Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Torzítás
Témaindító: Maverick91, idő: Aug 8, 2008
Témakörök:
sziasztok,
megcsináltam ezt a kivezérlésmérőt: http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/egyszeru_kivezerlesjelzo.html és ezt az erősítőt: http://www.freeweb.hu/bss/index.php?id=182 Párhuzamosan bekötöttem őket a PC-m hangkártyájára. Az erősítő önmagában szépen szól, de ha bekapcsolom a kivezérlésjelzőt, akkor eléggé torzít és a hangerő is csökken valamelyest. Lehet ezzel valamit csinálni? köszi: Maverick
A bemeneti kondikat jól (polaritáshelyesen ) raktad bele?
külön tápról járatod? Ezek hol, hogyan vannak összekötve?
igen, külön tápjuk van, a kivezérlésjelző számítógéptápról megy az erősítő külön trafóról, összekötve a kiv. jelzőn van: egy kábel jön a pc-től rá a kiv jelzőre, uoda van forrasztva egy másik kábel ami megy az erősítő bemenetére. a kiv jelzőnél a 2 4,7uf kondit és a 2 8,2 kohm-os ellenállást kivettem, mert csak így működött
így meg nem működik a kiv jelző, külön gyári adapterrel
, de nem torzít
ez nekem nem igazán jó, mert nem tudok sehonnan 18 V-ot keríteni
Valamint szerintem neked nem a jelszinttel van a bajod, hanem a terhelhetoseggel (bar azt furcsallom) hogy azt a par KOhm-ot (ugye az ellenallas erteket nem nezted el?) nem birja a hangkartya kimenete...).
Ha megis ez a gond akkor ehhez egy sima egy tranzisztoros emitterkoveto is eleg...
igazad volt, most néztem a nyanya a boltban 51 ohmost ellenállást adott 51 kohm-os helyett. Ez lehet a baj?
Szerintem nezd meg meg azt is hogy a tobbi helyett mit adott
PC-t hallgatnék HIFI erősítőn keresztül, de torzítSziasztok!A problémák és feladatok nem elfogynak, hanem sokasodnak. A Boombox birtoklásával párhuzamosan, kicsit beszippantott engem ez a Hifi őrület is. No nem viszem túlzásba, de ott tartok, hogy a számítógép hangkimenetét nem egy kis aktív hangszóróról szeretném halgatni, hanem HIFI erősítővel, HIFI hangszórókon át. A hangszórók még csak egy régebbi mini HIFI hangszóróit jelentik, de indulásnak egyenlőre ez is megteszi. A probléma nem is itt van. Pioneer A-450R erősítőm van, egy Pioneer CT-W650R kazettás magnóm és egy GR-555 equalizer. Ezt a két utóbbit csak alkalomadtán szeretném halgatni, de az erősítőt nap mint nap. Csakhogy 30% hangerő felett betorzít. A PC hangerőt ha felhúzom 30% fölé, akkor hanganyag függő, de hamarosan be fog torzítani. Ha 30% alá viszem a hangerőt, akkor nem torzít halhatóan, de az erősítőt kell fél hangerőre tekerni, vagy akár feljebb, hogy rendesen haljam a filmet. Ez nem gondolnám, hogy így jó, mert egyszer így tettem tönkre egy erősítőmet. PC le volt halkítva, az erősítőt meg feltekertem. Elmentem otthonról, mire hazaértem, nem működött, de ez másik történet. Azt kérem tőletek, mondjátok meg, mit csináljak vele? Digitális-analóg átalakító Eg ilyen cucc megoldaná a problémát? Vagy esetleg lenne egyszerűbb megoldás is? Az alaplapomon van elvileg optikai kimenet is. Persze az erőlködőn ilyen nincs. kellene ez az átalakító is. Köszönöm!
Kicsit ködös, de a PC kimeneti hangerejét úgy kell beállítani, hogy ne vezérelje túl az erősítő bemenetét, onnantól meg annak a hangerőszabályzójával lehet munkálkodni. Miért ne lehetne feltekerni a hangerőt fél fölé? Egyébként miért kell feltekert hangerővel otthagyni egy erősítőt? Hogyan hallgatsz egy equalizert?
Milyen bemenetre kötötted az erősítőn? Nem phono? Hogy áll a loudness? Hány ohmosak a hangsugárzók? Milyen torzítás? Túlvezérlés?
A PC hangerejét max 30%-ra tekerhetem, máskülönben ha olyan zenét, vagy videót nézek, amiben kemény beütések vannak, akkor elkezd torzítani. Úgy, mintha onnan nem lenne visszaút, mert valahogy beindul egy öngerjesztő folyamat és már a normál hangok is torzítanak. Nehéz elmagyarázni. Először a csatlakozásokat kezdtem el nézegetni, mozgatni, mondván biztos valahol kontakthiba van. Aztán rájöttem, hogy visszaveszem a hangerőt 30% alá és negszűnik a ronda hang.
És igen. Vissza lehet venni a PC-n a hangerőt, hogy ne torzítson, de nem tartom jó dolognak, hogy egy HIFI erősítő beszédhang hangerőnél már fél, vagy 3/4 hangerőre van állítva. Az alapzaj is megérkezik ilyenkor már. Egy ilyen erősítőnek negyed hangerőn ki kell hajtania ezeket a hangszórókat. Miért kell feltekerni a hangerőt és ott hagyni az erősítőt? Elmondom, mert kíváncsivá tettelek. Akkoriban, kb. 20 éve, egy Nissan Sunny-ba építettem zenét. Vettem bele többféle hangszórót,de akkor, amit épp vettem, annak valahogy nem volt szép hangja. Hát aztán olvasgattam hogy be kell járatni a hangszórókat és utána már szebb mélyekkel fog dolgozni. Felvittem a lakásba és rákötöttem az erősítőre. PC-ről hajtva, a zenelejátszó programban beállítottam a 20HZ-es teszthangot folyamatos ismétlésre és beállítottam a hangerőt úgy, hogy a hangszórók szépen mozogjanak, de ne túlzott terheléssel. Elmentem a városba, hazajöttem, közben ránéztem minden rendben van-e, stb. Hát aztán úgy alakult, hogy közben le-leállítottam, mert a számítógép előtt egyéb célból is akartam ülni. Közben lehalkítottam a számítógépet. Reggel felkeltem, indultam dolgozni és úgy gondoltam, kell még egyébként is üzemóra a járatáshoz. Beállítottam a hangszórók megfelelő kitérését és elmentem dolgozni. A PC hangereje nagyon kicsire volt állítva, de nem figyeltem rá. Ma már ezt nem merném megcsinálni, de akkor így történt. Mire hazajöttem, nem szólt az erősítő. Soha többé nem hallottam a hangját. Nem is tudták megjavítani. Hogy hallgatok egy equalizert? Hát úgy, hogy alapból csak a számítógép van bekapcsolva és az erősítő. A rendszerbe be van kötve az Equalizer is, de csak akkor változtat a hangon, ha be is kapcsolom. Sőt! Bekapcsolt állapotában is van rajta egy gomb, hogy működjön, vagy ne. meg az erősítőn is, van direkt gomb. Szóval, ha akarom van eq, ha nem akarom, akkor nincs. Line in bemeneten van a PC. Nem a lemezjátszó bemenetre kötöttem. Próbáltam CD-re is kötni, de ott sem sokkal jobb a helyzet. Loudness nincs bekapcsolva. 4Ohm-osak a hangfalak. JVC mini HIFI hangszórók. Vagy túlvezérli a hangkártya az erősítőt, vagy nem tudom mi történik. Én azért vitatkoznék ezzel a kifejezéssel, mert oké, értem, hogy kis hangerőn nem torzít, de akkor miért kell irreálísan halkra állítanom a számítógépet ahhoz, hogy ne torzítson? Nem akkor kellene túlvezérlődnie, ha már magasabb a hangerő, mint más forrásról halgatva? pl. a HIFI deckről. A deckről érkező hangerő kétszer olyan hangos és nem torzít. Nem tudom, mennyire érthető, amit leírtam. Tudom, hogy nem mindent szaknyelven írtam, de nem műszerész vagyok. |
Bejelentkezés
Hirdetés |

, de nem torzít