Fórum témák

» Több friss téma
Lapozás: OK   1 / 2
(#) rigidus hozzászólása Máj 31, 2008 /
 
Sziasztok,

Az egyik projektemben - a cimben is szereplo - reszecskegyorsito epitesen dolgozom es ehhez kernem ki nehanyotok velemenyet valamint nehany kerdesben a tanacsotokat is. Van n szamu tekercsem amiket nagyfeszultsegu impulzusokkal kell begyujtanom egymas utan. Mivel prototipusrol van szo semmit sem tudok elore megjosolni, hogy milyen frekvencian fog az elvart modon mukodni ezert ilyenkor - szokas szerint - illik tulmeretezni a dolgokat.

A master frekvenciatartomanyt 1kHz es 68Mhz koze valasztottam meg, ehhez valasztottam ki az oszcillatort es a logikai aramkoroket is (LTC6904 osc. , M74HC76 Quad J-K flip-flops, M74HC08 Quad 2-input AND kapu) amelyekbol egy kezdetleges Johnson szamlalot epitettem.

A gondjaim ezutan kezdodtek. Az egyik, hogy szeretnem valtoztatni a fazisok impulzushosszusagat egyuttesen, lehetoseg szerint egy PWM-el, a masik, hogy lehetoleg egyszeru vegfokokkal felerositeni 300V-os impulzusokra, majd minden fazist egyenkent 5 fokozatu multiplier erosit fel - egyelore - 2kV-ra alacsony aramerosseg mellett.

Tehat osszefoglalva, van egy osszcillator, egy Johnson szamlalo (logikai kapukbol osszerakva) majd minden fazis felerositve 2kV-ra. A PWM jelet pedig ugy akarom majd bevinni, hogy a szamlalo kimeneteit bekuldom AND kapukba, ahol a masik bemenet egy kozpontilag szabalyozott impulzus lesz (igy csak akkor fog atereszteni ha az aktualis csatorna allapota is HIGH, ES az impulzus jel is HIGH).

A kerdeseim a kovetkezok lennenek:
1. Ismer valaki olyan PWM-et ami kepes akar 14ns impulzusokat adni kulso orajelbol?

2. Ismer valaki Johnson szamlalot

3. A jelenlegi optocsatoloim (MOC3020) csak 400V-osak es par kHz az uzemi frekvenciajuk. Ti milyen vegfokot javasolnatok helyettuk? (lehetoleg rovid nyitasidovel)

Termeszetesen ha egyeb javaslatotok van szivesen vennem ha megosztanatok velem.

Koszonom elore is.
(#) rigidus válasza rigidus hozzászólására (») Máj 31, 2008 /
 
JAV: 2. Ismer valaki Johnson szamlalot a szobanforgo frekvenciatartomanyban?
(#) Istike88 válasza rigidus hozzászólására (») Máj 31, 2008 /
 
Multkor mutattak a TV-ben részecske gyorsítót! Az egyesült államokban építik, és több milliárd dolláros beruházás. Egy hatalmas körgyűrűről van szó a föld alatt, nem tudom hány kilométer az átmérője de hatalmas! Te is ehez hasonlót akasz építeni? vagy mire akarod használni? nem értek hozzá csak azért kérdezem mert ott elég nagyban gondolkoznak és nem tudom hogy kicsiben megvalósítható e házilag!

üdv
(#) zsoltee0001 válasza Istike88 hozzászólására (») Máj 31, 2008 /
 
Hali
ha kicsibe meg lehetne csinálni, akkor a kínai piacon már tuti találkoztunk volna vele, csak nem ciklotron lenne a neve hanem "ciklotrun"
(#) rigidus válasza Istike88 hozzászólására (») Máj 31, 2008 /
 
Amire Te gondolsz az az LHC es nem az USA-ban epul hanem itt Europaban a svajci es francia hatarnal. (A gyuru egyik fele Franciaorszagban van, a masik Svajcban)

Az a projekt teljesen mas mint amit en csinalok. Ok nehezatomokat gyorsitanak fel rendkivul nagy sebessegre, majd utkoztetik oket, aminek a hatasara nehany pikoszekundumra par ezer uj anyag jon majd letre amiket egy CMS detektorral vizsgalnak meg (az lesz az utolso fenykep a lenti linkben).

Itt tobbet olvashatsz rola: http://en.wikipedia.org/wiki/Large_Hadron_Collider

En pedig nem atomokat, hanem elektronokat gyorsitok fel kulonbozo vezeto/felvezeto kozegekben ahol az elektronok viselkedeset tanulmanyozom - termeszetesen sokkal kisebb meretekben.
(#) El_Pinyo válasza rigidus hozzászólására (») Máj 31, 2008 /
 
Szia!
Egy dologra lennék kíváncsi. Az csak egy dolog, hogy felgyorsítod az elektronokat elektromosan gerjesztett tekercsekkel. A kérdésem, hogy a kísérletekhez szükséges nagy vákuumot (10^(-5) Pa) mivel állítod elő, mert ennek hiányában szvsz csak egy álmodozás az egész, hiszen vákuum nélkül a levegőben előforduló összes részecskéd ott lesz a kísérleti zónában. És egyáltalán hogyan fogod a vizsgálandó vezető félvezető eszközöket teljesen tiszta állapotban a kísérleti térbe helyezni? Vagy rendelkezel egy homemade tisztaszobával is?
Üdv.
(#) Collector hozzászólása Máj 31, 2008 /
 
Amit el pinyo említ elég fontos. Ide kell 2 fokozat, egy normál vákumszivattyú, ami 50uBar-ra megy le, és egy másik profi diffúziós, vagy turbómolekuláris vákumszivattyú. Ennek hiányában is lehet gyorsítót csinálni, csak nem lesz sok értelme.
14ns-os impulzusokat a tekercs nem tudom hogy fogja elnyújtani, de mindenesetre néhány menet után borzasztó nagy lesz az impedanciája (szerintem ez így nem járható út).
Mire kell?
(#) Collector hozzászólása Máj 31, 2008 /
 
Bővebben: Link
Valami ilyesmit kéne beszerválni.
(#) rigidus válasza El_Pinyo hozzászólására (») Máj 31, 2008 /
 
> A kérdésem, hogy a kísérletekhez szükséges nagy vákuumot (10^(-5) Pa) mivel állítod elő, mert ennek hiányában szvsz csak egy álmodozás az egész, hiszen vákuum nélkül a levegőben előforduló összes részecskéd ott lesz a kísérleti zónában.

Tiszta sor, hogy ez az altalanos megkozelitese a dolognak, de itt nem olyan elvrol van szo mint amit elektroncsoveknel alkalmaznak. Ott van ket elektrodad vakuumban, az egyiket futod, a masikat nem, majd nagyfeszultseg mellett elektronokat aramoltatsz egyikbol a masikba, itt pedig az a cel, hogy az elektronok atommag koruli keringesenek energiajat felhasznalva rovidebb, vagy hosszabb idore beleavatkozzunk a mozgasukba es egyiranyu mozgasra kenyszeritsuk oket.

Nem elsokezbol csinalom, ez egy replikaja lesz korabban mar elkeszitett eszkozoknek, melyeknel a maximalis uzemido nagyjabol 20 perc. Ilyenkor mar le kell kapcsolni.

A korabban hasznalt anyagok mellett uzem kozben lassan kezdenek melegedni, majd a kritikus (atlagosan) 20 perc utan hirtelen, masodpercek alatt tobbezer fokosra hevulnek es ertelemszeruen elolvadnak. Ezt jellemzoen egyeb balesetek is kiserik. rovid ideig tarto rendkivuli nagy elektromagneses mezo fromajaban amit a kornyezetukben kb. 10-20m tavolsagban minden ferromagneses anyag megsinylik.

(Sajnos az eredeti keszitojetol eppen ezert vette meg a technologiat egy US Navy-hez kozelallo ceg akik majd ezt a tulajdonsagat hasznositjak repulogepek ellen - sok mas ertelmes alkalmazasi terulet helyett. )
(#) rigidus válasza Collector hozzászólására (») Máj 31, 2008 /
 
> 14ns-os impulzusokat a tekercs nem tudom hogy fogja elnyújtani, de mindenesetre néhány menet után borzasztó nagy lesz az impedanciája (szerintem ez így nem járható út).

Nincsen szukseg tobbre mint 10-15 menetszamra tisztesseges menetemelkedes mellett - elsosorban a nagyfeszultseg miatt - a kollektornak pedig kozel zero impedanciaja van.

> Mire kell?

Ezt a kerdest meg korai lenne megvalaszolni, de biztosithatlak, hogy nem hadaszati celokra - mint sajnalatos modon az elodje. (lasd: elozo HSZ)

Ha elkeszult OpenSource projekt lesz belole, kozze lesz teve a kutatas osszes dokumentuma tervrajzoktol forraskodokig a kiserletek naploival egyutt es szabadon felhasznalhato lesz barki szamara. Ha el nem felejtem akkor - sok mas egyeb hely mellet - ide is kuldok majd linket.
(#) Collector válasza rigidus hozzászólására (») Máj 31, 2008 /
 
Szóval egy lineáris gyorsítót akarsz. Mekkora lesz a végenergia? A környezetében akkor számítani lehet bétára és gammára is.
(#) proli007 válasza rigidus hozzászólására (») Máj 31, 2008 / 4
 
Hello!

Szerintem Johnson helyett shift regisztert is tudsz esetleg használni. 74HC164 ha jól emlékszem, 71MHz.

üdv! proli007
(#) rigidus válasza Collector hozzászólására (») Máj 31, 2008 /
 
> Szóval egy lineáris gyorsítót akarsz.

Nem tudom mennyire illik ra ez a meghatarozas, en egyelore gyurus valtozatban keszitem el. Az elodjei is gyurus valtozatok voltak.

> Mekkora lesz a végenergia?

Pici. Egyelore kis meretekre osszpontositok mivel igy is rendkivul veszelyes (instabil es beszamithatatlan). Jelenleg 35kV, 2.857mA volt amivel hajtottam max 100kHz master frekvencia mellett ami n-nel osztando tekercsek szamatol fuggoen. Legalabbis ez volt eddig a legigeretesebb beallitas a jelenleg rendelkezesre allo ezustcsobol keszult gyuruhoz.

A baj ezzel az, hogy nem tudom rovidebbre venni az impulzusokat mert azok amplitudoja novekszik ahogyan novelem a frekvenciat (es egyben csokken az impulzushossz) igy egy bizonyos szint felett mar athuz a szigeteleseken.

Ezert akarom rovidebbre venni az impulzusokat a fenti modszerrel igy a mikrovezerlovel mar tudom kompenzalni es finomhangolni. Erre majd fogok irni algoritmust ami ezt automatikusan vegzi. Tehat megadom az impulzushosszt, frekvenciat, kimeneti feszultseget es aramerosseget, majd az kiszamitja es beallitja az ahhoz szukseges parametereket.

> A környezetében akkor számítani lehet bétára és gammára is.

Gyanitom, hogy ez igy van. Az eredeti eszkoz keszitoje kb. 15 eve tuladott az egeszen viszont ma mar sulyos rakbeteg. Egyebkent pont dozimetert vagy siman csak geiger csovet keresek amit akar a mikrovezerlore is ra tudok majd kotni szukseg eseten.
(#) rigidus válasza proli007 hozzászólására (») Máj 31, 2008 /
 
> Szerintem Johnson helyett shift regisztert is tudsz esetleg használni. 74HC164 ha jól emlékszem, 71MHz.

Koszi, ez erdekesen hangzik. Megneztem a rajzat az adatlapjan, jol ertem, hogy ha valamelyik kimenetet visszavezetem az A1 es/vagy A2-be akkor tudom valtoztatni a leosztast kisebbre/nagyobbra ill. boviteni ujabb egysegek hozzaadasaval?

Koszi ismetelten.
(#) Collector válasza rigidus hozzászólására (») Jún 1, 2008 / 4
 
A gyorsított elektron végenergiájára gondoltam. Nekem vannak eladó gm csöveim, kb 10R/h-ig mérnek. Annyit biztosan nem fog adni ekkora teljesítmény mellett a gyorsító. Mindenesetre nem állnék a környékén órákat, valami árnyékolást kéne oda rakni, ahol emberek lehetnek.
(#) rigidus válasza Collector hozzászólására (») Jún 1, 2008 /
 
> A gyorsított elektron végenergiájára gondoltam.

