Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Van egy ilyen tipusú TV-m, aminek szerintem valamilyen eltérítési hibája van, ez a videón jól látszik.Ha bemelegszik akkor megjavul.Remélem tudtok segíteni a probléma megoldásában.A segítséget elöre is köszönöm. Üdv!
Szia!
Jól látom, hogy ez csak egy viszintes csík? Mert ha igen, akkor a függőleges eltérítéssel van a gond. Ez lehet alkatrészhiba, vagy egyszerűen csak érintkezési hiba is. Így elsőre, páne azért mert bemelegedve megjavul, szerintem nem olyan nagy a gond. Nemtudom, hogy mennyire értesz a TV-k hez, de ha kicsit sem, azért nem ajánlom, hogy elkezd bütykölni, met igen NAGY feszültség van benne!!! Egyébként én azzal kezdeném, hogy szkóppal megnézném, hogy a függőleges eltétrítő tekercs kap-e jelet. Ha igen, akkor az lehet szakadt, ami a melegedéstől (másik tekercs- elektronágyúk, meg maga az elektronika) kitágul, és összeér. Ha már itt nincs jel, akkor az elektronikában keresendő a hiba. Oda már nem ártana kapcsolási rajz is. No elsőnek ennyit.
Hát igen kicsit se értek a tévékhez ez igaz.Ráadásul szkópom sincs.Kapcsolási rajzot sehol nem találtam hozzá a neten, pedig egy ideje már keresem.Lehet, hogy akkor így marad szegényke.Köszi a választ.
Azért ne add fel!
Nem lelombozni akartalak. Keress egy helyi ismerőst, műszerészt, és ha ugyan nincs rajz, de legalább a kimérést tegyétek meg. Olyan is előszokott fordulni, hogy a több éves üzem alatt egy gyárilag hibás forrasztás (oxidos alkatrészláb vagy vezeték) megadta magát és elkezdett kontaktolni. Találkoztam olyannal is, hogy a láb egyátalán nem lett beforrasztva, csak épp hozzáért a nyákhoz s azért nem esett ki, mert a többi lábai (amik jól lettek forrasztva) tartották. Szóval, lehet, hogy csak egy forrasztás az egész. JA! most jut az eszembe! Ha az eltéritő tekercsek kábelei egy rádugós csatival csatlakoznak a TV alap paneljére (nincsenek fixen beforrasztva, ami nagyon valószínű), akkor ott is lehet érintkezési hiba!
Oké köszi szépen az információkat.Megmozgatok pár dolgot benne hátha tényleg csak valami egyszerű problémával állunk szemben.
Na vannak fejlemények.Azt elfelejtettem irni, hogy ha nyomkodtuk az antenna kábelnál akkor sokszor helyrejött de ha elengedtük akkor megint csíkozódott.Ebből arra következtettem, hogy a panel közepe körül lesz a gond mert ott feszül meg mikor megnyomom az antennánál.Bekapcsoltam és elkezdtem kopodtatni egy műanyag pálcával az alkatrészeket és egy hütőlapos IC (lásd a képen) tünik hibásnak.Amikor a hűtőfelületet kopogtatom rögtön csikozódik minden egyes koppantásra.Ez egy 9 lábú IC sajna tipusjelzést nem látok rajta.Na talán ezekből az infókból tudsz valamit segíteni.Előre is köszi.
Helló
próbáld meg átforrasztani az IC lábait, és a mellette lévő alkatrészek lábait is. nem valószínű hogy az IC halott, inkább valami kontakt hiba van. ha ezután sem javul meg, akkor a vezetősávokat kell megnézni nincs-e valami szakadás. Ezt a multiméter szakadásvizsgálójával mérheted ki.
A képen bekarikáztam azt a lábat, ami szerintem kontaktos a nyákkal (elsötétedett elszineződés).
A nyilak a dúrva por szennyeződés. Valamilyen levegőspray-el lekéne fújni (ettől nem javul meg, csak későbbiekben további hibákat okozhat, ha bepárásodna). Nemtudom, hogy a nyák forrasztásos oldalához hozzá férsz-e. Ott megkéne nézni, hogy az IC lábainak a forrasztása hibátlan-e. Szerintem, a jó öreg Idézet: esetével állunk szemben.„gyárilag hibás forrasztás” Föképp a jelzett lábat nézd meg. Ezt már ne csináld áram alatti TV-vel. Ha nem fétsz hozzá elsőre, lehet, hogy a panel egy sínben kihúzható hátrafelé. Vigyázz a kábelekre! Főleg a képcsőre menő vastaggal! Az NAGYFESZŰLTSÉGŰ és a képcső is sokáig tart sztatikus áramot! Vigyázz hova nyúlsz!
Ok majd nemsokára átnézem és írok hogy mi van.Köszi a segítséget.
Simán hozzáférek a forrasztás oldalhoz és hiába mozgatom nincs kontakthiba elvileg.Ugy látom gyárilag nincs két láb beforrasztva,de ez a képen jól látszik.A körülötte lévő alkatrészek lábai is stabilak.Marad az árforrasztás?
Mindenképpen érdemes átforrasztani, mert lehet egy hajszálvékony forrasztási hiba is ott, amit nem nagyon látsz szemmel.
Köszönöm mindkettőtöknek a segítséget.Átforrasztottam azt a néhány lábat és most jó,mert hiába kopogtatom működés közben nem csíkozódik.Remélem most már megoldódott a probléma.Mégegyszer kösz mindent.
Üdv!
Szia! Ha kell kapcsolás akkor lehet hogy tudok szerezni,mert a Samsung gyárban dolgozok, mint technikus.Ahhoz hogy tudja adni rajzot, szükségem lenne a sasszi tipusára.Ezt a sasszi vmelyik szélén találod meg.(Pl.: S16-C) meg 1 olyan kép is jó lenne amin az egész lap látszik.
Szia elküldöm de elöbb írd már körül hogy mi az a sasszi mert még életembe sem hallottam róla.Köszi.
sasszinak nevezik az egész nyákot, itt általában igy hivjuk(meg máshol is
![]()
Ez de durva
![]()
Helló
Örülök, hogy sikerült megcsinálni. És amúgy szívesen. ![]()
Szia!Na lefényképeztem de eléggé rossz lett.Egyetlen számféleséget találtam az egyik sarkában ami ez volt:SW801.Nem tudom ez a megfelelő szám-e.Ha nem jó akkor hagyd az egészet.De azé kösz hogy felajánlottad hogy megszerzed a kapcsrajzot.Üdv!
igy sajna nem látom hogy milyen. Bejelöltem piros szinnel a nagyfesztrafót, ennek a forrasztási pontjai között(amik kör alakban vannak) takaritsd meg, és ott elvileg vmilyen számnak kellene ott lenni. meg az egész nyák szélét nézd át, cikkszámot keress(xxxx-xxxxxx) ilyen formában. Ez azt jelenti hogy az első négy x-ben az első kettő karakter vmilyen betű(leggyakrabban AA), utána pedig kettő szám áll, a kötőjel után pedig öt szám, majd egy betű áll
Szia!Na megint nézelődtem de csak két hosszabb számot találtam.Ahol bejelölted ott nincs csak a panel alján.A másik meg a trafón van.Remélem valamelyik jó lesz.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |