezt, hanem elvinném digitalizáltatni...
Mivel digitalizálás céljából vette elő, feltételezhető, hogy minden más meg van hozzá a lejátszón kívül. Így csak egy VHS videómagnó elég lehet, és arra nagyobb esély van találni, mint megjavíttatni a kamerát. A digitalizálás díja sem kevés, 5eFt-tól a csillagos égig/óra v. kazetta...de igazad van, ez is sokkal inkább járható út, mint megjavíttatni a kamerát.
Minden csak attól függ, hogy mennyi digitalizálandó anyagról van szó. Egy óráig az emlekmento.com oldal 5800Ft-ot kér, 100 percig 8400ft, afelett minden 100 perc még 4800Ft. Egy normális videomagnó, ami még működik is és megéri vele foglalkozni 20-30000Ft körül van (SVHS és van benne TBC), de itt kameráról volt szó, az megint hasonló árfekvésben van alsóhangon, ha talán működik. A javítást se feltétlen ússza meg 10-15000 alatt, így tényleg csak attól függ, hogy mennyi anyagról van szó.
Pont ezért se javítás, se VHS magnó vásárlás, kölcsönkérés és saját digitalizálás lenne a legolcsóbb megoldás. Én hoztam el a hulladékudvarból DVD író/VHS kombót, ingyen, működik, még a távirányítója is ott volt, persze ez szerencse, de mi minden kerül már szemétre.
Van egy asztali Panasonic S-VHS gépem, a kamera mobilisabb lett volna... De persze ez az opcio fog működni, ha a kamera nem jon ossze.
Van egy Panasonic S-VHS aasztali gépem is, tehát ez is menni fog. A digitalizáló megvan, de van egy Panasonic winchesteres dvd író-olvasóm is, ezzel is tudok digitalizálni, csak bvejátszó gép kell. Ha a kamera necces - drága, javíthatatlan - , akkor az asztali lesz a befutó. A kamerát csak a mobilitás miatt választottam, messze van a szgép az asztalihoz. Lusta vagyok kiszedni a pultból, de megteszem ha nem megy másképp.
Nagyjából 20-25 kazettáról van szó, így az össz ár az valahol 250-500 e Ft között lenne, minél imkább bele lovalnám magam a különböző képjavítási (AI) lehetőségekbe, amiket a digitalizálók ajánlanak.
Na ilyen felállásban, mint amiket az utóbbi pár hozzászólásban összecsepegtettél infókat, már kicsit más a leányzó fekvése.
Ennyi kazettánál valóban horror összeg máshova vinni, ergo nem éri meg. A készüléked (S)VHS-C kazettákkal működött, ami szerencsés dolog, ugyanis létezik kazetta adapter. Ez se olcsó, mert idehaza 15000Ft körül megy, viszont ez lenne a legegyszerűbb. Aliexpressről van 22$ körül is. Én leginkább ebbe az irányba mozdulnék el és nem javíttatnám már a kamerát, hiszen eleve lutri, hogy sikerül-e, s a siker után is kérdéses, hogy kibírja-e ezt a kazettamennyiséget.
A készülékem alatt mit értessz? A kamera az egy nagy, normál kazettával működő gép, az asztalim pedig szintén nagykazettás gép...
Csak képet láttam a videokamerádról, az alapján nem sikerült eltalálnom ezek szerint, hogy milyen kazettával működött. Természetesen az SVHS videomagnódra gondoltam, hogy azzal digitalizálj, a kamerát meg nem érdemes megcsináltatni (hacsak nem tervezed még videorögzítésre használni, bár ebben kételkedek). Viszont mivel minden normális VHS kazettával működött, így adapterrel se kell szórakoznod legalább.
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2026
ok. Mennyire vagy járatos a Pana író-lejátszó dvd wincsis rögzítésével kapcsolatban: milyen fájlrendszerben rögzíthet és az minden eszközön lejátszható vajon? Arra gondoltam, hogy megpróbálom azt is befogni a digitalizálásba, meg az uj, olcsó kütyümmel is kipróbálom és amelyik jobb, azzal csinálom meg.
Még egy kérdés: ha ismered a profi digitalizálók módszereit: az AI képjavítást válalók azok először simán bedigitalizálják a kazettát és utána küldik rá a képjavító szoftverre? HA igen, az még szóba jöhet, hogy én digitalizálok és ők javítanak amit tudnak, persze csak akkor, ha az én digitalizált minőségem még tovább javítható ...
A DVD író 720*576 felbontású Mpeg2-be rögzít lemezre, HDD-re sem hinném, hogy másképpen lenne. Ha van benne képjavító áramkör, akkor lehet, hogy elég átengedni rajta a jelet és mehet a számítógépbe közvetlenül, akár Mpeg4-be. Nekem sokat segített egy ilyen megoldás, mert instabil lett jel. A TV meg tudta rendesen jeleníteni, de a digitalizálók (amik nekem voltak) nem boldogultak vele normálisan. a DVD író/VHS kombón átengedve, a stabil jellel már a digitalizálás is jó lett.
Nem tudom milyen AI képjavítót használnak, de mostanában ez amúgy is nagy divat, biztosan lehet találni párat a neten.
Ami a digitalizálás részét illeti. Én a családi felvételeimet egy BT878 alapú kártyával oldottam meg, de kipróbáltam ezt a kombót is, ami neked van. A HDD-re rögzítős készülékednél állíts mindent a legjobb minőségre és lehetőleg SVHS kábellel legyenek összekötve. A digitalizálás után a számítógépedre két-három módszerrel tudod átvinni az elkészült anyagot. 1) köztes adathordozóval (DVD lemez) - ekkor még egy grabbelés kelleni fog, mikor átveszed a lemezről, de a minősége megmarad, viszont a hosszúság korlátozott 2) köztes adathordozóval (SD kártya) - itt nincs hossz korlát, viszont a minőséget lerontja és a felbontás is kicsi lesz (ne kérdezd miért, de a kézikönyv is írja) 3) kiveszed a merevlemezt és közvetlen a gépre dugod - itt nincs méretkorlát, minőség megmarad, csak figyelni és szerelni kell A harmadik opció viszont igényel egy kis bűvészkedést. Először is a rögzítő korától függően valószínűleg inkább még IDE merevlemez van benne. Ha USB-vel akarod rákötni a gépre, akkor kell hozzá egy olyan dokkoló, ami tudja ezt kezelni, egyébként meg a gépbe közvetlen kell tenni. Az utolsó generációk között volt olyan, ami már SATA meghajtót használt, ha ilyened van, akkor szerencsés vagy, s ez esetben nem kell aggódnod az élettartam miatt se, mert viszonylag egyszerű a csere Nagyobb tárkapacitást ugyan nem fog kezelni, de bitpontos klónt készítve legalább helyettesíthető. IDE lemezesnél a SATA-IDE átalakítós megoldás nekem nem működött, hiába a bitpontos klón. Viszont másik IDE merevlemezzel működött, ha előtte ráklónoztam az eredeti tartalmát.S miért is kell klónozgatni, ha lemezt akarsz benne cserélni? Mert egyedi fájlrendszert használ! S ebből ered a probléma, amire azért van megoldás Mellékeltem a programot, amivel ezt a fájlrendszert lehet kezelni, pontosabban a lemezen lévő DVD minőségű felvételeket kitermelni. Ne számíts grafikus felületre, ez bizony parancssorból működik, de legalább működik. A kimeneten pedig IFO, BUP, VRO fájlok lesznek. Ez utóbbi maga az a VOB fájl, amiben a felvétel van, ezt már le tudod játszani, vagy konvertálgatni.A klónozgatós kitérőt csak azért tettem, hogy ne ijedj meg, amikor majd rádugod a PC-re a HDD-t, ugyanis se a Win, se Linux nem fogja látni direktben, mindenképen kell hozzá a csatolt program. Ezen kívül még az ISOBuster fizetős változata is ki tudja termelni az anyagot - 60$, hogy csak a videót, 100$, hogy az egyéb adatokat is (pl. ha adtál neki címet). |
Bejelentkezés
Hirdetés |