Passz. Szegyellem de meg pontosan nem szamoltam utana, hulyeseget meg nem akarok mondani. A szoftver most keszul hozza ami majd - tobbek kozott - ezt is pontosan szamolja ill. naplozza is a kiserleteket. Ha elkeszultem vele akkor mar tudok pontos ertekeket is mondani.

> Nekem vannak eladó gm csöveim, kb 10R/h-ig mérnek.

Eleg messze lakom Mo-tol, de lehet, hogy erdekelne ha jo arakat tudsz mondani. Egyelore ebay-en probalkozom, olyasmi erdekelne elsosorban ami sajat kijelzovel is rendelkezik, ill. lehet ra kulso interface-t kotni (pl USB), de persze ez a fenti is jarhato ut lehet. Legfeljebb dobok ra egy mikrovezerlot meg egy LCD-t amibol ket szal meg megy ra a kozponti I2C buszra is amin a tobbi cullang is log.

(Hmm... Erre meg nem is gondoltam. Meg egyszerubb is lesz kivitelezni mert nem kell hozza kulon USB interfesz sem I2C meg jelenleg adott.)

Ok, mondj egy arat 1 ill. 2 csore, aztan ha jol hangzik es postai atvetelben+PayPalban benne vagy akkor uzletelunk. (valasz johet privatban is)

> Mindenesetre nem állnék a környékén órákat, valami árnyékolást kéne oda rakni, ahol emberek lehetnek.

Koszi, vigyazok amennyire lehet. Le van arnyekolva. Fem dobozban van ami foldelt. Igy elmeletileg biztonsagos, de meg akarok rola gyozodni is ill. naplozni kell a sugarzast kulonbozo bementi ertekeknel hogyan valtozik.

Egyebkent mindezez csupan ideiglenesen szukseges. A kornyezeti sugarzas elmeletileg teljesen meg fog szunni ha megtalalom a megfelelo bemeneti ertekeket, igy akar szabad kezzel is meg lehet majd fogni. (Na persze a szigetelesnel).
(#) Collector hozzászólása Jún 1, 2008 /
 
Hát minimális gamma biztos hogy lesz, de nem hiszem, hogy túl nagy lenne. Akkor ment privi.
(#) proli007 válasza rigidus hozzászólására (») Jún 1, 2008 / 4
 
Hello!

Nem egészen így gondoltam.
Minden kimenetet bevezetnék egy NOR kapuba (egy kazal diófa, és egy inverter is elég lenne) és annak kimenetét vezetném az A1-2 bemenetre.
Ha minden kimenet "0", a regiszter bemenete "1" lenne. A következő órajelnél az "1" belépne, így az A1-2 nullává válna. Ha kilépett a láncból, kezdődne előlről. (Vagy éppen indulásnál, RESET után)

üdv! proli007
(#) rigidus válasza proli007 hozzászólására (») Jún 2, 2008 /
 
Koszi, igy mar vilagos a dolog es raadasul egy szuper otlet is. A NOR kapu minden alkalommal beallitja a kezdoerteket amikor az utolso bit kifutott.
(#) Laslie74 hozzászólása Aug 17, 2008 /
 
Ez valahogy így nézne ki?

lgy.gif
    
(#) rigidus válasza Laslie74 hozzászólására (») Aug 18, 2008 /
 
Nem. Valojaban egy reverse engineering az egesz projekt, hogy replikaljunk egy energia atalakitot. Idokozben ahogy zajlottak a kiserletek en is tobbet tudtam meg rola, hogy mi is ez az egesz es azt mar szinte biztosan allithatom, hogy nem reszecskegyorsito.

Egyre inkabb kezd beigazolodni, hogy Edward Leedskalnin "magneses aram" elmeletevel van dolgunk mely szerint az amit mi "allando magnesnek" nevezunk valojaban nem az hanem egy kettos spiralon at folyo magneses aram.

Ennek a demonstralasara o anno keszitett egy egyszeru eszkozt is amit egy masik csapat egyik tagja elkeszitett es dokumentalt. Jelenleg ezt es a konyvet tanulmanyozom (mar amennyire az idombol futja).

A fenti eszkoz egyebkent - mas elven de - produkalja a jelneseget amit keresek viszont jelenleg az egesz csak nehany ns-ig tart jonehany us-os szunetekkel.

Szoval meg elegge gyerekcipoben jar az egesz.
(#) gergely012 hozzászólása Szept 4, 2008 /
 
(#) rigidus válasza gergely012 hozzászólására (») Szept 5, 2008 /
 
A jelenleg (2008) forgalomban levo televizio keszulekek kb. 85%-a meg CRT alapu ami lenyegeben egy elektrongyorsito. En meg nem hallottam rola, hogy barkit is elnyelt volna egy tv kepcso.

En is epitettem mar kezdetleges elektrongyorsitot es meg itt vagyok.

Masfelol laboratoriumi korulmenyek kozott mar szamos alkalommal hoztak letre feketelyukakat es egyszer sem nyelte el a labort.

Harmadszor pedig ahhoz, hogy a naprendszert el tudja nyelni egy feketelyuk, elegendo tomegu anyag is kell ami azt a meglehetosen eros gravitacios mezot biztositja. Ehhez a Fold teljes tomege is keves, nemhogy az a nehany atom amit ott felgyorsitanak.

Ugyhogy meg lehet nyugodni: a vilag vege lefujva.

Ebbol a tanulsag, hogy nem kell mindent elhinni amit latsz, hallassz vagy olvasol, minthogy azt a cikket sem.
(#) Collector válasza rigidus hozzászólására (») Szept 5, 2008 /
 
Meg nem utolsó sorban a természetben is létrejönnek ilyen nagy energiájú ütközések, pl két jet találkozik. Sőt szerintem ott még nagyobb energiák vannak.
(#) gergely012 hozzászólása Szept 6, 2008 1 /
 
Akkor is meghalunk :no:
(#) Collector válasza gergely012 hozzászólására (») Szept 6, 2008 /
 
Ti lehet meghaltok, az a ti dolgotok. Az emberi ostobaságra meg nincs ellenszer.
(#) gergely012 hozzászólása Szept 7, 2008 / 1
 
"Az ezáltal magas energiaszintekre eljutó részecskéket gyakran ütköztetik, majd megfigyelik, hogy szétesésük során milyen új részecskék keletkeznek.
részecskegyorsítójában, az úgynevezett A CERN várhatóan szeptemberben üzembe álló részecskegyorsítója. Rendkívüli erejét mutatja, hogy a fénysebesség 99,9999991 százalékára lesz képes a részecskéket felgyorsítani. Ez olyan energiaállapotokat eredményez, amilyen a Nagy Bumm utáni első ezredmásodpercekre volt jellemző. "


Jaj ne kifognak szakadni a falak, aztán elszabadul a pokol és az új részecskék elfoglalják a világegyetemet :rinya:
(#) Collector válasza gergely012 hozzászólására (») Szept 7, 2008 /
 
Elég sok időd lehet, ha csak azért felregisztrálsz ide, hogy az ostobaságaiddal teliszemetelj egy normális topikot.
(#) Baxi hozzászólása Szept 8, 2008 /
 
Hi

Igaz hogy nem rég néztem végig a Sliders-t ,
de valyon tényleg létezheznek ezek a párhuzamos világok.
Szerintem ha rá is jönnek valamire pl. a létezésükre nem hiszem hogy azt az orunkra kötnék.

Vagy sikerülne valami uj antigravitációs anyagot létrehozni, nem kellene a kocsi alá kerék vagy mit tom Én
Na mindegy csak ugy irkálok hulyesékeket, mi
(#) Baxi hozzászólása Szept 8, 2008 /
 
Szerintem akkor is jó dolog lehet ez.

Talán felfedeznek valami új energia lehetöséget/forrást, ami leváltaná a köolajt, és nem rontanák szét ezt a bolygót.

Moderálva--vicsys
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem